Archívum - Aug 2012 - Fórum téma
augusztus 25
Python GUI?
Van itt élő ember, aki használt már pythonból valami grafikus keretrendszert?
Tényleg dobjam ki a pythont, ha valami multiplatformos, egyébként egészen pici alkalmazást akarok megírni?
Még azt sem várnám el, hogy egyformán nézzen ki windows-on és linuxon, csak fusson mondjuk a 2-3 (esetleg 4) évvel ezelőtti linuxokon is és működjön XP-től Win7-ig.
Kezdtem a PyQt-vel, de a licenc körüli bonyodalmak, a finoman szólva is botrányosan gyenge és hiányos doksi elvették a kedvem (bocs, hogy lusta vagyok python-os fejlesztéshez C++-t tanulni, amihez van Qt dokumentáció ;-) ) Ráadásul a Qt eleve bizonytalan platformnak tűnt, már akkor is, amikor a Nokiáé lett, most meg, hogy ismét tulajdonost váltott... (a tulajváltást leszámítva a fenti indokok vezettek oda, hogy tavaly félretettem az egészet)
Úgy két hónapja elkezdtem ismerkedni a TkInter-rel, mert ugye az alapvető része a pythonnak. Sajnos "kissé" primitívnek tűnt és az általam talált leírások sem voltak teljesen egyértelműek, úgyhogy kb. két heti nyűglődés után követte a PyQt-t.
Jött a nagy ötlet: wxPython. Ez free, tudásban meg közelíti a Qt-t, hát hajrá!
Tegnapig nagyon szép és jó volt minden, mert alig foglalkoztam vele. :-D
Tegnap belefutottam egy olyanba, hogy a zetcode.com-on lévő tutorialok ugyan működgettek, épp csak a menük mellett elvileg megjelenő ikonok nem akartak megjelenni. Sem linuxon, sem windows-on. Ubuntun végül kiderült, hogy valami gnome-tweak-... utility-vel kell bekapcsolni a megjelenítésüket, úgy már tényleg működik. Stabil Debianra sajna nem találtam ilyen megoldást és windows7-re sem. Utóbbira annyira nem, hogy kiderült: a stabil wxPython sem a Vistát, sem a Windows7-t nem támogatja és a majd, egyszer, valamikor, talán érkező 2.9-es is csak Vistáig támogatott, a win7 már nem. Szóval wxPython -> kuka.
És most itt állok tanácstalanul: akkor mit használjak? A webes változat egyelőre nem megoldás.
Tényleg dobjam ki a pythont, ha valami multiplatformos, egyébként egészen pici alkalmazást akarok megírni?
Még azt sem várnám el, hogy egyformán nézzen ki windows-on és linuxon, csak fusson mondjuk a 2-3 (esetleg 4) évvel ezelőtti linuxokon is és működjön XP-től Win7-ig.
Kezdtem a PyQt-vel, de a licenc körüli bonyodalmak, a finoman szólva is botrányosan gyenge és hiányos doksi elvették a kedvem (bocs, hogy lusta vagyok python-os fejlesztéshez C++-t tanulni, amihez van Qt dokumentáció ;-) ) Ráadásul a Qt eleve bizonytalan platformnak tűnt, már akkor is, amikor a Nokiáé lett, most meg, hogy ismét tulajdonost váltott... (a tulajváltást leszámítva a fenti indokok vezettek oda, hogy tavaly félretettem az egészet)
Úgy két hónapja elkezdtem ismerkedni a TkInter-rel, mert ugye az alapvető része a pythonnak. Sajnos "kissé" primitívnek tűnt és az általam talált leírások sem voltak teljesen egyértelműek, úgyhogy kb. két heti nyűglődés után követte a PyQt-t.
Jött a nagy ötlet: wxPython. Ez free, tudásban meg közelíti a Qt-t, hát hajrá!
