ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 1, 2004 - Blog bejegyzés

Barátságos és intuitív felhasználói felületek

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 1. (Szo), 14.51
Be kell valljam, hogy számomra mindig kicsit titkozatos kérdés volt, hogy miként terveznek igazán barátságos és magától értetődően használható felhasználói felületeket. Vannak olyanok, akiknek a kisujjukban van a válasz, vannak akik mindenfélével próbálkoznak. Nemrég merült fel a Drupal fejlesztői levelezőlistán, hogy mégis milyen példákat állíthatunk magunk elé.

Sajnálatos, és nem igazán szerencsés helyzet, hogy a felületek tervezéséhez igazán értők nem lelhetőek fel nagy számban a különböző nyílt forrású projektek körül - bár a megrendelésre készülőknél sem túl gyakran. Pedig egy megfelelően megtervezett felhasználói felület nagyon sokat segíthet a mindennapi munkák elvégzésében. Az Apple MacOS felülete véleményem szerint élő bizonyítéka annak, hogy egyszerű felületen is elérhetővé lehet tenni óriási szolgáltatás készletet, azzal együtt, hogy közben az igazán fontos dolgokra tudunk koncentrálni.

SimpleXML, egy eszköz XML feldolgozásra

Bártházi András · 2004. Május. 1. (Szo), 13.43
Az XML egyre inkább egyértelmű választás lesz, mikor két fejlesztőnek két különböző rendszer között kommunikációt kell megvalósítania, vagy egyszerűen "csak" adatot kell tárolnunk, közzétennünk, letöltenünk, feldolgoznunk... Minden valamire való általános programozási nyelvnek van már XML interfésze, mégis, általában relatíve nem olyan egyszerű feldolgozni egy fájlt, sok "felesleges" munkát igényel. Erre nyújt egy megoldást a PHP SimpleXML modulja, melyet most egy cikk kapcsán jobban is megismerhetünk.