ugrás a tartalomhoz

Jön a PDO - natív adatbázis absztrakció

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 21. (P), 10.20
Sokan használnak mindenféle adatbázis absztrakciós felületeket, legyen szó akár ADODB-ről, akár PEAR::DB-ről, akár valamilyen saját megoldásról. Ezeket egyrészt sokszor nem lenne szükségszerű használni, csak valamilyen vélt vagy valós nyomás vezeti arra a fejlesztőt, hogy a - biztosan csak egy adatbázissal használt - alkalmazását absztrakciós felület felhasználásával fejlessze ki. Másrészt ezek jelentős teljesítmény romlást okozhatnak, hiszen PHP kódban kell megvalósítani az adatbázis sajátosságokat elfedő megoldásokat. Ezt változtatja meg a PDO.

A PHP Data Objects egy leendő PHP 5 kiterjesztés neve, mely C kód formájában oldja meg az adatbázis absztrakció problémáját, olyan szolgáltatásokat nyújtva, mint a tranzakciók kezelése, előkészített SQL parancsok futtatása, paraméterezése, automatikus escapelés, stb.

A fejlesztés még friss, ropogós, néhány órája módosított illetve hozzáadott állományokról beszélünk, ezért nem kell rögtön használható kódra számítani, kivéve, ha az olvasónk passziója, hogy frissen forrásból fordított PHP 5 kiterjesztéseket szeret kipróbálni, vagy hajlamos a Windows rendszerre telepített PHP 5 mellé az automatikusan fordított DLL-eket betéve kísérletezni.

Az új kiterjesztés mindenesetre még egy okot ad a már amúgyis hosszú listához, ami miatt érdemes lesz PHP 5-re frissíteni, amint stabilizálódik (vagy akár már előbb is).
 
1

Példák PDO használatára

Hodicska Gergely · 2004. Május. 23. (V), 14.00
Akit érdekel itt láthat pár példa az említett cucc használatára.