Archívum - Már 2007 - Fórum téma
március 31
képletelemzés (kémia)
Sziasztok!
Kémiai (félkonstitúciós) képleteket szeretnék elemezni. A képlet alapján a php programommal szeretném megmondani, hogy melyik atomból mennyi van az adott molekulában. Elsősorban szerves anyagokat.
Pl.:
A metán a legegyszerűbb eset. [CH4: 1db C és 4 db H atom]
Még a hex-1-én is könnyű. [C6H12: 6 db C és 12 db H atom]
De az ecetsavnál már bonyolódik a helyzet. [CH3COOH: 2 db C, 4db H és 2db O atom]
Nem beszélve például a trimetil-amin-ról [(CH3)3N: 3 db C, 9 db H és 1 db N atom]
és a N-metil-formamid-ról. [CH3N(H)HCO: 2 db C, 5 db H, 1 db O és 1db N atom]
Ha még ez sem volna elég, akkor lehet még fűszerezni kationokkal. :-)
Pl.: A nátrium-palmitát (egyfajta szappan). [CH3(CH2)14COONa: 16 db C atom, 31 db H, 2 db O és 1 db Na (!)]
Szóval a rövid probléma felvázolás után a segítségeteket szeretném kérni. Már többféleképpen próbáltam megoldani a problémát, a nagy része már megvan, de még az egyszerű zárójeleket (az egymásba ágyazottakról nem beszélve) nem tudom kezelni.
Az első megközelítésben a szabványos kifejezésekhez fordultam, de mivel nem nagyon ismerem ezt a témát (most olvastam el az ide vonatkozó részeket), nem jutottam velük előrébb. Utána a képleten karakterenként mentem végig, de így borzasztó bonyolult lett, és megmaradt a fent említetett probléma. Biztos van egyszerűbb megoldás is, csak már nem látom az erdőtől a fát... (Fordítva jobb, de így kifejezőbb. :-) )
A forráskódhoz lásd az első hozzászólást. A print()-el megjelenített információk csak a tesztelést segítik.
A szabályok, amiket figyelembe kell venni. (Leegyszerűsítve, nem definíció szerint.):
1.) Minden atom nagybetűvel kezdődik, amit követhet a kisbetűs folytatása, ha több betűs. (pl.: C: szén, Na: nátrium) Összesen max. 2 betűs lehet.
2.) Az atom utáni alsó indexben lévő szám (itt nincs alsó indexelve), azt jelenti, hogy az adott atomból hány darab van. (C6H12: 6 db C és 12 db H atom)
Kémiai (félkonstitúciós) képleteket szeretnék elemezni. A képlet alapján a php programommal szeretném megmondani, hogy melyik atomból mennyi van az adott molekulában. Elsősorban szerves anyagokat.
Pl.:
A metán a legegyszerűbb eset. [CH4: 1db C és 4 db H atom]
Még a hex-1-én is könnyű. [C6H12: 6 db C és 12 db H atom]
De az ecetsavnál már bonyolódik a helyzet. [CH3COOH: 2 db C, 4db H és 2db O atom]
Nem beszélve például a trimetil-amin-ról [(CH3)3N: 3 db C, 9 db H és 1 db N atom]
és a N-metil-formamid-ról. [CH3N(H)HCO: 2 db C, 5 db H, 1 db O és 1db N atom]
Ha még ez sem volna elég, akkor lehet még fűszerezni kationokkal. :-)
Pl.: A nátrium-palmitát (egyfajta szappan). [CH3(CH2)14COONa: 16 db C atom, 31 db H, 2 db O és 1 db Na (!)]
Szóval a rövid probléma felvázolás után a segítségeteket szeretném kérni. Már többféleképpen próbáltam megoldani a problémát, a nagy része már megvan, de még az egyszerű zárójeleket (az egymásba ágyazottakról nem beszélve) nem tudom kezelni.
Az első megközelítésben a szabványos kifejezésekhez fordultam, de mivel nem nagyon ismerem ezt a témát (most olvastam el az ide vonatkozó részeket), nem jutottam velük előrébb. Utána a képleten karakterenként mentem végig, de így borzasztó bonyolult lett, és megmaradt a fent említetett probléma. Biztos van egyszerűbb megoldás is, csak már nem látom az erdőtől a fát... (Fordítva jobb, de így kifejezőbb. :-) )
A forráskódhoz lásd az első hozzászólást. A print()-el megjelenített információk csak a tesztelést segítik.
