ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2012 - Fórum téma

november 17

htaccess: https ÉS www

titanium · 2012. Nov. 17. (Szo), 15.29
Sziasztok!

Tudnátok írni egy olyan htaccess kódot, ami EGYSZERRE valósítja meg a https és www átirányítást? Tehát akármit ír be a júzer a böngészőbe (http www nélkül, http www-vel, https www nélkül), https://www-re dobja a szerver.

Előre is kösz!
 

Otthoni gépen nem működik az oldal, de a távoli szerveren igen

jeti · 2012. Nov. 17. (Szo), 15.26
Sziasztok!

Van egy oldalam, ami a webszerveren rendesen működik, de az otthonin nem. Mi lehet a probléma? Ez a linux újratelepítése után jelentkezett. Azóta már többször újratelepítettem a PHP-t, Apache-t és a MySQL-t (+ PHPmyadmin-t).

Használok munkamenetet. -> A session.save_path elöl kivettem a ;-t
Használok rövid webcímet. -> /etc/apache2/sites-available/default fájlban két helyen (/var/www-s részeknél) lecseréltem az AllowOverride-t All-ra. A rewrite modul engedélyezve van. Természetesen minden változtatás után újraindítottam a szervert.

Most jelenleg az a hiba, hogy akárhova kattintok az oldalon, csak a főoldalt hozza be. Egy korábbi stádiumban rendesen váltott az oldal címek között, csak nem volt hajlandó belépni. Olyan volt mintha elfelejtette volna a sessiont.

Csak a korábban leírt változásokat hoztam létre a legutóbbi szerver újratelepítés óta. Szerintetek mi lehet a baj?
 

november 16

Fluid stylenál a footer nem marad lent

Bereczky · 2012. Nov. 16. (P), 17.48
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az új honlapom: http://bereczky-systems.net és elszeretném érni hogy a footer akkor is lent maradjon ha 1920x1080-ban nézik az emberek.
Position: absolute;-al nem jó.
Most Position: relative; van beállítva.

Van ötletetek?
 

november 15

jQuery: .click() vs .bind('click')

Cooty13 · 2012. Nov. 15. (Cs), 13.49
Sziasztok!

Elég sokat használok jQuery-t és felmerült bennem egy elméleti jellegű kérdés.
Esemény hozzáadásnál van-e valami teljesítménybeli különbség az
$('#az-en-elemem').click(function(e){//csinálj valamit});
és a
$('#az-en-elemem').bind('click',
function(e){//csinálj valamit});
között?

A dokumentáció szerint a .click() (egyetemben a többi standard böngésző eseménnyel) egy aliasként szolgál a .bind('click');-hez.

Melyik módszer jobb, ti melyiket használjátok (pontosabban mikor melyiket)?
 

pécs.web meetup

Drawain · 2012. Nov. 15. (Cs), 08.52

A Meetup célja, hogy összehozza azokat a pécsi fejlesztőket és designereket, akiket érdekel a web- és mobiltechnológia, akik szeretnének más szakmabeliekkel találkozni, tapasztalatot cserélni és magukat képezni. Az előadások elsősorban a webfejlesztés, a mobil- és webalkalmazás fejlesztés, a PHP, a JavaScript és a Java programozási nyelvek, a hozzájuk kapcsolódó keretrendszerek és fejlesztői eszközök, a modern design elvek, tapasztalatok és usability szabályok témaköreiből fognak kikerülni. Természetesen nem zárunk ki a tematikához lazábban kapcsolódó előadásokat sem - ha van egy érdekes témád, bátran jelentkezz előadónak Te magad is. A Meetup kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy megismerkedjünk olyan kevésbé ismert, esetleg kísérleti technológiákkal, amelyek egyelőre nem tartoznak a mainstream területek közé, mégis nagy jövő áll előttük (pl. NoSQL, szerver oldali JavaScript, cross-platform mobil fejlesztés).

Az előadások végén szeretnénk hallani a véleményeteket, vitatkozzunk, adjunk ötleteket, végső soron segítsük egymás munkáját.

Egy-egy Meetup három egymást követő, egyenként 30 perces előadásból fog állni. Az esemény havi rendszerességgel kerül megrendezésre.

Kinek érdemes csatlakoznia a Meetuphoz?
- Szerver és kliens oldali fejlesztőknek
- Frontend pixel mágusoknak
- Grafikusoknak, akik a webbel vagy felhasználói interfészekkel foglalkoznak
- Rendszermérnököknek és rendszergazdáknak
- Webes körökben mozgó vállalkozóknak és cégvezetőknek

A pécs.web oldala
Jelentkezés előadónak
 

Mennyire biztonságos ez a munkamenet kezelés?

mahoo · 2012. Nov. 15. (Cs), 06.26
Sziasztok, a 'Php-ban saját függvény írása, meghívása' topic is hasonló témát feszeget, de talán külön jobb helye lesz... Szóval próbálnám kitalálni, hogy miként kezeljem egy többfelhasználós rendszerben a munkameneteket és az alábbi ELVI módra gondoltam.

