ugrás a tartalomhoz

Bevenni valakit egy vállalkozásba

stan · 2012. Aug. 23. (Cs), 10.07
Van egy internetes vállalkozásom. Ez egy fórum, amely egy bizonyos témáról szól, és a bevételeit az Adsense biztosítja. Most úgy érzem, hogy megállt egy szinten a weboldal, és szeretném ha új lendületet kapna. Ezért azon gondolkodom, hogy egy informatikus barátomat bevenném a weboldal építésébe, fejlesztésébe, üzemeltetésébe miközben kapna egy bizonyos részesedést a projekt bevételeiből. A projekt már fél éve fut, és eddig csak én dolgoztam rajta, ezért arra gondoltam, hogy 25%-os jutalék a teljes bevételből már eléggé motiválná őt. De nem tudom, hogy ez az arány a megfelelő-e.

Megéri-e bevenni valakit egy projektbe, ettől kaphat-e új lendületet?
Mire kell ügyelni, amikor valakinek részesedést adok a bevételekből?
Hogyan határozzam meg, hogy hány százalékos részesedést kapjon?
Hogyan osszuk fel a munkát ezután?
Milyen előnyei és hátrányai vannak a csoportos munkának, amikor a csoport minden tagja érdekelt a bevétel növekedésében?
 
1

Szerintem

Pepita · 2012. Aug. 23. (Cs), 16.18
A projekt már fél éve fut,..., arra gondoltam, hogy 25%-os jutalék...
A részesedés/jutalék aránya a ráfordított munka/tőke aránya legyen. Ami eddig volt, annak megfelelő értékét hozza be apportként/pénzben, az a tiszta. Később vitás lehet, ha mondjuk 2 év múlva is csak 25% kap.

Kérdéseid sorrendjében:
- Attól függ. Főként, hogy miért "állt meg", mihez ért az illető, mit tud tenni. Egyszóval próba-szerencse.
- Korrekt szerződés, szerzői jogok, mindkettőtök nagyon kukacos ügyvédje is (egymástól függetlenül) bólogasson rá.
- Mindkettőtök szerint legyen arányos a munkájával, egyéb ráfordításaival. Jelen esetben neked kell vmit megajánlani, aztán alku/megegyezés. Fontos arról is megegyezni (papíron is!), hogy a későbbiekben változhat-e, és ha igen, hogyan ez az arány.
- Okosan. Mindenki csinálja azt, ami megállapodás szerint a feladata. Nem értem a kérdést?
- Ha mindenki érdekelt a bevételnövekedésben az jó (és normális). A gond inkább a tenniakarással lehet, mikor nem egyformán vagytok motiváltak. Ehhez is az kell, hogy a feladatok jól legyenek elosztva, és szükség esetén "bárki" számonkérhesse a másikat.

Ezek egyéni véleményeim, korántsem biztos, hogy rád is igazak.
Én biztos, hogy "28-szor körbeszaglásznám" a társjelölt(ek)et, mielőtt bármit mondanék/kérdeznék konkrétan.
2

Bevenni

janoszen · 2012. Aug. 23. (Cs), 20.25
Alapvetoen valakihez minden elozmeny nelkul ugy odamenni, hogy szalljon be a projektbe, az kb garantalt bukas. Ha nincs elozmenye a kapcsolatotoknak, nem dolgoztatok egyutt, akkor felejtos a dolog. Gyozodj meg arrol, hogy a masik milyen, utana beszelgessetek. Ergo egyik lepest a masik utan. Azt eldonteni elore, hogy hany szazalekot kapjon, amikor meg azt sem tudod, mennyi munkat tesz bele... szal szerintem nem ez a modja. Inkabb lehet kezdeni keves szazalekkal es tovabbi opciokat ajanlani neki, ahogy latod, hogy van ertelme.