Archívum - Május 2007 - Fórum téma
május 19
onreadystatechange parameteratadas
Sziasztok!
Van egy fuel objektumom:Ezt szeretnem egy olyan fuggvenybol modositani, amit az oldalon egy textarea elhagyasa (onblur) aktival*.
Tehat ha valakimodositott a textarean, akkor a szervertol kapjon a javascript egy date, sum, place harmast es ezt irja bele a fuel objektumba.
A PROBLEMA: nem tudom a fuel objektumot odaadni a feldolgozo fuggvenyemnek, magyaran:Itt a fuel_processing(fuel) nem mukodik. nem tudok parametert atadni (firefox alatt).
Vagyis mukodik de csak a readyState == 1-ig jut el, a 2,3,4 mar nem fut le.
KERDES: Hogyan lehet a hivo fuggveny objektumat elerni a fuel_processing() fuggvenybol?
Csak ugy tudommost megoldani, hogyha a fuel fuggvenyt peldanyositom es globalis objektumot csinalok belole. Elegansabbmegoldas letezik?
FOLYAMATABRA (amit meg szeretnek oldani):
felhasznalo modosit egy bejegyzest->szerver valaszkent kuld egy 3 elemu tombot (date, sum, place)-> a megkapott adatot egy mar letezo objektum tulajdonsagaihoz kellene illeszteni.
*: ((btw, tudja valaki hogyan kell elkapni, hogyha valaki entert ut egy textarean?))
Remelem ertheto, es nem lett tul bonyolultan megfogalmazva.
■ Van egy fuel objektumom:
function fuel() {
this.date = new Array("20060101", "20060213", "20060303");
this.sum = new Array(12340, 3450, 0);
this.place = new Array("OMV", "Mol", "Jet");
}
Tehat ha valakimodositott a textarean, akkor a szervertol kapjon a javascript egy date, sum, place harmast es ezt irja bele a fuel objektumba.
A PROBLEMA: nem tudom a fuel objektumot odaadni a feldolgozo fuggvenyemnek, magyaran:
function fuel_from_server() {
xmlhttp.open("GET", "../cgi-bin/serv_fuel.py", true);
xmlhttp.onreadystatechange = fuel_processing(fuel);
xmlhttp.send(null);
}
Vagyis mukodik de csak a readyState == 1-ig jut el, a 2,3,4 mar nem fut le.
KERDES: Hogyan lehet a hivo fuggveny objektumat elerni a fuel_processing() fuggvenybol?
Csak ugy tudommost megoldani, hogyha a fuel fuggvenyt peldanyositom es globalis objektumot csinalok belole. Elegansabbmegoldas letezik?
FOLYAMATABRA (amit meg szeretnek oldani):
felhasznalo modosit egy bejegyzest->szerver valaszkent kuld egy 3 elemu tombot (date, sum, place)-> a megkapott adatot egy mar letezo objektum tulajdonsagaihoz kellene illeszteni.
*: ((btw, tudja valaki hogyan kell elkapni, hogyha valaki entert ut egy textarean?))
Remelem ertheto, es nem lett tul bonyolultan megfogalmazva.
május 18
#top Firefox alatt miért nem megy változókkal?
Hali!
A következő a problémám: Egy olyan oldal aljára szeretnék egy #top linket, amelynek a tartalma az odavezető linktől függ (tehát pl. index.php?v1=xy&v2=qw). Alapesetben (változók nélkül) ugye ez ennyi:Működik is minden böngészőben. IE alatt ez változókkal is (index.php?v1=xy&v2=qw#top) megy, de Firefox alatt már nem. Próbáltam másképp:De ezzel csak azt értem el, hogy a csupasz index.php tejére jutottam, a változók által generált tartalom nélkül.
Van esetleg valakinek tippje a megoldásra?
■ A következő a problémám: Egy olyan oldal aljára szeretnék egy #top linket, amelynek a tartalma az odavezető linktől függ (tehát pl. index.php?v1=xy&v2=qw). Alapesetben (változók nélkül) ugye ez ennyi:
<a href="#top">jump</a>
<a href="index.php#top?v1=xy&v2=qw">jump</a>
Van esetleg valakinek tippje a megoldásra?
május 17
Karakterkódolás új fájlnál
Üdv!
