ugrás a tartalomhoz

RSS képekkel, hanggal

Bártházi András · 2007. Feb. 14. (Sze), 23.45
Az RSS-t (remélhetőleg) mindannyian ismerjük már mint formátumot, tudjuk, hogy szövegek megosztására való. Ha HTML-t teszünk a tartalmi részbe (figyeljünk a helyes elkódolásra!), akkor a megosztott tartalmakba képeket, linkeket, vagy akár egy MP3 lejátszót is helyezhetünk, de nem mindig célszerű így megosztani ezeket. A podcastok kezdték elsőként feszegetni ennek a határait, más módszert használva az MP3-ak beágyazására, de újabban már képeket is lehet hasonló módon az egyes bejegyzésekhez rendelni. A téma aktualitását az adja, hogy a tegnap megjelent Netvibes változat immáron mind a képeket, mind a hangokat támogatja.

A képek kapcsán a beágyazások lehetőségeit Peter Forret blogbejegyzésében tette közzé, a Netvibes ezek közül az elsőként említett enclosure elemmel történő beágyazást támogatja. Ez ugyanaz, ahogy a podcastok is működnek, s mivel meg lehet adni MIME média típust is, ezért általános lehetőségként is felfoghatjuk. Az új formátum segítségével ha bélyegképeket osztunk meg, a felhasználókat csak méginkább arra fogjuk sarkallni, hogy a teljes oldalt is meglátogassák, a lehetőség kihasználása pedig nem igazán jelent hatalmas fejlesztést (kivéve talán, ha a bélyegképet nem gyártja le a rendszerünk, de hát az sem egy nehéz feladat).

Persze nem egy ultimate, minden tartalomhoz használható lehetőségről van szó, de fotóblogok, hírportálok esetén, ahol amúgy is van kép az anyagban, vagy maga az információ a kép, ott ki lehet próbálni az ilyen jellegű megosztást. A jövőben várhatóan egyre több program/RSS olvasó fogja támogatni ezt a lehetőséget.
 
1

erre való?

winston · 2007. Feb. 15. (Cs), 17.52
a postra reflektálva az volna a kérdésem, hogy az rss tényleg erre való? mármint persze, egy pc alapú rss olvasó legtöbbször le tudja kezelni (más kérdés, hogy nem mind, főleg nem az olyanok, melyeknek csak az a célja, hogy azt jelezzék: új hír érkezett), de manapság pl. egyre inkább előtérbe kerül az alternatív böngészés (mobiltelefonok, stb.). a kérdés tehát, hogy tényleg érdemes e ez irányba elvinni az rss-t, vagy ki hogy látja, mi a technológia lényegi célja?
2

Sztem lehet.

janoszen · 2007. Feb. 15. (Cs), 22.58
Ha egységes formában van, akkor miért ne? Így lehetőség nyílik, mint az írva is vagyon, a podcastek RSS-el való jobb szórására. Persze, ez azt is jelentheti, hogy megint jönnek az amit-meg-lehet-csinálni-azt-meg-is-csináljuk-filozofisták és telenyomják flash-el vagy akármivel az RSS-t (ne adj Isten, bannerrel) és ott vagyunk, ahol most: ahol a part szakad.

Azt, hogy lesz-e, az szabja meg, hogy lesz-e rá igény. Ha mindenki leiratkozik azokról az RSS feedekről, ahol van ilyen, akkor értelemszerűen nem fogják csinálni.
3

weblap vagy rss

winston · 2007. Feb. 16. (P), 00.13
szerintem az rss célja nem ez. abba nem az egész weblapot kell beletolni, hanem mondjuk egy ízelítőt, hogy igen, új tartalom van, erről és erről szól, ha érdekel klikk az oldalra. vagy nem jól látom?
4

leragadás

erenon · 2007. Feb. 16. (P), 01.18
szerintem nem ragadhatunk le. A múltkori felmérésből is látszik, hogy rss-t leginkább a geek réteg használ, nem véletlenül. Én nagyon nem vagyok híve a "mindent csicsázzunk a használhatlanságig ameddig bírjuk" elvnek, de ha nem próbál a technika haladni a kor elvárásaival, akkor ma is egy fekete conzol előtt ülnénk.
Mindennek megvan a helye, ha okosan használjuk.
Ettől függetlenül szerintem az rss -jelenlegi formájában- alkalmatlan egy cikk teljes leközlésére, bőven elég a jelzés és az ízelítő.
De képzeljétek el, egyszer úgyis elterjed a netre köthető elektromos újságpapír, akkor majd lesz haszna ennek is ,)
6

Alkalmatlan?

attlad · 2007. Feb. 16. (P), 11.45
rss -jelenlegi formájában- alkalmatlan egy cikk teljes leközlésére

Mert?
8

szubjektiv

erenon · 2007. Feb. 16. (P), 17.08
én szeretem a tartalom körül látni az oldalt, a képeket, a formázást, hozzászólási lehetőséget, stb.
Tehát ha a cikk érdekel, megnézem eredetiben.
5

nem jól látod

Bártházi András · 2007. Feb. 16. (P), 01.57
Pont, hogy ide is az ízelítőt kell betolnod! Egy kis, előnézeti képet. Az ízelítő szöveghez egy ízelítő képet is adsz, ennyi. Egy fotóblog esetén mi más lenne az ízelítő? :) Egyébként az, hogy az RSS ízelítő lenne, ez sem feltétlenül igaz, sokan manapság már a teljes blogbejegyzést megosztják. Az RSS definíciójához nem tartozik hozzá, hogy ízelítő. Really Simple Syndication. Hogy mit osztasz meg, azt meg te döntöd el.
7

Ízelítő, nem ízelítő

attlad · 2007. Feb. 16. (P), 11.50
Ezért kell az Atom szabványt használni, ott van külön summary és content elem is. :-)