ugrás a tartalomhoz

Nusphere PhpED, a fejlesztői környezet

toro · 2007. Feb. 14. (Sze), 09.23
Mikor HTML-t kezdtem tanulni, a HomeSite aktuális verzióját ajánlották, mint jó szolgáltatásokkal rendelkező, kézreálló szerkesztő felületet. Meg is szoktam a használatát, így amikor a PHP közelébe kerültem, kézenfekvő volt, hogy ezzel a kódot színezni képes szerkesztővel dolgoztam tovább. De aztan eljott az idő, amikor egy összetetteb rendszer debuggolasa annyi munkába került, hogy szükségessé vált a továbblépés.

Természetesen adódott a Zend Studio, hiszen kik ismehetnék jobban a PHP-t, mint a Zend fiúk? De a dolog nem igazán vált be, a Java alapon fejlesztett rendszer nekem nem nyerte el a tetszésemet, többet dolgoztam a régi programomon, mint az újon, és csak a hibakeresés idejére kapcsoltam át. Keresgélés és néhány demó letöltése után jutottam el a Nusphere PhpED progamjához.

A PhpED nem csak kódszerkesztő, hanem integrált fejlesztői környezet (IDE, Integrated Development Environment), ahol minden olyan eszköz amire szükség lehet munka közben, ott van a programozó keze ügyében. A demo beindulása után kissé meglepő a kép, mert a szerkesztő felületet jobbról, balról és alulról paletták veszik körül, tetemes részt elfoglalva a "hasznos felületből". Kis bogarászással azonban kiderül, hogy ezek a paletták szépen kicsúsznak a képernyő szélére, és nem is jelennek meg addig, amíg a jelenlétüket jelző fülecskék fölé nem kerül a kurzor. Egy kicsivel tovább növelhető még a szerkesztő felület, ha a fejléc ikonsorát is elrejtjük dupla kattintással. Ugyanígy vissza is hozhatjuk, ha szükségünk van rá.

A bújkálós paletták között böngészve felfedezhetjük a PhpED lehetőségeinek egy részét. Balra az Explorer paletta gépünk fájlrendszerét mutatja, kiegészítve a magunk által bekonfigurált FTP lehetőségekkel. Külön kedvencem a palettán a Favorites ikon - nem kell a fa strutúrában mászkálni egy-egy gyakrabban használt mappa megtalálásához. A szokásos fájlműveletek (copy, move, delete) drag&droppal végrehajthatók. A Workspace a projekt fogalom egyféle továbbértelmezése: a létrehozott projektjeinket gyűjthetjük össze egy-egy munkaterület alatt. A palettán az aktuálisan megnyitott Workspace-hez tartozó projektek fájljait találjuk. A Code Explorer felsorolja az éppen aktuális Workspace-ben definiált konstansokat, változókat, függvényeket és osztályokat. A kód-kigészítés ezen tábla alapján működik.

A szemközti oldalon több paletta jelenik meg: NuSoap Client, DB Client, Help, Launch Box stb. Ezek közül a Helpre hívom fel a figyelmet. A súgó rendszer CHM fájlokra épül. A megoldás előnye, hogy könnyen gyorsan emelhetünk be új súgókat (pl. magyar PHP kézikönyv) a meglévő egyébként nagyszámú dokumentum mellé. Hiányzik viszont, hogy nem tudunk egyszerűen felkapcsolódni a php.net dokumetációjához, ahol a felhasználói hozzászólások sok érdekes adalékkal bővítik a kézikönyv anyagát. A Db Client segítségével a bekonfigurált adatbázis kapcsolatokon keresztül megnézhetjuk az adatbázisok tartalmát, vagy futtathatunk lekérdezéseket.

