ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2007 - Blog bejegyzés

szeptember 23

Mekkora a súlya egy új keretrendszerre átállásnak?

Török Gábor · 2007. Szep. 23. (V), 20.29
Minap Felhővel munkába menet találkozásom során nekem szegezte az és ti, Python–Django? kérdést, mire a válaszom az volt, hogy nem, azt csak önszorgalomból, a cégnél PHP alapú keretrendszert használunk – historikus okokból.

szeptember 17

CakePHP a hype mögött

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 16. (V), 23.36
Mostanában elég sokszor szóbakerült a CakePHP itt a fórumban, ezért gondoltam, hogy a mai napot arra szánom, hogy egy kicsit ismerkedem vele, addig csak felületes ismereteim voltak vele kapcsolatban. Szépen nekiálltam végigolvasni a projekt kézikönyvét, de már a konfig fájlok kapcsán találtam pár furcsaságot a kódokban, ezért gondoltam, hogy elkezdem gyűjtögetni ezeket. A következő blogbejegyzés ezen lista alapján készült.

szeptember 13

Hogyan vegyünk fel programozókat?

Balogh Tibor · 2007. Szep. 13. (Cs), 10.58
Az elmúlt napokban, hetekben volt alkalmam állásinterjún részt venni, és az a helyzet, hogy az egyik cég annyira kihozott a sodromból, hogy így utólag kénytelen vagyok valami útmutatást írni arról, hogy mégis, szerintem hogyan kellene eldönteni, kit vesznek fel programozónak. Nem célom, hogy lejárassam az adott céget, ezért nem írom le a nevüket, csak az élő példa kedvéért szerepel itt. A történten keresztül remélem megfelelő útmutató lesz azoknak a cégvezetőknek, akik új munkatársakat keresnek.

szeptember 10

A levelezőlisták egyelőre nem üzemelnek

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 10. (H), 11.59
Amikor hoszting céget váltottunk, több lépcsős átmeneti folyamat mellett döntöttünk. A forráskódunk Subversion hosztingja illetve a levelezőlisták egyelőre a korábbi hoszting szolgáltatónknál maradtak, a Weblabor más szolgáltatásai viszont az új szolgáltatóhoz kerültek. Sajnos a tegnapi napon a korábbi hoszting cégünk által üzemeltetett szerver hardver hiba miatt leállt. A cég munkatársai tegnap óta folyamatosan dolgoznak a rendszer helyreállításán, de számunkra ez az alkalom tette szükségessé, hogy immár az új helyünkön állítsuk be ezeket a szolgáltatásokat. Mivel terveink szerint új levelezőlista szoftverre térünk át, és most már nincs meg a kényelmes belső kísérletezés lehetősége, ez az átmenet nem lesz teljesen fájdalommentes. Minden kedves levelezőlista használónk türelmét kérjük, amíg a migrálást korrekten meg tudjuk oldani.
 

szeptember 8

Átstruktúráltuk fórumunkat

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 8. (Szo), 14.07
Annak érdekében, hogy a trendeket jobban tudjuk követni, illetve teret biztosítsunk különböző fejlesztői közösségeknek is, a mai napon jónéhány változtatást hajtottunk végre a fórumban. Összevontuk a három PHP-hez közeli témát, és az ASP.NET illetve Java fejlesztésre is külön témacsoportokat hoztunk létre (olvasói kérésre), bár a Weblabor fórumozóinak előélete nem arra mutat, hogy ezeket a témaköröket gyorsan betöltenétek új témákkal.

A felület kialakítást illetően a nagyon nagyra duzzadt HTML/Ajax/JavaScript/Flash témacsoportból a Flash, XUL és Silverlight (azaz a weben nem natív felület kialakító és multimédiás eszközök) külön témacsoportot kaptak. Ide is átmozgattunk minden meglévő témát, jelentősen automatizált módszerekkel, némi kézi minőségbiztosítással. A fórumok elrendezése is megváltozott, a legnépszerűbb kliens oldali felületkialakítási témakörök után a szerver oldali fejlesztés, majd az átfogóbb, több területet érintő témakörök következnek.

Reméljük a változások elnyerik fórumozóink tetszését, és természetesen továbbra is nyitottak vagyunk midnen javaslatra, ami a fórumok jobbítását célozza. Kérdés, hogy Perl/Python/Ruby témában fórumozni szerető olvasóink el tudják-e képzelni a számukra releváns témaköröket fórum struktúránkban.