A lényege, hogy belépés után minden egyes user kapna egy kulcsot $_SESSION["user"]["key"] aminek értékét folyamatosan, minden oldalbetöltésnél vizsgálnám és újradefiniálnám, a $_SESSION["user"]["logged"] és a $_SESSION["user"]["id"] megléte mellett.
A belépés során a user rekordjának ellenőrzése a minta kedvéért egy egyszerű feltétellel ellenőrződik (test##kukac##test.hu / test) illetve a $_SESSION["user"]["key"] most szándékosan csak egy fájlba íródik és nem adatbazásba.

Nagyon megköszönném ha véleményeznétek a kódot és segítenétek jóbbá tenni...

[colorer=php]
<?php
session_start();
ob_start();

if(isset($_GET["logout"])){
session_destroy();
session_regenerate_id(true);
header("Location: ./login.php");
die();
}

if($_SESSION["user"]["logged"] && is_numeric($_SESSION["user"]["id"])){
$id = $_SESSION["user"]["id"];
$sid = file_get_contents($id);
if($sid == $_SESSION["user"]["key"]){
echo "<p><a href='?logout'>logout</a></p>";
echo "<p><a href='/login.php'>refresh</a></p>

november 14

webgrafika vélemény

k.peter0312 · 2012. Nov. 14. (Sze), 14.02
Nem tudom hogy esetleg ide lehet ilyen témát létrehozni de ha nem akkor bocsi és töröljétek.

Igazság szerint csak véleményezést szeretnék kérni a weblapgrafikámról. Egy nyomdának csináltam nem rég. Én csak a grafikai tervet csináltam tehát nem én programoztam le :).
Kiváncsi lennék az emberek véleményére hogy kinek hogy tetszik. Jöhet jó is és rossz is bár remélem több jó fog jönni :).

ez a weboldal: http://www.olcsogyorsnyomda.hu

Előre is köszi a válaszokat
 

november 12

Google Maps adaptív zoom

pilot · 2012. Nov. 12. (H), 12.29
Sziasztok!

SQL -ből beolvasott koordináták alapján jelenítek meg a Google Maps-on pontokat. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a térkép mindig akkora nagyítású legyen, hogy azon látható legyen az összes pont. A db-ben folyamatosan változnak a koordináták, így a fix zoom megadása nem jó.

november 11

Php-ban saját függvény írása, meghívása

geforce9600gt · 2012. Nov. 11. (V), 22.41
Hello

Valaki eltudná magyarázni nekem, hogy php-ban ha írunk függvényt, akkor milyen célra irjuk? Mármint milyen kódot írunk bele...adatbázis műveleteket, lekérdezést, ciklust...és hogy hivjuk meg ezt a függvényt?

Van egy kis kódom, ezzel a jelszavát tudja módosítani a user. Ez jó így ahogy van(isset-el aktiválódik), vagy ezt is lehetne függvénnyé alakítani?

if(isset($_POST['jelszo_submit']))
{
	$jelszavam=$user_adat['Jelszo'];
	$en=$user_adat['Felhasznalonev'];
	$pass1=mysql_real_escape_string($_POST['pass1']);
	$pass_hiba=array();
	if($pass1==$jelszavam)
	{
		$pass2=mysql_real_escape_string($_POST['pass2']);
		if(strlen($pass2)>=6 && strlen($pass2)<=15)
		{
			$pass3=mysql_real_escape_string($_POST['pass3']);
			if($pass2==$pass3)
			{
					$pass_csere=mysql_query("update regisztracio set Jelszo='$pass2' where Felhasznalonev='$en'");
					$_SESSION['adatok']['Jelszo']=$pass2;
					$pass_modosit=1;
					$_POST=array();
			}
			else
			{
				$pass_hiba[]="A megadott új jelszavak nem egyformák.";
			}
		}
		else
		{
			$pass_hiba[]="Az új jelszó minimum 6, maximum 15 karakter legyen.";
		}
	}
	else
	{
		$pass_hiba[]="A jelenlegi jelszavát hibásan adta meg.";
	}
}
Javascript függvénynél az oké, hogy egy onclick-nél hívom meg például, de php-ban?
 

Webes projekt könyvtár struktúra

gabesz666 · 2012. Nov. 11. (V), 16.39
Sziasztok!

Szeretném kikérni a véleményeteket a könyvtár struktúra best practice-ekkel kapcsolatban, webes projekt esetén. A kérdés félig-meddig általános, van egy régebbi projektem amiben néha nem találom meg, hogy egy-egy fájl hova is kerüljön, így mostanra némelyik könyvtárban elég nagy kuszaság lett. A következő nyelveket/adatbázisokat/eszközöket használom a projektben: Javascript, PHP, Node.JS, MongoDB, Redis (Predis php libbel), Smarty, jQuery, jQuery UI. Jelenleg egyébként a következőképp fest a felépítés:

 - www
   - classes
   - config
   - lib
   - logs
   - nodejs
   - public_html
     - js
     - css
     - images
   - templates
Tehát a kérdésem az volna, hogy hogyan is néz ki szabványosan (ha van ilyen) a könyvtárstruktúra illetve a fenti libeket és program kódokat merre helyeznétek el?