A képernyő alján a log panel mellett a hibakeresés paneljei találhatók. Külön a lokális és globális változók, a Watch paletta, az Immediate, a Breakpoints, az Errors és így tovább. A kényelmet szolgálja, hogy a Watch palettára egyszerű drag&droppal tehetjük be a figyelni kívánt változót, de ugyanígy megkaphatjuk egy kifejezés vagy függvény értékét is. Az Immediate palettán a hibajavítás közben egy begépelt kifejezés kiértékelését végezhetjük el.

Az igazi nagy durranás a PHP-be beépülő DBG bebugger modul. Ennek a hatékony eszköznek a 3.1-es verzióját csomagolták a 4.6-os PhpED IDE-be. Ezzel a hibakeresővel lehetővé válik, hogy saját szkriptjeinket akár távoli szerveren is javítsuk: a Nusphere honlapjan van egy nagyon látványos kis video, ahol ezt a lehetőséget használat közben is bemutatják. A kódok optimalizálását egy profiler is segíti, ahol megállapítható, hogy mely kod részletek mennyi futásidőt igényelnek.

Nusphere PhpED hibakeresés közben (forrás: phped.com)



Óriási erénye az IDE-nek a konfigurálhatóság: az újonan beszerzett rendszert gyakorlatilag teljesen olyanra szabhatjuk, mint a korábbi kedvenc szerkesztőnk volt: színezhetjük a kódokat tetszés szerint (külön a PHP 4 és 5-ben írt fájlokat, de akár a Smarty-t is), a menü gyorsbillentyűi átkonfigurálhatóak, de megadhatunk billentyű-kombinációt a leggyakrabban használt HTML elemeknek is. Lehetőség van rövid kódrészletek behívására, ezeket természetesen akár magunk is megírhatjuk. Az intelligens rendszer csak az éppen szerkesztett fájl típusának megfelelő kódokat fogja felajánlani, sőt, ha egy PHP blokkon kívül a HTML-t szerkesztjük, akkor csak a HTML részleteket kapjuk meg, ha ugyanebben a fájlban a PHP részt módosítjuk, akkor a PHP-ben definiált kódokat kapjuk. A beépített gépelési hibajavító segíthet az elgépelések számának csökkentésében - ez kezdéskor üres, teljesen a felhasználótól függ, hogyan használja.

Alapkiépítésben a futtatási eredményt a rendszer egy beépített Explorerben jeleníti meg, de megadható más alapértelmezett böngésző is. A beépített böngésző helyett választhatjuk kimenetnek a generált HTML-t is.

A terméktámogatás kiemelkedően jó! Ez vonatkozik mind a vásárlói, mind a fejlesztői támogatásra. A fórumon az IDE fejlesztői 24 órán belül válaszolnak a felvetett kérdésekre, de volt már rá példa, hogy egy privát üzenet után három email váltással egy órán belül segítettek a gondomon. A fejlesztés-hibajavítás folyamatosan folyik. Bár csak a fontosabb verziószámoknál küldenek értesítést, a fórumon 1-3 hetente jelentkeznek a kisebb módosítások (build) bejelentésével. Ezekben nagy számban adják közre azokat a kényelmi szolgáltatásokat, amiket a fórumon a felhasználók kérnek.

A Nusphere PhpEd nem ingyenes. Az alapár 300 dollár, de jelentős kedvezményeket lehet kapni: a demo "Tip of the day" sorozatában van egy 10%-os bón, de a barátokra való hivatkozással (affiliate) is lehet extra árengedményhez jutni. Stúdióknak van mennyiségi kedvezmény (a CVS támogatás adott, így nagyobb csapat is kényelmesesn dolgozhat), és nyitottak az alkura(!) is - mint ezt személyesen is megtapasztalhattam.

Valamivel több mint fél éve van a birtokomban a program. Kényelmessé tette, és nagyban felgyrsította a munkát. Állíthatom, hogy igazán jó befektetés volt. Erről az egy hónapos ingyenes verzió letöltésével bárki meggyőződhet.
 