Van egy scriptem, lementi a sql adatbázist egy php fájlba, amit megnyitva képes visszatölteni a kiszolgálóra egy esetleges adatvesztésnél az adatokat. A gond ott van, hogy nem megfelelő a fájl karakterkódolása amit létrehoz, így a visszatöltés nem megy. Ha megnézem dreamweaverben látszik, hogy nyugat európai. ha átállítom közep európai isora, akkor már megy a visszatöltés, csak épp a hosszú ő ű betűkből az ékezet nélküli másukat illeszti a táblákba. Látszik is ha mellé írok egy ő betűt az nem olyan mint ami eredetileg benne volt:S
Szóval, hogy lehet egy fopen() vagy touch() által létrehozott fájlnál a karakterkódolást is megadni?
Köszönöm!
ui: feltöltésnél használja a SET names latin2 queryt.
■ Van egy scriptem, lementi a sql adatbázist egy php fájlba, amit megnyitva képes visszatölteni a kiszolgálóra egy esetleges adatvesztésnél az adatokat. A gond ott van, hogy nem megfelelő a fájl karakterkódolása amit létrehoz, így a visszatöltés nem megy. Ha megnézem dreamweaverben látszik, hogy nyugat európai. ha átállítom közep európai isora, akkor már megy a visszatöltés, csak épp a hosszú ő ű betűkből az ékezet nélküli másukat illeszti a táblákba. Látszik is ha mellé írok egy ő betűt az nem olyan mint ami eredetileg benne volt:S
Szóval, hogy lehet egy fopen() vagy touch() által létrehozott fájlnál a karakterkódolást is megadni?
Köszönöm!
ui: feltöltésnél használja a SET names latin2 queryt.
DIV-ek egymás alá rendezése oszlopokban
Hali!
Elakadtam kicsit CSS ügyileg. Amit szeretnék csinálni: van egy fix magasságú (100% szélességű) div. Abban fix szélességű, de változó magasságú divek. Azt szeretném elérni, hogy a belső divek egymás alá kerüljenek, egészen addig, amíg kiférnek, amint a következő div már nem fér bele a külső divbe magasságilag, rakja a többi mellé, fent kezdve, a többi div pedig a "második oszlopba" kerüljön, és ott is egészen addig, amíg magasságilag belefér a külső divbe és így tovább. A float:bottom-al próbálkoztam, a külső divnek adtam fix magasságot, de egyszerűen kilógtak a divek a külsőből, egymás alá rendezve. JS-el meg tudnám oldani, de ha van CSS megoldás, akkor az mégiscsak szebb lenne :)
előre is köszi!
■ Elakadtam kicsit CSS ügyileg. Amit szeretnék csinálni: van egy fix magasságú (100% szélességű) div. Abban fix szélességű, de változó magasságú divek. Azt szeretném elérni, hogy a belső divek egymás alá kerüljenek, egészen addig, amíg kiférnek, amint a következő div már nem fér bele a külső divbe magasságilag, rakja a többi mellé, fent kezdve, a többi div pedig a "második oszlopba" kerüljön, és ott is egészen addig, amíg magasságilag belefér a külső divbe és így tovább. A float:bottom-al próbálkoztam, a külső divnek adtam fix magasságot, de egyszerűen kilógtak a divek a külsőből, egymás alá rendezve. JS-el meg tudnám oldani, de ha van CSS megoldás, akkor az mégiscsak szebb lenne :)
előre is köszi!
<option></option> közötti szöveg nyomtatása
Sziasztok!
Van egy oldalam ahol egy tesztet lehet kitölteni. Van néhány lenyiló kiválasztó (<select><option>...) és szeretném ha nyomtatásban megjelenne ezek teljes tartalma nem csak az alapértelmezett. Gondoltam milyen kultúrált lehetne, ha kinyomtatni is lehetne ezeket (az összes választási lehetőséget), nem csak képernyőn megnézni...
ui.:Az :after használatára láttam "linkes" példát, de ezt nem sikerült átültetnem a saját problémámra.
köszöNETtel
J.
■ Van egy oldalam ahol egy tesztet lehet kitölteni. Van néhány lenyiló kiválasztó (<select><option>...) és szeretném ha nyomtatásban megjelenne ezek teljes tartalma nem csak az alapértelmezett. Gondoltam milyen kultúrált lehetne, ha kinyomtatni is lehetne ezeket (az összes választási lehetőséget), nem csak képernyőn megnézni...
ui.:Az :after használatára láttam "linkes" példát, de ezt nem sikerült átültetnem a saját problémámra.
köszöNETtel
J.
kezdő scriptes
Sziasztok
Az oldalt nézegetve úgy vélem itt nem amatör kérdésekkel keresitek egymást.
