ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2012 - Fórum téma

december 20

Google Analytics: mini kampányok eredményességének mérése.

EdgarPE · 2012. Dec. 20. (Cs), 13.05
Egy egyszerű dolgot szeretnék Google Analytics segítségével megoldani, de nem tudom merre induljak, és gyorsan kellene a segítség.

A cél mini reklám kampányok eredményességének követése. Annyit szeretnék, hogy ha egy látokató egy adott url-re érkezik (?ref=kampányazonosító) akkor ez a látogató legyen megjelölve. Ha ez megvan, két dolgot szeretnék tudni:
- hányan térnek vissza az oldalra később
- hányan hoznak létre felhasználói fiókot.

Addig jutottam el, hogy valószínű Custom Variables kell a megjelöléshez Visitor scope-pal.

A regisztárciókat Goal-ként kell létrehozni, ez menni fog.

Viszont nem tudom a két végét összekötni, a dolognak, hogy hogyan lesznek nekem ebből számaim. Illetve nem vagyok biztos benne, hogy jó irányba indultam el.

Egy Analytics gurunak ez biztos ujjgyakorlat, örülnék egy kis támpontnak.
 

december 17

Több időzónás időpontok tárolása adatbázisban, statisztika és teljesítmény

fchris82 · 2012. Dec. 17. (H), 17.36
Egy időmérő programot kellene csinálni, tehát mérni kellene, hogy ki, mettől-meddig és mit csinált, ebből pedig aztán statisztikákat készíteni, mindezt különböző időzónákban. Felmerült kérdések:

MySQL-ben DATETIME vs TIMESTAMP vs INT vs kombinálás?
Van itt egy cikk: http://gpshumano.blogs.dri.pt/2009/07/06/mysql-datetime-vs-timestamp-vs-int-performance-and-benchmarking-with-myisam/ Következtetéseim:

DATETIME: Gyorsabb, mint a TIMESTAMP, emberileg olvasható kódot eredményez, statisztika készítéshez használhatóak a MySQL beépített dátumkezelő függvényei, ellentétben az INT-tel. Tehát anélkül, hogy matemateikailag kellene kiszámolgatni és új értékeket képezni, lehet "group by"-olni napokra: GROUP BY DAY(datum). Nehézkes viszont összeszámolni, hogy egy-egy feladattal mennyi idő ment el (lásd INT). Továbbá csak program oldalon lehet az időzónát kezelni, mindenképpen ott konvertálni kell, ez megint csak megnehezíti, amikor össze kell számolni, hogy adott napon mennyit dolgozott az illető.

TIMESTAMP: Ez is olvasható kódot eredményez, használhatóak rá a dátum fv-ek. A különbség a DATETIME-hoz képest, hogy egyrészt lassabb a cikk szerint, ugyanakkor automatikusan lekezeli az időzónákat (és kevesebb helyet foglal, de ez most nem tűnik relevánsnak). SET time_zone = ... -nal minden kapcsolatnál be lehet állítani és akkor mindenféle macera nélkül lehet GROUP BY-olni megint csak. Hátrány még, hogy a Doctrine nem támogatja alapból ezt az oszlop típust.

INT: Ha nem bízzuk a MySQL-re lekérdezésben az időbélyeg számítást, akkor a leggyorsabb. Viszont nem használhatóak a beépített dátum függvények, nekem kell a lekérdezésekben matematikai műveletekkel, osztásokkal és kerekítésekkel kiszámolni, hogy egy adott időbélyeg melyik napnak felel meg.

Android Facebook Publish Stream

DarkHcK · 2012. Dec. 17. (H), 13.49
Sziasztok!

Épp az Android -os fejlesztést próbálom felfedezni, s első körben annyit szeretnék elérni, hogy a facebook -on akarok egyet postolni egy alkalmazás segítségével. Addig el is jutottam, hogy elfogadtatom az alkalmazást. Benne is van a publish_stream a scope -ban, de az a post semmiért se akar kimenni.

Készülődnék egy állásinterjúra...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Dec. 17. (H), 11.43
Előfordulhat (még nem kaptam megerősítést, csak ígéretet), hogy jövő év elején lesz egy állás interjúm, linuxos rendszergazdaként.
Erre próbálok valamennyire felkészülni, de elég zűrös a dolog. Korábban is rendszergazda voltam, csakhogy linuxokkal elsősorban hobbiból foglalkoztam, a VMS ismereteimmel meg nem megyek sokra ezen a területen, amit meg HPUX-ból tanultam, azt kb. el is felejtettem mostanra.

