ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 20, 2004 - Blog bejegyzés

Weblabor Klub - hol tartunk?

Bártházi András · 2004. Szep. 20. (H), 20.45
A Klub körül mostanában nem sok port kavartunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoznánk rajta. Az első visszajelzések nagyon pozitívnak tűnnek, és reménykeltő, hogy a jelenlegi állás szerint 91 szavazat érkezett a Klub beindítása mellett. Ha ennyien, vagy legalábbis ezen érdeklődők nagy része tényleg él majd a Klub adta lehetőségekkel, akkor szép jövő áll előttünk. Úgy tűnik, hogy sokminden szponzorálására, a Weblabor jobb marketingjére, érdekes szolgáltatások megvalósítására és egyéb hasonló dolgokra is fordítani tudunk ezentúl a személyes szabadidőnkön túl a támogatásokból befolyó pénzt is.

A nyílt forrás és a szabad dokumentációs licencek

Bártházi András · 2004. Szep. 20. (H), 13.27
A licencelés kérdése biztosan minden programozóban felmerült, aki valamilyen formában közzétette már egy vagy több alkotását. Azért írom, hogy alkotását, hiszen a licenc vonatkozhat programra is, de akár dokumentumra is. A Weblabor (lásd jogi nyilatkozatunkat) az egyik Creative Commons licenc alatt jelenteti meg anyagait. Ezen kívül azonban más szabadnak nevezhető licencek is elkészültek dokumentumokra, melyekbe egy most induló cikksorozat keretében vezet be Andrew M. St. Laurent, az Understanding Open Source and Free Software Licensing című könyv szerzője.

Egymillió bejegyzés a Wikipédiában

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 20. (H), 11.36
Többször felmerült hasábjainkon a Wikipedia neve, hiszen egy egyedülállóan sikeres kezdeményezésről van szó. A Wikipedia ékesen bizonyítja azt, hogy nagyon jól tud működni az internet tudásmegosztó médiumként is, és nem csak a legújabb filmek és zeneszámok terjesztőjeként. A világ minden pontjáról folyamatosan bővített enciklopédia a wiki rendszer könnyű kezelhetőségének köszönhetően immár az egymilliomodik bejegyzést is elérte.

Mik lehetnek a Google tervei - a felvett munkatársak tükrében?

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 20. (H), 11.01
Egyre kényelmetlenebbül érzem magam, amikor a Google-el kapcsolatos híreket a kereső kategóriába sorolom, hiszen jó ideje már nem csak erről van szó. Hogy mennyire nem, azt bizonyítja, hogy a New York Post arra tett kísérletet a napokban, hogy a Google legutóbbi új munkatársainak korábbi tapasztalatai alapján megjósolja, hogy mi várható. Google üzenetküldő, böngésző és más érdekességek várhatóak, ha bejönnek a jóslatok.