ugrás a tartalomhoz

Hogyan vegyünk fel programozókat?

Balogh Tibor · 2007. Szep. 13. (Cs), 10.58
Az elmúlt napokban, hetekben volt alkalmam állásinterjún részt venni, és az a helyzet, hogy az egyik cég annyira kihozott a sodromból, hogy így utólag kénytelen vagyok valami útmutatást írni arról, hogy mégis, szerintem hogyan kellene eldönteni, kit vesznek fel programozónak. Nem célom, hogy lejárassam az adott céget, ezért nem írom le a nevüket, csak az élő példa kedvéért szerepel itt. A történten keresztül remélem megfelelő útmutató lesz azoknak a cégvezetőknek, akik új munkatársakat keresnek.

Igazodva a blog kategóriához, ez egy eléggé személyes hangvételű bejegyzés lesz, és előreláthatólag elég hosszú, de reményeim szerint egyáltalán nem unalmas. A blogbejegyzés címe lehetne akár az is, hogy „Hogyan ne járassuk le a cégünket”.

Szóval rátaláltam egy a lakhelyemhez közeli weblapkészítéssel foglalkozó cég honlapjára. Érdeklődve megnéztem az állásajánlat menüpontot, éppen volt felvétel. Meglepő módon a honlapon nem referenciákat vagy egyéb előszűrésre alkalmas dolgokat kértek, hanem fényképes önéletrajzot.

Ha programozót keresel, érdemes feltenni a kérdést, hogy a fényképalbumodat akarod bővíteni, vagy programozót keresel?

Eleve gyanús, ha valamelyik cégnél fénykép alapján akarják eldönteni a pályázóról, hogy az tud-e programozni vagy sem. Mert ugye programozókat keresel és nem manökeneket. Így aztán: minek is fénykép? Ezzel csak elriaszthatod a hozzád jelentkező, normális programozókat. Hisz miért jelentkezne valaki oda, ahol azt sem tudják eldönteni a programozói pályázat meghirdetésekor, hogy mi fontos és mi nem.

Fényképet végül nem küldtem. Ellenben felhívtam őket, hogy mégis mi a helyzet ezzel az álláshirdetéssel. Néhány mondat váltása után azt közölte az illetékes, hogy majd küld egy tesztfeladatot, mert szeretnék látni, hogy a pályázók milyen kódot írnak.

Na, akkor talán más írhatta a weboldal szövegét – gondoltam naivan. Végre valaki, aki szakmai dolog alapján akarja első lépésben eldönteni, hogy kit akarnak felvenni. De, hogy magát a feladat kiírását miért nem lehetett kitenni a honlapra? Ezen nem kell sokat gondolkodnotok: itt a feladat(sor), amit küldtek.

Ha programozókat keresel, akkor első lépésben megfelelő tesztfeladatot találj ki! De az ég szerelmére, ne az éppen aktuális projektek részfeladataival ömleszd el a jelentkezőt!

Ha így teszel, csak lejáratod a céget. Hisz ki dolgozna szívesen ott, ahol az állásra pályázókkal akarják megoldatni az aktuális feladataikat?

Milyen a jó tesztfeladat?

Ennek megválaszolásához válaszolnod kell arra a kérdésre, az a szándékod, hogy felmérd, hogy a jelentkező tud-e használni valamilyen általatok preferált CMS-t, vagy az, hogy megtudd, CMS nélkül milyen kódot ír a jelentkező? A tesztfeladatra jellemző, hogy

Néhány óra, max. egy délután alatt megoldható

A benyújtott anyagot fel is kell dolgozni, át kell nézni. Így neked sem kell sok időt vesztegetni az átnézésükkel. Ezen kívül a többi, „nem nyert” pályázó idejét sem rabolod fölöslegesen csak azért, mert neked éppen ilyen kedved szottyant.

Pontos specifikáció

A feladat pontos leírását kell adni, ami tartalmazza a számotokra fontos követelményeket. Messzire kerülendők a specifikációban a homályos mondatok: „a feladat megoldása objektum közeli legyen”. Mert ugye az ilyen mondatoknak semmi értelme. Mi az, hogy objektumközeli? Vagy: „dinamikusan frissíthető honlapot kell létrehozni” Mert egyébként egy PHP alapú honlap milyen lenne? Statikus? A kifejezés: „pontos specifikáció” nem azt jelenti, hogy a leírásban mindent az égvilágon rögzíteni kell. Épp ellenkezőleg!

Ha CMS használata az igény vagy éppen ellenkezőleg, akkor azt közöld a pályázókkal!

Ezen a ponton összemosható a kettő, ha saját modult kell írni egy meglévő keretrendszerhez. De csak a cégedet járatod le, ha az az igény, hogy használjon a pályázó xy rendszert vagy épp ellenkezőleg, és ezt nem közlöd. Elég furcsa, ha a tesztfeladatot azzal utasítják el, hogy a pályázó használt vagy éppen ellenkezőleg nem használt keretrendszert – nem gondolatolvasókat keresel a cégedhez, hanem programozókat! Mit gondolhatunk a cégről, ha még egy egyszerű specifikációt sem tudnak írni?

Milyen a rossz tesztfeladat?

Vess egy pillantást a fenti feladatsorra és megtudod. Miért kellene tesztként hat feladatot megoldani? A mini webshoptól a fotógalériáig? Ezen kívül a feladat nagysága a legkisebb mértékben sem igazodik az elvárt megoldási módhoz – utólag kiderült, hogy saját kódot vártak. A specifikáció nem hogy pongyola, hanem hibás, van ahol a leírás ellentmond önmagának is.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a tesztfeladat rövid, néhány óra alatt megírható. És a pontos specifikáció nem azt jelenti, hogy mindent rögzíteni kell, amit csak el tudsz képzelni, mégkevésbé ötletszerűen összedobált leírás egyvelege.

A történet úgy folytatódik, hogy a feladatokat – a mini webshop kivételével – megoldottam Drupal rendszer alatt. Elküldtem a részükre, de az a levél amiben a feladatot küldték a következőt tartalmazta: „A feladatot, elkészítés után fel kell tenni egy tárhelyre, és a forrás kódot, mellékletként kell elküldeni részünkre.