Szóval ezügyben szeretnék időnként kérdezősködni, ha a törzsközönségnek nem okozok vele gondot (mivel totál offtopik a téma)

Most két dologgal vagyok elakadva:
1. Ha linuxon tükrözni (RAID-1) akarok diszkeket, miért jó, hogy nem a fizikai diszket tükrözöm, hanem a partíciókat? OK, valamivel rugalmasabban kezelhető, ugyanakkor van egy olyan érzésem, hogy ezzel jelentősen ront(hat)om a performanciát.
Azt úgy nagyjából sejtem, hogy LVM-et csak végszükség esetén szabad bevetni e célra, mert iszonyatosan lassú (ex kollégák tapasztalata valami HP-s diszk rendszeren, RedHat linuxokkal - ők maradtak a hardveres RAID mellett)

2. Clusteres témában mi az, aminek érdemes utánanézni? Úgy öt éve, HPUX-on még csak olyan megoldásunk volt, hogy failover módban működtek a szolgáltatások. Ha kidőlt a cluster egy tagja, akkor a rajta futó service-ek egyszerűen elindultak valamelyik másik node-on. VMS-en meg már húsz éve is párhuzamosan működhetett minden, az összes node-on, közösen használt diszkekkel. Itt igazából az érdekelne, hogy milyen kulcsszavakra érdemes keresni, a neten mi az, amit valóban érdemes átlapozni? Elég sokféle HA megoldást találtam a múltkor (jól látom? Az sem mindegy, hogy RedHat c. Debian alapú a rendszerem?) és nem vagyok biztos benne, hogy egyformán elterjedtek, használhatóak.

Swipe event érzékelés

gabesz666 · 2012. Dec. 17. (H), 09.13
Sziasztok!

Egy weboldal mobilos verzióját fejlesztem épp. Vannak cikkek ezen az oldalon és egy cikk több oldalból áll általában. A mobilos verzióban úgy kéne ennek működnie, hogy ha a #content div fölött balra swipe-ol a user, akkor töltse be a következő oldalt, ha pedig jobbra, akkor az előző oldalt. Egészen egyszerű is lenne az egyszeri fejlesztő élete, ha nem lenne egy szép bug a böngészőben/androidban. Workaround persze van: megkell hívni az event.preventDefault metódust. Ezzel azonban az a probléma, hogy kinagyított oldal esetén gyakorlatilag nem működik sem a nagyítás/kicsinyítés, sem a mozgatás. Egyelőre úgy sikerült csak megoldanom az oldalváltást, hogy csak akkor vált, ha az oldal nincs kinagyítva. Ez így nem a legszebb megoldás, így ha valakinek van ötlete a probléma megoldására, ne tartsa magában!

december 17

Egyszerűbb fórum készítésénél fellépett cikluson belüli session probléma.

nadilla · 2012. Dec. 16. (V), 23.42
Van egy egyszerűbb fórumom amit készítettem.
Ez témákból és az azon belül létrejövő hozzászólásokból áll. Tehát nincsen egyéb módon csoportosítva csak amolyan a téma a kérdés és a hozzászólás a hozzá tartozó válaszok. A fórum témáit (a kérdéseket) egy topik nevű táblában tárolom. Itt van néhány adat (id, a kérdés címe, a hozzá tartozó megjegyzés rovat stb...) , a hozzászólások pedig a fórum táblámban (id, hozzászóló felhasználó neve, tid= az az id amelyik topikhoz tartozik, stb...).
Mivel közel sem vagyok profi így megpróbáltam valahogyan összerakni azzal az ismerettel amit a neten szereztem. Két sessiont hoztam létre amely közül az egyik a topik id-t tárolja bizonyos kapcsolódási pontokon, egy másik pedig a felhasználó id-jét. Ezekre hivatkozok többször.
Jelenleg töklletesen működne CSAK mégse. Vagyis megjelenik a kérdések listázva az adatbázisomból úgy ahogyan én szeretném. A megnyitás gombbal pedig megnyitom a hozzászólást ahová szépen úgy tudok hozzászólni amennyiben bejelentkezek, ahogyan én szeretnék. A hiba az, hogy bármelyik kérdés megnyitására is kattintok ugyan úgy az utolsó kilistázandót nyitja meg és csak ahoz tudok hozzászólni. Rájöttem, hogy az a hiba, hogy a cikluson belül ha a megnyitás gombra kattintok akkor nem csak az aktuális kérdéshez vezeti le hogy session[tid] egyenlő legyen az aktuális topik id-vel, hanem az összessel sorban így nyilván valóan mindig az utolsó megjegyzett lesz az aktuális. Mivel fordított sorrendben iratom ki, hogy mindig a legfrissebbet láthassam így ez mindig az első hozzászólás lesz. Kicseréltem, átcserélte, összecseréltem, így-úgy kiírattam, úgy írattam, átírattam... Nem megy.