A szabályok, amiket figyelembe kell venni. (Leegyszerűsítve, nem definíció szerint.):
1.) Minden atom nagybetűvel kezdődik, amit követhet a kisbetűs folytatása, ha több betűs. (pl.: C: szén, Na: nátrium) Összesen max. 2 betűs lehet.
2.) Az atom utáni alsó indexben lévő szám (itt nincs alsó indexelve), azt jelenti, hogy az adott atomból hány darab van. (C6H12: 6 db C és 12 db H atom)
apache, php, mysql Vista x64 alatt
Üdv mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy próbálta-e már valaki feltelepíteni az apache-ot, a php-t, illetve a mysql-t 64 bites Vista alá? Kérem, aki próbálta, vagy akinek vannak ezen a téren tapasztalatai írja meg nekem, hogy működik-e rendesen. Én feltettem 32 bites vistára az előbb említetteket és ott minden ok. 64 bites operációs rendszerrel érdekelne a dolog.
Előre is köszönöm.
Millye
■ Szeretném megkérdezni, hogy próbálta-e már valaki feltelepíteni az apache-ot, a php-t, illetve a mysql-t 64 bites Vista alá? Kérem, aki próbálta, vagy akinek vannak ezen a téren tapasztalatai írja meg nekem, hogy működik-e rendesen. Én feltettem 32 bites vistára az előbb említetteket és ott minden ok. 64 bites operációs rendszerrel érdekelne a dolog.
Előre is köszönöm.
Millye
PHP segítség: Helytelen MySQL kapcsolódás kiírása
Sziasztok!
Én avval a konddal fordulok hozzátok, hogy szeretnék a MySQL adatbázishoz kapcsolódni, ez (szerintem) sikerül is, azonban mikor az if() -segítségével szeretném kiírna, ha például nem sikerült a MySQL kapcsolódás folyamatosan csak az if(){*if utáni rész} utáni* részt írja ki, az else ágat sosem, ha jó a felh. név, ha nem, itt a kód:
(A mysql_connect változói megvannak, csak érthető okok miatt nem írom ide)De próbáltam már így is:De eképp sem működött!
Köszönöm előre is a szíves segítséget!
Sziasztok!
■ Én avval a konddal fordulok hozzátok, hogy szeretnék a MySQL adatbázishoz kapcsolódni, ez (szerintem) sikerül is, azonban mikor az if() -segítségével szeretném kiírna, ha például nem sikerült a MySQL kapcsolódás folyamatosan csak az if(){*if utáni rész} utáni* részt írja ki, az else ágat sosem, ha jó a felh. név, ha nem, itt a kód:
(A mysql_connect változói megvannak, csak érthető okok miatt nem írom ide)
<?php
if ( mysql_connect( "$_host_nev" , "$_felh_nev" , "$_jelszo" ) )
{
echo 'Sikerült kapcsolódni a kívánt adatbázishoz!<br />';
}
else
{
echo 'Nem sikerült kapcsolódni a kívánt adatbázishoz:<br />'. mysql_error();
}
<?php
$kapcsolat = mysql_connect( "$_host_nev" , "$_felh_nev" , "$_jelszo" );
if ($kapcsolat)
{
echo 'Sikerült kapcsolódni a kívánt adatbázishoz!<br />';
}
else
{
echo 'Nem sikerült kapcsolódni a kívánt adatbázishoz:<br />'. mysql_error();
}
Köszönöm előre is a szíves segítséget!
Sziasztok!
Három HTML oldal megjelenítése együtt, keretekkel vagy anélkül
Hali!
Egy olyan oldalt szeretnék létrehozni amiben 3
oldal van összerakva ( pontosabban 1 főoldal amiben 2 be va
illesztve és azok csak akkor módosulnak ha a felhazsnáló abban a
részben kattint valamire),
ezt azért akarom mert az oldlamban van egy flash lejátszó amin
folyamatossan mennek a videó klippek és ha valaki a menüben
kattint akkor ismét pufferelné neki a videót de akkor nem ha külön
oldalként illesztem be az
index.html-be, ezen kívül még van egy ilyen rész de abba csak
képek vannak + linkek.