1

14 nap

saxus · 2007. Feb. 14. (Sze), 20.03
Elkezdtem letölteni, bár az oldalon csak 14 napos próbaidpt írnak.
13

bocsi

toro · 2007. Feb. 15. (Cs), 21.00
elnezest, nem neztem utana a lapon, mielott irni kezdtem.
nekem egy 30 napos volt tavaly juniusban, ami 35(!) nap utan kerte csak a licencet. Bar igaz, hogy kozben a verzioszam 4.5-tol 4.6-ra modosult es en upgrade-eltem.
2

Re

Max Logan · 2007. Feb. 14. (Sze), 20.21
Hát nemtom, én annó a Pascal-os időben is száműztem a fejlesztő környezetet és Dos Navigator belső szerkesztőjét használtam aminek nagy előnye a 80x40 (ha jól emléxem) soros képernyő, ergó több minden fért el a monitoron. Aztán php fejlesztésnél maradt a jegyzettömb és most tértem át az UltraEdit-re, mert kell az UTF-8-ba (BOM nélkül) menteni tudó szerkesztó. A syntax highlighting része nem rossz, de egy kicsit idegesítő a full fekete kód után (vagy megszokom vagy kikapcsolom egy idő után - mondjuk pozitívum, hogy állíthatók a szinek)
3

Külön állatfaj

Bártházi András · 2007. Feb. 14. (Sze), 23.00
Mindenféle rossz felhang nélkül, de ezzel a nézőponttal nem vagy túl tipikus fejlesztő. :)
4

Admin

tolmi · 2007. Feb. 14. (Sze), 23.30
Szerintem te igazából egy rendszeradmin vénákkal rossz helyre született fejlesztő vagy. A HUP-on találni hasonló minimalizmushoz ragaszkodó embereket. Szóval az ő analógiájukon keresztül neked is ajánlom BSD v. Linux v. egyéb UNIX-ra való áttérést. Nagyon boldog leszel, hogy ott lesz a Navigatornál megszokott karakteres felület és nem lesznek hülye gombok, amik zavarnak valamint az egész szintelen lesz: vi. Barátságos kezelőfelület és az egész képernyő a kódé. :)
Továbbfejlődés mellett döntesz, akkor máris Emacs vagy vim. Ha viszont visszafele másznál a minimalizmus felé, akkor még mindig ott lesz az ed és ha egy kis kényelmet szeretnél bele(meg pipe-olni :)), akkor a sed
5

önsanyargatás

Hodicska Gergely · 2007. Feb. 15. (Cs), 03.17
Szia!


Szerintem egyrészt a Pascal miatt nem használni IDE-t, az elég botorság. Ha azt mondod, hogy kipróbáltál 4-5 komolyabb cuccot, és nem jött be, akkor oké, de 10 évvel ezelőtti cucc alapján így dönteni...

El nem tudnám képzelni, hogy ne egy ilyesmi eszközt használjak (nálam most Eclipse épp a nyerő). Ezer olyan apróságot tud, amik mind megkönnyítik az emberéletét. Kódkiegészítés a teljes projektre, ami szemantikai alapokon működik (csak azt ajánlja fel, aminek adott környezetben értelme van), de lehet simán szöveg alapú is (pl. DB mezők esetén jól jöhet). Ez már önmagában elég lehetne. Open resource - iszonyat hasznos. Editáláskor látod, hogyha elgépeltél valamit/hibás a kód - iszonyat hasznos. Fejlett editor funkciók - iszonyat hasznos. Ugrás a definícióra - iszonyat hasznos. És még lehetne sorolni ezer apróságot, vagy mondjuk olyan "nagyágyút", mint a JSclipse.


Üdv,
Felhő
6

Re

Max Logan · 2007. Feb. 15. (Cs), 10.06
A Pascal-os időben jobban szerettem a Dos Navigator szerkesztőjét, mert ott lehetett állítani, hogy hány soros legyen a képernyő és a 25 helyett 40 (ha jól emléxem) volt beállítva. Több minden fért el a képernyőn és szebbek voltak a betűk.

