Archívum - Feb 2007 - Fórum téma
február 26
SESSION tartalmának egyeztetése egy adatbázissal, csak mégsem jó
Leegyszerűsítve a probléma:
Adott egy adatbázis, amiben tárolunk képeket, egy sor egy kép formában, és a képeket hozzárendeljük egy másik elemhez, mondjuk egy íráshoz.
A felhasználó épp módosítja az írás képeit, tehát a listát, ami a db-ben van, frissíteni kell. NEvezzük a dbből jövő tömböt nem frankónak($array_kep). Ez mellet van egy olyan tömbünk($_SESSION['KEPEK'], ami meg a frankó elemeket tartalmazza.
Cél, hogy a dbben a művelet végén csak a frankó elemek legyenek, ha elötte nem volt, akkor beszúrni, ha elötte már volt, de nem kell már, akkor törölni a sort.
Ezzel a forráskóddal próbálkoztam:
[CODE]
$kepek_uj = $_SESSION['KEPEK'];
$kepek_uj_ = explode('#', $kepek_uj);
//megnezem, melyik kell, melyik nem az eredetiek kozul
//AZ ADATBAZISBAN LEVO SOROK LEKERESE --- KEPEK
$sql = "SELECT kep_link FROM db WHERE azonosito='".$_SESSION['azonosito']."' ORDER BY id ASC";
$query_kep = @mysql_query($sql, $connect_cpad);
if($query_kep != false)
{
echo('sikeres lekeres<br>');
$array_kep = mysql_fetch_array($query_kep);
}
//nemletezo beszurasa
echo('a db-ben vannak: '); print_r($array_kep); echo'<br>';
$i=1;
while($kepek_uj_[$i] != false)
{
echo('nem letezo beszurasa - '.$i.'<br>');
$kepek_maradni = array_search($kepek_uj_[$i], $array_kep);
if($kepek_maradni === null)
{
echo('ha kepek_maradni === null ez tortenik<br>');
//insert db
$sql_insert = "INSERT INTO db (cikk_id, kep_link) VALUES ('".$_SESSION['azonosito']."', '".$kepek_uj_[$i]."')";
$querty_insert = @mysql_query($sql_insert);
if($query_insert == false) echo('hiba az inserttben!<br>');
else echo('kep feltoltve db-be<br>');
}
else echo('ha kepek_maradni nem null, akkor tortenik ez.');
echo('<br>kepek_maradni: '.$kepek_maradni.' kep_sessionben: '.$kepek_uj_[$i].'<br><br>');
$i++;
}
//letezo de nem kell
$i=0;
echo'a sessionban vannak: '; print_r($kepek_uj_); echo('
Adott egy adatbázis, amiben tárolunk képeket, egy sor egy kép formában, és a képeket hozzárendeljük egy másik elemhez, mondjuk egy íráshoz.
A felhasználó épp módosítja az írás képeit, tehát a listát, ami a db-ben van, frissíteni kell. NEvezzük a dbből jövő tömböt nem frankónak($array_kep). Ez mellet van egy olyan tömbünk($_SESSION['KEPEK'], ami meg a frankó elemeket tartalmazza.
Cél, hogy a dbben a művelet végén csak a frankó elemek legyenek, ha elötte nem volt, akkor beszúrni, ha elötte már volt, de nem kell már, akkor törölni a sort.
