ugrás a tartalomhoz

Parrot/Ponie/Perl 6 - hol tart a fejlesztés?

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 19.04
A Parrot lassan, de biztosan halad a maga útján, s hamarosan eléri azt a szintet, hogy megjelenthet első verziója. A Parrotra fog épülni a Perl 6 nyelv, de nem csak az, számos más is tervbe van véve (PHP 6?). Ezeket nem sorolnám fel, hanem egyet emelnék ki közülük melyről nem mindenki tud: s ez maga a Perl 5-ös sorozat következő utáni stabil verziója (jelenleg a Perl 5.8.x sorozatnál járunk), a Perl 5.12.0. A jelenlegi kódról az újra való váltást a Ponie projekt biztosítja.

Hogy hogyan állnak ezek a projektek? Mindegyik szépen halad a maga útján - bár ennél sokkal többet nem sikerült kiderítenem, de azért nem árt, ha áttekintjük, mi és mikor várható. Az alábbiak nem túl pontos adatok, mert csak ennyi áll rendelkezésre, a fejlesztők főként még nem a marketingre, hanem önmagára a fejlesztésre fókuszálnak. Lássuk!

Kezdjük a Parrot projekttel, melynek állásába mi is betekintést nyerhettünk nemrég a hazai Második Perl Találkozón. A projekt honlapján sok információ nincsen a Parrot állásáról, egy korábbi hír szerint Dan Sugalski, aki a Parrot fejlesztéséért felel, elvesztett egy fogadást arról, hogy idén augusztusban a Parrot Python implementációja (a Pie-thon) gyorsabb lesz, mint maga a Python. A dolgok persze nincsenek veszve, hiszen Leo Tötsch, a kiadásokért felelős fejlesztő a találkozón megnyugtatott minket: egy elég speciális programról volt szó, s a mérési eredményeik igen jók (a gépi kódú programokhoz képest egy Parrot utasítás adott esetben csak 10-20 lépést vesz csak igénybe). Hamarosan további kiadás várható, s bár vannak még tennivalók, a Parrot már most is működőképes nyelv. Egy biztos, a Parrotnak stabilnak kell lennie a Perl 5.12.0 megjelenésekor.

S hogy hogyan áll a Ponie? A Ponie fejlesztése tavaly júniusban kezdődött meg, s idén a Fontango nevű cég kezdte el támogatni a fejlesztéseket. A Ponie stabilan csak az 5.12.0 kapcsán fogja átvenni a szerepet a jelenlegi motortól, de célul tűzték ki, hogy párhuzamosan, már az 5.10.0 megjelenésekor képesnek kell lennie - nem stabil szinten - a helyettesítésre. Ennek kapcsán az 5.8.0 megjelenésekor egy tesztgyűjteményt fektettek le, ez biztosítja azt, hogy nem lesz gond az átálláskor. A Fontango két éves fejlesztési szakaszt tűzött ki célul, azaz körülbelül 2006 közepére várható a stabil Ponie megjelenése.

A Perl 6 internals levlistán több változás is volt mostanában, egyrészt kétfelé vált a lista, s ezentúl a Perl 6 fordítónak és a Parrot-nak külön listája lesz, másrészt megfelelő előkészületek után nemrégiben Dan Sugalski bejelentette a Synopsys 9-et is. Megkezdődött a Perl 6 nyelv leírása is szabályokkal (a mintaillesztő kifejezések utódja), melynek célja a Perl 6 fordító alapjainak a megteremtése (már van egy teszt verzió, a cél gondolom ennek kiváltása). A Perl 6 1.0-s verziójának megjelenése és stabillá válása nagy valószínűséggel 2005 vége, 2006 eleje felé várható.

Röviden ennyit, akinek esetleg van további információja, linkje a témában, szívesen veszem.
 
1

MI történt azóta? Most 2006 novermber van.

Anonymous · 2006. Nov. 28. (K), 19.43
Hát a wiki szerint a PONIE szétesett.
Parrot nincs kész még mindig.
2

Események

Bártházi András · 2006. Nov. 28. (K), 20.07
Töretlenül folyik tovább a fejlesztés, ez egy ilyen történet. :) A Ponie-ra egyszerűen nincs többé szükség, ugyanis a Pugs képes futtatni Perl5/Perl6 kódot vegyesen. Persze jó lenne, ha immáron élesben is használható lenne (egyébként többé-kevésbé már az!), sajnos annál jóval lassabban fejlődik, mint látható. :(
4

Elsiették? :)

Heilig Szabolcs · 2009. Már. 19. (Cs), 22.17
Remélem hagytak időt tisztességesen kitesztelni mindent. Nem szeretem a kapkodást! :)