Én változtatnék ezen, remélem veszitek rossz néven.
Egy kérdéssel kezdeném:
Web programozásba kezdtem (flesh) és elakadok a scripteknél olyan módon, hogy sehol nem találok egy rendes gyűjteményt.
Nem egyszerü példákra gondolok, hanem egy nagy listára, hogy mi mire jó.
Pl.: onSelfEvent (press) {}; fscommand(""); startDragUnlocked(); ........ mire használhatóak ezek, milyen változókkal.
Remélem nem túl hülye a kérdés, ha mégis azért légyszi reagáljatok valamit.
köszi.
nt
■ Az oldalt nézegetve úgy vélem itt nem amatör kérdésekkel keresitek egymást.
Én változtatnék ezen, remélem veszitek rossz néven.
Egy kérdéssel kezdeném:
Web programozásba kezdtem (flesh) és elakadok a scripteknél olyan módon, hogy sehol nem találok egy rendes gyűjteményt.
Nem egyszerü példákra gondolok, hanem egy nagy listára, hogy mi mire jó.
Pl.: onSelfEvent (press) {}; fscommand(""); startDragUnlocked(); ........ mire használhatóak ezek, milyen változókkal.
Remélem nem túl hülye a kérdés, ha mégis azért légyszi reagáljatok valamit.
köszi.
nt
május 17
URL megadása css fájlban - CakePHP
Sziasztok!
Ismerkedem a CakePHP keretrendszerrel. Mivel nem látom át teljesen a működését, ezért nem tudom, mit írjak a külső css fájlba egy háttérkép urljeként. A Cake által generált HTML forrás az
alkalmazásnév/css/sajátstílus.css útvonallal hivatkozik az alkalmazásnév/app/webroot/css/sajátstílus.css fájlra, ezért
megpróbáltam egy az alkalmazásnév/app/webroot/img/képneve képre hivatkozni az
alkalmazásnév/img/képneve formában, de eredménytelenül. A teljes elérési út sem működött.
Mit tegyek? PiPi
■ Ismerkedem a CakePHP keretrendszerrel. Mivel nem látom át teljesen a működését, ezért nem tudom, mit írjak a külső css fájlba egy háttérkép urljeként. A Cake által generált HTML forrás az
alkalmazásnév/css/sajátstílus.css útvonallal hivatkozik az alkalmazásnév/app/webroot/css/sajátstílus.css fájlra, ezért
megpróbáltam egy az alkalmazásnév/app/webroot/img/képneve képre hivatkozni az
alkalmazásnév/img/képneve formában, de eredménytelenül. A teljes elérési út sem működött.
Mit tegyek? PiPi
JavaScript tömbös kérdés
Üdv mindenki.
Bocs, hogy ilyen alap kérdéssel zaklatom itt a fórum kedélyeit, és még inkább bocs, ha már volt erről szó, de beleszaladtam egy elég bosszantó problémába JS téren. Egy form radio elemein zongoráznék végig. Mindegyikhez tartozik egy "pc_"-vel kezdődő, és a radio id-jével folytatódó id-jű span (tehát a 'fp_1' radio spanja 'pc_fp_1'. A "mat"-os radio adja az alap számot, amit aztán a többi radio értéke százalékosan növelne (tehát a span tartalma a százalék, amennyivel emelni kell). Eddig ilyenem volt:viszont ez csak a 'baseval'-t írja ki, aztán "NaNNaN", amit abszolút nem tudok hova tenni. Ráadásul azt a hibát adja, hogy "array has no properties". Ezt a fenti kódot hol és hogyan írjam át, hogy rendeltetésszerűen működjön? Előre is köszönöm a válaszokat.