Ezzel a forráskóddal próbálkoztam:
[CODE]
$kepek_uj = $_SESSION['KEPEK'];
$kepek_uj_ = explode('#', $kepek_uj);
//megnezem, melyik kell, melyik nem az eredetiek kozul
//AZ ADATBAZISBAN LEVO SOROK LEKERESE --- KEPEK
$sql = "SELECT kep_link FROM db WHERE azonosito='".$_SESSION['azonosito']."' ORDER BY id ASC";
$query_kep = @mysql_query($sql, $connect_cpad);
if($query_kep != false)
{
echo('sikeres lekeres<br>');
$array_kep = mysql_fetch_array($query_kep);
}
//nemletezo beszurasa
echo('a db-ben vannak: '); print_r($array_kep); echo'<br>';
$i=1;
while($kepek_uj_[$i] != false)
{
echo('nem letezo beszurasa - '.$i.'<br>');
$kepek_maradni = array_search($kepek_uj_[$i], $array_kep);
if($kepek_maradni === null)
{
echo('ha kepek_maradni === null ez tortenik<br>');
//insert db
$sql_insert = "INSERT INTO db (cikk_id, kep_link) VALUES ('".$_SESSION['azonosito']."', '".$kepek_uj_[$i]."')";
$querty_insert = @mysql_query($sql_insert);
if($query_insert == false) echo('hiba az inserttben!<br>');
else echo('kep feltoltve db-be<br>');
}
else echo('ha kepek_maradni nem null, akkor tortenik ez.');
echo('<br>kepek_maradni: '.$kepek_maradni.' kep_sessionben: '.$kepek_uj_[$i].'<br><br>');
$i++;
}
//letezo de nem kell
$i=0;
echo'a sessionban vannak: '; print_r($kepek_uj_); echo('
Joomla Getswider template probléma IE7-ben
Sziasztok!
Az a gondom, hogy csinálgatok egy oldalt a barátomnak. Még most kezdtük, és mivel Joomla van alatta, gyorsan is haladtunk.
A gond az, hogy a kiválasztott template minden eddigi böngészőben jól jelenik meg, kivéve IE7 alatt.
Ott a függőleges középső részt egyáltalán nem jeleníti meg és a menücsoportok sem jelennek meg mind.
Valami CSS hiba van benne biztosan, de egyáltalán nem vagyok annyira szakértő, hogy rájöjjek mi lehet a gond.
Az oldal, hogy lássátok miről beszélek: http://showbike.hu
Remélem tudtok segíteni!
Előre is köszönöm!
Sz.
■ Az a gondom, hogy csinálgatok egy oldalt a barátomnak. Még most kezdtük, és mivel Joomla van alatta, gyorsan is haladtunk.
A gond az, hogy a kiválasztott template minden eddigi böngészőben jól jelenik meg, kivéve IE7 alatt.
Ott a függőleges középső részt egyáltalán nem jeleníti meg és a menücsoportok sem jelennek meg mind.
Valami CSS hiba van benne biztosan, de egyáltalán nem vagyok annyira szakértő, hogy rájöjjek mi lehet a gond.
Az oldal, hogy lássátok miről beszélek: http://showbike.hu
Remélem tudtok segíteni!
Előre is köszönöm!
Sz.
FTP link, ami be is jelentkezik?
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem hogy hogy tudok egy ftp bejelentkezésre hivatkozó linket létrehozni?
Válaszotok előre is köszi.
Üdv.: konoko
■ Lenne egy olyan kérdésem hogy hogy tudok egy ftp bejelentkezésre hivatkozó linket létrehozni?
Válaszotok előre is köszi.
Üdv.: konoko
Whitespace karakterek mysql-ben
Sziasztok
Szeretnék egy TEXT mezőben 'szöveghűen' tárolni egy szöveget, ami annyit jelent hogy minden karaktert pontosan ugyanúgy kellene visszakapni, de nem tudom rávenni a mysql-t hogy a szöveg végén levő 81 space karaktert is tárolja (levágja). Úgy oldottam meg, hogy lecseréltem egy másik karakterre a bemenetkor, amit visszacserélek space-re a kimenetkor, de ez nagyon barkács, és nem találtam semmit erről a mysql docban.
Ha van ötletetek nyugodtan osszátok meg.:)
kösz
BL
■ Szeretnék egy TEXT mezőben 'szöveghűen' tárolni egy szöveget, ami annyit jelent hogy minden karaktert pontosan ugyanúgy kellene visszakapni, de nem tudom rávenni a mysql-t hogy a szöveg végén levő 81 space karaktert is tárolja (levágja). Úgy oldottam meg, hogy lecseréltem egy másik karakterre a bemenetkor, amit visszacserélek space-re a kimenetkor, de ez nagyon barkács, és nem találtam semmit erről a mysql docban.
