ugrás a tartalomhoz

Refactoring to Patterns

inf · 2010. Okt. 17. (V), 09.52

Szerző:

Joshua Kerievsky

Kiadó:

Addison-Wesley

2004

ISBN:

978-0321213358

Oldalak száma:

367

Értékelés:

10

Linkek

A Programtervezési minták elolvasása után nem éreztem úgy, hogy ez a témakör annyira fontos lenne. Igazából nem tudtam hova tenni ezeket a mintákat, nem tudtam, hogy milyen esetekben kellene használni őket.

Kicsivel később elolvastam a Refactoring - Kódjavítás újratervezéssel című könyvet Martin Fowlertől, és nagyon megtetszett a kód újratervezés, mert az egész nagyon gyakorlatias. Tetszik az a folyamat, ahogyan az átláthatatlan kódból szép lassan valami nagyon tiszta, átlátszó dolog születik. A Refactoring to Patterns olvasása közben ugyanez az érzés fogott el, ami azt bizonyítja, hogy a szerzőnek tényleg sikerült méltó folytatást írnia Martin Fowler könyvének úgy, ahogy szerette volna.

Az újratervezési mintáknál többet is nyújt ez a könyv, segít jobban megérteni, hogy mikor érdemes bonyolultabb mintákra áttervezni a kódot és mikor nem. Sokan, akik újonnan tanulják a programtervezési mintákat, beleesnek abba a hibába, hogy a legegyszerűbb problémákra is azonnal tervezési mintákat próbálnak alkalmazni, és így a végén feleslegesen túlbonyolított kód születik. A szerző erre a jelenségre külön fel is hívja a figyelmet, és minden egyes újratervezési mintánál feltünteti, hogy milyen esetben érdemes használni azt, és mik az előnyei illetve hátrányai. Nekem ez a tárgyalásmód nagy segítség volt a programtervezési minták jobb megértésében, és nem utolsó sorban rászoktatott a teszt vezérelt fejlesztés használatára.

Azt hiszem, ez volt az a könyv, ami a legjobban hatott arra, hogy hogyan programozom, ezért ajánlom szíves figyelmetekbe.

 
1

Tényleg

YourSoft · 2010. Okt. 20. (Sze), 14.35
Tényleg jó könyv. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. :-)
2

Szívesen! :-)

inf · 2010. Okt. 20. (Sze), 17.22
Szívesen! :-)
3

beszerzés

csanyi.gabor · 2010. Okt. 21. (Cs), 07.23
Sziasztok, honnan lehet ezt a könyvet beszerezni ?
Esetleg valaki megakar válni saját példányától ?
4

Amazon, saját weboldal

Poetro · 2010. Okt. 21. (Cs), 12.41
5

Hazai terjesztőknél is:

Török Gábor · 2010. Okt. 21. (Cs), 12.58
Hazai terjesztőknél is: Bookline, Prospero
6

Kölcsönözni lehet a BME

inf · 2010. Okt. 21. (Cs), 21.32
Kölcsönözni lehet a BME könyvtárából, és ebből kiindulva talán másik nagyobb könyvtártól is lehet. Venni nem tudom hol lehet (az amazonon kívül).