Tesztelj te is, avagy a pályázók megismerésének következő lépcsőfoka!

Az azért elég ritka, ha egy cégnél arra sem képesek, hogy maguk telepítsék az elküldött tesztfeladatok megoldását. Nem utolsó sorban azért ajánlatos nektek elvégezni, mivel abból is leszűrhető némi infó, hogy melyik pályázó hogyan írja le a telepítés menetét. – Ebből levonható, hogy milyen specifikációt írna. Ami nem utolsó szempont, ha a leendő munkatárs képes megírni egyeztetés előtt álló specifikációt. – Ehhez rövid és lényegretörő fogalmazás kell. Ami igaz, hogy tanulható.
De ha ez nem is jön szóba, legalább ne járasd le a céged azzal, hogy még arra sem vagytok hajlandók, hogy az általatok kiosztott tesztfeladatok megoldását magatok telepítsétek.

A feladatok megoldásának beérkezése után jelezz vissza!

A beérkezett tesztfeladatokból már kialakul egy kép. De mindenféle döntés előtt előbb jelezz vissza, hogy mi tetszett vagy mi nem. Alapvetően minden pályázó szívesen veszi, ha valamiféle visszajelzést kap – nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Ezt meg ezt, így és így szerettétek volna, vagy így és így gondoltátok. Egyszerűen csak le kell írni a megoldásról a véleményed.

Itt egy kis kitérőt tennék. Hisz a konkrét tanácsok mellett egy történet szála is fut. Ezen kívül a történet ezen része kapcsolódni fog az ajánlásokhoz.
A tesztfeladat megkapása előtti napon találtam rá az egyik számomra fontos honlap vendégkönyvére. A honlapot az adott cég készítette. És mivel épp az előző hónapban javítottam ki egy BBCode osztály és a Joomla AkoComment komponens hibáit, és előtte jelent meg a Weblaboron a XSSDB attack database könyvjelző, így mindenféle morfondírozás nélkül kipróbáltam, hogy mennyire védett html injection ellen az adott vendégkönyv.

Egyébként, ha rátalálok egy vendégkönyvre nem ez az első gondom. Mint írtam számomra fontosnak tűnt az adott honlap, és épp előtte foglalkoztam ilyenekkel. Második lépésben a következő „rafinált üzenetet” próbáltam ki:

<script>alert(’html injection’);document.location=’http://google.co.hu’;</script>
Ahogy sejthető, hisz miért írnám le, ezzel sem foglalkozott a vendégkönyv programozója, úgy ahogy volt kiírta a html kódba, végül is üzenet-üzenet. Ez után írtam egy levelet a polgármesternek, hogy ez így nem igazán jó. Plusz felhívtam az adott céget, hogy ok, hogy a múlt héten beszéltünk állásügyben telefonon, de itt ez a hiba, meg kellene oldani. Szívélyesen megköszönték, hogy teszteltem a kódot, és közölték, hogy nemsoká küldeni fogják a tesztfeladatot is.

Na, erre jött a tesztfeladatsor, aminek az első feladata meglepő módon egy vendégkönyvre hajaz. Csak a tesztfeladatban egy „üzenetet” kellett megjeleníteni, egy vendégkönyvnél meg sokat. Ezek után elhamarkodott-e az a következtetés, hogy az aktuális projektek részfeladatait küldték el feladatként?

Lehetőleg hívj be mindenkit személyes találkozóra!

Eltekintve attól, aki semmilyen megoldást nem tudott adni a tesztfeladatra. Lehetőleg hívj be minden jelentkezőt megbeszélésre! Egy személyes találkozó sosem árt. Rangsorold a jelentkezőket a megoldások alapján, és hívd be őket ennek megfelelő sorrendben! De ha valamelyik jelentkezőről – minden bizonnyal végtelen bölcsességgel megáldva – már eldöntötted, hogy nem veszed fel, akkor feleslegesen ne pocsékold sem az ő, sem a te időd.

Ne feledd: a cél, hogy a cég jó programozót vegyen fel

Elméletileg ez a cél. Bár úgy tűnik, mintha az adott cégünknél egyáltalán nem számított volna a programozói ismeret.

Készülj fel megfelelő kérdésekkel!

Kapásból néhány kérdés, amiket alap kérdéseknek tartanék. A cél, hogy megismerd a leendő munkatársat. Megjegyzem, hogy az adott cégnél ilyen kérdések szóba sem kerültek.
  1. Milyen operációs rendszert használ? Miért?
    Erre nincs jó válasz. Abból a válaszból, hogy Linux vagy Windows még nem következik semmi.
  2. Milyen fejlesztői környezetet használ? Miért?
    Itt sincs olyan, hogy ez vagy az lenne a helyes válasz. A magam részéről a PHPEd-re esküszöm, de el tudok képzelni elvakult open source rajongót, vagy a fapados változatokat kedvelő fejlesztőket.
  3. Milyen verziókövető rendszert használ? Miért?
    Erre sincs jó válasz. Nekem itthon egyáltalán nem volt szükségem verziókövetésre. De csoportmunkánál ez elhagyhatatlan.
  4. Hogyan kell néhány alap Apache beállítást eszközölni?
    Olyanok, mint mod rewrite, mod expires, php beállítások. Csak alapvető dolgok, végül is nem webmestert keresel.
  5. Milyen CMS rendszert ismer készség szinten?
    Még akkor is, ha a cég nem használ CMS-t. Jól jöhet, ha akad aki ért a Drupálhoz vagy a Wordpress-hez. Megjegyzem, hogy a Joomla ismeretéért ne adj plusz pontot, ha úgysem használjátok.
  6. A jelentkező szerint minek kell megfelelnie egy honlapnak? Miért?
    Mármint technikailag. Én erre a kérdésre a következőt válaszolnám:
    A honlap kódja érvényes XHTML 1.0 Strict; a CSS hibaüzenetek megengedettek; kikapcsolt JavaScript nélkül is működőképes; megfelelően működik IE 6.0, IE 7.0, FF 1.5 és Opera 9.0 böngészők alatt; bármelyik oldal közvetlenül nyomtatható – a magyarázatot most elhagynám, biztos van aki nem ért az itt felsoroltakkal egyet. A cél nem is ez volt, csak példaként szerepel.
  7. Milyen fő PHP verziót használ? Miért?
    Erre jelenleg adódik a megfelelő válasz: PHP5. De csak minimum a ppp és a get/set ismeretével. De én megfelelő miérttel el tudnám fogadni a PHP4 választ is.

