ugrás a tartalomhoz

Tim Berners-Lee előadása a WWW2004 konferencián

Bártházi András · 2004. Május. 21. (P), 11.38
Zajlik a WWW2004 konferencia, melynek egyik előadója Tim Berners-Lee (az első webböngésző és szerver szerzője, a HTML alapítója) nyitóbeszédében két témát járt körül: az új domain végződéseket, és a szemantikus webet.

Az új domain végződésekről egy linket (Web creator opposes more TLDs) már beküldött Goba, ott bővebben olvashatunk ezekről a gondolatokról. Összefoglalásként: Tim ellenzi az új domaineket, mivel ezek megosztják a webet, melynek pedig pont az lenne a lényege, hogy változatos és a kliensprogramhoz (böngésző, telefon, felolvasószoftver, robot, stb.) alkalmazkodó megjelenést adjon.

A szemantikus webről érdekes gondolatokat oszt meg velünk. A fejlesztőket arra buzdítja, ne csak HTML formában állítsák elő a megjelenített adatbázisokat, hanem generáljanak RDF-et is hozzá. Aztán meg fogjuk látni mi történik majd - ezt jelenleg nehéz megjósolni.

A technika iránt érdeklődők gyakran teszik fel a kérdést: ennek a technológiának melyik lesz az az alkalmazása, mely áttörést fog okozni a használatát illetően? Tim válasza a kérdésre: nem ez a jó kérdés, a szemantikus web lényege nem egy alkalmazásban, hanem az új kapcsolatokban, az információ növekedésében rejlik.

Érdemes elolvasni Paul Ford összefoglalóját (Berners-Lee Keeps WWW2004 Focused on Semantic Web) az előadásról. Aki magyar tartalom után vágyik, keressen rá a Google segítségével a témára, illetve látogassa meg a kapcsolódó témakörben tartott hazai W3C műhelykonferencia honlapját. A Google keresés első találatát, Herman Iván, a W3C magyar irodavezetőjének előadását is ajánlani tudom mindenki figyelmébe.