Tegnapig nagyon szép és jó volt minden, mert alig foglalkoztam vele. :-D
Tegnap belefutottam egy olyanba, hogy a zetcode.com-on lévő tutorialok ugyan működgettek, épp csak a menük mellett elvileg megjelenő ikonok nem akartak megjelenni. Sem linuxon, sem windows-on. Ubuntun végül kiderült, hogy valami gnome-tweak-... utility-vel kell bekapcsolni a megjelenítésüket, úgy már tényleg működik. Stabil Debianra sajna nem találtam ilyen megoldást és windows7-re sem. Utóbbira annyira nem, hogy kiderült: a stabil wxPython sem a Vistát, sem a Windows7-t nem támogatja és a majd, egyszer, valamikor, talán érkező 2.9-es is csak Vistáig támogatott, a win7 már nem. Szóval wxPython -> kuka.
És most itt állok tanácstalanul: akkor mit használjak? A webes változat egyelőre nem megoldás.
augusztus 24
Belső levelezőrendszer(facebook módon)
Sziasztok!!
Nekem már van egy alap belső levelezőrendszerem ilyen fülekkel:
-új üzenet írása
-bejövő üzenet
-kimenő üzenet
Ha rákattintok a nevére és küldök egy üzenete addig rendben.
Aztán felküldjük
elsőként a küldő nevét aztán címzettet a dátumot is és útólsóként hogy a címzett meg nézte a levelet vagy sem.
Okés eddig nincs hiba.
Hogy csináljam meg azt hogy ha beléptem az üzenetek közé akkor akinek már írtam annak a nevét csak egyszer írja ki és ugyan ez fordítva a másik félnek?
A másik ha rákattintok akkor ki listázza a vele beszélgetett üzeneteket.
Ezt szeretném megoldani.
Hogyan tudnám?
Ha valaki valamit nem ért szóljon!
■ Nekem már van egy alap belső levelezőrendszerem ilyen fülekkel:
-új üzenet írása
-bejövő üzenet
-kimenő üzenet
Ha rákattintok a nevére és küldök egy üzenete addig rendben.
Aztán felküldjük
elsőként a küldő nevét aztán címzettet a dátumot is és útólsóként hogy a címzett meg nézte a levelet vagy sem.
Okés eddig nincs hiba.
Hogy csináljam meg azt hogy ha beléptem az üzenetek közé akkor akinek már írtam annak a nevét csak egyszer írja ki és ugyan ez fordítva a másik félnek?
A másik ha rákattintok akkor ki listázza a vele beszélgetett üzeneteket.
Ezt szeretném megoldani.
Hogyan tudnám?
Ha valaki valamit nem ért szóljon!
augusztus 23
SQL-be akár xls, akár csv, stb
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy szerintetek mi a legbarátságosabb módja hogy egy táblázatkezelőből akármibe kimentett file-t php-val feldolgozva lecseréljük az aktuális tábla tartalmát?
Azt már olvastam korábbi, hasonló témában hogy csv-be export, majd explode után soronként "insert into XY table...".
Még mindig ez a legegyszerűbb és LEGMEGBÍZHATÓBB (felhasználóbiztos) módja a dolognak?
(hogy "kézzel fogható" legyen: van egy kb 400-600-as lista ami neveket és hozzá tartozó címeket, valamint elérhetőségeket tartalmaz, ez a lista 3 havonta teljesen átalakul, elég macerás mindig egyenként átnézni, átszerkeszteni, admin felületen, miközben az egész megvan egy xls táblában)
Előre is köszönöm!
■ Érdeklődni szeretnék hogy szerintetek mi a legbarátságosabb módja hogy egy táblázatkezelőből akármibe kimentett file-t php-val feldolgozva lecseréljük az aktuális tábla tartalmát?
Azt már olvastam korábbi, hasonló témában hogy csv-be export, majd explode után soronként "insert into XY table...".
Még mindig ez a legegyszerűbb és LEGMEGBÍZHATÓBB (felhasználóbiztos) módja a dolognak?