És még ki lehetne találni néhány alapvető kérdést. Amik egy része plusz pontokkal járhat, de nem feltétlenül perdöntőek. Arra alkalmasak, hogy megismerd a jelentkező személyiségét és ismereteit. Szóval az ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket teljesen elhanyagolhatónak tarthatták az adott cégnél. Akkor mégis mit kérdeztek?

Hát valójában semmit. Azt mondták, hogy a cégvezetővel való beszélgetés előtt át kéne néznem egy kódot, van benne két hiba, meg kellene találnom. Naivan azt hittem, hogy fél, egy oldalas kódot kapok. E helyett egy 12-14 oldalas, körülbelül 6-7 osztály kódját tartalmazó kódot toltak az orrom alá. Az ötödik hiba körül abbahagytam a kód követését, gondoltam ennyi elég lesz. A hibák, amikre emlékszem:
  • Az adatbázisra a ’tabla’ szóval hivatkoztak.
  • Az egyik konstruktor nem kapott paramétert, miközben az nem opcionális volt.
  • Teljesen hiányzott a kódból két metódus, ami meghívásra került.
  • Az fopen() és a filesize() elérési út nélkül kapták meg a fájlnevet.
  • Ilyenképpen akartak meghívni egy metódust: call_user_function($objektum, $metodus, $parameter);
  • Az egyik sor valami ilyesmi volt, ami olyan kódrészletben szerepelt, ami többször is meghívásra került: echo ’hello’,$object;

Valahol itt hagytam abba a kód elemzését. Végül a call_user_function() híváson kívül a többire azt mondták, hogy nem ezekre gondoltak. Keressem meg azt a hibát, amire ők gondoltak.

Töltess ki gyorsan megoldható feladatsort!

Töltess ki 10-12 kérdést tartalmazó, The Zend PHP Certification Practice Test Book-szerű kérdéssort. De még véletlenül sem tíz egynehány oldalas, követhetetlen programkódot kell a jelentkező orra alá dugni. Mert mit is vársz ettől? De a rövid tesztkódokkal ellenőrizhető a jelentkező aktuális felkészültsége. Figyelj arra, hogy olyan tesztet adj, amit te is meg tudnál oldani!

A cégvezetővel való beszélgetés arról szólt, hogy tulajdonképpen ők remek weblapszerkesztők, és én tévedek, bármi légyen is az. Első lépésben szóba került, hogy nem jó nekik, hogy Drupálban oldottam meg a feladatot, ez egyébként fel sem tűnt a cégvezetőnek, pedig az alapértelmezet smink volt alatta. Majd közölte, hogy azért nem használnak CMS-t mert a licence nem engedi, hogy pénzt kérjenek érte. Ennek megtárgyalása után, feltett egy általános kérdést, amire értelmes választ nem lehet adni. Valami olyasmit, hogy hogyan gondolom az együttműködést és tudok-e csoportban dolgozni? Ugye mindenki érti, hogy ezekre a kérdésekre nem lehet normális választ adni!

A kérdéseid legyenek konkrétak, és legyenek céljaik!

A „megfelelő kérdések” résznél felsorolt példa kérdések egy részénél nincs jó válasz. Azok a kérdések nem teszt jellegűek, ahol egyértelmű lenne, hogy minden esetben a B válasz jó, a C rossz. Arra valók, hogy beszélgetni lehessen róluk. De vannak olyan kérdések, amik épp ilyenek. Erre való a rövid tesztfeladat sor. És vannak olyan kérdések, amikre egyáltalán nincs értelmes válasz. Ilyen például az, hogy „hogyan gondolja az együttműködést”. Most a pályázónak át kellene mennie távollátóba vagy jósba? Mert ugye van egy bizonyos munkafolyamat minden cégnél. Ahhoz meg a munkatársaknak igazodnia kell. Csak olyan kérdést tegyél fel, amire tudod, hogy milyen választ vársz! Semmitmondó kérdésekkel csak önmagadat járatod le. Azért hívtad be a jelentkezőt, hogy megismerd, nem azért hogy semmitmondó dolgokról cseverész vele!

Ezután a beszélgetésünk nagyobbik részét az tette ki, hogy kérdőre vontak, hogy hogy mertem egyáltalán jelezni a vendégkönyv hibáját a polgármester felé. Aztán azért is, hogy meg mertem írni, hogy a feladat kiírása két súlyos hibát tartalmaz. Elsőnek nem is értette, hogy miért súlyos hiba az, ha egy ajánlatkérő oldal automatikusan visszaküldi a begépelt szöveget a megadott emailcímre.
Aztán vázoltam neki azt a helyzetet, ha készítenek egy cégnek egy honlapot, majd spamet küldenek ki rajta keresztül, aminek az lesz a következménye, hogy bepereli az adott cég őket hitelrontás vagy akármilyen jogcímen, és minden ismerősüket figyelmezteti, hogy ezzel a céggel nem érdemes dolgoztatni. Akkor vajon érdemes-e ilyen ajánlatkérő űrlapot készíteni? A cégvezető szerint ezt ő a legkisebb mértékben sem nevezné súlyos hibának. Hogy ők aztán mittudom én hány weblapot készítettek, de ilyen még nem fordult elő.

A második felvetésem, hogy azért html kódokat nem szoktunk egy az egyben megjelentetni, egy kézlegyintéssel intézte el, hogy ez aztán bagatell, és hogy merem én ezeket súlyos hibának titulálni!

Ha cégvezető vagy, és nem értesz a programozáshoz, akkor ajánlatos nem kioktatni a programozót a szakmájából!

