ugrás a tartalomhoz

Hirdetésekre hozzászólás

Pepita · 2012. Aug. 28. (K), 01.20
Sziasztok!
Vannak olyan álláshirdetések (néha), amikre szerintem jó lenne, ha tudnánk kommentálni. Ennél engem nagyon érdekelne, hogy a "teljes html-ben készült" oldalhoz miként gondolja az "ajax-menüt". Ezen kívül legalább egy link kéne az oldalról, stb..., ezeket az infókat ha odaírnánk a hirdetőnek, könnyebben menne a dolog. Ezekért a sokszor hiányzó infókért nem kéne külön levelezgetni, sőt, adott esetben én lehet, hogy kommentben írnám meg, hogy "az itteni kapcsi-űrlappal küldd el ezt-meg-ezt..." és csak ha ezután is érdekel, akkor írnék mailt - rendes címemről.
Egyszer már írtam itteni hirdetőnek no-reply címről, megírva hogy tud velem kapcsolatot felvenni - nem is válaszolt, valahol meg is tudom érteni...
Esetleg "licitálni" is lehetne így - megfelelő szabályok közt -, ez segíthetné minden olvasónak a kalkulációját - bár nem sok olyan hirdetés van, amelyik munkáról (nem munkahelyről) szól.

Erről kérném véleményeteket, köszi, Pepita.
 
1

Volt

Poetro · 2012. Aug. 28. (K), 06.40
Ahogy én emlékszem, amikor (még) voltak hozzászólások a Munka és állás témakörben, azokból nem igazán volt köszönet. A kevés hasznos hozzászólás mellett túl sok volt abból, aminek semmi keresnivalója az oldalon. De lehet, hogy az én emlékezetem nem elég jó.
2

állás vs. munka

comp · 2012. Aug. 28. (K), 07.05
Ha jól emlékszem egy időben volt munka hirdetés is de később ezek törlésre kerültek figyelmeztetés után.
3

Szerkesztők?

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 01.18
Ha nem - nem, azért ha lehet, szerkesztőségi véleményeket is kérnék. Én nem gondoltam volna (naív vagyok?), hogy visszaélések lennének (voltak) ebből. Nekem inkább építő jellegű hozzáállásom van az ilyesmihez, szerintem ki kéne próbálni.
4

prog.hu

T.G · 2012. Aug. 29. (Sze), 07.43
Olvass bele a prog.hu álláshirdetéseinek kommentjeibe, az remek ellenpélda. :)

http://prog.hu/tarsalgo/151059/Flash+jatek+programozas.html#e9
Szerintem kifejezetten bosszantó az, amikor az ember ActionScript3-hoz értő embereket keres, akkor a kommentben meg akarják győzni, hogy ActionScript1 is elég. Az ember nem azért ad fel álláshirdetést, hogy ott próbálják meggyőzni a csapat programozói szokásairól.

Továbbá nem biztos a kisebb projektmunkák esetén sem, hogy minden választ publikusnak szeretnének a hirdetés feladói. Van email cím, lehet kérdezni.
5

Részben igazad van,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Aug. 29. (Sze), 07.54
Részben igazad van, részben...
Azért vannak pozitívumai is a kommentálási lehetőségnek.
Pl. folyamatosan "topon" van a hirdetés, többen látják (sok hirdető képtelen felfogni, hogy neki ez előnyös: aki jelentkezni akar rá, az nem a társalgást fogja nézni)
Ugyanakkor jó lehetőség rá, hogy a tapasztaltabb emberek jelezzék, ha valami gázos a hirdetéssel v. a hirdetővel kapcsolatban.
Némely hirdető hozzáállása felettébb érdekes tud lenni. Különösen, mikor állást hirdetnek és a jelentkezők azért reklamálnak, mert egy k.szó visszajelzést sem kapnak. (én azon szoktam csodálkozni, ha valaki válaszol)
6

És még

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 23.47
HZ nagyrészt lefedte amit gondolok, + :

- Szerintem a "lehet kérdezni" pont fórumtéma lenne, a hirdetőnek is kénelmesebb egyszer válaszolni ugyanarra a kérdésre, és talán mi sem kérdeznénk tőle u.azt 100x.