(hogy "kézzel fogható" legyen: van egy kb 400-600-as lista ami neveket és hozzá tartozó címeket, valamint elérhetőségeket tartalmaz, ez a lista 3 havonta teljesen átalakul, elég macerás mindig egyenként átnézni, átszerkeszteni, admin felületen, miközben az egész megvan egy xls táblában)
Előre is köszönöm!
Bevenni valakit egy vállalkozásba
Van egy internetes vállalkozásom. Ez egy fórum, amely egy bizonyos témáról szól, és a bevételeit az Adsense biztosítja. Most úgy érzem, hogy megállt egy szinten a weboldal, és szeretném ha új lendületet kapna. Ezért azon gondolkodom, hogy egy informatikus barátomat bevenném a weboldal építésébe, fejlesztésébe, üzemeltetésébe miközben kapna egy bizonyos részesedést a projekt bevételeiből. A projekt már fél éve fut, és eddig csak én dolgoztam rajta, ezért arra gondoltam, hogy 25%-os jutalék a teljes bevételből már eléggé motiválná őt. De nem tudom, hogy ez az arány a megfelelő-e.
Megéri-e bevenni valakit egy projektbe, ettől kaphat-e új lendületet?
Mire kell ügyelni, amikor valakinek részesedést adok a bevételekből?
Hogyan határozzam meg, hogy hány százalékos részesedést kapjon?
Hogyan osszuk fel a munkát ezután?
Milyen előnyei és hátrányai vannak a csoportos munkának, amikor a csoport minden tagja érdekelt a bevétel növekedésében?
■ Megéri-e bevenni valakit egy projektbe, ettől kaphat-e új lendületet?
Mire kell ügyelni, amikor valakinek részesedést adok a bevételekből?
Hogyan határozzam meg, hogy hány százalékos részesedést kapjon?
Hogyan osszuk fel a munkát ezután?
Milyen előnyei és hátrányai vannak a csoportos munkának, amikor a csoport minden tagja érdekelt a bevétel növekedésében?
Flash objektumot nem tudom középre igazítani
Sziasztok!
Nem tudom hogy itt jó helyen van-e, végül is a Flash része működik... Szóval van egy 800x375 pix méretű flash oldalam, és azt szeretném hogy bárhogy méretezi is át a látogató a saját böngészője lapját, azon mindig középen jelenjen meg benne a flash objectem.
Jelenleg mindig a bal felső sarokban van.
Egyelőre nem nagyon értek még a Dreamweaver-höz, de kísérletképpen abban is megnyitottam a kipublikált html-t, nézegetve a neten hogy kell középre igazítani (hátha a publikálást rontottam el), de hiába, próbáltam jobbklikk->align, illetve jobbklikk->edit tag-gel is, de továbbra sem műxik.
Sőt bármire állítom (top, middle, bottom, left, right, stb), nincs semmi változás, mindig a bal fölső sarokba igazítja
(FF és Safari alatt is néztem.
Nem tudom hogy itt jó helyen van-e, végül is a Flash része működik... Szóval van egy 800x375 pix méretű flash oldalam, és azt szeretném hogy bárhogy méretezi is át a látogató a saját böngészője lapját, azon mindig középen jelenjen meg benne a flash objectem.
Jelenleg mindig a bal felső sarokban van.
Egyelőre nem nagyon értek még a Dreamweaver-höz, de kísérletképpen abban is megnyitottam a kipublikált html-t, nézegetve a neten hogy kell középre igazítani (hátha a publikálást rontottam el), de hiába, próbáltam jobbklikk->align, illetve jobbklikk->edit tag-gel is, de továbbra sem műxik.
