ugrás a tartalomhoz

Webszolgáltatások írása Perl-ben: mod_perlservice

Bártházi András · 2004. Nov. 25. (Cs), 12.04
Perlben, köszönhetően a CPAN modul gyűjteménynek, sohasem (értsd: mióta létezik a technológia) volt nehéz webszolgáltatások írása. Elő kellett venni egy TCP/IP alapú kiszolgáló modult, vagy egyszerűen egy webszolgáltatás lehetőségét biztosítót. Ami bonyolíthatta esetleg a helyzetet, hogy az adott gépen már fut egy webszerver, s így nem csak annyiból állt a dolog, hogy elindítunk egy programot. A mod_perlservice, ahogyan az a nevéből is kiolvasható, egy Apache modult biztosít a probléma megoldására.

A mod_perlservice segítségével Perl függvényeket, eljrásárokat és csomagokat tehetünk elérhetővé bárki számára az interneten keresztül. A kliensek skalárokat, tömböket, hasheket (asszociációs tömböket) adhatnak át és kaphatnak vissza. A kliens C, Perl, vagy akár Flash is lehet, jelenleg ezekhez a nyelvekhez állnak rendelkezésre kész kódok. A modul lényege, hogy ezt a megosztást egyszerűvé és hatékonnyá teszi az Apache-ba modulként történő beágyazásával.

A szerző a jövőben a Parrot kódok hasonló megosztását is lehetővé kívánja tenni, így elég szép jövő állhat a megoldás előtt. Személy szerint még nem tiszta számomra, hogy milyen protokollt használ a progam a megosztáshoz, úgy tűnik, hogy valami sajátot, ami abból a szempontból biztosan nem szerencsés, hogy nem lehet bármilyen, már meglevő XML-RPC vagy hasonló jellegű megoldást használni hozzá kliens oldalon.

Kapcsolódó linkek: