ugrás a tartalomhoz

MySQL replikáció

Bártházi András · 2007. Feb. 13. (K), 21.14
A MySQL replikációját korábban már többször is használtam, illetve használom most is, s bár egy egész jó dologról van szó, eltartott egy ideig, amíg a dokumentációja alapján felfogtam, pontosan hogyan, mi is a teendő, ha bele szeretnék vágni egy replikált adatbázis létrehozásába. Nos, úgy tűnik, hogy ezt a MySQL-nél is felismerték (jó, valószínűleg eddig sem a felismeréssel volt a gond), és igencsak összekapták magukat. Az 5.1-es, egyelőre béta állapotban levő verzióhoz elkészítettek egy alapos, jól használható leírást, nem csak a konkrét lehetőségeket, de az alkalmazási helyzeteket is részletesen bemutatva.

A replikációt, vagyis egyik adatbázisszerver tábláinak egy másik adatbázisszerverre történő folyamatos és automatikus másolását sokmindenre lehet használni. A dokumentáció biztonsági másolatok készítéséhez, a szerver-kliens viszonyban különböző adattáblatípusok létrehozásához, skálázáshoz, részreplikációk beállításához, a sebesség növeléséhez, egy fail-over környezetben a master adatbázisszerver kiesése esetén végzendő teendőkhöz, SSL alapú replikációhoz külön alfejezetekben ad tanácsokat. A konkrét, architektúrális leírásokon kívül bemutatja a beállítási lehetőségeket, kismillió tanáccsal lát el, és azt is bemutatja, hogy mi zajlik a háttérben.

Bár a dokumentáció az 5.1-es MySQL verzióról szól, mely nem kifejezetten ajánlható éles környezetbe még, sok tanács, megoldás a régebbi verziókhoz is jól használható, illetve általában is elég jól megismertet a replikációval és annak lehetőségeivel.
 
1

Kegyetlen jó

janoszen · 2007. Feb. 19. (H), 21.00
Átolvastam a doksit és leesett az állam. Nagyon jó dolognak tűnik ez a replikáció. Már bele is van véve a terveimbe, hogy ezt kliens oldalon támogatni kell. :)