ugrás a tartalomhoz

Hírek, cikkek, szójegyzék magyarázatok - szétválasztottuk a sziámi ikreket

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 30. (H), 20.18
Hármas ikreink voltak, ráadásul szépen összenőve. Mi mégis úgy döntöttünk, hogy jobb az úgy, ha szétválasztjuk őket. Miről is beszélek? A webhelyünket működtető Drupal rendszerben a Post-Nuke-ról történő átlépés idején úgy döntöttünk, hogy a story (avagy magyarul a történet) típust választjuk a hírek és a cikkek - sőt a szójegyzék magyarázatok - reprezentálására is. Ez programozási szempontból kényelmes volt, mert egy modul kezelte mindezeket, ugyanakkor nem volt túl felhasználóbarát. Ezt oldottuk ma meg.

Mégpedig úgy, hogy három különböző tartalom típust vezettünk be értelemszerűen. Ezáltal a hír beküldésénél rendszerünk nem fogja többet felajánlani, hogy szójegyzék bejegyzésként, vagy cikként jelenjen meg a tartalom, azaz egyszerűbb lesz választani. Ráadásul az egyes tartalom típusok beküldésénél speciális segítő szövegeket tudtunk adni. Ami viszont ennél is kellemesebb: a sokak által használt, és általam egyenesen imádott követőben jól láthatóak lettek a különböző tartalom típusok. Ezután sokkal egyértelműbb lesz, hogy egy cikkre jöttek-e a hozzászólások vagy egy hírre. Végül nem elhanyagolható, hogy új látogatóink jobban átlátják az ismert kifejezéseket, és nem vezetünk senkit félre a történet megnevezéssel.

Azok számára, akik a Drupal belső világát is ismerik, annyit árulnék el, hogy a váltás sokkal egyszűbb lett, mint gondoltuk, hiszen a story tartalom típus semmilyen speciálisat nem biztosít a node típus felett - melyet kiterjeszt. Így csak ebből kellett három klónt létrehozni, erre pedig a többszörös tartalom típus definiálási szolgáltatás adott lehetőséget, melyet a 4.4-es Drupalban vezettek be. Azaz végső soron csak egy modult kellett felvérteznünk három típus támogatásának képességével. Tekintve, hogy a story modul teljes szolgáltatáskészletét nem is használtuk ki, az ennek a helyébe lépő kisebb, és mindhárom tartalom típust kezelő modullal memóriafoglalás tekintetében is jobban jöttünk ki.

Habár úgy tűnik, hogy minden zökkenőmentesen működik tovább, ha mégis valamilyen hibát észlelnétek, kérjük hívjátok fel rá a figyelmünket.
 
1

Blogmarkok is

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 31. (K), 17.12
A mai napon a blogmarkok is követték a szétválasztás jó példáját, bár csak nevükben váltak el a linkektől, tulajdonságaikban linkek maradtak. Ez azt jelenti, hogy a követőben ezentúl teljesen világosan blogmarkként jelennek majd meg ezen tartalmak.

Miután a linkeket kezelő modul a Drupal contrib tárból érhető el, a változott modul már onnan is elérhető.