ugrás a tartalomhoz

Egymillió bejegyzés a Wikipédiában

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 20. (H), 11.36
Többször felmerült hasábjainkon a Wikipedia neve, hiszen egy egyedülállóan sikeres kezdeményezésről van szó. A Wikipedia ékesen bizonyítja azt, hogy nagyon jól tud működni az internet tudásmegosztó médiumként is, és nem csak a legújabb filmek és zeneszámok terjesztőjeként. A világ minden pontjáról folyamatosan bővített enciklopédia a wiki rendszer könnyű kezelhetőségének köszönhetően immár az egymilliomodik bejegyzést is elérte.

A Wikimedia Alapítvány sajtóbejelentésében kiemeli, hogy nem csak a gyűjtemény bővülése gyorsul, hanem a használata is egyre jobban terjed. A jelenlegi sebességgel jövő tavaszra megkétszereződhet a bejegyzések száma. Az enciklopédia elismertségét mutatja, hogy most már olyan neves források is hivatkoznak rá, mint a CNN.

Ezt a nagy méretet természetesen nem csupán az angol nyelvű verzióval sikerült elérni. Az angol gyűjtemény "mindössze" 343 ezer bejegyzést tartalmaz, az összesítéshez az egy éve indult magyar változat 2868 szócikke is hozzájárul.

Szintén ez a bejelentés segíthet az érdeklődőknek abban, hogy a Wikimedia Alapítvány más projektjeit is megismerhessék. A Wikipedia enciklopédián túl ugyanis kezelik a Wiktionary szótárat (magyar változat), a Wikiquote idézet gyűjteményt és a Wikisource forrásszöveg oldalt. Végül nem kevésbé érdekes a Wikibooks rendszer, mely azzal az ambíciózus céllal jött létre, hogy kollaboratív módon írjanak könyveket. Már most 120 folyamatosan készülő könyv áll rendelkezésre különböző állapotokban, köztük PHP és XML témában.