ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2007 - Blog bejegyzés

február 25

Web Compo 2007 - álláslehetőség és új határidő

Szántó Ádám · 2007. Feb. 24. (Szo), 22.32
Végéhez közeledik a Web Compo 2007 első határideje, így ebből az alkalomból el is készült a második határidő. Két hét ráadást kapnak a versenyzők, így még további három hetük van arra (március 15-e éjfélig), hogy elkészítsék pályaműveiket a két kategória valamelyikében.

Ezt annál is inkább érdemes megtenni, akár úgy is, hogy csak most fog neki a vállalkozó kedvű játékos az írásnak, mert támogatóink közül többen is keresnek munkatársakat webfejlesztői munkakörbe. A legsikeresebb compók beküldőinek pedig jó esélyeik vannak arra, hogy támogatóink a verseny után megkeressék őket.
 

február 21

Elérhető a Magyarországi Web Konferencia 2007 programja

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 21. (Sze), 17.58
Örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól elérhető a rendezvény tematikus programja. A felkért és jelentkezett előadók idén is széles szakmai spektrumot ölelnek fel. Új témakörként jelenik meg a SOA és természetesen a legújabb interaktív kliens oldali megoldások mellett a szerver oldali témákról is bőven szó esik. A konferencián újdonság a W3C Magyar Iroda által szervezett szekció, melynek keretében a W3C tevékenységéhez szorosan kapcsolódó előadásokat láthatnak az érdeklődők. Helyet kapott idén két angol nyelvű előadás is, melyeket külföldi vendégelőadók fognak bemutatni.

A konferencián való részvételhez elengedhetetlen regisztráció ugyan még nem nyílt meg, azonban bárki azonnal értesülhet ennek indulásáról, ha feliratkozik a rendezvény hírlevelére, vagy rendszeresen olvassa az RSS csatornát. Ahogy korábban is jeleztük: aki úgy gondolja, hogy másokkal is szívesen megosztaná a konferencia hírét, a támogatóknak szóló oldalon szöveges link, kis kép és reklámcsík mintákat talál, amelyeket oldalára helyezve népszerűsítheti a rendezvényt.
 

február 15

RSS képekkel, hanggal

Bártházi András · 2007. Feb. 14. (Sze), 23.45
Az RSS-t (remélhetőleg) mindannyian ismerjük már mint formátumot, tudjuk, hogy szövegek megosztására való. Ha HTML-t teszünk a tartalmi részbe (figyeljünk a helyes elkódolásra!), akkor a megosztott tartalmakba képeket, linkeket, vagy akár egy MP3 lejátszót is helyezhetünk, de nem mindig célszerű így megosztani ezeket. A podcastok kezdték elsőként feszegetni ennek a határait, más módszert használva az MP3-ak beágyazására, de újabban már képeket is lehet hasonló módon az egyes bejegyzésekhez rendelni. A téma aktualitását az adja, hogy a tegnap megjelent Netvibes változat immáron mind a képeket, mind a hangokat támogatja.

Nusphere PhpED, a fejlesztői környezet

toro · 2007. Feb. 14. (Sze), 09.23
Mikor HTML-t kezdtem tanulni, a HomeSite aktuális verzióját ajánlották, mint jó szolgáltatásokkal rendelkező, kézreálló szerkesztő felületet. Meg is szoktam a használatát, így amikor a PHP közelébe kerültem, kézenfekvő volt, hogy ezzel a kódot színezni képes szerkesztővel dolgoztam tovább. De aztan eljott az idő, amikor egy összetetteb rendszer debuggolasa annyi munkába került, hogy szükségessé vált a továbblépés.

