ugrás a tartalomhoz

Felhasználóbarát honlapok - Webergonómiai tanulmányok

Jano · 2006. Aug. 16. (Sze), 14.18

Szerzők:

Rung András, Kiss Orhidea Edith

Kiadó:

Gondolat Kiadó

2006

ISBN:

963 9610 35 6

Oldalak száma:

205

Értékelés:

7

Linkek

A könyv főcíme nem titkolózik: a téma felhasználóbarát honlapok tervezése. Az alcím már szokatlanabb és sejteti, hogy itt nem egy szokványos szakkönyvvel állunk szemben. A könyv valójában tíz tudományos kutatási eredmény dokumentálása a szerzők meghatározása szerint, a szoftver-ergonómiából kinőtt "internethasználhatóság" témájában.

Mielőtt továbbmennék gyorsan leszögezem, hogy ha valaki most kezdene a webergonómiával ismerkedni az keresse inkább Jakob Nielsen: Web-design című könyvét. Ez a tanulmányos könyv ugyanis jellegéből fakadóan rettentően száraz és a figyelembe veendő szempontoknak csak igen kis részét viszgálja. Azt viszont nagyon alaposan.

A 10 téma:
  • A címadás nyelvi és tartalmi tényezői a weben
  • A címadás stilisztikai tényezői a weben
  • Az idegen szavak optimális mennyisége az interneten használhatósági szempontból
  • Színekkel kapcsolatos preferenciák
  • A színek keresést könnyítő szerepe
  • Fényképek és vonalrajzok keresést könnyítő hatása
  • A navigációs menüpontok számának és hozzáférhetőségének hatása a keresési gyorsaságra és eredményességre
  • A linkelhelyezés hatása a keresés gyorsaságára és eredményességére
  • A tartalomba ágyazott navigációs linkek számának hatása a keresési gyorsaságra és eredményességre
  • A kulcsszó és kategória alapú keresés a személyiség tükrében

A címekből jól látszik, hogy 3 nagyobb témába sorolhatók:nyelvi terület, vizuális terület, navigáció-keresés. A könyv minden probléma esetében azzal kezd, hogy kik vizsgálódtak hasonló témában, majd ismerteti a kutatás hogyanját; jön a mérések eredményeinek grafikonokkal és táblázatokkal teletűzdelt bemutatása, majd a konkluzió.

A kisérletek lefolytatásának módja több helyen nem győzőtt meg arról, hogy az eredmény valós helyzettel megfeleltethető, vagy hogy jó következtetést vontak le, például a menüknél és a linkeknél előkerülő 7+/-2 szabály esetén. (Vajon ha Nielsen könyvében is ismertetve lennének a módszerek, mennyivel lennék kritikusabb ott is?)

Tovább növeli az ember kritikusságát, hogy a kisérletek elég kis számú (általában 20-40) ember bevonásával készültek. Ezt az utolsó tanulmánynál (10 ember) maguk a szerzők is jelzik.

A kutatások fő irányvonalainál, kérdéseinél számomra sokkal érdekesebbek voltak a sok helyen mellékesen megjelenő váratlan összefüggések. A kor, nem, vagy más differenciáló tényező alapján megjelenő eltérő eredmények. Kár, hogy pont ott érnek véget a vizsgálódások ahol ezek felmerülnek.

Jó lett volna ha a szerzők gondolva arra, hogy programozó és grafikus webes fejlesztők is olvashatják a könyvet, több helyen ismertetnek pszichológiai, kognitív ismereteket, mint például a tizedik tanulmányban a mezőfüggő és független személyek, vagy az emberi információfeldolgozási tipológiák.

A könyv végén van még egy bónusz fejezet, egy konkrét webhely, az Artitude Galéria oldalának sikertörténete. Itt a szerzők egy valós projektben tett javaslataikat és annak kézzelfogható eredményét ismertetik. Jó.

A (web)ergonómia szép és nagy tudomány terület, aminek eredményeit felhasználva megkönnyíthetjük az általunk készített honlap látógatóinak dolgát, sikeresebbé, eredményesebbé vállhat a munkájuk, pozitív élménnyel távoznak és jönnek vissza! Nem mellékesen, pedig növelhetjük megbízónk bevételeit.
 
1

Research-Based Web Design & Usability Guidelines

toxin · 2006. Aug. 16. (Sze), 22.04
Jakob Nielsen: Web-design, könyve mellett gyorsan rakjuk ide a

http://www.usability.gov/process.html linket és az ingyen tölthető

Research-Based Web Design & Usability Guidelines ebook-ot
http://www.usability.gov/pdfs/guidelines.html
2

re

Patai László · 2006. Aug. 19. (Szo), 21.02
Jó kis könyv lehet .. elolvasom, köszi az cikket, infót! :)