ugrás a tartalomhoz

Fórum / válaszok véleményezése

EL Tebe · 2012. Júl. 12. (Cs), 11.42
Sziasztok!

A fórum válaszokhoz jó lenne, ha lenne +1 -1 jellegű
"teszik és hasznos" - "nem tetszik nem hasznos" - és/vagy "nem vág témába"
jellegű, valamilyen osztályzási rendszer bevezetve.

Sztetek?
 
1

Szerintem

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 12. (Cs), 11.50
Felesleges. Tapasztalataim szerin max. hangulatkeltésre jó minden ilyen "pontozósdi", értékmutatónak alkalmatlan.
Attól, hogy egy-egy hozzászólással sokan egyetértenek/sokaknak tetszik, még nem lesz feltétlenül szakmailag korrekt.
Hozhatnám a kedvencem példaként, ahol szó szerint 0 tudással "haladó", ill. "jártas" jelzőt kaptam bizonyos témákban, pusztán azért mert a sok lusta kölyök helyett használtam a google-t. :D
4

igazad van,

EL Tebe · 2012. Aug. 29. (Sze), 13.09
és lejjebb írtam még egy másik verziót is - érdekelne a véleményed ezzel kapcsolatban is.

Egy fórum esetében minden hozzászóláshoz odaírhatnánk, hogy "szerintem" :) Mégha linkelve van is, hiszen az mber választja ki a találatok közül a "szerintem" legjobbat.
Mondhatjuk, hogy 1. megértetted az illető problémáját, 2. megkerested rá a szerinted legjobb megoldást, vagy a szerinted legjobb hozzá vezető utat.

Ez már jártas és haladó szint - ha a kiindulási szintet vesszük alapul: tehát ha a kérdező nem ismeri még a lehetőségeket és a tanulás alapjait sem. :)
2

+1

Pepita · 2012. Júl. 23. (H), 00.35
Szerintem itt a weblaboron van egy hangulata ennek, hogy néha ezért a "pontozásért" írunk külön kommentet, és az esetek többségében egyéb infót / tréfát is hozzáteszünk. Kicsit pikáns "megoldás" ez egy webfejlesztő szakmai oldalon (suszter cipője), de - szerintem - épp ettől van hangulata.

A "hasznos / nem hasznos" már volt téma (feltéve, hogy egyre gondolunk), szerintem is nagyon jó lenne vmilyen szakmai pontozás. De ezt nagyon nehéz jól kidolgozni (ha egyáltalán ki lehet), mármint úgy, hogy az tényleg igazságos legyen és ne függjön (vagy csak minimálisan) egy-egy szerkesztő szubjektív véleményétől, hanem minél objektívebb (pontosabb) képet fessen az adott Júzerről. És eléggé munkaigényes a gondozása is.

Nemrég Hídvégi Gábor osztogatott WL szakértői pontokat (tréfából), ott rögtön ki is bukott a "nemegészenigazságos": én egyetlen pontot sem kaptam, pedig nekem jár. Azóta is haraxok! (:))
Viccet félretéve: emiatt megint eszembe jutott a dolog, amiatt mindenképp hasznos lenne, hogy az új Júzerek is meg tudják ítélni: az adott válasz helyességében, "hasznosságában" mennyire bízhatnak.

Törtem a fejem a szabályrendszeren, hogy legalább ötletet tudjak adni hozzá, de ennek még jócskán kristályosodni kell ahhoz, hogy leírhassam... Az biztos, hogy tartalmaznia kell az ember hozzászólásainak gyakoriságát, számát is, és kell, hogy a szerkesztők / régebbi guruk tudjanak adni WLSzP-t is. De hogy ki - mikor - hogyan - mennyit és hogyan kéne ezt a reg. időhöz stb. kötni úgy, hogy egy egyszerű, érthető és valós mutató jöjjön ki belőle - egyelőre fogalmam sincs.
Ha kicsit tudok még rajta konkretizálni, nyitok rá témát, hátha...
5

regisztráció dátuma, hozzászólások száma

EL Tebe · 2012. Aug. 29. (Sze), 13.23
A reg dátuma nem biztos, hogy jó alap - bár egy állásinterjún is az az egyik kérdés, hogy milyen szakmai oldalak tagja vagy és mióta?

