ugrás a tartalomhoz

Blog Torrent - nagy állományok terítése egyszerűen

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 25. (Cs), 09.33
Előfordul, hogy valaki blogjában egy jeles eseményről szeretne beszámolót írni, és a kapcsolódó videó anyagot is csatolná. Ha azonban nagy érdeklődés mutatkozik a tartalom iránt, akkor az hamar lefoghatja a webhely kiszolgálóját, eldugulhat a rendelkezésre álló sávszélesség, és más problémák adódhatnak. A rendszeresen nagy forgalmat kiszolgáló oldalak ezellen úgy védekeznek, hogy elosztott szerver hálózatot működtetnek vagy bérelnek, és így a letöltés sokak számára más-más helyről indul el. Ezt a kisember nem teheti meg, de van megoldás.

Logikusan merül fel, hogy a BitTorrent működési elvét vegyük elő, hiszen azt éppen arra találták ki, hogy nagy állományokat gyorsan le tudjunk tölteni, kihasználva az iránta mutatkozó nagy érdeklődést, a mások által már letöltött anyagokat az ő gépükről - és nem az eredeti kiszolgálóról - beszerezve. Ezt a technológiát kézenfekvő módon illegális tartalmak terjesztésére is használják, de sok szabad szoftverekkel foglalkozó cég is jelenteti meg letöltéseit .torrent-ek formájában.

A Blog Torrent éppen azt könnyíti meg, hogy ezt a lehetőséget mi magunk is kihasználhassuk. A PHP-ben készült segédszkriptek telepítése igen egyszerű, beállítása után pedig nagy állományok publikálása egyszerű fájlfeltöltéssel történik. Úgy tűnik, hogy nemcsak a podcasting felé nyílik meg az út, a videóblogok kora is elérkezik.