ugrás a tartalomhoz

Spamassassin 3.0

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 16.43
Bár a webfejlesztéshez közvetlenül nem kapcsolódik, de biztos vagyok benne, hogy napi szinten legtöbbünk küzd a kéretlen levelek, vírusok okozta áldásos tevékenységgel, a levelek törlésével. Bár több eszköz is van ezek eltávolítására levelesládánkból, egyik sem szokott 100%-osan hatékony lenni, ezért nem árt, ha többet is ismerünk közülük. Egy spam elleni eszköz a SpamAssassin, melynek a mai napon jelentették be a 3.0-s változatát. Hogy mi is ez?

A SpamAssassin egy intelligens, összetett, moduláris e-mail szűrő, mely többfajta tesztet is alkalmaz annak eldöntésére, vajon egy levél spam-e, mind a fejlécek alapján (küldő, küldő IP-je, levél tárgya), mind a levél szerkezete, tartalma alapján vizsgál. Moduláris felépítéssel rendelkezik, s a lefutó modulok statisztikák alapján készült eredményeit felhasználva hozza meg végül a döntést, mit tegyen.

A SpamAssassin 3.0 több új lehetőséget is teremt a vizsgálatra az eddigiek mellett. Használja a "Sender Policy Framework"-öt, web címeket ellenőriz, melyeket a spam levelek tartalmaznak, moduláris kiegészítőket vezet be, fejlett SQL adatbázis támogatással rendelkezik a felhasználói adatok támogatására, s tovább fejlődtek az elemzési képességei is.

A SpamAssassin egyszerűen telepíthető, a magja egy Perl modul, a rendszer eköré épül fel. Több levelezőszerverhez illeszthető, de felhasználói accountonként, procmail szabályokat használva is telepíthető, lehetőségünk van proxy-ként is üzemeltethető, illetve egy távoli IMAP könyvtáron is használható. Használható Linuxon, Windows-on, Mac OS X-n.

Kapcsolódó linkek:
 
1

ONLamp cikk

Bártházi András · 2004. Szep. 22. (Sze), 16.51