ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 22, 2004 - Blog bejegyzés

Parrot/Ponie/Perl 6 - hol tart a fejlesztés?

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 19.04
A Parrot lassan, de biztosan halad a maga útján, s hamarosan eléri azt a szintet, hogy megjelenthet első verziója. A Parrotra fog épülni a Perl 6 nyelv, de nem csak az, számos más is tervbe van véve (PHP 6?). Ezeket nem sorolnám fel, hanem egyet emelnék ki közülük melyről nem mindenki tud: s ez maga a Perl 5-ös sorozat következő utáni stabil verziója (jelenleg a Perl 5.8.x sorozatnál járunk), a Perl 5.12.0. A jelenlegi kódról az újra való váltást a Ponie projekt biztosítja.

Az SQLite veszélyei

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 17.47
A PHP egyik nagyon kényelmes, de emellett (ebből következően?) nagyon veszélyes szolgáltatása (volt?) a böngészőtől érkező adatok automatikus bejegyzése változóként. Ez a szolgáltatás azt a lehetőséget rejti magában, hogy a PHP program írója nem feltétlenül inicializál egy változót, s emiatt azt egy támadó beállíthatja olyan értékre, amiből adódóan hozzáférhet érzékeny információkhoz. Ez egy biztonsági rés lett tehát, s a PHP verziói során alapértelmezett értéke - nagyon helyesen - kikapcsolt lett. Most felmerült: lehet, hogy az SQLite is hasonló fenyegetettséget rejt magában.

Spamassassin 3.0

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 16.43
Bár a webfejlesztéshez közvetlenül nem kapcsolódik, de biztos vagyok benne, hogy napi szinten legtöbbünk küzd a kéretlen levelek, vírusok okozta áldásos tevékenységgel, a levelek törlésével. Bár több eszköz is van ezek eltávolítására levelesládánkból, egyik sem szokott 100%-osan hatékony lenni, ezért nem árt, ha többet is ismerünk közülük. Egy spam elleni eszköz a SpamAssassin, melynek a mai napon jelentették be a 3.0-s változatát. Hogy mi is ez?