■ Bocs, hogy ilyen alap kérdéssel zaklatom itt a fórum kedélyeit, és még inkább bocs, ha már volt erről szó, de beleszaladtam egy elég bosszantó problémába JS téren. Egy form radio elemein zongoráznék végig. Mindegyikhez tartozik egy "pc_"-vel kezdődő, és a radio id-jével folytatódó id-jű span (tehát a 'fp_1' radio spanja 'pc_fp_1'. A "mat"-os radio adja az alap számot, amit aztán a többi radio értéke százalékosan növelne (tehát a span tartalma a százalék, amennyivel emelni kell). Eddig ilyenem volt:
function calculate() {
var form = document.getElementById('shopform');
var array = [];
var temp;
var baseval = 0;
var retval = 0;
var k = 0;
var i = 0;
for(i = 0; i < form.elements.length; i++) {
if(form.elements[i].checked) {
if(form.elements[i].id.substr(0,3) == 'mat') {
baseval = document.getElementById('pc_'+form.elements[i].id).innerHTML;
} else {
array[k] = parseInt(document.getElementById('pc_'+form.elements[i].id).innerHTML);
k++;
}
}
}
retval = baseval;
for(i = 0; i < array.length; i++) {
temp = (baseval/100)*array[k];
retval = retval+temp;
}
out = retval+" HUF";
document.getElementById('total_price').innerHTML = out;
}
Gmail hogyan csinalja?
Sziasztok!
A gmail feluletenek a forrasat hogyan tudom egyszeruen megnezni?
Konkretan ami erdekel, hogy hogyan cisnalja meg, hogy az 'attach a file'-nal automatikusan (a hatterben, mikozben a levelet gepelem) tolti fel a fajlt?
Egy ilyet akarok megcsinalni, hogy automatikusan gepeles kozben kerjen le adatokat a szerverrol.
(egyelore localhost)
Ez mar Ajax? (ha igen, egy tutorialra linket valaki legyen olyan kedves)
A masik:
Mivel erdemes javascriptet fejleszteni? Firefox+valamilyen extension?
Hogyan tudok egyszeruen egy fuggveny doksijat megkeresni? (mint javaban a forrasba szurt doksit meg lehet jeleniteni)
Pl. erdekelne ez a fuggveny:
window.encodeURIComponent
Mit csinal, ki fia borja, etc. Ezt honnan lehet visszakeresni?
Linkek is johetnek, meg barmi egyeb. Koszonom!
■ A gmail feluletenek a forrasat hogyan tudom egyszeruen megnezni?
Konkretan ami erdekel, hogy hogyan cisnalja meg, hogy az 'attach a file'-nal automatikusan (a hatterben, mikozben a levelet gepelem) tolti fel a fajlt?
Egy ilyet akarok megcsinalni, hogy automatikusan gepeles kozben kerjen le adatokat a szerverrol.
(egyelore localhost)
Ez mar Ajax? (ha igen, egy tutorialra linket valaki legyen olyan kedves)
A masik:
Mivel erdemes javascriptet fejleszteni? Firefox+valamilyen extension?
Hogyan tudok egyszeruen egy fuggveny doksijat megkeresni? (mint javaban a forrasba szurt doksit meg lehet jeleniteni)
Pl. erdekelne ez a fuggveny:
window.encodeURIComponent
Mit csinal, ki fia borja, etc. Ezt honnan lehet visszakeresni?
Linkek is johetnek, meg barmi egyeb. Koszonom!
május 15
Hivatkozásra kattintva töröljön egy fájlt
sziasztok
tudna valaki aki okosabb nálam segíteni egy olyan kérdésben, hogy hogyan tudom azt beállítani, hogy tényleg egy hivatkozásra töröljön nekem egy fájlt. Ime a félkész dolog, lehet ugy ahogy van rossz, de nekem nem jön össsze:a lényeg az lenne, hogy ahogy megjeleniti a fájlt és mellete vagy alatta az legyen, hogy törölni is lehessen egy hivatkozással. Ilyen fájl kezelő rendszer gagyi (szöveges) változata.
A segítséget köszönöm!:)
■ tudna valaki aki okosabb nálam segíteni egy olyan kérdésben, hogy hogyan tudom azt beállítani, hogy tényleg egy hivatkozásra töröljön nekem egy fájlt. Ime a félkész dolog, lehet ugy ahogy van rossz, de nekem nem jön össsze:
<?php
$dl = "http://valami.hu/fajlok";
$absolute_path = "fajlok/";
$dir = opendir($absolute_path);
while($file = readdir($dir)) {
if (($file != "..") and ($file != ".")) {
$myFile = "$file";
$read .= "<a href='$dl/$file'>$file<br>";
$torles .= "<a href='$del'>Törlés: $file<br>";
$fh = fopen($myFile, 'w') or die("nem lehet megnyitni");
fclose($fh);
$del = unlink('$dl/$file');