Tudna valaki segíteni nekem erre a problémára?

[colorer=php]<?php
session_start();
include 'connect.php';
header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");

$ker= mysql_query("SELECT * FROM `topik` WHERE `delete` = '0' ORDER BY `id` DESC");
while($top = mysql_fetch_array($ker))
{

echo '<p>Topik:</p>

Zend Framework elefántot valaki?

drue · 2012. Dec. 16. (V), 23.05
Sziasztok,

Páran rendelünk Zend Framework elefántot, szeretnénk kicsit faragni az áron, ezért 10-ig beszállhat, akit érdekel, eddig 5-en vagyunk.
Sajnos nem kék, nem PHP-s, de azért a semminél jobb ez is :)

Bp-n belül oda tudom adni, postázással nem szeretnék foglalkozni.

Maholnap lehet jelentkezni, mert leadnám a rendelést, priviben, vagy akár itt.

http://elephpants.dasprids.de/

Árak:

"Price : 8.36 x 4 = 33.44 euro
Shipping : 28 euro
total : 61.44 euro

In addition, if you order up to 10 elephpants, shipping fees remain the same"
 

december 14

PhpMyadmin jelszócsere

Dorottya · 2012. Dec. 14. (P), 13.40
Szisztok!
Megváltoztattam a PhpMyadminon a jelszavamat és azóta nem enged belépni. Ezt írja ki:
A phpMyAdmin megpróbált csatlakozni a MySQL szerverhez, de a szerver elutasította a kapcsolatot. Ellenőrizze a host, a username és a jelszó mezőt a config.inc.php fájlban, s győződjön meg róla, hogy ezek megfelelnek-e a MySQL szerver adminisztrátorától kapott információknak.
Már megváltoztattama configban a jelszót, de még így sem járok sikerrel. Fel sem ajánlja, hogy beírhatnék jelszót.
Mi lehet a gond?
 

december 13

Ez egy értelmes angol mondat lenne?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Dec. 13. (Cs), 18.49
Más fórumon felvetődött az ötlet, hogy a Debian Administrator's Handbook-ot jó lenne magyarra fordítani. A dolog kb. itt el is halt, de én kíváncsiságból nekiestem.
Rögtön az első mondatnál el is akadtam :)
Nem igazán szakmai szöveg, szóval nem vagyok nagyon meglepve, de úgy tudom, a doksi franciául íródott, abból lett angol.
A mondat:

Many professionals are increasingly embracing Debian GNU/Linux, whose goal to create a rich and flexible distribution that does not require too much maintenance fits their expectations.


Ez tényleg angolul van?
Mert a szavakat értem, de valahogy nehezen tudom értelmes magyar mondattá/mondatokká fordítani. És persze szokás szerint maximalista vagyok, nem elégszem meg a "közelítőleg" típusú megoldással, ami kb. úgy hangzik, hogy

"Egyre több szakember választja a Debian Linuxot azért, hogy létrehozzanak(??) egy - a rich szóval önmagában nem tudok mit kezdeni, talán funkciókban bővelkedő? - rugalmas disztribúciót, amely nem igényel túl sok karbantartást"
És akkor hogy jön ide a "fits their expectations", ami kb. "megfelel az elvárásaiknak"?

Az angoltudásom nagyját autodidakta módszerekkel szedtem össze, és hát magyar órára is nagyon rég jártam utoljára... :-)

Belelapozva a doksi belsejébe úgy láttam, ott már olyan szövegek vannak, amikből képes vagyok többé-kevésbé magyar mondatokat előállítani, de ez az első és az utána következő kifogott rajtam.
 

december 12

Node js, és socket.io

tokdaniel · 2012. Dec. 12. (Sze), 15.13
Üdvözlet!

Egy chatet alakítunk a weboldalunkon, amely Node.js, és Socket.io alapokon fog futni, azonban egyelőre nem találtuk ki, hogyan tudnánk futtatni a node jst, mivel a tárhelyünk erre nem biztosít lehetőséget. A kérdésem az lenne, hogy usb routerről lehet-e olyan tárhelyet létrehozni valamilyen firmware segítségével, amely linuxos környezetet biztosít, ezzel megoldva a problémánkat, illetve, milyen egyéb megoldások létezhetnek még, ha nyilvánvalóan nem akarunk éjjel-nappal bekapcsolva tartani egy gépet. az oldalunk: www.tonsofdamage.hu