Az hogy most PHP-t is a jegyzettömbbel írtam megszokás kérdése. Egyedül a Delpi-nél használtam a saját környezetet annó, amikor kicsit belekostoltam (aztán idő és érdeklődés hiányában azóta sem foglalkoztam vele). Most az UltraEdit-et használom, mert áttérek UTF8-ra és kellett egy olyan szerkesztő ami tud BOM nélkül menteni (sajnos a jegyzettömbben nem találtam ilyen funkciót). Jelen pillanatban nem érzem szükségesnek, hogy vmilyen IDE-t használjak. Ha jól emléxem, akkor másodszakmán, amikor a PHP "tanították" akkor is a PHpED-t használtuk és nem jött (akkor is inkább jegyzettömbbel szerkesztettem).

Az hogy most nem használok vmilyen IDE-t nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fogok. Az ember folyamatosan fejlődik és ahogy változnak az igényei úgy keres új alternatívákat. Nekem jelen pillanatban tökéletesen megfelel egy text editor. A syntax highlighting pedig nem rossz dolog, csak nekem azért volt idegesítő, mert Courier New betűtípus volt beállítva alapon, ami pedig nagyon vékony és a színek miatt nehezen olvasható volt (TFT-n mivel notebook-on dolgozom). Most beállítottam (a jegyzettömbben is használt) Fixedsys font-ot (11-es méret) és így már jó.
7

nyitott szemmel járni a világban

pp · 2007. Feb. 15. (Cs), 10.14
Én annó 1x évvel ezelőtt a pascal-hoz egy olyan ide-t használtam ami 80x40-es (80x50 ha jólemlékszem) felbontást tudott. Sok olyan fícsörrel ;) ami nagyban megkönnyítette a munkámat: helyzetérzékeny help(vagyis nem kellett mindent a fejemben tartani), ctrl-F9 (beállított "mentés mielőtt futtatás" funkcióval ;)) egyből futtatás, nyomkövetés (F7?F8) változó értékeknek a figyelésével stb.

Pusztán a 80x50 miatt váltani egy semmit sem tudó szerkesztőre szerintem nem a legjobb választás volt.

pp
8

Dos navigator

saxus · 2007. Feb. 15. (Cs), 13.32
Azért a DN-re nem mondanám azt, hogy semmit sem tudó. Tény, hogy nem egy pascal IDE, de ez a megfogalmazás így nem teljesen korrekt.
9

Re

Max Logan · 2007. Feb. 15. (Cs), 13.42
Hát igen, a Norton Commander-nél jóval többet tudott / tud és nem utolsó sorban OO alapokon nyugszik (ha jól emléxem - Turbo Vision). Oroszok fejlesztik a mai napig ha minden igaz (vagy nem, az utóbbi időben nem foglalkoztam vele), és a Win95-Win98 korszakban már volt olyan változata ami tudta kezelni a hosszú fájlneveket és a szerkesztője pl. már ismerte a syntax highlighting-ot ...
10

Nem ismerem a DN-t ;)

pp · 2007. Feb. 15. (Cs), 14.44
Azért vigyázzunk már a szövegkörnyezetből kiragadott mondatokkal. Amit írtam azok közül mit tud a DN? Nyílván a "semmit sem tudó" megfogalmazás nem a szövegszerkesztési képességeire utalt.

Azt se felejtsük el, hogy MaxLogan a jegyzettömböt is mint üdvözítő megoldást említi, ami az egyetlen egy olyan szövegszerkesztő az általam ismert jópár szövegszerkesztő közül, ami nem képes kezelni a különböző sorvége jeleket. (10, 13 10, 13) És az tényleg nem tud semmit sem. Vagy én nem találtam meg hol kell bekapcsolni rajta a sok jó fícsört...