Ha van ötletetek nyugodtan osszátok meg.:)
kösz
BL
február 25
PHP DOM és a DTD
Hosszas keresgélés után sem sikerült rájönnöm, hogy is kellene a PHP DOM-ot használva kiíratnom az XHTML DTD-t az oldalra. Se a manuál, se a Google nem ad használható információt.
Valaki?
■ Valaki?
február 25
Adatösszerendelés
Sziasztok!
Egy érdekes problémám lenne!
Az egyszerűsített változatot mondom.
Adatbázisban tárolok adatokat. Vannak rovataim. a rovatoknak vannak változó számú tulajdnoságai, a tualjdonságoknak változó számú értékei. (külön táblában vannak természetesen)
Pl: mobiltelefon rovat: van gyártója (a gyártókkal), van típusa (a tipusokkal), és színe (színekkel).
Szeretnék minden tulajdonságot, minden más tulajdonság értékével összerendelni, de nem tudom előre, hogy hány tulajdonsága van a rovatnek, és azt sem hány értéke van 1 tulajdonságnak.
példa az összerendelt sztringekre:
-mobiltelefon_nokia_6110_fekete
-mobiltelefon_nokia_6110_piros
-mobiltelefon_nokia_6220_fekete
-mobiltelefon_nokia_6220_piros
Ezt kellene kapnom minden rovatra.
Próbálkoztam 1-2 dologgal de sajnos nem sikerült a megfelelő megoldást megtalálnom.
Van 5letetek hogy milyen trükkel lehetne ezt megoldani?
thx.
ui: bővített változat: (ezeknek kellenek az azonosítói is, mert link lesz belőle, és azt adom át GET-ben ami meg lekérdezi az oda illő hirdetéseket)
■ Egy érdekes problémám lenne!
Az egyszerűsített változatot mondom.
Adatbázisban tárolok adatokat. Vannak rovataim. a rovatoknak vannak változó számú tulajdnoságai, a tualjdonságoknak változó számú értékei. (külön táblában vannak természetesen)
Pl: mobiltelefon rovat: van gyártója (a gyártókkal), van típusa (a tipusokkal), és színe (színekkel).
Szeretnék minden tulajdonságot, minden más tulajdonság értékével összerendelni, de nem tudom előre, hogy hány tulajdonsága van a rovatnek, és azt sem hány értéke van 1 tulajdonságnak.
példa az összerendelt sztringekre:
-mobiltelefon_nokia_6110_fekete
-mobiltelefon_nokia_6110_piros
-mobiltelefon_nokia_6220_fekete
-mobiltelefon_nokia_6220_piros
Ezt kellene kapnom minden rovatra.
Próbálkoztam 1-2 dologgal de sajnos nem sikerült a megfelelő megoldást megtalálnom.
Van 5letetek hogy milyen trükkel lehetne ezt megoldani?
thx.
ui: bővített változat: (ezeknek kellenek az azonosítói is, mert link lesz belőle, és azt adom át GET-ben ami meg lekérdezi az oda illő hirdetéseket)
PHP Triad .html kiterjesztést is kezelje PHP-ként
Hello Mindenkinek!
Segitség kellene egy beállításhoz. Kezdö vagyok a php-ban.
Letöltöttem és telepítettem a PHP Triad-ot Win98-ra. Müködik(legalábbis ugy látom) .html meg .php file-okat (phpinfo.php)rendesen mutatja a böngészö.
De ha egy html végü file-ba beteszek egy php kódot azt nem hajtja végre illetve csak a html rész jelenik meg. A PHP.net oldalon olvastam, hogy -gondolom ez lenne a megoldás az én gondomra csak azzal van a baj,hogy HOGYAN??? Elöre is köszönök minden segítséget!
■ Segitség kellene egy beállításhoz. Kezdö vagyok a php-ban.
