ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 29, 2004 - Blog bejegyzés

SQL, XML és a relációs adatbázis modell

Török Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 11.34
A DBAzine magazinban olvashatjuk Fabian Pascal cikkét arról, hogy az SQL mennyire nem jól valósítja meg a relációs adatbázis modell fogalmát, és az XML és XQUERY erőltetésével pedig egyre távolabb kerülünk az igazságtól.
 

"Designing the Complete User Experience" fóliák

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 10.55
Egy ideje volt szerencsém ráakadni, az AdaptivePath szakértői által tartott kurzusokra, és ezek közül különösen a Beyond Usability: Designing the Complete User Experience című kétnapos képzés tetszett meg. A kiírás szerint "csupán" 1.095 dollárba kerülő képzés olyan témákat érint, mint a felhasználói analízis, a különböző webhely modellek, és még sok más hasznos dolog. Legnagyobb meglepetésemre a kurzus anyagát most ingyen elérhetővé tették.

Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol

Török Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 08.39
Az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottsága olyan, nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez, mint például a Microsoft Office Rendszer, XML-re alapuló WordML dokumentumformátuma, tudatta a Prím Online.
 

CSS hack-ek menedzselése

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 08.10
Amennyiben modern technológiákkal készítjük webhelyeinket, előfordul, hogy olyan megoldásokat kell használnunk, amelyeket egyes böngészők nem - vagy nem helyesen - kezelnek. Ilyenkor a CSS stílusok területén bevett szokás, hogy valamilyen CSS hack-hez folyamoduk. A CSS hackek mondhatni tulajdonképpen a 'kiválasztók' koncepcióját terjesztik ki, lehetővé téve, hogy konkrét böngészőket válasszunk ki a lehetséges kliensek közül, a jellemző CSS implementációs hibákat kihasználva.

Firefox 0.9.1

Bártházi András · 2004. Jún. 29. (K), 07.17
Megjelent a (Mozilla) Firefox 0.9.1-es verziója. Ez a verzió hibajavító verzió, újdonságokkal nem rendelkezik. A Firefox új alaptémája esett át ráncfelvarráson, illetve a kiterjesztések kezelésében javítottak számos hibát. Letöltés
 

Előretekintés a Mac OS 10.4 Tiger újdonságaira

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 02.04
A tegnapi napon kezdődött az Apple World Wide Developers Conference rendezvénye, melynek nyitónapján Steve Jobs a Mac OS jövendő 10.4-es - 'tigris' kódnevet viselő - változatának újdonságait villantotta fel. Jó kérdés, hogy számunkra ez miért fontos? Egyrészt az Apple operációs rendszerei már jó ideje trendjelzők, azaz hasonló szolgáltatásokat várhatunk el más rendszereken is, másrészt szokás szerint magasan a konkurencia előtt jöhetnek ki olyan szolgáltatásokkal, amit más rendszerek használói csak vágyakozva figyelhetnek évekig. Lássuk merre tart a rendszer, és merre halad a Safari böngésző!