Csak magadat és a céged járatod le azzal, ha azt hiszed, hogy ha átlagon felüli a kereseted, már mindenhez értesz. Ez így megfogalmazva teljesen egyértelmű, de néhány cégvezető mintha erről tudomást sem venne. Hidd el, hogy a programozó sem fog téged kioktatni menedzselésből.

Döntés után jelezz vissza!

Ha meg van a döntés, hogy kit veszel fel, akkor az elutasítottakat is értesítsd! Írd meg a döntés okát is! Hogy nem érsz rá? Hát a jelentkező ráért arra, hogy a te feladataiddal foglalkozzon? Így utólag teljesen feleslegesen. Akkor legalább azzal tiszteld meg, hogy leírod, vagy felhívod, hogy miért nem ő került kiválasztásra!

A felvétel után: türelem

Egy munkahely alapvetően zárt közösség. Minden új munkatársat a régiek nehezen fognak elfogadni. Persze minden csoda három napig tart. De cégvezetőként bizton számíthatsz rá, hogy akad olyan munkatárs, aki az újakat akarva-akaratlanul is ki akarja fúrni. Ezt egy cégvezetőnek tudni kell kezelni, vagy legalább tudatában lenni. Minimum furcsa, ha nem ismered a munkatársaidat, de az általuk közölt dolgokat tényként kezeled.


Mindezeket átolvasva talán jobb felvételiztető rendszert találnak ki egyes cégeknél. Vagy egyáltalán bevezetnek valami normális protokoll szerű dolgot. Ami közelebb áll valamiféle egzakt dologhoz, mint olyan teljesen szubjekthez, hogy fénykép alapján eldönteni, hogy valaki milyen programozó. Ajánlani tudom még Joel írását a felvételiztetésről.
 
1

Kákán is csomót

Török Gábor · 2007. Szep. 13. (Cs), 07.51
Néhány észrevétel, véletlenszerűen kiragadva a bejegyzésből:
  • Meglepő módon a honlapon nem referenciákat vagy egyéb előszűrésre alkalmas dolgokat kértek, hanem fényképes önéletrajzot.
    Nem értem, ez miért gond. Nyilvánvalóan egy fényképes, szakmai önéletrajzra kell gondolni, ahol természetszerűleg helye van a referenciáknak, szakmai kompetenciáknak. A fényképpel kapcsolatban furcsálom az aggályaidat, elvégre emberek vagyunk, társas lények, ha már önéletrajzot ad le valahova az ember, adja hozzá az arcát is.

  • Ha szerinted a "ki milyen operációs rendszert használ" kérdésre nincs jó válasz, akkor az, hogy egy weboldal kódja érvényes XHTML bármi, még kevésbé szempont. Egy verziókövető és operációs rendszer ismeret előny, de akár kritikus döntési pont is lehet két versenyző között, ha az egyik jelentkező betanítása emiatt várhatóan sokkal rövidebb energiát fog felemészteni az alkalmazó részéről.

  • Megjegyzem, hogy a Joomla ismeretéért ne adj plusz pontot, ha úgysem használjátok.
    Eléggé hullámzik a bejegyzés hangvétele, ezen a ponton például felnevettem. A Joomla nekem sem a szívügyem, de alapos Joomla fejlesztői ismeretek legalább annyira hasznosak, mint a Drupalban tett jártasság - hogyne mondjam, rossz példából néha többet lehet tanulni.

  • Hogyan kell néhány alap Apache beállítást eszközölni?
    Olyanok, mint mod rewrite, mod expires, php beállítások. Csak alapvető dolgok, végül is nem webmestert keresel.
    Feltenném bátorkodva a kérdést, ki a webmester? Elég érdekes hozzáállás, hogy egy fejlesztőtől nem elvárt az, legyen tisztában azzal, milyen platformon fog futni az alkalmazása, milyen paraméterek befolyásolják a viselkedését.
2

menedzsment

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 13. (Cs), 11.37
Csak magadat és a céged járatod le azzal, ha azt hiszed, hogy ha átlagon felüli a kereseted, már mindenhez értesz. Ez így megfogalmazva teljesen egyértelmű, de néhány cégvezető mintha erről tudomást sem venne. Hidd el, hogy a programozó sem fog téged kioktatni menedzselésből.

Jópár esetben (bár nem minden esetben) kézenfekvő menedzsment kérdésekről van szó idefent, de itt azért nem tudtam megállni, hogy rámutassak, hogy pontosan az történik, amit a programozók állítólag nem csinálnak :) Ez a bejegyzés egy szubjektív menedzsment úmtutató egy magát programozóként definiáló tollából.
14

Igazad van, ...

Balogh Tibor · 2007. Szep. 14. (P), 10.48
abból a szempontból, hogy valóban tanácsokat írtam le a menedzsment részére. Hogy ez most kioktatás-e vagy sem, azt mindenki döntse el saját maga.
3

szórakoztató

rrd · 2007. Szep. 13. (Cs), 11.51
Így kívülről olvasva roppant szórakoztató a leírás. Nem vagy egyedül ilyen élménnyel. Itt egy hasonló élmény.

Nem ritka, hogy álláshirdetés címen egy-két modult akarnak ingyen megíratni a jelentkezőkkel. Ez van.
4

szép kis cég

aston · 2007. Szep. 13. (Cs), 13.24
Borzasztó hogy egyre többet hallani hasonló "visszaélésekről". A bejegyzést érdekesnek találtam, de úgy érzem itt csupán egy nyílt, egyértelmű átverésről van szó.

Állítólag bevett szokás, hogy az állást kereső szakemberektől bizonyos előnyökre akarnak egyesek szert tenni mások, na de hogy ennyire nyíltan ? Azért ez már gerinctelenség a javából.

Prog.hu-n olvastam egyszer egy "programozói verseny" hirdetést, ahol komplett weboldalt kellett készíteni, és képzeljétek, a legjobb megoldást 50.000 forinttal jutalmazták. Micsoda nagylelkű felajánlás!

