ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 28, 2012 - Fórum téma

Webadmin

walker013 · 2012. Aug. 28. (K), 20.55
Sziasztok!

Láthatjátok, hogy új vagyok a fórumon.
Nekem egy nagyon nagy segítségre lenne szükségem!

Egy Önként vállalkozót keresek aki segítene megírni nekem
egy webadmint.
Hostingot szeretnék nyitni és ehez pedig nélkülezhetetlen
a webadmin.

Elérhetőségeim:

skype : adam950809

Jutalom : 5 hónap játékszerver vagy kommunikációs szerver

Várom a jelentkezőket!
 

Üzenetkezelő rendszer

iddqd · 2012. Aug. 28. (K), 16.27
Sziasztok!

Most olvastam a hasonló témát, én is ilyesmivel ügyködök és a véleményetekre, tapasztalatotokra lennék kíváncsi.
Szóval a cél egy oldalon belüli üzenetkezelő rendszer, php + mysql.

Amit tudnia kell a rendszernek:
Lényegében, van 3 csoport user - kliens - admin. User azoktól a kliensektől kapja meg az üzeneteket, akiket követ. ( + admin, de ő természetesen nincs feltételhez kötve, minden usernek küldhet )
User és kliens között N:M kapcsolat van.

Az én elképzelésem, ameddig jutottam:

1. Ábrázoltam a kapcsolatokat külön ( nem csak a levelezés miatt kell )
kapcsolatok tábla: user_id - kliens_id

2. Van egy táblám az üzeneteknek:
msg_id, sender_id, subject stb

Na most user megkapja a "kapcsolata" alapján a kért leveleket, ez idáig stimmel.
Szeretnék állapotot is tudni a levelekről pl olvasott -> új üzenet érkezést jelezni, vagy törölt -> a user törölhesse a levelet a "saját listájáról".

Ehhez azt gondolom kell készítenem még egy táblát:

3. üzenetek_állapota tábla:
user_id, msg_id, status ( olvasott/törölt )
Akkor születne rekord, ha a user megnyitotta a levelet. ( ?? )

Na itt kezd kicsit sántítani a dolog nekem... Vélemény?

Ekkor, az "új üzenet érkezett" funkciót, ( képzeljük el ezt most fb -sen, piros boríték stb, nem ez a cél csak valami hasonló, lényeg hogy valahogy szeretném majd használni ), megkapnám a két tábla különbségeként, illetve listázáskor a törölteket levonva. DE ez a kezelés nekem elég macerásnak tűnik...

Kicsit utána számolva, ( ez nem egy éles project, de feltételezve igazi működést ) mondjuk 5000 user nél és 500 kliens nél, ha átlagosan 1 kliens havi 3 üzenetet küld és 1 user átlagosan 10 kliens üzenetét olvassa, akkor üzenetek táblába havi kb 1500 rekord kerűl. Az állapot táblába 150 000. A két táblával számolni, keresni, műveleteket végrehajtani milyen terhelést jelent?
Jó lehet ez az irány? Esetleg máshogyan kellene megközelítenem?

adatbázison alapuló weboldal létrehozása

kedi12 · 2012. Aug. 28. (K), 15.09
Sziasztok!

Adatbázis alapú weblapra van szükségem, ehhez pedig szakemberre, mert programozni nem tudok (a weblapomat megpróbáltam egyedül megcsinálni, átlagos felhasználói szintű számítástechnikai ismeretekkel, de csak egy statikus weblapig jutottam), ám mielőtt elkezdenék árajánlatokat kérni weblapkészítőktől, néhány alapvető dolgot szeretnék tudni, hogy tudjam miről beszélek :)

A leendő weblapomon a felhasználók regisztrálhatják magukat, adatlapjuk lesz és az adatoknak kereshetőeknek kell lenniük (Keresés gomb).

Bocsánat, ha butaságokat kérdezek, de fogalmam sincs az adatbázisok működéséről...

1) Ha valaki regisztrál (regisztrációs űrlap az oldalon), az adatai bekerülnek maguktól az adatbázisba? Az adatlap tud magától generálódni? Tehát, ha új tag regisztrál, akkor nekem vagy szakembernek kell valamit csinálnia, hogy az adatok bekerüljenek az adatbázisba és a felhasználónak legyen adatlapja? Ehhez kell programozni vagy én is meg tudom csinálni, amit kell, ha képes vagyok használni a weblap-készítő programot (mint pl. a Dreamweaver-t Design Wiew-ben, mert a html-kódokhoz sem értek)?

2.) Az ilyen típusú oldalak karbantartása egyébként hogyan működik? A tulajdonos fizet havi x összeget a weboldal készítőjének vagy akkor fordul hozzá, ha konkrét problémája van vagy segítségre van szüksége? Üzemeltethető egy ilyen, adatbázis alapú weboldal folyamatos programozói háttér nélkül?

3.) Van annak értelme, hogy költséghatékonyság céljából én megcsinálom a weboldalt egy ingyenes programmal vagy Dreamweaverrel (az van) és a szakember "mögé teszi" az adatbázist? Vagy eleve úgy kell kezdeni a weboldalt, hogy vele egyszerre építik mögé az adatbázist? Úgy rémlik, hogy az elején válaszani kell, hogy statikus vagy dinamikus legyen, de a "dinamikusságot" figyelmen kívül lehet hagyni egy ideig? Azaz, lehet létező weboldal mögé utólag adatbázist rakni? Mert a weblapot még csak megcsinálom, de adatbázist meg regisztrációt nem tudok csinálni.

