ugrás a tartalomhoz

Barátságos és intuitív felhasználói felületek

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 1. (Szo), 14.51
Be kell valljam, hogy számomra mindig kicsit titkozatos kérdés volt, hogy miként terveznek igazán barátságos és magától értetődően használható felhasználói felületeket. Vannak olyanok, akiknek a kisujjukban van a válasz, vannak akik mindenfélével próbálkoznak. Nemrég merült fel a Drupal fejlesztői levelezőlistán, hogy mégis milyen példákat állíthatunk magunk elé.

Sajnálatos, és nem igazán szerencsés helyzet, hogy a felületek tervezéséhez igazán értők nem lelhetőek fel nagy számban a különböző nyílt forrású projektek körül - bár a megrendelésre készülőknél sem túl gyakran. Pedig egy megfelelően megtervezett felhasználói felület nagyon sokat segíthet a mindennapi munkák elvégzésében. Az Apple MacOS felülete véleményem szerint élő bizonyítéka annak, hogy egyszerű felületen is elérhetővé lehet tenni óriási szolgáltatás készletet, azzal együtt, hogy közben az igazán fontos dolgokra tudunk koncentrálni.

A weboldalak és különösen a webalkalmazások felületénél komoly eredmény, ha könnyen használhatóan tudjuk kialakítani azokat. A TypePad nem azért lett olyan nagy siker, mert új szolgáltást vezetett be, sőt mégcsak nem is azért, mert komoly összetett webhelyek készítését teszi lehetővé. Ha megnézzük a felületének képeit, sugárzik róluk az átlátható, nagy gondossággal megtervezett kialakítás, még az olyan képernyőkön is, melyeket nem fognak miden nap használni a blog tulajdonosok. Hosszú magyarázatok helyett vizualizációt kapunk, ahol ez lehetséges, de a segítség is mindig kéznél van, ha elakadnánk.

Egy másik konkrét példa éppen a Kristan Drupal listára küldött levelében említett Basecamp projekt menedzsment felület. A különböző feladatok, határidők, mérföldkövek menedzselése nem egyszerű feladat, még ha csak egy kisebb csoporttal is kell együtt dolgozni. A Basecamp sem old meg minden projekt menedzsment problémát, de nem is nyújt keveset. A színek bátor használata és a kis ikonok bevetése szöveges linkek helyett szerintem megéri a dícséretet, különösen, hogy látszik, hogy ezek nem összevadászott képek, és nem ötletszerűen kiválasztott színek.

Éppen ezek azok a felületek, amik meggyőzhetnek arról, hogy az a vád, ami a webes interfészeket éri - azaz hogy nem tudják használhatóságban felvenni a versenyt az asztali alkalmazásokkal - egyszerűen idejétmúlt előítélet. A rosszul - sokszor erre "kényszerített" programozók által - megtervezett felületek nem tettek sok jót a megfelelő interfész megoldások hitelének, de ez idővel megfordítható.

Kíváncsi lennék, hogy ti mely webhelyek és/vagy webalkalmazások felületét tartjátok jól megtervezettnek? Mit gondoltok a webes és asztali alkalmazások közötti versenyről, a webes alkalmazás-felületek térhódításáról? Tanuljunk egymástól!
 
1

Otthonos blogok

Anonymous · 2004. Május. 2. (V), 20.28
Én az olyan otthonos blogok felületét szeretem, mint az Asterisk. Szempihentető :)
2

Szerintem a legjobb a weblabo

sajt · 2004. Május. 3. (H), 11.55
Szerintem a legjobb a weblabor.hu :----o. Attol fuggetlenul, hogy nem tudom mi az a projekt menedszment.
3

Re: Szerintem a legjobb a weblabor.hu

Bártházi András · 2004. Május. 3. (H), 12.36
menedszment: javítva. ;)

A weblabor.hu megjelenését főként a Drupal-nak köszönhetjük, persze egy bőrt ráhúztunk, így annyira nem biztos, hogy felismerhető. :) Részemről nem érzem úgy, hogy ez lenne a legjobb, bár SZVSZ nem lett rossz. :)

-boogie-
4

Bőven van mit javítani

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 3. (H), 18.01
Mint nagyfelhasználó (gyakori Weblabor látogató :) mondom, hogy van bőven mit javítani, egyszerűsíteni. A fórumba lenne jó postázni a javaslatokat (nem ide). Köszönjük.
5

nekem jó

kmm · 2004. Május. 3. (H), 19.27
nekem jó így minden!
tenyleg nagyon jó lett az oldal, csak azt az apro megjelenitesi problemat amit itam regebben kellene javitani...

de ezt nem is irtam ide ;o)
--
üdv: kmm...