Viszont ha magamból indulok ki, php-s oldalak gyártásával foglalkozom már vagy 6-7 éve, kb. ennyi ideje vagyok a weblabor tagja, de mégsem érzem magam még haladó programozónak (sem).
Ha a dátum lenne az alap, akkor már csillagrombolók oprendszeréről írnék cikket :D

A hozzászólásaim száma is elég minimális, mégis nagyon sok olyan kérdés van, amire biztosan tudnék választ adni - tehát ezzel sem igazán mérhető fel a hozzászólásaim "minősége"..

Megaztán vannak leelkes beszélgetős offolós emberkék is.

Ezeket csak úgy lehet osztályozni, ha minden esetben az adott problémát, kérdést és választ vizsgáljuk.
7

Akkor pontosítok

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 00.32
Mint ugye írtam, kellene a szikra, amivel "összedobnám a képletet". Ezek kiindulási adatok, amikből (többől egyszerre) lehetne "mérőszámot" csinálni. Példaként vegyünk téged:
Ha a dátum lenne az alap, akkor már csillagrombolók oprendszeréről írnék cikket :D
Önmagában kevés, kellenek (jó) hozzászólások is.
A hozzászólásaim száma is elég minimális, mégis nagyon sok olyan kérdés van, amire biztosan tudnék választ adni...
1. Kevés komment és régi reg. = kicsi aktivitás, nem segítesz másoknak, stb.
2. A hozzászólás minőségét kellene pontozni, Hídvégi Gábor nyomán WL Szakértői Pontokkal (WLSzP). Na, ennek a mikéntje a nehéz ügy: ki és hogyan pontozhat?
3. Az, hogy te 100 éve itt vagy és ritkán írsz - a te bajod, ill. az is téged minősít.

Persze nincs olyan rendszer, ami tökéletesen műxik, itt pl. gond lenne azokkal, akik a WLSzP-t osztogatnák, ők akkor nem kaphatnak, vagy mi? Illetve az sem lenne jó, ha pl. mindenki - vagy csak a kérdést feltevő - tudna pontozni.

Szóval a lényeg az, hogy kiindulási adatokat soroltam fel, amik nagyrésze meg van, ezekből kéne egy tűrhető minősítést csinálni szerintem.
3

keretek között

EL Tebe · 2012. Aug. 29. (Sze), 12.59
Ha a pontozásdi a téma, nem is igazán arról az oldalról kéne megközelíteni, hogy "mennyire jó" valami, mert ez tényleg ahány ember és lehetőség, annyi féle és ebben totál igazatok van. A "mi a legjobb megoldás" kérdésre mindig az "attól függ" lesz a válasz :)

Lehetne legalább egy "nagyon nem tetszik" gomb :) vagy egy "ez egy gyakori/jellemző hiba", hogy akármennyire csak sarkított, elméleti megoldásról van szó, ne ezt vegye kész megoldásnak a kérdező. Mindig születnek totális hülyeségek, amiket még átgondolni is csúnya, nemhogy ajánlani azt valakinek..

A besorolást és a "pontokat"/szavazókat/stb nem kell megjeleníteni sehol. Ez nem verseny és nem is ad a hozzászólóknak semmit (mint más oldalakon).

Ezzel befolyásolni lehet esetleg a hozzászólás-ágakat: tartalmukat, sorrendjüket, vagy a téma hosszú idő után archiválódna és ebből át- vagy kikerülhetnének a "leszavazott" hozzászólások.

Azért írtam hozzászólás ágat, mert az nagyon tetszik a weblaboron, hogy a megoldás egy komplett folyamat része lesz, így az végigkövethető az elejétől. Az ilyen "jelenítsük meg az előző hozzászólást egy oldalon, majd az előttit egy másikon" elég zavaró (bár ez csak az én személyes véleményem/szimpátiám :) )
Lehet ez az oldalon "belső" információ, nem kell megjeleníteni ezeket a besorolásokat, inkább csak az olvasónak nyújt későbbi segítséget, hogy ránézésre kihagyhatóak legyenek a "felesleges" részek.

Másik eset, amikor már eleve a kérdés is érdekes, mert az illető keveri a szezont a fazonnal. Valami olyasmi kéne, hogy: "A címnek nincs köze a valódi problémához" besorolás.. Az előfordulhat persze, hogy pl. rossz a téma-besorolás, de ez az átfedésekből is adódhat (mysql lek. cache technika php-vel stb....)
Ezt sem kell feltüntetni, de talán segítené a moderátorok munkáját.