- Jónéhány hirdetésnek van olyan "szaga", amire nem írnék rögtön valóban használt címemről; minden ilyenért csinálni egy-egy gmail (stb.) fiókot részben őszintétlen, részben időigényes megoldás; noreply-ről írni meg = nincs válasz. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én baromira utálok mailcímet váltogatni...

- Van igazság abban is, amit írtál / linkeltél, de ilyenkor a hirdető is írhat egy kommentet, hogy "az írjon, aki komolyan is veszi a dolgot!" Szerintem amúgy igencsak nagy a különbség a prog.hu és a WL rendszeres fórumozói között, én az előbbin nem is vagyok regisztrált és az ott olvasott tartalmakat mindig egy kis fenntartással kezelem. Tehát itt nem tartanék ugyanazoktól a dolgoktól - de puding próbája az evés.

- Előbbivel összefügg, hogy aki a prog.hu-n hirdet, az lehet, hogy épp azért, mert fórumszerűen lehet reagálni.

(Még mindig várnék szerkesztőségi véleményt.)
7

Valóban volt korábban erre

Joó Ádám · 2012. Aug. 30. (Cs), 13.52
Valóban volt korábban erre lehetőség, de a kiábrándító tapasztalatok okán megszüntettük. Fakók már az emlékeim, de úgy hiszem, talán egyes hirdetők vitatott korrektsége kapcsán fellángoló indulatok adták a végső lökést a lépéshez.
8

Újra?

Pepita · 2012. Aug. 31. (P), 01.06
(Ezt a finom megfogalmazást...)

1. Ha a hirdető valóban inkorrekt, az ilyenek láttán hamar leszokik a hirdetésről (ez sajnos akkor is valószínű, ha korrekt).

2. Moderálás. Az még van (tapasztaltam! :)). Mondjuk ezt sem ártana kicsit szabályozni, de az más téma. "Túl durváért" akár kitiltani is lehet. A jelenlegi fórumokon sem "illik" emberkedni.

3. Reakció. A fellángoló indulatra reagálhat a hirdető is (igen, ez lehet olaj is a tűzre), meg az a néhány, de nem kevés rendszeres fórumozó, akiknek "helyén van az eszünk". Itt leginkább Poetrot említeném, sűrűn látok tőle "ezt megindokolnád?"-jellegű kommentet. De én is követtem már el ilyet (ha nem előzött meg Poetro), és ha kell, felsorolok még legalább 5 fórumozót, akik szintén. Tehát lenne egészséges egyensúlyozó erő is.

4. Múlt. Többen írtátok, hogy valamikor volt... Úgy tűnik, viszonylag régen volt, azóta nincs, ezeknek is meglett azóta a hatása. Ha újra lesz, az már más lesz emiatt. Tehát akár jó is lehet.

x. Több korábbi érvem a funkció mellett.

Ezek fényében én úgy gondolom, meg kellene próbálni, de legalább szavazást indítani róla (mondjuk 1+, 2+ "éves" felhasználók, vagy a moderátorok részvételével).
9

Megfontoljuk.

Joó Ádám · 2012. Aug. 31. (P), 14.26
Megfontoljuk.
10

De ha engedélyezitek a

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Aug. 31. (P), 15.40
De ha engedélyezitek a hirdetések alatti kommenteket, engem feltétlenül tiltsatok ki onnan! ;-)
(annyira nem is vicc... Lásd múltkori, önmagának kissé ellentmondó hirdető esete az .xxx domainnel! :-) )
11

Nem kell

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 31. (P), 16.03
Teljesen felesleges, mert idővel kitiltod te saját magad a weblaborról (aztán persze visszajössz) : )
12

Erre szívesen válaszolnék, de

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Aug. 31. (P), 16.09
Erre szívesen válaszolnék, de őrizve a kultúrlény álarcát, inkább nem teszem (mert még a billentyűzetem is belepirulna :-D )
14

Megoldás

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 01.25
Félve kérdem: esetleg nem-e-lehetne-e aztat valahogyan-e ügyesen-e megoldani, hogy permanensen őrizd kultúrlény álarcodat? Megoldaná ezt a problémát - is.
15

Az ki van csukva. ;-)

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 1. (Szo), 06.48
Az ki van csukva. ;-)
13

Köszi!

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 01.22
Köszi!
16

És jöttek a trollok...

pp · 2012. Szep. 1. (Szo), 09.03
Ha 90%-ban trollok tolják a hozzászólásokat szerintem érthető, hogy le van tiltva a lehetőség.