Itt van a kód amiel eddig csináltam:Ha nem egészen érthető mire gondolok akkor
nézzétek meg a www.mtv.com oldalt és ott is valahogy így van megoldva 2
kisebb html oldalal van beszúrva egymás alatt és
melletük egy nagyobb rész.
Remélem valaki tud segíteni!
■ Egy olyan oldalt szeretnék létrehozni amiben 3
oldal van összerakva ( pontosabban 1 főoldal amiben 2 be va
illesztve és azok csak akkor módosulnak ha a felhazsnáló abban a
részben kattint valamire),
ezt azért akarom mert az oldlamban van egy flash lejátszó amin
folyamatossan mennek a videó klippek és ha valaki a menüben
kattint akkor ismét pufferelné neki a videót de akkor nem ha külön
oldalként illesztem be az
index.html-be, ezen kívül még van egy ilyen rész de abba csak
képek vannak + linkek.
Itt van a kód amiel eddig csináltam:
<IFRAME style="position:absolute; left:140px; top:300px; width:282px; height:295px; z-index:1;" marginWidth=0 marginHeight=0 src="indexxx.html"
frameBorder=0 scrolling=no width=282 height=295></IFRAME>
nézzétek meg a www.mtv.com oldalt és ott is valahogy így van megoldva 2
kisebb html oldalal van beszúrva egymás alatt és
melletük egy nagyobb rész.
Remélem valaki tud segíteni!
RSS to HTML PHP Script
Kész megoldást keresve találtam erre az ingyenesen letölthető PHP kódra: http://www.feedforall.com/free-php-script.htm , ami tökéletesen megfelel arra a célra, amire nekem kell: RSS csatorna tartalmából HTML kódot generál.
Egyetlen problémám van, hogy az RSS-ben szereplő képeket nem tudom megjeleníteni vele. A dokumentációban ez szerepel:
~~~FeedImageUrl~~~ (the URL to the feed's image)
~~~FeedImageTitle~~~ (the title for the feed's image)
~~~FeedImageLink~~~ (the link associated with the feed's image)
de hiába írom be a temlate HTML-be bármelyiket a három közül, a végső kódban semmi nem jelenik meg.
[Ezzel az RSS-sel próbálkozom: http://haldesign.hu/blog/index.php/category/haldesign/foto/feed ]
■ Egyetlen problémám van, hogy az RSS-ben szereplő képeket nem tudom megjeleníteni vele. A dokumentációban ez szerepel:
~~~FeedImageUrl~~~ (the URL to the feed's image)
~~~FeedImageTitle~~~ (the title for the feed's image)
~~~FeedImageLink~~~ (the link associated with the feed's image)
de hiába írom be a temlate HTML-be bármelyiket a három közül, a végső kódban semmi nem jelenik meg.
[Ezzel az RSS-sel próbálkozom: http://haldesign.hu/blog/index.php/category/haldesign/foto/feed ]
március 30
Apache mod_rewrite 403-as hibát eredményez
Hari,
Macen próbálk összehozni egy fejlesztői környezetet, de kezdek beleőszülni. Szóval mod_rewrite fut, de a kérdéses könyvtárra (http://localhost/~rrd/surabhi/index.php) 403 Forbiddent-ad vissza. Hol keresgessek, mi lehet a baja?
<Directory "/Users/rrd/Sites/">
Options Indexes
AllowOverride All
Order deny,allow
Allow from all
</Directory>
■ Macen próbálk összehozni egy fejlesztői környezetet, de kezdek beleőszülni. Szóval mod_rewrite fut, de a kérdéses könyvtárra (http://localhost/~rrd/surabhi/index.php) 403 Forbiddent-ad vissza. Hol keresgessek, mi lehet a baja?
<Directory "/Users/rrd/Sites/">
Options Indexes
AllowOverride All
Order deny,allow
Allow from all
</Directory>
Kép átmeretezése
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy melyik függvénnyel tudom átméretezni a képet php-ben?
pl 400*400-as képet 100*100-ra lekicsinyiteni.