február 13

MySQL replikáció

Bártházi András · 2007. Feb. 13. (K), 21.14
A MySQL replikációját korábban már többször is használtam, illetve használom most is, s bár egy egész jó dologról van szó, eltartott egy ideig, amíg a dokumentációja alapján felfogtam, pontosan hogyan, mi is a teendő, ha bele szeretnék vágni egy replikált adatbázis létrehozásába. Nos, úgy tűnik, hogy ezt a MySQL-nél is felismerték (jó, valószínűleg eddig sem a felismeréssel volt a gond), és igencsak összekapták magukat. Az 5.1-es, egyelőre béta állapotban levő verzióhoz elkészítettek egy alapos, jól használható leírást, nem csak a konkrét lehetőségeket, de az alkalmazási helyzeteket is részletesen bemutatva.

február 12

SWFFix - új JavaScript projekt Flash beillesztéshez

wiktor · 2007. Feb. 12. (H), 10.27
Az "A List Apart" 232. számában megjelent egy érdekes cikk a flash fájlok beillesztésének problémáiról. Biztos mindenki átélt már ezzel kapcsolatban pár kellemetlen órát, elég ha csak a legutolsó nagy kellemetlenségre, a nagy vitákat kiváltó Eolas problémára gondolunk. A flash-ek, tökéletes, minden igényt kielégítő beágyazása a mai napig nem megoldott probléma. Bobby Van der Sluis – az UFO néven futó JavaScript-es könyvtár szerzője – ennek kapcsán foglalta össze, hogy mit is várunk el az ideális megoldástól

február 11

W3C bemutató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 11. (V), 18.19
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nemrég tagként csatlakozott a World Wide Web Consortium-hoz (W3C). Ez alkalomból az egyetemen W3C-BME bemutatkozó rendezvényt tartanak február 22-én, délután 13.30-tól kb. 16.30-ig.

A rendezvény áttekintést ad a W3C összes aktivitási területéről, majd pedig azokról a területekről hangzanak el átfogó szakmai előadások, amelyeket a BME kutatócsoportjai is művelnek, és amelyekkel a közeljövőben be kívánnak kapcsolódni a W3C munkájába. Így tehát szó lesz a biztonságról, a szemantikus webről, a hangos böngészésről, a mobil webről, a hangos XML-ről és a gazdag web kliensekről.

február 9

Mutass rá - Web Konferencia 2007

pp · 2007. Feb. 9. (P), 00.48
Elkészültek a Web Konferencia reklám anyagai. Akinek van kedve és megteheti kérem töltse le a megfelelő reklám csíkot és helyezze el oldalára a konferenciára mutató linkkel együtt. A segítséget előre is köszönjük!

A szervezők
 

ASP.NET szeminárium beszámoló

winston · 2007. Feb. 9. (P), 00.37
Tegnap véget ért a kétnapos ASP.NET szeminárium. A Microsoft által rendezett gyorstalpaló képzés célja egy átfogó kép átadása volt, és ezt többé-kevésbé teljesítette is. A kétszer öt órában szóba került a jelenleg összes aktuális webes téma, az alapvető ASP fejlesztési szemlélettől kezdve az adatbázisokon át az AJAX-ig (amivel részletesebben külön szeminárium foglalkozik). Ahhoz persze, hogy tényleges tudást szerezzenek az érdeklődők, nem elég ennyi, de aki ezt tűzte ki célul, annak kitűnő alap, és az előadók szerint lehetősége van bekerülni egy gyakornoki képzésbe.

február 6

Menedzselt PHP osztály betöltő

janoszen · 2007. Feb. 6. (K), 08.57
Régebben küldtem be blogmarkot a C square nevű programról, mely egy gyorstárazást alkalmazó PHP osztály betöltő. A funkcionalitása sajnos nekem mégsem volt elég, úgyhogy írtam egy sajátot Managed Autoload néven.

Ez az új modul két új funkcióval is többet tud, mint a C sqare. Az egyik, hogy az autoloading nem on-the-fly indexeléssel megy, hanem előre el kell készíteni az indexet. Erre épülve nyílik az a lehetőség, hogy több projektet kiszolgáljunk oly módon, hogy a projektek egyes modulok különböző verzióit használják.