A maradék 10% "jó szándékú" hozzászóló meg igazán írhat magánba is. Már csak azért is, mert ha igazán "jó szándékú", akkor nem a troll-kommentek közé fogja tolni a megtalált hibákat, ellentmondásokat, pontosítási kérdéseket, hanem megírja magánban.

Mert az igazán "jó szándékú" tudja, hogy a hirdetés nem az övé, hanem a hirdetőé, aki, ha akarja, akkor módosítja a saját hirdetését, ha nem akkor nem.

Ha nem érted mit akar egy hirdető, akkor nem téged keres. Szerintem ezt kéne vezérelvként elfogadni.

pp
17

+1

T.G · 2012. Szep. 1. (Szo), 09.34
+1
18

Ha nem érted mit akar egy

Joó Ádám · 2012. Szep. 1. (Szo), 14.16
Ha nem érted mit akar egy hirdető, akkor nem téged keres.


És vice versa: ha egy hirdető nem tudja érthetően megfogalmazni, amit akar, akkor te nem őt keresed.
19

Sarkos

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 23.56
Szerintem nem ennyire sarkos a helyzet, de ezt csak akkor tudnánk meg, ha kipróbálnánk. Én remélem, hogy a 90/10%-os aránnyal tévedsz. És a kommentezés (jó szándékú) mindenki javára szolgálna, mint fentebb írtam.
Ha nem érted mit akar egy hirdető, akkor nem téged keres.
(És a vica versa:)

Szerintem pont ezekből az okokból kellene "közelíteni" mindkét felet a másikhoz (mostanában láttam pár hirdetést, amit szerintem senki sem ért).
Nagyon sok Szomszéd Pistike van, aki nem kérdez semmit, hanem "persze, megoldom", és egy-két ilyen kudarc után jut el ide a hirdető (vagy épp innét szerzi). Még nincs jó tapasztalata, emiatt nem is tudja elsőre elég pontosan specifikálni a feladatot, de már nagyon bizalmatlan.

És hirdetők közt is "akad" kamu - ezt kiderítendő sem a privát mail a legalkalmasabb (l. fentebb).
Sajnos nem ismerjük a (jó) hirdetők véleményét, de tartok tőle, hogy közülük aki igényli/tetszik neki a kommentezési lehetőséget, az pl. csak a prog.hu-n hirdet...

Köszönöm a véleményed, várom a döntést.
20

Hozzáállás kérdése a dolog

pp · 2012. Szep. 2. (V), 07.54
A kommunikáció két fél között zajlik. Amikor nem működik, az azért van mert nincs összhang a két fél között. Soha nem az egyik fél a hibás, de valakinek változtatni kell.

Sokkal egyszerűbb, hogy ha azon az oldalon próbálsz meg változtatni ahol vagy, tehát a saját kommunikációdon, az interpretereden. A "vica versa" hozzáállás azért gáz, mert Te a megrendelő kommunikációján akarsz változtatni, ahelyett, hogy megtanulnád megérteni őt.

Ádám írja:
...ha egy hirdető nem tudja érthetően megfogalmazni, amit akar...


Erről az egyoldalú hozzáállásról beszélek. Miért a hirdető fogalmaz érthetetlenül? Miért nem mi nem értjük? (Ezek nem olyan kérdések amikre válaszolnod kell, ezek amolyan gondolat indító kérdések, amik segítenek a szempont váltásban... persze, csak ha van rá igény és képesség.)

Tapasztalatom szerint sokkal egyszerűbb, ha az ember a saját hozzáállásán változtat, mintha megpróbálná megnevelni a megrendelőket. (Sőt továbbmenve, így csak bebukni lehet egy projektet)

Hogy manapság mennyire sarkos a helyzet, itt a Weblaboron azt nem tudom. Annak idején ennyire sarkos volt, azért lett megszüntetve a lehetőség.
A drupal.hu-n hozzá lehetett szólni, de mivel minden évben kérve volt a fenti hozzáállás, ezért senki nem szólt hozzá. Csak néha egy-egy újonc indított be egy trollszálat, amitől ugyan pontosabb nem lett a feladat, de a hirdető legalább megsértődött. Ezért ma már itt se lehet hozzászólni a munkaajánlatokhoz.

pp
21

Erről az egyoldalú

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 15.35
Erről az egyoldalú hozzáállásról beszélek. Miért a hirdető fogalmaz érthetetlenül? Miért nem mi nem értjük?