Az ilyen és hasonló átverések nagyon fel tudnak dühíteni, szerintem érdemes lenne fekete listát vezetni ezekről a cégekről, na de persze ezt nem tehetjük meg...
6

miért ne

gex · 2007. Szep. 13. (Cs), 13.55
szerintem érdemes lenne fekete listát vezetni ezekről a cégekről, na de persze ezt nem tehetjük meg...

miért ne lehetne megtenni, az rrd által linkelt oldalon kint van a cég neve (persze nem egyértelműen, de ki lehet találni), elég lenne ezeket összegyűjteni, máris lenne némi támpont, ha valaki munkát keresne.

az egyik hazai oldalon csinálnak hasonlót a designerek is (talán a propono.hu-n, bár ebben most nem vagyok biztos), persze nem rendszerezett formában, csak úgy beírják mit tapasztaltak.
22

Azért ne

Wabbitseason · 2007. Szep. 14. (P), 14.09
Azért nem érdemes ilyen "feketelistát" csinálni, mert nem hiszem, hogy bizonyítani lehetne a visszaéléseket.

Hogyan szűrnéd ki például, hogy egyes cégek pitiáner emberkéi ne a konkurenciát fikázzák?
23

a közösség ereje

gex · 2007. Szep. 14. (P), 14.41
valahogy úgy képzelem, mint a digget/wikipediát. persze elképzelhető, hogy egy idő után a nagy cégek fizetett emberekkel szemetelnék tele a véleményeket (mint ahogy ilyenről néha lehet hallani a wikipedia kapcsán is), de én azért úgy gondolom, hogy ha a webfejlesztő/programozó közösségnek érdeke fűződne egy ilyen adatbázis fenntartásához, akkor hajlandó is lenne azt karbantartani.
egy próbát mindenképpen megérne.

arról nem is beszélve, hogy ez megfordítható és fel lehet építeni egy munkavállalói adatbázist is, aminek segítségével ki lehetne szűrni a kontárokat és a webfejlesztés, mint fogalom nem süllyedne el a "honlap 15.000-ért!" típusú hirdetések között.

végül az egészet egy rendszerbe összeolvasztani (mivel egy cég vagy személy lehet munkaadó és munkavállaló is egyben) és már kész is lenne egy olyan adatbázis, ami megkönnyítené mindannyiunk életét.
7

még egy ilyen "verseny"

Marcell · 2007. Szep. 13. (Cs), 14.01
Hasonló "versenyről" tudósítanék én is: pályázat, hogy csinálj honlapot és a díj: azt fogják használni, te pedig híres leszel! Nagyon! Ha már gazdag nem is, legalább híres. Kár, hogy ez egy kis névtelen oldal volt - olyannyira, hogy már nem is emlékszem a nevére... :)
5

nem fekete és fehér

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 13. (Cs), 13.52
nagy érdeklődéssel olvastam a bejegyzésedet, mert minden ötlet jól jön. jó írás és alapvetően természetesen igazad van, és mivel az adott céget nem ismerem, lehet, hogy ott éppen ülnek a negatív feltételezéseid. mégis hadd magyarázzak meg néhány pontot a túloldalról.

- a fénykép kell. egy kisebb felvételi folyamatban is legalább 10 emberrel kell foglalkozi, akikkel esetleg több hetes eltéréssel találkozol, és képzettségüket , akár habitusukat tekintve valószínűleg elég hasonlóak is vannak köztük. a megkülönböztetésnek nagyon fontos eleme az arc, és a doksik kötése az emberhez fényképpel történik. anno mikor én felvételiztem, le is fényképeztek helyben. persze engedélyt kértek rá.
- egyetértek, hogy egy próbafeladat megoldása ne igényeljen 4-8 óránál többet. mi is így lőjük be a feladat méretét. viszont elég fontos, hogy ne egy rutint adj ki feladatnak, hanem egy komplett egészként értelmezhető egységet. ugyanis ilyenkor sok mindent lehet látni, amit a kódból nem. a minőségre való igényt, a megjelenésre való igényt, a teljességre való igényt.
- ha már Joelt idézted, rá utalva válaszolnék a céltalannak tűnő kérdések értelmére. nagyon fontos információkat lehet szerezni ilyen "eszmecsere" keretében. megkérdezzük a volt munkáiról, és olyasimről is, hogy mit szeretett ott, mit nem szeretett. nem azért, mert a konkurenciát pásztázzuk, hanem hogy felmérjük, hogy milyen a jelentkező viszonya a munkájához, a munkaadójához, stb. és természetesen ez átvihető bármilyen más témára is (programnyelv, keretrendszer, stb.).

köszönjük az összefoglalót, bár lenne esély egy hasonló terjedelmű írásra a túloldalról is... tartok tőle, én nem tudok tenni az ügyben most.

jó munkát, jó keresést,
Tasi
15

Kérdések

Balogh Tibor · 2007. Szep. 14. (P), 11.17
Akkor Ti pont olyan kérdéseket tesztek fel amiről lehet beszélgetni. De lehet erről eszmecserét folytatni? - "Tud csapatban dolgozni?" - Tudok. :) Majd megkérdezte, hogy hogyan gondolom az együttműködést. - Ennek a magyarázata szerepel a bejegyzésben. Az általad javasolt kérdésekről lehet, ahogy írod, eszmecserét folytatni.
8

a "hülye" kérdésekről

Marcell · 2007. Szep. 13. (Cs), 14.21
Ha valaki egy ilyen próbaoldalt kér, mint a cikkben említett, én alapból nem állnék szóba vele. Már a végigolvasásban is elfáradtam, nemhogy még le is kódoljam. Egyértelmű, hogy lehúzás, az ilyen bohócokkal szóba sem szabad állni, mert aztán téged is égetnek később.

