ugrás a tartalomhoz

siFR - a tipográfia új erőre kap a weben

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 30. (H), 14.19
Minden ott kezdődött, hogy az asztali gépeken elérhető betűkészletek széles skálája ellenére a HTML kezdeti verziói nem engedték meg a típus kiválasztását, majd csak a néhány biztosan elérhető típust lehetettt használni. Ezt a problémát többen többféleképpen próbálták megoldani. A Netscape bevezette a Dynamic Font technológiát, aztán megjelent egy Bitstream Font Player plugin, majd az Internet Explorer is más úton indult el a Web Embedding Fonts Tool nevű eszközzel. Széles körű támogatás hiányában egyik sem vált be igazán, és úgy tűnt, hogy le kell mondani az egyedi betűtípusok használatáról.

Aztán eszméletlen mértékben terjedt a Flash bővítmény használata, mely képes egyedi betűtípusok beépítésére is, így nem túl régen Shaun Inman ennek felhasználásával kifejlesztette az Inman Flash Replacement (IFR) megoldást. Ennek korlátait próbálták leküzdeni, illetve funkcionalitását kiterjeszteni a Werner and Cameron Flash Replacement kiagyalói Tom Werner és Rob Cameron.

Mike Davidson az ő ötleteiket viszi tovább, kicsit megcsavarva a szöveg helyettesítés működési elvét. Ahelyett, hogy a Flash mondaná meg a szükséges helyet a betűméret alapján, vagy reménykedni kellene, hogy az adott betűvel elférjen a szöveg a megadott dobozban, az sIFR technológia a böngésző által a normál szövegnek lefoglalt helyet tölti ki, dinamikusan beállítva az illeszkedő betűméretet. Ez azt jelenti, hogy a megoldás automatikusan igazodik a böngészőben beállított betűmérethez, és a szöveg kilógása nem okozhat problémát.

Egyre több lehetőség van szabadon választott betűtípusok használatára ezekkel a módszerekkel, de Mike szerint érdemes lenne egy kicsit tovább menni, és CSS szintjén lehetővé tenni a betűtípus választást, újrahasznosítva a Flash megoldását. Amíg jobbat nem valósítanak meg, maradnak ezek az egyre kifinomultabban működő trükkök.