Bocs pp, de ez a te mondatod parafrázisa volt, és ugyanolyan joggal lehetne feltenni a kérdést, hogy miért az olvasóról feltételezzük, hogy nem érti az érthetőt.

Azt írod, hogy soha nem az egyik fél a hibás; ezt érzékeltettem az általad írtak kiegészítésével.
37

De válaszolok

Pepita · 2012. Szep. 2. (V), 23.06
Bizonyos tekintetben egyet tudok érteni veled, de nem ugyanazok a szempontok vezérelnek.
Tapasztalatom szerint sokkal egyszerűbb, ha az ember a saját hozzáállásán változtat, mintha megpróbálná megnevelni a megrendelőket.
No, ha itt pl. rólam beszélünk, akkor van egy pici tévedés. T.i. én elsősorban - mint fentebb írtam is - kérdezni szeretnék nyilvánosan, ami - tudtommal - nem neveli v. irányítja a megrendelőt (persze rossz esetben lehet másként, de most magamról beszélek). És sokszor elsősorban azért kérdeznék egyet-kettőt, hogy eldöntsem: én akarom-e vállalni? Azt fentebb indokoltam, hogy milyen okokból nyilvánosan.
A kommunikáció két fél között zajlik.
Pontosan. CSakhogy amíg nem lehet u.ott visszakérdezni, esetleg reagálni vmire, addig ez igencsak egyoldalú kommunikáció...
22

Ez pl. trollkodás lenne?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 16.53
http://weblabor.hu/munka/112926

Vadonatúj hirdetés.
"... lányt keresek ..."
Amellett, hogy emlékeim szerint ez törvénytelen, amennyiben kommentálni lehetne a hirdetést, elsők közt tenném szóvá, hogy vajon egy ilyen munkára miért kell kifejezetten "lány"?
(idősebb nő, hímnemű egyed vajh' miért nem felel meg?)
Szóval ha ezt ott leírom, akkor trollkodtam?
23

Ár?

hunkris · 2012. Szep. 2. (V), 17.02
Talán mert úgy gondolkozik a munkáltató, mint a régi emberek?
"Egy gyerek vagy nő kevesebbet kap a munkáért, mint egy férfi."
24

Igen

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 17.32
Én például nem vennék fel férfit titkárnőnek. Sajnálom.
25

De itt nem titkár- és nem

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 19.11
De itt nem titkár- és nem fodrásznőt keresnek, hanem DTP operátor+web adminisztrátort.
:-)
31

Na és? A titkárnői

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 20.45
Na és? A titkárnői feladatokat is elláthatná férfi. Csak én a lányokat jobban szeretem.
32

És még ő mondja, hogy

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 20.46
És még ő mondja, hogy trollkodok... :-D
33

Mármint ki mondta?

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 21.11
Mármint ki mondta?
34

Te a 24.-ben. :-)

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 21.16
Te a 24.-ben. :-)
35

A 24.-ben nincs szó se

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 21.20
A 24.-ben nincs szó se trollokról, se rólad.
38

Bocs, de van

Pepita · 2012. Szep. 2. (V), 23.11
Legalábbis amire válaszoltál, abban ez az egy kérdés van, amire lehet igen/nem választ adni:
Szóval ha ezt ott leírom, akkor trollkodtam?
Az igen-ed számomra is erre válasznak tűnik.
40

Ó. Tényleg.

Joó Ádám · 2012. Szep. 2. (V), 23.20
Ó. Tényleg.
26

És akkor mi van, ha lányt

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 2. (V), 19.22
És akkor mi van, ha lányt keres? Biztos megvan rá az oka, és nem hiszem, hogy érdekli mások véleménye a dologról. Pont emiatt nem kéne szerintem engedni a kommenteket, mert rövid időn belül acsarkodássá fajulna az egész.