Magával a fényképes önéletrajzzal sztem amúgy nincs probléma, sőt: én is szeretem, ha valaki az arcát is meri adni a megnyilvánulásaihoz (interneten főleg). Például utálom azokat a blogokat, ahol nem lehet megtudni, ki a szerző. Nagy arccal osztja az észt, de nem tudni ki is valójában - aztán kiderül, hogy egy 14 éves geek gyerek mondja ki az áment a párkapcsolatokról... merthogy ő aztán nagyon kompetens a témában. A másik kedvencem, amikor a katolikus papok beszélnek a házasság előtti szexről... hát no komment. :) (amúgy vallásos vagyok, de a túlkapásokat nem szeretem)

Más: tőlem is kérdeztek már hasonló furcsákat interjún. Pl: miben vagyok jobb, mint a többi felvételiző - anélkül, hogy ismertem volna őket. Csak így ránézésre kellett őket fikázni. Amúgy véletlenül tudtam is volna erre mit mondani (mert volt az egyik konkurenciának egy köztudott "gyengéje"), de mégse mondtam, mert van gerincem. Megmondtam, hogy másokat ismeretlenül nem fogok fikázni. Válaszként még bíztattak egy darabig, hogy a többiek már úgyis leoltottak engem, én is csak nyugodtan, de sztem a válaszom megfelelő volt.

Az ilyen dolgok szakmai szempontból az átlagember szemével hülyeségnek tűnnek, de aki egy kicsit is többet ért a pszichológiához, nem lepődik meg ezeken. Lásd például stressz-interjú (nekem már volt :D)... látszólag semmi értelme a folyamatos szemétkedő kötekedésnek, de mégis van: leszűrik mennyire lehet terhelni, mikor anyázol vissza. Nem kell szóban, hiszen figyelik a testbeszéded. A kezed, a lábod és anélkül, hogy bármit is kimondanál, már el is buktál a szemükben.

Persze az adott cégnél valószínűleg fel sem merül a tudatos pszichológiai hozzáértés, hanem egyszerűen csak idiótákkal találkoztál. Nagyvállalati környezetben azonban ennek súlyos értéke van!
9

hülye kérdésekről jóhiszeműen

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 13. (Cs), 14.31
Más: tőlem is kérdeztek már hasonló furcsákat interjún. Pl: miben vagyok jobb, mint a többi felvételiző - anélkül, hogy ismertem volna őket.


Ennek én látom értelmét, csak így feltéve: Mire vagy különösen büszke a szakmai tapasztalatodban/tudásodban/stb, amivel szerinted a legtöbb jelentkező nem büszkélkedhet?

Ezt én egy jó kérdésnek tartom, amiről lehet és érdemes beszélni. Bár bizonyára még az általam elővezetettnél is tapintatosabban is meg lehet kérdezni...

Nem lehet, hogy a kérdező erre gondolt?
16

A delphoi jósda kinyitott :)

Balogh Tibor · 2007. Szep. 14. (P), 11.20
Nem lehet, hogy a kérdező erre gondolt?

Lehet, de az is lehet, hogy nem.
19

erre is

Marcell · 2007. Szep. 14. (P), 13.06
Nyilvánvalóan erre is(!) irányult, de a körülmények inkább a másikra engedtek következtetni. Az másik kérdés, hogy a felvételiztető tiszta idióta volt - utólag többszörösen bizonyította is... :)
10

jó téma

virág · 2007. Szep. 13. (Cs), 15.03
Szia,

néhány dologgal nem értek egyet, de már maga az óriási pozitívum, hogy szóba került ez a dolog. Sok fura cég van, legalább annyi mint fura állásra pályázó...

Éppen most váltottam munkát így az utolsó hónapban 2x is voltam egy cégnél és eddig náluk tetszett legjobban az interjú. Kérdőív amiből az interjúztató kérdez, mindkét alkalommal más volt ez a személy és mindkét alkalommal fejlesztő, hozzáértő - én abból indulok ki, hogy ha két programozó beszélget, akkor mondjuk másfél óra alatt el lehet dönteni valakiről, hogy mihez ért valójában és mihez nem. Ehhez empátia is kell mindenkiből nem lehet interjúztató (jó), de sokan szeretik ezt csinálni mert alakíthatnak és kiélhetik a fölényüket. Teszt nem volt mert ők kerestek meg ajánlás alapján így ismerték a szakmai előéletemet és megbíztak bennem.

Teszt. Nálunk (jelenlegi cégemnél) egy ici-pici program kódját kell működésre bírni, amiben szándékos hibák vannak, mérhető vele a JS, PHP és a HTML tudás is. Egy órát adnak rá és 70%-os működés már elfogadható mert eléggé sokrétű hibafajták vannak benne (rossz regexp, hibás fileupload stb.). Szerintem ez korrekt teszt. Nem kell túlcifrázni meg webszerverre feltöltögetős dolgokat kérni, minek??? Hát még aktuális projektből részeket, brrr. Ez nagyon gáz!

Cégek stílusa. Különböztessük meg a magyar és multi cégeket. Már itt lesz eltérés. Sok cég iszonyatos céges kultúrátlanságban leledzik, sok rémtörténetet hallottam és egyszer 1-et átéltem én is. A megoldás: nem kell odamenni, ha gyanús valami akkor le kell tojni, mást nem tehetsz. A te eseted is ezt bizonyítja. Szerintem. :) Magyarul: menjen a fenébe aki pökhendi és szivatni akar.
11

Nem csaik programozoknal van ez igy

toro · 2007. Szep. 13. (Cs), 21.58
Nehany eve nagyon sok intejun vettem reszt: ra kellett jonnom, hogy a teszt munkat nem azert talaljak ki, hogy teszteljenek, hanem hogy szerencsetlen remenykedo jeloltekkel oldassanak meg feladatokat, vagy hogy lopjanak toluk kreativ otleteket.
Egyszer egy ceg honlapjan, ahova nem nyertem felvetelt - bar "nagyon szep volt a munka", "nagyon tetszett" - felfedeztem a teszt munkam egy-ket jellegzetes kreativ otletet, mikozben a ceg ismet hirdette a poziciot, amit 2-3 honappal korabban palyaztam.
Azota olyanokkal, akik teszt feladatot adnak, nem allok szoba. Ott van a honlapom, a referencia listam, azt tudom - kevesebbet biztos nem tobbet valoszinuleg. Ha ez nem elegendo, akkor az en reszemrol a targyalas be van fejezve.
Teljesen egyetertek azzal, hogy egy rovid tesztsor alapjan - 20-40 perc - meg lehet itelni, hogy a jelentkezo kompetens-e egy adott poziciora. Persze a feladatok osszeallitasaba energiat kell fektetni, fel kell keszulni.

