ugrás a tartalomhoz

Pro PHP-GTK

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 17. (V), 10.14

Szerző:

Scott Mattocks

Kiadó:

Apress

2006

ISBN:

1-59059-613-7

Oldalak száma:

392

Értékelés:

9

Linkek

Amikor 2001-ben egy kísérleti jellegű projektben PHP-GTK-t használtam, nem hagyatkozhattam jobb dokumentációra, mint Syd Logan GTK+ Programming in C című könyvére. Ma már semmiképpen nem ajánlanám ezt sekinek, aki a PHP-GTK-val ismerkedik (bár alapműként Scott is ezt javasolja a GTK mélyebb megismeréséhez). A Pro PHP-GTK megismertet majdnem mindennel, ami egy asztali alkalmazás fejlesztésénél fontos lehet, ráadásul teszi mindenzt a legaktuálisabban, a PHP-GTK 2 tárgyalásával, ami jelenleg még csak alfa kiadásban jelent meg.

A PHP-GTK dokumentáció sohasem volt igazán erős, az új verzió leírásával kapcsolatban is augusztusban jelezték, hogy a 202 osztály közel 2900 metódusának már a fele dokumentált. Ezért különösen fontos érték egy olyan alapos összefoglaló, mint a Pro PHP-GTK. A könyv kézhezvételekor az első meglepetés, hogy a kiadó (és általában a kategória) más kiadványaival ellentétben vastag kötésben jelent meg. Ezt egy ideig nehéz értelmezni, ám a könyv alaposabb megismerése után megértjük, hogy egy olyan átfogó írásról van szó, amit aktív PHP-GTK használati szándékkal valószínűleg gyakran elő fogunk venni.

A második meglepetés a tartalomjegyzék láttán ér bennünket, hiszen egy tizenhét fejezetes könyvben a teljes nyolcadik fejezetet a többsoros szövegek kezelésének szánni eléggé alapvető tudásátadásnak tűnik. Ha addig csupa ilyen jellegű információt kapunk, akkor mégis mitől "Pro" a könyv? Nos, először is a szerző komolyan törekedett arra, hogy csak az asztali alkalmazásfejlesztésben releváns kérdésekre koncentráljon, azokhoz viszont jól érthető és alternatívákat bemutató megoldásokat adjon. Így a "Pro" megkérdőjelezésére az első válasz az, hogy ettől a könyvtől alternatívákat kapunk, nem a legcsillogóbb megoldások automatikus generálásának ismertetésén rohan át a szerző, hanem alaposan bemutatja a fontos részleteket.

Ebből az előnyből fakad talán egyetlen hátránya, hogy a könnyedebb felület tervezést lehetővé tevő Glade említés szintjén sem került be a könyvbe. Pedig ezzel némileg eltérő fejlesztési modellt kell alkalmaznunk, a felület elemeket viszont szerencsére nem saját programunkban kell létrehozni. Ez mindenesetre nem azt jelenti, hogy komolyabb fejlesztésekre nem gondol a szerző, hiszen a könyvben nem kis "hellóvilág" példákat találunk. A lehető legtöbb helyen egy a könyvhöz készült nagy alkalmazás részleteibe vezet be: megismerjük annak menürendszer felépítését, az alkalmazott kontrollokat, az eseményfeldolgozás mikéntjét. A képzeletbeli Crisscott számára készítünk personal inventory management system (PIMS) rendszert, mely lehetővé teszi termékek nyilvántartását részletes adataikkal, tartalmaz hírolvasót és számos érdekes komponenst. A PHP-GTK program SOAP segítségével kapcsolódik egy központi szerverhez, mely az aktuális adatokat kezeli. Természetesen a teljes forráskód letölthető a kiadó honlapjáról.

A könyv utolsó fejezete különösen érdekes, hiszen amellett, hogy megtudjuk belőle, hogy a PEAR segítségével hogyan tehetjük saját csatorna-kiszolgálónkon elérhetővé asztali programjainkat, azt is ismereteti a szerző, hogy a program hogyan tudja magát frissíteni a PEAR osztályainak megfelelő felhasználásával, vagy adott esetben miként lehet letelepítést kezdeményezni a grafikus felületbe integrált megoldással.

Összességében tehát elmondható, hogy a témában legaktuálisabb, PHP-GTK 2 és PHP 5 alapú könyv majdnem mindenre kiterjedő alapossággal mutatja be az asztali alkalmazásfejlesztés rejtelmeit. Nem foglalkozik azzal, hogy megismertesse velünk a PHP 5, a SOAP vagy az RSS rejtelmeit, ezeket többnyire úgy használja, hogy szinte észre sem vesszük. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet minden PHP-GTK-val ismerkedőnek.
 
1

glade

Őry Máté · 2006. Szep. 17. (V), 17.21
azért szerintem nagyon súlyos hiba/hiányosság az, hogy meg sem említi a glade-et (bár felteszem nem azért, mert még nem hallott róla :))
2

tanulás

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 17. (V), 21.59
Én ezt úgy értékelem, hogy amúgyis célszerű megtanulni azt, hogy milyen elemek vannak, és azok mire képesek. Ez olyan, mint hogy a HTML-t megtanulhatná mindenki, mielőtt valami vizuális weblapszerkesztővel próbálkozik. Mindkettő téma meg nem fér bele egy könyvbe, legalábbis ha alaposan próbálnak vele foglalkozni.
3

Érdemes?

sajt · 2006. Szep. 21. (Cs), 17.12
És érdemes ezzel asztali projecteket csinalni?
4

neked kell megadni a választ

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 21. (Cs), 19.44
Nyilván, ha .NET asztali fejlesztésben vagy C-ben van nagyon komoly tapasztalata valakinek, akkor nem a PHP-GTK-val fog asztali programot készíteni. Ha PHP tapasztalata van, és asztali programot szeretne alkotni, akkor már jól indul. Előnyben van (mondjuk a C-hez képest), mert bizonyos közös dolgokat használhat a szerveren és a kliensen is PHP kód formájában. Akárcsak ahogy a .NET legtöbb osztályát webes és asztali programoknál is lehet használni.

Az, hogy milyen programokat lehet vele készíteni (igazolandó, hogy messze túlmutatnak a 'hellóvilágon'), a gtk.php.net szerkesztői összegyűjtöttek mindenféle alkalmazásokat, amik már készen állnak. Valamiért most ez a linktár üresnek mutatja magát, ez szerintem ideiglenes hiba.
5

2 hónap

sajt · 2006. Szep. 21. (Cs), 21.27
Ezt a cikket 2 hónappal ezelött is írhattad volna... Akkor ha jól látom, ehhez nem kell web server, sőt pear-el még telepítőt is lehet hozzás csinálni. Gondolom, ha az ember sqlite-ot használ, akkor még az adatbázis telepítés is felhasználóbarátabb.
Mondjuk lehet, hogy hasonló dolgokat lehet csinálni XUL-al is, igaz, az abszolút nem php és nincs is hozzá nagyon ilyen glade szerű felület.