ugrás a tartalomhoz

A fálj feltöltő elem kinézetének megváltoztatása

Jano · 2004. Szep. 28. (K), 08.00
Minden kóder ott tárja szét a dizájner és megrendelő előtt a kezét, amikor egy szép űrlapon a fájl feltöltő mező böngésző gombja - a böngésző által diktált kinézetével - teljesen elüt a többitől. Ez eddig a teljesen megoldhatatlan problémák közé tartozott. A Quirksmode honlap szerkesztője publikált egy megoldást. A dolog lényege, hogy a tényleges mező alá egy hagyományos input mezőt pozicionál és mellé teszi a megtervezett gombot, majd a fájl feltöltőt teljesen átlátszóvá teszi. Hogy a régebbi böngészőkben ez ne okozzon gondot a kicserélést javascripttel végzi el.

Nagyon fontos azonban, hogy egy használhatósági/funkcionális probléma felmerül: amennyiben kiválasztunk egy fájlt akkor már mindenképpen feltöltésre kerül, nem tudjuk törölni.

A cikket ennek ellenére érdemes végig olvasni. Egyrészt lehet, hogy ez elfogadható kompromisszum lehet bizonyos esetekben, másrészt mert példa értékű, hogy mennyire alaposan járja körül a problémát!
 
1

már próbáltam

gellert · 2004. Szep. 28. (K), 08.43
Nekem éppen kellett volna egy hete egy megoldá arra, hogyan lehet a böngészők többségében átszabni a fájlfeltöltési elemet - megnéztem PPK megoldását, de aztán nem használtam. Nem igazán lett kezelhető a megoldás; működik, de az átlagfelhasználót megzavarja a szokatlan viselkedés. Láttatok máshol már hasonlót?
2

én is... én is...

bbalint · 2004. Szep. 28. (K), 09.44
én is csináltam ilyent, de csak internet exploiterhez, mert az (jelen esetben: hál' istennek) nem biztonságos, vagy inkább: "furán" viselkedik, mégpediglen.
ha egy <input type="file"/> fajtájú beviteli mezőt képviselő javascript objektum click() metódusát meghívjuk, akkor az olyan, mintha a tallózás... gombra kattintottunk volna.

egy csodálatos javascript függvénnyel beszúrok egy szöveges mezőt és egy gombot, amit utána stíluslappal szépen meg lehet formázni.
a magam megoldásában még a beviteli mező readonly,

a szerző által említett törlés gomb tényleg nem ártana ...

bbalint
3

operaban ez sem mukodik

kmm · 2004. Szep. 28. (K), 12.05
...

--
üdv: kmm...