Sőt bármire állítom (top, middle, bottom, left, right, stb), nincs semmi változás, mindig a bal fölső sarokba igazítja
(FF és Safari alatt is néztem.
augusztus 22
Facebook Like esemény kezelése
Sziasztok,
tudna valaki segíteni abban, hogy egy Facebook alkalmazásból hogyan lehetne azt megoldani, hogy ha van például egy kép, ahhoz tartozik egy Like gomb, ha a felhasználó "lájkol", akkor a falán megjelenjen a kép és egy üzenet. Néztem a Facebook Graph API doksiját, kerestem többfelé is, de nem sikerül megodanom, kezdő vagyok még FB alkalmazások terén. Ha valaki tudna segíteni bármilyen aprósággal, akkor köszönet érte.
■ tudna valaki segíteni abban, hogy egy Facebook alkalmazásból hogyan lehetne azt megoldani, hogy ha van például egy kép, ahhoz tartozik egy Like gomb, ha a felhasználó "lájkol", akkor a falán megjelenjen a kép és egy üzenet. Néztem a Facebook Graph API doksiját, kerestem többfelé is, de nem sikerül megodanom, kezdő vagyok még FB alkalmazások terén. Ha valaki tudna segíteni bármilyen aprósággal, akkor köszönet érte.
Javascript paraméterátadás
Sziasztok, a következő problémába futottam bele. Van két php programom, az elsőben lévő JS kódból egy paramétert kellene átadni a másikba php-ba. Itt vannak a kódok:
Az 1. php-ban lévő JS-kód:A 2. php program részlete, a paraméter fogadása:Az a gondom, hogy a második php nem fogadja a paramétert. Próbáltam GET-el is, de úgy sem jó. Lehetséges, hogy csak JS-el lehet átvenni a paramétert?
Ehhez kérném a segítségeteket.
■ Az 1. php-ban lévő JS-kód:
$(document).ready(function() {
$('#rate1').rating('star.php', {maxvalue:5});
});
$maxvalue = $_POST['maxvalue'];
Ehhez kérném a segítségeteket.
augusztus 21
Ajax VS Clearbox
Üdv. Olyan problémám van, hogy van egy ajax-os tartalombetöltés az oldalamon, és ezt kéne összepárosítanom Clearboxal- de az istennek nem akarja betölteni. Az ajax szépen működik, de a clearboxot hiába akarom, nem működik. Írták az oldalán, hogy meg kell hívni egy függvényt, de azt is hiába hívom meg semmi. Egyszerűen nem tölt be.
■ Ékezetes domain és htaccess
Sziasztok!
Vásároltunk egy ékezetes com végződésű domain nevet, de nem sikerült rávenni a htaccess-t, hogy ne az xn-- formával jelenítse meg a böngészők címsorában a nevet, mindíg az xn-- formát hozza.
Erre kérnék megoldási javaslatokat!
Köszönöm!
■ Vásároltunk egy ékezetes com végződésű domain nevet, de nem sikerült rávenni a htaccess-t, hogy ne az xn-- formával jelenítse meg a böngészők címsorában a nevet, mindíg az xn-- formát hozza.
Erre kérnék megoldási javaslatokat!
Köszönöm!
Silex - MVC - Model?
Sziasztok! Most ismerkedem a Silex keretrendszerrel. Ám elég hamar megakadtam, a mintapéldáknál egy kicsivel bonyolultabb példát szeretnék létrehozni és nem világos, hogy a modell osztályokat miből kellene örököltetnem, a modell-ben hogy hivatkozok az applikációra, hogy érem azt el?
(google a barátom, így a silex getapplication –t és társait többször beírtam, de valahogy azokat nem tudtam elhelyezni)
Vannak helyek, ahol meg egyszerűen ahol kell az applikáció, ott a
■ (google a barátom, így a silex getapplication –t és társait többször beírtam, de valahogy azokat nem tudtam elhelyezni)
Vannak helyek, ahol meg egyszerűen ahol kell az applikáció, ott a
$app = require __DIR__.'/app.php';
utasítást hajtják végre. (de ez minden meghívásnál újragyártja, vagy?)