Köszönöm...
 

Email rendszer jó API-val

inf · 2012. Aug. 28. (K), 11.54
Szép napot!

Egyik oldalra szeretnék feltenni egy olyan rendszert, ami felhasználó létrehozáskor létrehoz egy email címet is, törléskor törli, felhasználói csoportokhoz is tud email címet létrehozni, stb...
Tudtok ajánlani ilyen rendszert?

(Az ideális az lenne, ha json, xml vagy soap lenne a kommunikációs forma... A még ideálisabb meg az, ha lennének kész HTML űrlapok, amiket csak integrálni kéne a rendszerünkbe...)
 

Serverek közötti kommunikáció - táblázat lekérés rendszeresen

Oraculum · 2012. Aug. 28. (K), 10.58
Üdv!
A segítségeteket kérném.
Szeretném megcsinálni hogy az oldalam bejelentkezzen egy másikra és onnan kb fél óránként lekérjen (ill lemásoljon az oldalamra) egy táblázatot. Van valakinek valamilyen ötlete ezzel kapcsolatban?
 

IE9 probléma

psita · 2012. Aug. 28. (K), 09.05
Sziasztok!

Kezdő weblapkészitő vagyok, ezért még van jó pár dolog a témábam amivel nem vagyok teljesen tisztában. Tegnap készítettem egy oldalt amit folyamatosan néztem Firefoxban, Chromeban, Operában és IE8ban. De amikor egy másik gépen megnéztem IE9ben a design nagy része szétesett. Megnéztem hogy IE9 mit támogat és a child selectort amit én használtam elméletileg igen. Az alábbiakat olvastam fórumokon, hogy ezek megoldhatják a problémát: HTML5 Shiv, Modernizr, de egyik sem működött.
A honlapot ideiglenesen feltettem egy ingyenes tárhelyre: kettlebellz.atw.hu

Ha valaki tudna segíteni, hogy hogyan oldjam meg a problémát, azt előre is köszönöm!
 

webshop "minimum" szerkezet

Pepita · 2012. Aug. 28. (K), 06.59
Sziasztok!

Egy saját fejlesztésű webshopot tervezek, kicsit megakadtam az adatbázistervnél.
Az a gondom, hogy lehetőleg minél kevesebb táblából és műveletből szeretném megoldani, de nem tudom, hogy elég jól gondolkodok-e. Eddig megvan:
- Termékek két táblában, mert kategóriák is kellenek. A termékek egyediek, készletezni nem kell (csak kapcsolni, hogy van/nincs), mindenből kétféle kiszerelés van. Ez utóbbit megoldottam - nem túl szép megoldás - úgy, hogy 'kiszereles1' és 'kiszereles2', 'ar1' és 'ar2', ..., így táblán belül maradt, nem kell több kiszerelést tudnia. Az, hogy épp kapható-e, szintén 'vanbelole1', ...
- Vásárláshoz van kosár tábla, ebbe pakolnak a vásárlók user_id-t, termek_id-t, kiszerelést, stb.
- Felhasználókezelés komplett kész, itt nem érdekes.

A problémás a megrendelés tárolása/kezelése. Sehogy sem tudom egy táblában ésszerűen elképzelni. Amit kb. tárolni szeretnék benne:
- Megrendelő adatai (részben a felhasználók táblájából másolva) név, cím, stb.;
- Megrendelés ideje, végösszeg, felhasználói megjegyzés (ahol pl. leírhatja, hogy nem a saját nevére kér számlát, másik címre szállítást)
- Maguk a megrendelt tételek (név, mennyiség, egységár, érték)

Az első kettő megrendelésenként egy adat, a tételek több. Emiatt gondoltam két táblára, kulcsként a megrendelés id-vel. Így viszont az üzemeltető részére adott "rendelések" lekérdezése "sokSELECTes" lesz. Ez nem feltétlenül baj, csak én eléggé erőforrás-spórolós vagyok. (A felhasználói adatokat is részben ezért másolom, másrészt azért, mert ha megrendelés után, de még annak kezelése előtt módosít pl. címet.)

Abban kérném a segítségeteket, hogy ez az elgondolás mennyire helyes/helytelen, lehet-e rajta - elméletileg - optimalizálni valahol.
 

Hirdetésekre hozzászólás

Pepita · 2012. Aug. 28. (K), 01.20
Sziasztok!
Vannak olyan álláshirdetések (néha), amikre szerintem jó lenne, ha tudnánk kommentálni. Ennél engem nagyon érdekelne, hogy a "teljes html-ben készült" oldalhoz miként gondolja az "ajax-menüt". Ezen kívül legalább egy link kéne az oldalról, stb..., ezeket az infókat ha odaírnánk a hirdetőnek, könnyebben menne a dolog. Ezekért a sokszor hiányzó infókért nem kéne külön levelezgetni, sőt, adott esetben én lehet, hogy kommentben írnám meg, hogy "az itteni kapcsi-űrlappal küldd el ezt-meg-ezt..." és csak ha ezután is érdekel, akkor írnék mailt - rendes címemről.
Egyszer már írtam itteni hirdetőnek no-reply címről, megírva hogy tud velem kapcsolatot felvenni - nem is válaszolt, valahol meg is tudom érteni...
Esetleg "licitálni" is lehetne így - megfelelő szabályok közt -, ez segíthetné minden olvasónak a kalkulációját - bár nem sok olyan hirdetés van, amelyik munkáról (nem munkahelyről) szól.

Erről kérném véleményeteket, köszi, Pepita.