Letöltöttem és telepítettem a PHP Triad-ot Win98-ra. Müködik(legalábbis ugy látom) .html meg .php file-okat (phpinfo.php)rendesen mutatja a böngészö.
De ha egy html végü file-ba beteszek egy php kódot azt nem hajtja végre illetve csak a html rész jelenik meg. A PHP.net oldalon olvastam, hogy
a webszervert be lehet állítani úgy, hogy a PHP feldolgozzon minden HTML fájlt PHP blokkokat keresve
Menu megjelenitese php fajlban
Van egy weblapom amelyen talalhato egy menu. A menu XHTML kodja a kovetkezo keppen nez ki:Ez a kod 4 fajlban szerepel (index.php, portofolio.php, sitemap.php, contactus.php).
Mi tortenik ha peldaul ki akarom szedni a "sitemap.php" oldalat a menubol? A problema az, hogy mind a negy XHTML fajlot ujra kell szerkeszteni. Ez borzaszto lesz idovel ha mindig valtozik a menu.
Gondoltam, hogy meg lehet oldani a problemat PHP hasznalataval, irok egy fugvenyt amelyet beolvasok minden HTML fajlban es meghivom.
A kodom a kovetkezo lenne:Mukodik elvileg de van egy kis gond. A basename($_SERVER['REQUEST_URI']); megkapja az oldal nevet. Ha peldaul igy nyitom ki az oldalt :
http://mywebpage.com/
Az apache szerver tudja, hogy letezik egy index.php fajl a konyvtarban de a basename($_SERVER['REQUEST_URI']) fugveny ezt nem tudja.
Van valami otlet, hogy lehet megoldani ?
Koszonom !
■
<div id="menu">
<ul>
<li><a href="index.php" id="selected">Home</a></li>
<li><a href="portofolio.php">Portofolio</a></li>
<li><a href="sitemap.php">Site map</a></li>
<li><a href="contactus.php">Contact us</a></li>
</ul>
</div>
Mi tortenik ha peldaul ki akarom szedni a "sitemap.php" oldalat a menubol? A problema az, hogy mind a negy XHTML fajlot ujra kell szerkeszteni. Ez borzaszto lesz idovel ha mindig valtozik a menu.
Gondoltam, hogy meg lehet oldani a problemat PHP hasznalataval, irok egy fugvenyt amelyet beolvasok minden HTML fajlban es meghivom.
A kodom a kovetkezo lenne:
<?php
function display_menu()
{
$items = array(
'index.php' => 'Home',
'portfolio.php' => 'Portfolio',
'sitemap.php' => 'Site map',
'contect.php' => 'Contact'
);
$request = basename($_SERVER['REQUEST_URI']);
echo "<ul>\n";
foreach ($items AS $filename => $item)
{
echo "\t" . '<li><a href="'. $filename .'"'. ($request == $filename ? ' id="selected"' : null) .'>'. $item .'</a></li>'. "\n";
}
echo "</ul>\n";
}
?>
http://mywebpage.com/
Az apache szerver tudja, hogy letezik egy index.php fajl a konyvtarban de a basename($_SERVER['REQUEST_URI']) fugveny ezt nem tudja.
Van valami otlet, hogy lehet megoldani ?
Koszonom !
call_user_func + $this
Sziasztok!
Call_user_func függvénnyel hívok meg egy statikus osztály metódust PHP4-ben, egy objektumon belülről. Alapesetben, a ClassName::Method() módszert használva a meghívott metódusban a $this változó a meghívó objektumra fog mutatni, azonban a fenti függvényt használva a hívott metódusban nincs $this változó. Ez tény, meg is találtam a Zend-féle PHP levlistán a problémát, a válasz egy igen, ezt valóban ki kellene javítani volt - 4 éve.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami mód arra, hogy meghívjam egy dinamikus nevű osztály dinamikus nevű metódusát úgy, hogy abban a $this változó elérhető és a hívó objektumra mutat?
