ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2004 - Blog bejegyzés

szeptember 30

Beszámoló az OSCOM konferenciáról

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 30. (Cs), 14.53
Ezúton üdvözlöm kedves olvasóinkat Zürichből, az Open Source Content Management konferenciáról. Saját előadásom még nem került sorra, ezért nem lehetek teljesen nyugodt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kellemes a rendezvény. Már a második nap közepén látszik, hogy a szervezőknek sikerült a "keresztfertőzés" elképzelését jól megvalósítani, hiszen a rendezvény sok komoly tudású előadót hozott össze, a közös vacsora, reggeli pedig sokat segít az eszmecserében.

Firefox 1.0PR magyarul: nyelvi csomag is elérhető

Bártházi András · 2004. Szep. 30. (Cs), 13.55
A Mozilla Alapítvány az utóbbi időben megváltoztatta a honosított Firefox változatok kiadásával kapcsolatos nézetét, s - minőségbiztosítási okokból - nem engedélyezte készítésüket. A terv az volt, hogy a Firefox 1.0 Preview változattal már ők fogják készíteni ezeket a csomagokat. A fordítók fel is töltötték a fordításokat a CVS-be, de az átállás az új rendszerre nem zajlott túl sikeresen, így végül pár hét után mégis lehetővé vált a magyar változat közzététele. Ez meg is történt, ahogy korábbi hírünkben jeleztük is. Vannak újabb, kedvező fejlemények: megjelent az angol nyelvű változatra szánt telepítőcsomag is...

szeptember 29

Kérdőív elemek és a CSS

Bártházi András · 2004. Szep. 29. (Sze), 17.39
Tegnap volt szó a fájl feltöltő elem kinézetének megváltoztatásáról, most pedig egy több böngészővel, több platformon elvégzett tesztre akadtam (Styling form controls). A cikk megnézi, mit lehet elérni CSS-sel form elemeken, s képernyőképekkel is illusztrálja azt. A konklúzió? Nem nagyon lehet megoldani, hogy minden platformon ugyanúgy nézzen ki egy kérdőív (viszont azt, hogy jól nézzen ki, ez nem befolyásolja).
 

szeptember 28

Mozilla Firefox 1.0PR magyarul

Bártházi András · 2004. Szep. 28. (K), 17.47
A mai nap megjelent a Firefox 1.0PR magyar telepítője Windows rendszerekre. A Firefox magyarítása környékén zajlik a csetepaté, mivel a Mozilla Alapítvány szeretné a lokalizált kiadásokat saját hatókörébe vonni (a minőségbiztosítás miatt), de mivel ez egyelőre még ennél a verziónál nem sikerült nekik, ezért engedélyezték a magyar telepítő megszületését, melyet az FSF.hu-tól Tímár András el is végzett.

Hotspotter.hu

Bártházi András · 2004. Szep. 28. (K), 17.24
Internetezni lehet modemen, kábeltévén, ADSL-elen, üvegszálon, műholdon, a szomszéd internet elérését megcsapolva, és még valószínűleg számos más, ötletes módon is. Egyik ilyen lehetőség a vezetéknélküli elérés, melyből egyre többre van lehetőség hazánkban is. Nos, nemrégiben indult el a Magyarországot lefedő HotSpot adatbázis, melynek célja, hogy honlapján megtalálható legyen az összes magyarországi elérési lehetőség.

A fálj feltöltő elem kinézetének megváltoztatása

Jano · 2004. Szep. 28. (K), 08.00
Minden kóder ott tárja szét a dizájner és megrendelő előtt a kezét, amikor egy szép űrlapon a fájl feltöltő mező böngésző gombja - a böngésző által diktált kinézetével - teljesen elüt a többitől. Ez eddig a teljesen megoldhatatlan problémák közé tartozott. A Quirksmode honlap szerkesztője publikált egy megoldást. A dolog lényege, hogy a tényleges mező alá egy hagyományos input mezőt pozicionál és mellé teszi a megtervezett gombot, majd a fájl feltöltőt teljesen átlátszóvá teszi. Hogy a régebbi böngészőkben ez ne okozzon gondot a kicserélést javascripttel végzi el.

szeptember 28

A XUL leíró nyelvről

Bártházi András · 2004. Szep. 27. (H), 22.01
A XUL, azaz az XML User-interface Language (XML alapú felhasználói felület leíró nyelv) sokszor szerepelt már oldalainkon, s bár elég szubjektív a vélemény, de az a benyomásom, mintha az utóbbi időben egyre többször tette volna. Ez két dolognak lehet köszönhető: vagy jobban megfogják a szerkesztőségi tagokat, az olvasókat a Mozilla ezen lehetőségének hírei, így gyakrabban írnak róla, vagy pedig egyszerűen tényleg több róla a hír, többen érdeklődnek felőle. Én ez utóbbira tippelek. Most is egy új hírrel találkoztam, melyben egy kis áttekintést, bevezetést olvashatunk erről a technológiáról.

Oracle interfész Firebird-höz

Bártházi András · 2004. Szep. 27. (H), 16.45
A napokban elmélkedtem egy kicsit magamnak a MySQL vs. PostgreSQL kérdésen. A fő irányvonalam az volt, vajon miért ilyen elterjedt még mindig a MySQL, mikor a PostgreSQL tényleg több szolgáltatást képes nyújtani. A megoldás egyértelmű, a nagyon kicsit egyszerűbb telepítés és beállítás (főként Windows alatt), a jó (és már magyar nyelven is elérhető) dokumentáció, továbbá a számos alkalmazás, mellyel adminisztrálni lehet az adatbázist, vagy mely a MySQL-re épít. Arra jutottam, hogy a PostgreSQL biztosíthatna egy interfészt, mely kompatibilis a MySQL-lel (kommunikáció szinten), s alap dolgokban talán a MySQL-lel megegyező szintaktikát is elfogadhatna. Nos, ha nem is a MySQL és PostgreSQL esetén, de egy ilyen valósított meg a Janus Software, mely a Firebird adatbázisszerverhez biztosít Oracle interfészt.

szeptember 26

Letölthető a PHP 4.3.9-es változata

Heilig Szabolcs · 2004. Szep. 26. (V), 09.48
A PHP fejlesztői közösség elérhetővé tette a PHP 4.3-as vonulatának legújabb kiadását. A 4.3.9-es változat számos (50) különféle, ámde nem kritikus hibát javít. Emellett, mint arról már korábban beszámoltunk, a PHP-vel együtt szállított GD képgeneráló függvénykönyvtárból immár a 2.0.28-as változatot kapjuk, ami ismét képes GIF képek előállítására.
 

szeptember 26

Újdonság oldalunkon: könyvajánlók

Bártházi András · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.41
Bár a számítástechnika sokat fejlődött, s az internet kifogyhatatlan forrása az információknak, a mai napig (több okból persze) nagyon fontosak maradtak a könyvek, sokan könyvekből szerezzük tudásunk meghatározó részét. A mai naptól egy új kategóriával egészültek ki a Weblabor szolgáltatásai, megjelent egy új fül, melyben könyvajánlókat gyűjtünk.