Fenykep: en olyan heleyekre nem jelentkezem, ahol fenykepet kernek.
Az ok egyszeru: diszkriminatibv kitetelek - eletkor, nem, borszin, faji hovatartozas - nem tehetok be egy hirdetesbe, de egy fenykeprol ezek a "kizaro okok" leolvashatok. Tehat, aki fenykepet ker, az valoszinuleg olyan elvarasokat tamaszt a jelentkezovel szemben, amik nem nyilvanosak, igy a jelentkezeskor nem tudom eldonteni, valoban esellyel palyazhatok-e (valoszinuleg nem).

Az ot evvel ezelotti 11 honapos allaskereses soran rendkivul sok negativ tapasztalatot gyujtottem az interjukrol. Ezert inkabb most abbahagyom...
13

re 20-40 perc

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 13. (Cs), 22.56
Teljesen egyetertek azzal, hogy egy rovid tesztsor alapjan - 20-40 perc - meg lehet itelni, hogy a jelentkezo kompetens-e egy adott poziciora. Persze a feladatok osszeallitasaba energiat kell fektetni, fel kell keszulni.
Ezt én kicsit kevésnek érzem. Nem véletlen, hogy például multiknál (ahol elég sok energiát fektetnek az emberek kiválasztásába) gyakran 1-2 napos a kiválasztás, több interjú különböző emberekkel. Itt persze az is benne van, hogy egy nem megfelelő ember kiválasztása több kárt okoz. Pl. hallottam ilyet nemrég, hogy ilyen környezetben egy új munkatárs kb. 6 hónapig nem hoz pénzt. (Ezeken a helyeken persze bonyolultabb infrastruktúra van, ott a kiválasztás kültsége is, vagy mondjuk 1-2 hónapos külföldi tanfolyammal indul a dolog.)


Üdv,
Felhő
20

A nagyvállalatok kiválasztási politikája

toro · 2007. Szep. 14. (P), 13.59
Ne felejtsd el, hogy a nagyobb cégeknél a HR alias Személyzeti osztály kell, hogy bizonyítsa önmaga szükségességét és fontosságát. Ezért aztán a kiválasztási folyamatba olyan belépési pontokat iktatnak be, ahol a szakmaiság teljességgel érdektelen, valamiféle (ál)pszihológiai megközelítéssel próbálnak rájönni pl. arra, hogy képes vagy-e a csapatban dolgozni.
Amikor egy banánt majszoló 22-25 körüli fiatal hölggyel kell először beszélnem ahhoz, hogy egyáltalán eljussak szakmailag kompetens személyhez, nem tudom komolyan venni a HR személyét.

Parkinson törvényét tudnám ide citálni több pontban is, de talán a Kiválsztás Elvei fejezet egy részlete a leginkább ideillő:
A pszichologiai beszélgetés mai, fejlett formája a meghívésos istenítélet. A jelöltek egy kellemes hétvégét töltenek el szakértői megfigyelés alatt. Ha valamelyikük megbotlik a lábtörlőben és azt mondja: "A fene enné meg!" - a háttérben ólálkodó szakértők előrántják a jegyztfüzetüket és bejegyzik: "gyenge fizikai koordonáció" és "önfegyelem hiánya". Felesleges volna ezt a módszert részletesen leírni, hiszen eredményei itt vannak körülöttünk mindenfelé és nagyon siralmasak. Azok, akik megfelelnek az ilyen vizsgáztatók előtt, rendszerint óvatosak és gyanakvó hajlandóságúak, pedánsak és szőrszálhasogatók, keveset beszélnek és semmit sem csinálnak. Ha e módszer segítségével választanak ki valakit ötszáz jelentlkező közül, gyakran előfordul, hogy néhány hét múlva kiteszik, mivel még a maga részlegének mértékével mérve is használhatatlan.

A munka az ötvenes években született, de fél évszázad múltán csak hatványozódott az érványessége
12

értem is meg nem is ;)

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 13. (Cs), 22.49
Szia!


Az elején szögezném le, hogy maga az említett cég az valóban komolytalannak tűnik, a példafeladat LOL, de ezenkívül viszont szerintem jó pár dologhoz nem a legjobban állsz hozzá, rengeteg olyan észrevételed volt, ami szerintem tökre nem helyénvaló. Ehhez jön még hozzá, hogy valszeg túl sok helyen még nem dolgoztál, nem tudhatod, hogy milyen egyéb szempontok lehetnek egy ember kiválasztásakor. Sok olyan dolog van, ami nem tűnik logikusnak, de egy munkaadó szempontjából fontos lehet. Próbálj meg nem abból kiindulni, hogy az biztosan f@szság, hanem gondolj arra, hogy hátha nem az az értelme, mint amire Te gondolsz (lásd fénykép).

Először is a legfontosabb, hogy nem egyszerűen egy jó programozót keresel, hanem egy embert egy már meglévő csapatba. Ez a kettő messze nem ugyanaz. Ha valaki antiszociális, és például a vitáiban is nem képes konstruktív lenni, akkor majdnem mindegy, hogy mennyire jó programozó, nem tesz jót a csapatnak, erőteljesen ronthatja a morált. Másik példa, hogy valakinek a tudásával nincs gond, de például elég szétszórt, gyakran hibázik, ilyenkor a főnökének ez nagyobb hátrány, mint egy szerényebb képességű fejlesztő, akinek kicsit tovább tart, de megbízható a munkája. Vagy például szintén személyes tapasztalat, hogy adott egy nagyjábó jó fejlesztő, de nem képes a járulékos "adminisztratív" munkákat is megcsinálni (dokumentálás, kódolási szabvány, tisztességes commit üzenetek stb.), ez megint iszonyat bosszantó tud lenni, hogy ha ilyen téren folyamatosan harcolni kell (megjegyzem szerintem ezek a dolgok nagyon fontosak, legalább annyira, mint a jó kód).