Szeretném megköszönni a kis bejegyzés írójának, hogy vette a fáradságot és leírta nekünk a PhpED lehetőségeit.
Köszönjük.


Remélem egy hasonló színvonalú írást fogunk olvasni MaxLogan-tól is nemsokára a DN és a jegyzettömb bemutatásáról.

pp
11

Re

Max Logan · 2007. Feb. 15. (Cs), 15.12
Kis cinizmust vélek felfedezni szavaidban ;-)

A Dos Navigator nem egy szövegszerkesztő, hanem egy a DOS-os időkben megszületett - a Norton Commander funkcionalitásán túlmutató - filekezelő. Rendelkezik egy belső szövegszerkesztővel, mely mint mondtam vmelyik verziójában már támogatta a Syntax Highlighting-ot.

Egyébként pedig a szubjektív véleményem volt, hogy jelenleg nincsen szükségem IDE-re a fejlesztéshez. Sztem ez semmivel sem kicsinyíti jelen ismertető értékét ...
12

Nem véletlenül érzed

pp · 2007. Feb. 15. (Cs), 15.18
Gondoloj bele írsz egy cikket egy szövgeszerkesztőről, erre a kettő darab hozzászólásból az egyik a következő tartalommal rendelkezik:

Nem próbáltam és nem is fogom.

hát ennél cinkusabb én sem voltam. ;)

pp
14

Szivesen :)

toro · 2007. Feb. 15. (Cs), 21.14
Szeretném megköszönni a kis bejegyzés írójának, hogy vette a fáradságot és leírta nekünk a PhpED lehetőségeit.
Köszönjük.


Orommel irtam, mert tenyleg nagyon hasznos eszkoznek tartom.

Hogy oldjam a fentiekben kialakult vita feszultseget:
1978: a legjobb IDE az a papirlap volt, amire az elso Fortran progikat irtam. Volt rajta vagy 25 sor karakterhelyek bejelolesevel. Nem folyos golyostollal irtam, es az egyetemi pad es a nagyon kezreallo helyre tett Fortran konyv volt a fejlesztoi kornyezet :D.
Aztan nekem is volt alkalmam Pascalozni, sot Assemblyben is gyakoroltam magam.
Ezek az idok (sajnos?) veget ertek. Ma, ha megveszek egy konyvet ket ev mulva mar korszerutlen.
Legalabb a sajat munkaknkat segitsuk: legyen az Komodo, Eclipse, Zend Studio vagy PhpEd.
15

kerdes

zoliky · 2007. Feb. 18. (V), 01.00
"toro" nem tudod veletlenul lehet CVS-t is hasznalni a NuSphere programban ?
Koszonom !
16

CVS hasznalat

toro · 2007. Feb. 18. (V), 17.49
igen, az utolso elotti bekezdesben egy fel mondat erejeig megemlitettem

en nem hasznaltam, igy reszletekkel nem szolgalhatok, de a help panerol elerheto kezikonyv eleg reszletesen ismerteti a konfiguralast, es emellett a help resze egy "CVS--Concurrent Versions System v1.11.17" cimu file is.
17

akcios arak a Nusphere-nel

toro · 2007. Feb. 27. (K), 07.24
tegnap kaptam egy hirlevelet, amelyben egy egy hetig tarto 33-59%-os arcsokkentesre hivjak fel a figyelmet. Az akcios arak a honlapon is megjelentek.

Az ajanlat utolso bekezdeset idemasolom
Upgrade to NuSphere PhpED from Competing Products
If you accidentally purchased a competing PHP IDE in the last 12 months and would like to upgrade to a much faster PHP editor and better PHP debugger, Inquire about our special trade-in program going on this week. Contact us at sales##kukac##nusphere.com

Azaz, ha valaki "tevedesbol" egy konkurrens ceg termeket mar megvasarolta, az irja meg a salesnek, es kap egy jelentos extra kedvezmenyt a valtashoz - es ez nem vicc!