ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 21, 2004 - Blog bejegyzés

Tim Berners-Lee előadása a WWW2004 konferencián

Bártházi András · 2004. Május. 21. (P), 11.38
Zajlik a WWW2004 konferencia, melynek egyik előadója Tim Berners-Lee (az első webböngésző és szerver szerzője, a HTML alapítója) nyitóbeszédében két témát járt körül: az új domain végződéseket, és a szemantikus webet.

Új MySQL adatbázis verziók

Bártházi András · 2004. Május. 21. (P), 11.02
Megjelent a MySQL adatbáziskezelő 4.0.20-as verziója, illetve a MySQL MaxDB adatbáziskezelő 7.5.00.12-s verziója. A 4.0.20-as verzió hibajavító verzió, újdonságokat nem hoz. Aki korábban letöltötte a visszavont 4.0.19-es verziót, az mindenképpen frissítsen a kódban talált hiba miatt, és egyébként is javasolt a frissítés. A 7.5.00.12-es MaxDB (korábban SAPDB) verzió legnagyobb újdonsága a stabil SQLDBC megjelenése, mely egy olyan interfész, mely MySQL kliensek segítségével teszi lehetővé a csatlakozást.

PDF kezelés belülről

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 21. (P), 10.43
Nemrég jelent meg a php|architect májusi száma, melynek ingyenes cikkét ezúttal Marco Tabini jegyzi, és a PDF elemzésről és módosításról szól. Személy szerint eléggé meglepőnek találom azt a bináris olvasási megközelítést, amit alkalmaz, hiszen félretéve azt a tényt, hogy kész PDF kezelők álnak rendelkezésre, közvetlenül a PDF állományok belső lelki világával foglalkozik.

Jön a PDO - natív adatbázis absztrakció

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 21. (P), 10.20
Sokan használnak mindenféle adatbázis absztrakciós felületeket, legyen szó akár ADODB-ről, akár PEAR::DB-ről, akár valamilyen saját megoldásról. Ezeket egyrészt sokszor nem lenne szükségszerű használni, csak valamilyen vélt vagy valós nyomás vezeti arra a fejlesztőt, hogy a - biztosan csak egy adatbázissal használt - alkalmazását absztrakciós felület felhasználásával fejlessze ki. Másrészt ezek jelentős teljesítmény romlást okozhatnak, hiszen PHP kódban kell megvalósítani az adatbázis sajátosságokat elfedő megoldásokat. Ezt változtatja meg a PDO.