Pedig lehetne haszna is, mert a megbízhatatlan/rossz munkaadókat lehetne szűrni, bár ez is relatív, és személye/aktuális kedve válogatja, hogy ki melyik főnökét találja jónak, és melyiket kevésbé.
27

Nem értesz: a kiírás szimplán

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 19.25
Nem értesz: a kiírás szimplán törvénysértő.
(egyébként meg ilyen állás esetén jó lenne beleírni a hirdetésekbe, ha szexpartnert keresnek - de ez másik téma ;-) )

ui: bocs, helyesbítek. Két éve még úgy tudom, annak számított. Hogy mostanság mi a helyzet...
28

Off

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 2. (V), 19.42
Tiltsunk be minden versenyt, mert diszkriminatívak.
29

NDK-s úszónők esete a

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 2. (V), 19.48
NDK-s úszónők esete a többivel? Az is verseny volt. ;-)
30

Például.

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 2. (V), 20.26
Például.
39

Gyanítom egyirányú

Pepita · 2012. Szep. 2. (V), 23.19
Nem tudom biztosan, de asszem ez egyirányú utca. Vagyis arra hoztak törvényt, hogy ha egy nő - megfelelő képesítéssel/képességekkel - megpályáz egy munkát, akkor ne utasíthassák el azért, mert nő és pl. el fog menni szülni. Hirdetésbe nem szabad - ma sem - beírni, hogy csak férfit, kivéve, ha pl. van vmi munkavédelmi körülmény, amit egy nő eleve nem teljesíthet (pl. emelgetni kell x kg felett). Soha nem hallottam olyat, hogy ez a törvény oda-vissza lenne, de attól még lehet.
36

Nem kell pedig óriási

tgr · 2012. Szep. 2. (V), 22.00
Nem kell pedig óriási fantázia annak az elképzeléséhez, hogy egy női fodrászat miért nem férfi kontentgyárost szeretne alkalmazni.
42

Pedig de ;-)

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 3. (H), 07.20
Egy bizonyos Hajas családnevű egyén most nagyon örülhet neked. ;-)
(a másik kedvencem neve most nem ugrik be :-( )

És még mindig áll a probléma, hogy "lány"-t keres.
Még a női alkalmazottal is kibékültem volna jelen esetben, de hogy kifejezetten lányt (ami ugye a Homo Sapiens elnevezésű állatfaj nőstényei közül is a fiatal egyedek jelölésére szolgál...) keres, az már végképp védhetetlennek tűnik szerintem.
41

Jó példa

Pepita · 2012. Szep. 2. (V), 23.32
Az itt (fentebb) lefolyt "női webfodrász" vita megmozgatta a kis szürke agysejteket (azt a hármat) és kezdem kapisgálni az ellenzők okolását. Ennyi negatív előjelű komment is elég lehet neki (hirdetőnek) arra, hogy ne legyen kedve itt hirdetni. De a komment hiánya szintén.

Megoldást jelenthetne egy jó Házirend, amiben le lehet írni ezeket. Nekem nem jutott volna eszembe elítélni, legfeljebb rákérdezni, hogy miért csajszit keres, pedig nekem is hosszú hajam van! :) De a Házirendet amúgy is hiányolom.
43

Harc

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 3. (H), 11.26
Ha látom a konkurencia hirdetését, miért ne írhatnék csalafinta módon olyasmit, amivel rossz fényben tüntethetem őket fel?
44

Milyen szempontból?

Pepita · 2012. Szep. 4. (K), 17.34
- Ha ezt fejlesztőként kérdezed, akkor tök egyszerű: a munkát / állást keres rovatban én sem látom szükségesnek a kommentet...

- Ha megrendelőként nézem, már nem ilyen egyszerű... De ugye a hirdetéshez nem kell login, de a kommenthez igen. Sok hirdető szerintem nem is regel. Ez szerintem nem jelent komoly veszélyt.
45

Becsmérlésiből

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 4. (K), 18.18
Ha tudom, hogy egy perc regisztrációhoz szükséges idő választ el attól, hogy lejárassam a gonosz konkurenciát, nem haboznék.
46

Nem hiszem

Pepita · 2012. Szep. 7. (P), 15.39
Nem hiszem, hogy
- számodra a konkurencia gonosz;
- komoly ok / igazság nélkül bárkit is lejáratnál.
De értem, mire gondolsz. Szomorú, ha így van. Ha így van.
47

Példa

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 7. (P), 16.31
Csak egy példát hoztam fel, nem az én stílusom így viselkedni, de másé lehet.
48

Tudom

Pepita · 2012. Szep. 7. (P), 17.09
:)