ugrás a tartalomhoz

Oracle interfész Firebird-höz

Bártházi András · 2004. Szep. 27. (H), 16.45
A napokban elmélkedtem egy kicsit magamnak a MySQL vs. PostgreSQL kérdésen. A fő irányvonalam az volt, vajon miért ilyen elterjedt még mindig a MySQL, mikor a PostgreSQL tényleg több szolgáltatást képes nyújtani. A megoldás egyértelmű, a nagyon kicsit egyszerűbb telepítés és beállítás (főként Windows alatt), a jó (és már magyar nyelven is elérhető) dokumentáció, továbbá a számos alkalmazás, mellyel adminisztrálni lehet az adatbázist, vagy mely a MySQL-re épít. Arra jutottam, hogy a PostgreSQL biztosíthatna egy interfészt, mely kompatibilis a MySQL-lel (kommunikáció szinten), s alap dolgokban talán a MySQL-lel megegyező szintaktikát is elfogadhatna. Nos, ha nem is a MySQL és PostgreSQL esetén, de egy ilyen valósított meg a Janus Software, mely a Firebird adatbázisszerverhez biztosít Oracle interfészt.

A megoldás persze nem egyedülálló, volt már korábban is ilyen, gondoljunk csak a MySQL által kiadott MaxDB adatbázisszerverre, mely gyakorlatilag egy továbbfejlesztett SAPDB, MySQL interfésszel. A Fyracle nem csak ennyit csinál, az Oracle speciális szintaktikáját (pl. a "+"-os joinokat) felismeri és a Firebird számára átalakítja, továbbá a tárolt eljárásokat is átalakítás nélkül futtathatóvá teszi.

Az ilyen interfész számos előnnyel bír: migrálhatjuk a jelenleg Oracle-re épülő programjainkat Firebirdre sokkal kisebb licencdíjjal, a meglevő asztali programjainkat is tudjuk használni továbbra is (nincs szükség új eszközök megismerésére), stb. Jó ötlet, a kivitelezés is ötletesnek tűnik. A kérdés persze a gyakorlatban dől el, egy demo változatot ehhez le is tölthetünk.