ugrás a tartalomhoz

Testreszabott oldalak gyorsítótárazása

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 08.23
A tartalomkezelő rendszerek nagy forgalmat tűrő képességéről szóló hírünkben említett vizsgálatnál is az volt a sarkalatos kérdés a jó eredmények elérésében, hogy a generált oldalakat mennyire gyorsítótárazta egy-egy rendszer. Ha a kiírt oldalaknak valamilyen mértékben testreszabottnak kell lenniük, akkor sokkal érdekesebb bármilyen gyorsítótár megvalósítása. A Drupal fel is adja ekkor a lehetőséget, bár nem kellene.

A Weblaboron megjelenített oldalak nagyrésze a hírek, cikkek, fórumok, és hozzászólások tartalmából áll össze, melyet a teljes oldal gyorsítótárazásánál eléggé jól elő tud venni a rendszer. Ha azonban belépett felhasználó látogat az oldalra, akkor a még nem olvasott tartalmak, hozzászólások alapján illetve a felhasználói lehetőségeket illetően más megjelenés fogadja, tehát személyére szabott oldalt írunk ki. Annak érdekében, hogy a tartalmak gyorsítótárazva legyenek ebben az esetben is, az általunk felkarolt filtercache modult alkalmazzuk, ami az oldal tartalmi részeit gyorsítótárazza.

Ez azonban nem az egyetlen lehetőség. John Lim több tippet is ad, melyek közül az egyik egy JavaScript alapú megoldás. Hasonló trükköt alkalmaz a PHP.net a személyes testreszabásra sütiket JavaScripttel kombinálva. Alapkövetelmény, hogy a kiírt oldalak elsöprő többségének HTML kódja teljesen megegyezzen a látogató kilététől függetlenül, csak a webím (illetve esetleges POST paraméterek keresés esetén) befolyásolhatják a tartalmat. Ezek után például az, hogy melyik ország eseményei vastagodnak ki a honlapon, azt már egy sütiben tárolt országkód alapján egy kis JavaScript dönti el. Erősen terhelt és kisebb testreszabást igénylő webhelyeknél ez a megoldás nagyon jól bejöhet.