ugrás a tartalomhoz

Beszámoló az OSCOM konferenciáról

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 30. (Cs), 14.53
Ezúton üdvözlöm kedves olvasóinkat Zürichből, az Open Source Content Management konferenciáról. Saját előadásom még nem került sorra, ezért nem lehetek teljesen nyugodt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kellemes a rendezvény. Már a második nap közepén látszik, hogy a szervezőknek sikerült a "keresztfertőzés" elképzelését jól megvalósítani, hiszen a rendezvény sok komoly tudású előadót hozott össze, a közös vacsora, reggeli pedig sokat segít az eszmecserében.

Az etoy konténerei az mfo park közepén

A konferencia előtti napon volt szerencsém részt venni a zürichi PHP felhasználói csoport rendezvényén, mely a "könyvek összecsapása" címet viselte. Ennek lényege, hogy két német nyelven megjelent könyv szerzői jelentek meg, és két-két percben bemutatták kiadványukat, majd szintén két-két percben lehetőséget kaptak kérdések megválaszolására, megvédve saját kiadványukat egy-egy területen. A csatának a kétségtelenül kivételes etoy.TANK-PLANT adott otthont, mely fel hivatott rázni a kultúra és technológia különböző területeit új megközelítések, ötletek felvillantásával. Komoly bemutatót kaptunk az etoy filozófiából, mely valószínűleg az egyik legegyedibb működési mód a földön. Az etoy-nak teret adó park úgyszintén egyedi ötleten alapul. Kis területen úgy teremtenek nagy zöld felületet, hogy fémvázból emeleteket építenek, és alulról beültetik futónövényekkel. A növények szépen körülnövik a területet, és így egy többemeletes park jön létre a városrész központjában. Ami a könyvcsatát illeti, nyertes nem született - ami természetes, hiszen az összecsapásban részt vevő két könyv szerzői jól ismerik egymást.

Bard Farstad eZ Publish bemutatója

Az OSCOM közepén járunk, amikor ezt írom, ezért még nem tudni milyen lesz az összkép. Most azonban úgy tűnik, hogy a helyszín és az előadók is kiválók, a témákat jól eltalálták. Technikai problémák természetesen mindenhol felbukkannak, de ezeket itt is megoldják bravúrosan. Volt szerencsém meghallgatni több tartalomkezelő rendszer összehasonlítását, résztvettem az eZ Publish előadáson. Számos érdekes ötletet és véleményt hallottam, a konferencia környezete különben is nagyon inspiráló. A XUL és XAML használatáról szóló előadás például egyenesen vallásháborúba ment át a különböző rendszerekről, és arról, hogy mennyire képesek majd a tartalomkezelő rendszerek piacán segíteni. Természetesen forró téma a Firefox, a Google Browser, nagyon sok Java technológiával foglalkozó előadó van jelen. Újszerű megközelítések is teret kapnak, mint Harry Fuecks Post-Processing with PHP Hypertext Pre-Processor című előadása, de sor kerül egy vitára is a nyílt forrású projektekben folyó innovációról.