ugrás a tartalomhoz

Előretekintés a Mac OS 10.4 Tiger újdonságaira

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 02.04
A tegnapi napon kezdődött az Apple World Wide Developers Conference rendezvénye, melynek nyitónapján Steve Jobs a Mac OS jövendő 10.4-es - 'tigris' kódnevet viselő - változatának újdonságait villantotta fel. Jó kérdés, hogy számunkra ez miért fontos? Egyrészt az Apple operációs rendszerei már jó ideje trendjelzők, azaz hasonló szolgáltatásokat várhatunk el más rendszereken is, másrészt szokás szerint magasan a konkurencia előtt jöhetnek ki olyan szolgáltatásokkal, amit más rendszerek használói csak vágyakozva figyelhetnek évekig. Lássuk merre tart a rendszer, és merre halad a Safari böngésző!

A konferenciával egy időben megjelent a weben is a Mac OS X Tiger Sneak Preview túra, mely az újdonságok áttekintését teszi lehetővé. Újdonság a Spotlight, mely lehetővé teszi az alkalmazások adataiban történő keresést, úgy tűnik jóval a Microsoft hasonló megoldása előtt - bár a Tiger megjelenési idejéről nem találtam információt. Az iChat AV lehetővé teszi majd igazán impozáns videókonferenciák tartását legfeljebb három másik résztvevővel. Egyébként egy új videótechnológia bevezetése teszi lehetővé a kiváló minőségű videókonferenciázást. A Dashboard a Linuxos asztalokon már megszokott kisalkalmazásokat emeli magasabb szintre.

A Safari RSS olvasója


Nem mehetünk el a Safari RSS mellett, melyet a Tigris legfontosabb újdonságai között emlegetnek. Úgy tűnik most sokminden forog az RSS körül, és ezt az Apple tervezői is észrevették.

Mi is említettük korábban azt a problémát, hogy az RSS linkekre és képekre kattintva XML zagyvaságot kapnak a felhasználók, ami tapasztalatlan érdeklődőknek nem mond semmit, sőt rossz fényt vet oldalunkra, hiszen hibásnak tűnhet fel. Ennek elkerülése érdekében implementáltuk RSS információs oldalunkat, melyre bekapcsolt JavaScript esetén jutnak felhasználóink az RSS gombokra klikkelés esetén. Az új Safarival már erre sem lenne szükség, hiszen a beépített RSS olvasó és aggregátor segítségével rögtön szépen formázott megjelenést kapnak RSS tartalmaink, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja.

A Safari RSS kis (kék) RSS ikont jelenít meg a böngésző címsorban, ha az adott oldalhoz RSS csatorna tartozik, és itt RSS alatt a különböző változatokat és az Atomot is együttesen érthetjük. Az Apple részéről már megszokhattuk, hogy egyszerű felületen teszi elérhetővé a bonyolultabb szolgáltatásokat is: egy egyszerű slider teszi lehetővé a tartalmak hosszának beállítását, illetve a sorrendezést is magunk választhatjuk meg.

Mindez természetesen a betekintésnek is csak a kivonata, ezért az érdeklődőknek javaslom, hogy tekintsék meg a mellékelt videókat is.
 
1

Szia! [i]Mi is említettü

Hodicska Gergely · 2004. Jún. 29. (K), 11.50
Szia!

Mi is említettük korábban azt a problémát, hogy az RSS linkekre és képekre kattintva XML zagyvaságot kapnak a felhasználók, ami tapasztalatlan érdeklődőknek nem mond semmit, sőt rossz fényt vet oldalunkra, hiszen hibásnak tűnhet fel. Ennek elkerülése érdekében implementáltuk RSS információs oldalunkat, melyre bekapcsolt JavaScript esetén jutnak felhasználóink az RSS gombokra klikkelés esetén.

XSLT hasznalata? Sitepoint-on lehet erre peldat talani.
http://www.sitepoint.com/recent.rdf
A ketto otvozete lehet az igazi megoldas. Marmint kideritani, hogy az adott bongeszoben van-e XSLT tamogatas (hirtelen nem tudom, hogy lehet-e) es ha igen, akkor azt hasznalni, ha nem, akkor rss info oldal.

Felho
3

Támogatás?

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 12.56
Nekem az a legutolsó benyomásom, hogy nincs elegendő támogatás a kliens oldali XSLT-re (hiányos, hibás), bár már régen néztem körül a támogató böngészők ügyében. Rosszul gondolom?
4

Konkret tapasztalatom nincsen

Hodicska Gergely · 2004. Jún. 29. (K), 15.32
Konkret tapasztalatom nincsen ebben a temaban, csak epp ma futottam bele a Stitepointon a fentebb jelzett linkbe, amit ha megnezel, eleg korektnek tunik a megjelenites.

Felho
5

Több gond

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 18.37
Több gond van a sitepoint megoldásával:
  • A sorok nem maradnak meg. Az RDF-ben sima text sortörések vannak, ez HTML-ben nem marad meg, ugye...
  • A HTML kód nem marad meg. A Sitepointosban nincs is. Nálunk van, mégpedig entitás kódolt - ez elég rondán mutat, ha köréteszel szép HTML körítést, mert a szövegben lejön az entitás kódolt HTML. Ha dobnánk a <br />-eket, akkor meg az RSS-t jól értő olvasókban nézne ki rondán... Mondjuk XSLT-ben a <br />-eket éppen ki lehet hámozni string függvényekkel, bár tageket nem tudunk a helyükre injektálni tudomásom szerint, legalábbis erre még nem láttam megoldást... Na ezt még meggondolom :)
2

Tiger Server

Anonymous · 2004. Jún. 29. (K), 12.29
A Yahoo lehozott egy anyagot a Tiger szerverrel kapcsolatban. Érdekes, hogy a blojsom blog motort is beépítik Weblog Server néven. Terjed a blogozás kultúrája!
6

Tiger

Anonymous · 2005. Jún. 29. (Sze), 14.07
Mindig úgy hittem, hogy az információ, ha keresik megtalálható/HI/. A Tiger 2005 április óta üzleti forgalomban van és már megérte az elsö frissítést is. Amiröl az említett konferencián szó volt, hogy az Apple áttér az Intel procikra/szomorú/. Különösen, hogy az IBM G5-jei, amik most az Apple-kben ketyegnek messze az ipar egyéb procijai elött száguldanak.
Ami megtévesztö lehetett az említett hírforrásban, hogy felmerült annak a gyanúja, hogy esetleg az Apple a Tigert licencelné x86 környezetbe a Mac-ektöl független is. Merthogy a Tiger, ötévi titkos fejlesztés erdményeképpen már kész erre a feladatra, aminthogy Steve Jobs az Apple elnöke ezen a konferencián voltszíves ezt a gyakorlatban bemutatni, miképpen a Photoshop-ot és a Mathematikát, két nyügi szoftvert futtatott Intel procis hardweren Tiger alatt. A gyakorlati tapasztalatok alapján, már publikált!!! hír, hogy a TIGER ma a világ legkorszerübb, legbiztonságosabb rendszerszotvere, nemcsak a desktop kategóriában, mivel Server változata ipari környezetben /XSERVE/ problémamentesen müködik.
7

időzavar? :)

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 14.21
Az információ, ha keresik, valóban megtalálható :) A fenti hír 2004-es, és ennek megfelelően a 2004-es WWDC-ről szól. Ami az idei (2005-ös) WWDC-t illeti, annak előzetes pletykáiról is hírt adtunk, és már élőben, Steve Jobs beszéde közben közöltük a váltásról szóló hírt (későbbi kiegészítésekkel).