ugrás a tartalomhoz

Index.hu XHTML+CSS alapokon?

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 09.43
Úgy tűnik, hogy hazánkban egyre több webfejlesztő ismeri fel: a jövő a CSS-sel kialakított oldal elrendezésben van. A Weblabor levelezőlistákon is egyre több ember győzködi a CSS ezen előnyeiről is a táblázatos oldalkialakítás mellett érvelőket, s számos más helyen is hallottam már váltásról. Nos, úgy tűnik, hogy az elektronikus média is kezdi felismerni az előnyöket: az Index legalábbis kísérletezni látszik a dologgal!

És ezt elég nagy dolognak tartom. Ahogy Jano is rámutatott a wl-levlistán (css-re valt az Index!), az Index néhány aloldala (például: 2007-ig végéig nem tudhatjuk, mikor jön a metró) már XHTML+CSS alapokon nyugszik (bár nem XHTML-ként van kiszolgálva). Nagy valószínűséggel egyelőre gyűjtik a tapasztalatokat, illetve az esetleges reklamációkat (a régebbi böngészővel rendelkezőktől).

Ha az Index mindenestől átállna, az egy olyan példa lenne, amire büszkén mutathatnánk: ha egy ilyen nagy olvasottságú média átállítható, akkor nincs olyan oldal, ahol helye van a táblázatos oldalkialakításnak!
 
1

Helyesbítés...

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 09.53
Nos, annyira nem táblázatmentes (értsd: layoutra táblázat használata) az oldal, mint első felindulásomban látni véltem, az oldalszerkezet egyelőre egy táblázaton nyugszik. Ennek ellenére nagy dolognak tartom már azt is, hogy az Index elkezdett kísérletezni ezzel a technológiával.

-boogie-
2

belefer

Jano · 2004. Nov. 23. (K), 11.24
Azt gondolom ennyi pont belefer. Nagy oldal, rengeteg dologra kell figyelni, az oldal 3 oszlopat tarto tablazat pedig nemileg megkonyiti a tobbi kisebb elem beloveset.

Zeldman is ezt a technikat ajanlja Tervezzunk Web Szabványokkal könyvében.

Ez a tablazat konnyen elhagyhato a kesobbiekben.

Fontosnak tartom megemliteni, hogy nem csak egyszeruen kicsereltek a tablazat cellakat DIV-ekre, hanem hasznaltak a kulonbozo HTML elemek szerep jelolo tulajdonsagat is (H2, UL stb).
3

Igen, igen...

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 11.40
A menü kialakítása teljesen jó, a Medián scripteket is sikerült szabványosan beilleszteni (a mo.hu és meh.hu esetén ezzel nekem is meg kellett küzdenem). Szóval nagyon nagy lépés volt már ez is.

-boogie-
4

Régen

sajt · 2004. Nov. 23. (K), 11.50
Szerintem az index már régóta ilyen. A másik, hogy gondolom az oldal motorja változott meg, tehát a régi cikkek is igy fognak kinézni.

/* sajt */
5

Kevés cikk

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 12.06
Nem tudom, eddig nekem nem tűnt fel a dolog. A címlap a régi, a belső oldalak nagy része régi. Szerintem ez újdonság, s jelen pillanatban nem érinti, csak a cikkek egy részét.

-boogie-
7

most irjak at

Jano · 2004. Nov. 23. (K), 16.35
Tuti, hogy nem regota ilyen! Pl tegnap meg csak a belfoldi rovaton beluli cikkek jelentek meg igy, most mar pl a tech rovat is igy megy. (Stilusosan a firefox terjedese cikk olvasasa kozben vettem eszre :) Vagyis folyamatosab gyurjak at.

Szep, hogy kozbe semmi leallas, hanem szepen fokozatosan morfol at a kod :)
6

Nyomtatási változat

Poetro · 2004. Nov. 23. (K), 12.48
Ha már CSS, akkor csináltam volna az oldalhoz egy nyomtataható változatú CSS-t is, mondjuk ezt kicsit bonyolultabbá teszi, hogy az oldal táblázatosra sikerült, de azért így is megoldható. (És nem kellene a nyomtatható változatra bökni)
--------
Poetro
8

meret csokkenes

Jano · 2004. Nov. 23. (K), 17.10
Tegnap lementettem egy tech rovatos oldalt, es ma lementettem egy CSS-re atirt valtozatot.

HTML kod csokkenes:
56K helyett 31K!
Majdnem csak a FELE!

CSS novekedes ezzel szemben mindossze:
10K-rol 16K
es ugye ez lenyegtelen mert ugyis csak egyszer toltod le.
Ok ha precizek akarunk lenni, akkor minden szekciohoz kulon CSS-van, de ezek 1-2K csak.

Erdekesseg meg:
A fejlec menu egy keppe konvertalasa:
9,5K - 6.5K