Jellemző probléma: "hogyan szereljük össze a bringánkat?" kérdésre a legelső válaszok közt mindig van egy: "a bicikli fékbofdenhez szükséges fémek ötvözése" keresőbe való belinkelése, egy halom szitkozódó rtfm és hasonló rövidítéssel. A bofden nyilván része lesz a bringánknak és szükséges, de nem éppen építő jellegű válasz a kérdésre, hiszen ezzel az erővel kb. minden php topikra bedobhatnánk első hozzászólásra a php.net címet.
Érzékelhető és látható itt a túlzás részemről, tehát nem arról van szó hogy mennyire jó a válasz, hanem hogy mennyire rossz.
De jellemző az is, hogy az iménti fenti példával éljek ismét: a válasz az lesz, hogy "könnyen elkaptuk őket". (A válaszoló talán el sem olvasta a kérdést) Ilyen is akad bőven, de szerencsére a weblaborra összességében nem ez a meghatározó.

Még egy dolog: "ez már nem tartozik ehhez a topikhoz, nyiss újat" gomb.. jellemzően amikor a kérdező megkapja a választ, azonnal feldob egy másikat is ami nem tartozik logikailag az eredeti kérdéshez, csupán az ő projectjének a következő állomása, amit nem tud megoldani.

Tetszik az a megoldás is, ami kulcsszavak alapján, a kérdés beírásakor egy-két kiemelt, kitárgyalt archív megoldást dob fel, hogy "biztos nem ezt keresed?".

A szívonal amúgy emelhető azzal, ha a kérdezőt még a kérdés megírásakor gondolkodásra készteti automatikusan a progi. Kulcsszavakkal ez egész jól meg is valósítható.

Amúgy nagyon sokszor jártam én is úgy, hogy amire megfogalmaztam egy kérdést, addigra rájöttem a megoldásra - pont amitt, hogy meg kellett rendesen fogalmaznom.
6

Vannak beszélgetős, offolós emberek... :-)

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Aug. 29. (Sze), 14.01
Ennek jegyében ;-)

sokszor jártam én is úgy, hogy amire megfogalmaztam egy kérdést, addigra rájöttem a megoldásra

Én is majdnem így vagyok: megírom, elküldöm a kérdést, aztán ha olyan a kérdésem, akkor ált. öt perc-fél óra elteltével beugrik a megoldás. :-)
8

Negatív

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 00.55
Leginkább negatív "érzelemnyilvánító" gombokat hiányolsz, miért, kinek jó az? Nagy tévedés, hogy szívesebben/jobban látogatnák. Én pl. hátat is fordítanék, ha több a negatív gomb, mint a pozitív...

(Bringán - és máshol is - bowden van, nem bofden... :))

Ezzel a megoldással - ha jól értelmeztem - egyfelől túlmoderálnád a tartalmat (kommentet nem illik csak úgy eltűntetni, kivéve törvények "súrolása"), másfelől pedig alulmoderálnád (ha a mysql kérdés a html-fórumban van, a szerkesztők átemelhetik "kézzel", minek rá mindenféle gomb/felirat?).
"ez már nem tartozik ehhez a topikhoz, nyiss újat" gomb
Felesleges, ezt oda szoktuk írni, van aki be is tartja. A magam részéről akkor is szoktam érte "szólni", ha abban az egy válaszban meg is válaszoltam a kérdést is. És volt már, hogy bejött, az illető innentől fogva jól csinálta. Ha pedig másik "kezdő" olvassa azt a topicot, onnét máris megtanulja. Szükség esetén pedig a moderátorok elintézik (asszem erre is volt már példa, de címátírás biztos).
A szívonal amúgy emelhető azzal, ha a kérdezőt még a kérdés megírásakor gondolkodásra készteti automatikusan a progi.
Írd meg hozzá a progit! :) Leginkább akkor ír sok kérdező, mikor még a nevét sem tudja "annak a bizb..nak ott a..." vagy más nevet "ragaszt rá" - kíváncsi vagyok, ezt hogy oldanád meg kulcsszavakkal. Egy jó (jelenleginél sokkal jobb) kereső többet érne, ebbe lehetne tenni "key-completition"-t, felajánlani hasonló kulcsszavakat. De a WL keresője asszem külön témát érdemelne.

Sok olyan észrevételed van a kommentekkel kapcsolatban, amikkel egyetértek, de én nem "gomboznám tele" ezek miatt az oldalt.