■ Call_user_func függvénnyel hívok meg egy statikus osztály metódust PHP4-ben, egy objektumon belülről. Alapesetben, a ClassName::Method() módszert használva a meghívott metódusban a $this változó a meghívó objektumra fog mutatni, azonban a fenti függvényt használva a hívott metódusban nincs $this változó. Ez tény, meg is találtam a Zend-féle PHP levlistán a problémát, a válasz egy igen, ezt valóban ki kellene javítani volt - 4 éve.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami mód arra, hogy meghívjam egy dinamikus nevű osztály dinamikus nevű metódusát úgy, hogy abban a $this változó elérhető és a hívó objektumra mutat?
február 23
Elveszett változó
Sziasztok!
Ha valakinek van ötlete, szánjon meg, kérem szépen:
Van egy osszerak() függvényem, ami az első paraméterben megadott fájlban lecserél bizonyos szövegrészeket include(...)-okra (hogy futási időben mondhassam meg, mi kerüljön bizonyos oldalak bizonyos helyeire). A lecserélés eredményét egy fájlba írom, ennek a fájlnak a nevével tér vissza az osszerak(). A felhasználás után ezt a fájlt törlöm a takarit() függvénnyel.
Van egy kirak() függvényem, ami előbb összerakja a kimeneti fájlt, include-olja, aztán le is törli, így néz ki:Az első paraméter a cserék előtti fájl neve, a második a cseréket leíró tömb.
Ha ezt írom:akkor a foo.html "hely01"-gyel jelölt pontján kiírja, hogy "Hello GipszJakab!"
Ha ezt írom:akkor a foo.html "hely01"-gyel jelölt pontján kiírja, hogy "Hello !"
Vagyis elveszett a változóm!
Illetve mégsem, mert, ha ezt írom:akkor a foo.html "hely01"-gyel jelölt pontján kiírja, hogy "Hello !", majd a lap aljára kiírja, hogy "GipszJakab".
Szóval $user változó megvan, de a (kétszeresen) include-olt kódrész üresnek látja. De csak akkor, ha a kirak() függvénnyel hívom meg. Ha a kirak függvény belsejét írom oda, akkor rendben fut le.
A gond csak a kirak() függvény körül lehet, de egyszerűen elképzelésem nincs, mi ott a gond, hiszen csak továbbadom a paramétereket, amelyek között nem is szerepel a $user nevű változó.
Ha valakinek van ötlete, szánjon meg, kérem szépen:
Van egy osszerak() függvényem, ami az első paraméterben megadott fájlban lecserél bizonyos szövegrészeket include(...)-okra (hogy futási időben mondhassam meg, mi kerüljön bizonyos oldalak bizonyos helyeire). A lecserélés eredményét egy fájlba írom, ennek a fájlnak a nevével tér vissza az osszerak(). A felhasználás után ezt a fájlt törlöm a takarit() függvénnyel.
Van egy kirak() függvényem, ami előbb összerakja a kimeneti fájlt, include-olja, aztán le is törli, így néz ki:
function kirak(){
$tempfvalt = func_get_arg(1);
$master = func_get_arg(0);
include(osszerak($master, $tempfvalt));
takarit();
}
Ha ezt írom:
$user="GipszJakab";
$valt["hely01"]="hellouser.php";
include(osszerak("foo.html", $valt));
takarit();
Ha ezt írom:
$user="GipszJakab";
kirak("foo.html", $valt);
Vagyis elveszett a változóm!
Illetve mégsem, mert, ha ezt írom:
$user="GipszJakab";
kirak("foo.html", $valt);
echo $user;
Szóval $user változó megvan, de a (kétszeresen) include-olt kódrész üresnek látja. De csak akkor, ha a kirak() függvénnyel hívom meg. Ha a kirak függvény belsejét írom oda, akkor rendben fut le.
A gond csak a kirak() függvény körül lehet, de egyszerűen elképzelésem nincs, mi ott a gond, hiszen csak továbbadom a paramétereket, amelyek között nem is szerepel a $user nevű változó.