ugrás a tartalomhoz

Index.hu átalakulás - interjú

Bártházi András · 2004. Nov. 29. (H), 23.06
Nemrégi fedeztük fel (Index.hu XHTML+CSS alapokon?), hogy az Index.hu belső oldalai átalakításon esnek keresztül, s XHTML és CSS alapokon megújulnak. Ennek kapcsán úgy gondoltam, hogy fel lehetne keresni az Index programozóit is, akik közül Fenyő Balázs állt rendelkezésünkre. Egy rövid interjút sikerült összehoznunk vele.

Milyen tapasztalataitok vannak a látogatóitok böngésző használatát illetően, van esetleg valamilyen statisztikátok ezzzel kapcsolatosan, ami közzétehető?

Tapasztalataink nagyon hasonlítanak a piackutató cégek által közzétettekre.

A Weblabor egy olvasója felfedezte, hogy az egyik hír az eddigiektől eltérően, szabványosan XHTML+CSS alapokon jelenik meg. Ez csak egy próbálkozás volt, vagy egy folyamatnak az első lépése?

Így van, a sablonkezelő rendszert átírtuk, ezért a cikkek új sablonnal jelennek meg, amelyek már szinte teljes egészében szabványos XHTML-t tartalmaznak. Terveink szerint ezt a rendszert fogjuk használni a híreknél is, majd később a portál minden sablonjára átvezetjük.

Hogyan tervezitek az átállást az új verzióra, mikor történik meg?

Az átállás folyamatosan történik, amint elkészülnek a sablonok (természetesen tesztelés után) élesítjük őket. Jelenleg csak a cikkek használják az új sablont.

Milyenek az olvasói visszajelzések? Gondolom az olvasók többsége semmit sem vett észre az oldal kódjában történt változással kapcsolatosan, de voltak olyanok, akik reklamáltak, hogy rosszul jelent meg nekik az oldal?

A cél az volt, hogy a portál megjelenésében legkevésbé sem változzon. Látszólag ez sikerült is, mert mindidáig nem érkezet negatív visszajelzés, a Weblabor felkeresését kivéve pozitív sem. Ennek örülünk, mert ezzel elértük azt a célunkat, hogy a technikai módosítások nem hátráltatják az olvasókat.

Érdekesség, hogy vannak bizonyos elemek az oldalon, amelyek mostmár minden böngészőben jól jelennek meg.

Terveztek-e átállást valódi XHTML-re is, azaz olyan kiszolgálásra, amely application/xhtml+xml fejléccel küldi ki az oldalt az arra alkalmas böngészőknek?

Nem, ilyet nem tervezünk pillanatnyilag.

Végezetül még egy extra kérdés: olvassátok a Weblabort, esetleg valamelyik levlistáján előfordultok? ;)

Van olyan köztünk, aki néha megfordul arrafelé :-)

Köszönöm az interjút!

Nos, ennyit sikerült megtudnunk tőlük, nyilván nem minden belső információt adhattak ki számunkra. A lépés mindenképpen pozitív, s példamutató az Index részéről. A korábbi hírünkhöz képest egyébként úgy tűnik, hogy a legtöbb cikkoldalt illetően átálltak az új megjelenésre, kiváncsian várjuk hát a fejleményeket a jövőt illetően. Személy szerint meglep, hogy nem kaptak negatív visszajelzést, ebből én azt a következtetést vonom le, hogy egyrészt sikerült viszonylag jól támogatniuk a régebbi platformokat is a kialakítást illetően, másrészt pedig az esetleges hibás oldalmegjelenést tapasztaló régi böngészőt használó látogatók ismerve helyzetüket, eléggé elnézőek.
 
1

Van más eshetőség is...

kgyt · 2004. Nov. 30. (K), 07.01
Esetleg a publikum régi böngészőt használó része azért nem reklamált, mert bár nem a régi minta alapján jelent meg a weboldal, de a gépük lassabb és az oldal így talán gyorsabban jelenik meg...

vagy éppenhogy örülnek a dizájn változásának... ;-)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu