ugrás a tartalomhoz

SWFFix - új JavaScript projekt Flash beillesztéshez

wiktor · 2007. Feb. 12. (H), 10.27
Az "A List Apart" 232. számában megjelent egy érdekes cikk a flash fájlok beillesztésének problémáiról. Biztos mindenki átélt már ezzel kapcsolatban pár kellemetlen órát, elég ha csak a legutolsó nagy kellemetlenségre, a nagy vitákat kiváltó Eolas problémára gondolunk. A flash-ek, tökéletes, minden igényt kielégítő beágyazása a mai napig nem megoldott probléma. Bobby Van der Sluis – az UFO néven futó JavaScript-es könyvtár szerzője – ennek kapcsán foglalta össze, hogy mit is várunk el az ideális megoldástól
  1. Kövesse a webes szabványokat
  2. Minden böngészőn működjön
  3. Legyen lehetőség flash-től eltérő, alternatív tartalom megadására
  4. Az esetlegesen elavult plugin-ek ne okozzanak problémát a lejátszás során
  5. IE alatt automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül legyen aktivált a flash (Eolas probléma)
A cikk a teljesség igényével bemutatja az eddig ismert technikákat, mindegyiknél megvilágítja az előnyeket, de egyben rá is világít a hiányosságokra. Mint a bemutatóból kiderül, egyik megoldás sem tökéletes. Ezért Bobby egy másik népszerű flash könyvtár (az SWFObject) szerzőjével Geoff Stearnsszel úgy döntött, hogy egyesítik erőiket és egy új projektet hoznak létre SWFFix néven, melynek célja egy új, eddigieknél is jobb megoldás megalkotása.

A projektnek már van saját weboldala és hamarosan kiadnak egy alfa verziót is, ami svn-en keresztül nyomon követhető lesz. Érdekes projektnek tűnik, minden bizonnyal sokat fogunk még hallani róla.