ugrás a tartalomhoz

A színek személyiségei

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 21.12
Most akadtam rá Maria Claudia Cortes csodálatos munkájára, mely a piros, kék, zöld és sárga, valamint a naracssárga és lila színek világát mutatja be. A Flash mozi formájában megtekinthető alkotás dinamikus, interaktív és informatív egyszerre, ideális kikapcsolódva művelődés céljára. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen személyiségeket, tulajdonságokat társítunk az egyes színekhez.

A Color in Motion néven elérhető alkotás három szobát ajánl fel. Az elsőben a színeket alakító pálcikabábú sztárok kartonjait tekinthetjük meg, melyeken a komplemens színt, a reprezentált tulajdonságokat és a világ különböző kultúráiban megjelenő előfordulásokat tudhatjuk meg, a pozitív és negatív jellemzők mellett. Megjegyzem, amíg a kartont olvassuk, addig sem tétlenkednek a várakozó sztárok, a tagjaik elgémberedését megakadályozó mozdulatokkal változtatják helyzetüket.

Persze a karton nem elég, a filmsztárok főszerepet kaptak egy-egy filmben is, melyekben néhány fontosabb tulajdonság köré szőtt történeten vezet végig kalandos útjuk. A mozik ugyanannak a problémának a különböző jellemző megoldásaival kezdődnek: az adott színnel befestett vásznat kell behúzni a képbe, de az túl magasan van. A piros sztár különben főz, vért ad, a zöld túrázik, mesét olvas, a kék építkezik, és közben a releváns tulajdonságok nevei villannak elénk. Nagyon igényesen elkészített filmekről van szó.

Ha a konzerv filmek sem elegendőek, akkor a harmadik szobában, a laborban lehetőségünk van alkotni, illetve interaktívan részt venni a 'tanultak' ellenőrzésében. Egy jelenet szerkesztő biztosítja, hogy a különböző komponensekből össze tudjuk állítani a szerintünk odaillő képet. Ha felcsapunk menedzsernek, akkor megnézhetjük, hogy mely filmekbe illenének sztárjaink. Végül egy nagyon érdekes kaleidoszkóppal varázsolhatunk magunknak dinamikusan változó képeket, mely igazi öröm azoknak, akik a valós kaleidoszkópokat is ismerik.

Végülis egy olyan interaktív videóról van szó, amit szerintem minden webes felületek tervezésével foglalkozó személynek le kellene vetíteni, és akkor megértenék, hogy csak a színek önmagukban is mennyire fontosak lehetnek, nem célszerű a használatukkal járó lehetőségeket elkótyavetyélni, vagy összevissza ötletszerűen használni azokat. A sztárok is jobban szeretnek a barátaikkal együtt dolgozni.