Köszi
■ Az lenne a kérdésem, hogy melyik függvénnyel tudom átméretezni a képet php-ben?
pl 400*400-as képet 100*100-ra lekicsinyiteni.
Köszi
PHP 5.2.1 alatt nem olvasódik be az osztályom az __autoload függvénnyel
<?php # File classes/class.DateTime.php
class DateTime {
private $_dateTime;
function __construct($dateTime){
if (!is_numeric($dateTime))
throw new InvalidArgumentException(__METHOD__ .' Passed argument ('. $dateTime .')is not an number.');
$this->_dateTime = intval($dateTime);
}
public static function Now(){
return new DateTime(time());
}
}
?>
<?php
# File: index.php
error_reporting(E_STRICT | E_ALL);
## SET TimeZone
if (function_exists('date_default_timezone_set'))
date_default_timezone_set('Europe/Paris');
setlocale(LC_ALL, 'hungarian');
// loads BLL classes (it is not necessary to include them)
function __autoload($class_name) {
include_once('classes/class.'. $class_name .'.php');
}
$today = DateTime::Now(); // !!!
echo $today;
?>
PHP 5.2.1 a következőt irja ki az index.php lefuttatásakor:
Fatal error: Call to undefined method DateTime::now()
Természetesen ennek működnie kellene.
Két dologra gondolok: bug, vagy a PHP fejlesztői már megint bevezettek valami változtatást, aminek senki sem örül (a changelog-ban nem találtam erről szóló bejegyzést).
Szeretném tudni, hol a hiba, és jó lenne, ha más is letesztelné a fenti kódot. Köszi.
Lista készítése adatbázisból AJAX-al, dinamikus táblába.
Sziasztok!
Ahogy azt a hozzászólás témájából láthatjátok, kemény fába vágtam a fejszémet. Nincs is igazán különösebb probléma az eljárással, hiszen elkészült és működik, de nagyon lassú. És nem az AJAX-olással van a probléma, hanem a DOM táblázat létrehozásával. Ha pl.: 200 sort fűzök hozzá a táblához, az akár 5-10 másodpercig is eltarthat, és akkor még nem is beszélünk mennyiségről. insertRow, insertCell utasításokat használtam, a sorok és cellák hozzáadásához, továbbá createTextNode és appendChild-el adom a cellákba a tartalmat. A sorokhoz id-t rendelek hozzá, továbbá a sorok onmouseover és onmouseout eseményeit definiálom.
Hogyan lehet, kell felkészülni egy ilyen típusú alkalmazás optimalizálására? Vagy a kliens oldali js + DOM sebessége emberi léptékekben is véges?
Örömmel fogadok minden hozzászólást és kritikát, üdv:
s_volenszki
■ Ahogy azt a hozzászólás témájából láthatjátok, kemény fába vágtam a fejszémet. Nincs is igazán különösebb probléma az eljárással, hiszen elkészült és működik, de nagyon lassú. És nem az AJAX-olással van a probléma, hanem a DOM táblázat létrehozásával. Ha pl.: 200 sort fűzök hozzá a táblához, az akár 5-10 másodpercig is eltarthat, és akkor még nem is beszélünk mennyiségről. insertRow, insertCell utasításokat használtam, a sorok és cellák hozzáadásához, továbbá createTextNode és appendChild-el adom a cellákba a tartalmat. A sorokhoz id-t rendelek hozzá, továbbá a sorok onmouseover és onmouseout eseményeit definiálom.
Hogyan lehet, kell felkészülni egy ilyen típusú alkalmazás optimalizálására? Vagy a kliens oldali js + DOM sebessége emberi léptékekben is véges?
Örömmel fogadok minden hozzászólást és kritikát, üdv:
s_volenszki
szöveg keresése PHP-vel MySQL adatbázisban
Sziasztok!
kis szótöredékeket, kulcsszavakat szeretnék MySQL adatbázisomból kiszedni, úgy hogy visszakapjam az egész szöveget adatbázisból ahol a keresett szó szerepel...
Segíts ha tudsz....
Köszi!!
■ kis szótöredékeket, kulcsszavakat szeretnék MySQL adatbázisomból kiszedni, úgy hogy visszakapjam az egész szöveget adatbázisból ahol a keresett szó szerepel...
Segíts ha tudsz....
Köszi!!