Ha programozót keresel, érdemes feltenni a kérdést, hogy a fényképalbumodat akarod bővíteni, vagy programozót keresel?
Alap esetben is egy fénykép ad egy összbenyomást valakiről. Ennek persze nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, de azért számít. Akárcsak olyan apróságok, hogy milyen képet választ (veszi-e a fáradtsgot, hogy egy rendes (étrsd helyzethez illő) képet válasszon). Ami viszont fontosabb, hogy jobban tudod kötni a CV-ben lévő infókat egy adott emberhez. Nekem is volt olyan, hogy hirtelen rángattak be interjúra, és volt amikor már nem emlékeztem biztosan arra, hogy mit is küldött az illető, de volt amikor arcról beugrott, hogy ja ő szimpatikus kódott küldött be.

Ha programozókat keresel, akkor első lépésben megfelelő tesztfeladatot találj ki! De az ég szerelmére, ne az éppen aktuális projektek részfeladataival ömleszd el a jelentkezőt!
Ezzel teljesen egyet értek, tök gáz. Nem is azért feltétlenül, mert hogy mondjuk futó projekt, hanem jellegénél fogva.

Milyen a jó tesztfeladat?
Az tényleg jó dolog, ha embei időben meg lehet oldani, de azért az szükséges, hogy valamilyen szinten komplex feladat legyen. Lehessen látni, hogy szervezed a kódodat, milyen megoldásokat választasz, mennyire vagy otthon biztonságot érintő kérdésekben, illetve akára az is érdekes lehet, hogy magadtól mennyi energiát fektetsz a dologba, mennyire fontos, hogy teljesen korrekt megoldást adj ki a kezedből, mennyire fontos számodra az, hogy jó benyomást kelts abban, aki mindössze ezen kódok alapján tudja megítélni a munkádat.

Az azért elég ritka, ha egy cégnél arra sem képesek, hogy maguk telepítsék az elküldött tesztfeladatok megoldását.
Ez itt részben véleményes. Én nem egyszer szó szerint szoptam vagy egy órát, mire sikerült telepíteni az illető cuccát (nem a követelményeknek megfelelő rendszert feltételezett), plusz valami nagyon nyakatekert konfigja volt. Többiek már mondták is, hogy hagyjam a francba, csak azért én szerettem volna tényleg rendesen értékelni. Szóval lehet ilyen téren elég rossz tapasztalatok is jelentkezőkkel szemben.

Lehetőleg hívj be minden jelentkezőt megbeszélésre!
El nem tudod képzelni, hogy milyen emberek képesek jelentkezni profi PHP fejlesztőnek, plusz gondolj bele, hogy a másik embernek is ugyanúgy értékes az ideje, nem csak a tiéd. Volt akinek jól működött a tesztfeladata, de nagyon gyenge volt a kódja, miért hívjam be egy interjúra? (Csak vesztegetjük egymás idejét?)

# Milyen operációs rendszert használ? Miért?
# Milyen fejlesztői környezetet használ? Miért?
# Milyen verziókövető rendszert használ? Miért?
# Hogyan kell néhány alap Apache beállítást eszközölni?
# Milyen CMS rendszert ismer készség szinten?
# A jelentkező szerint minek kell megfelelnie egy honlapnak? Miért?
# Milyen fő PHP verziót használ? Miért?
Ezek például teljesen helyénvaló kérdések. Egyrészt egy csomó dolgo kiderülhet a jelentkezőről, hogyan viszonyul a dolgokhoz (pl. mennyire rugalmas!), de számíthat csak olyan szempontból is, hogy mondjuk nem vagy teljesen biztos a jelentkező PHP tudásában, és mondjuk kiderül, hogy a cégen belül használt dolgokhoz abszolút nem ért, akkor ez elbillentheti a mérleg nyelvét. De ennél egyszerűbb eset, ha csak egy helyre keresel embert, akkor két hasonló jelentkező közül azt veszed fel, aki könnyebben "beilleszthető" a céges infrastruktúrába. Amúgy például 6. kérdés szerintem kifejezetten fontos lehet, de a 2., 3. és a 7. is kifejezetten fontos, sok mindent meg lehet tudni az illetőröl, hogyan viszonyul a dolgokhoz.

Töltess ki 10-12 kérdést tartalmazó, The Zend PHP Certification Practice Test Book-szerű kérdéssort.
Hát szerintem egy ilyet is nagyon nehéz korrekten összeállítani, plusz megfelelően értékelni is. Rengeteg helyzetet tudnék por és kontra is elképzelni. Pl. Java listán volt nerég thread, hogy SCJP (remélem jól írom :D) kb. pár nap alatt tök jól fel lehet készülni megfelelő könyvekből. Pont néztem pár Zend teszt példasort is, hát volt benne pár agyatlanság, pl. nem gondolnám fontosank, hogy fejből tudjam a HTML kódba ágyazott PHP kódok esetén milyen extra lehetőségek vannak. (Bár pont nemrég kellett, mert egy projekthez sima PHP templateket használunk (Fraki ;)), utánanéztem).

Csak magadat és a céged járatod le azzal, ha azt hiszed, hogy ha átlagon felüli a kereseted, már mindenhez értesz.
Ezt kicsit demagóg ;), lehet, hogy csak simán fasz.

Döntés után jelezz vissza!
Ez teljesen jogos.

Egy munkahely alapvetően zárt közösség. Minden új munkatársat a régiek nehezen fognak elfogadni.
Ez így szerintem erős túlzás, és általában nem igaz. Elég sok helyen nem tapasztaltam ilyesmit (volt azért ellenpélda is), mondjuk ez nagyban függ a szituációtól is, hogy milyen szerepben kerülsz oda a céghez, plusz függ a saját érzelmi intelligenciádtól is, nem ronthatsz ajtóstul a házba, ki kell tapasztalni a helyi viszonyokat.


Üdv,
Felhő
17

Néhány megjegyzés

Balogh Tibor · 2007. Szep. 14. (P), 12.29
Fénykép
Én Toroval értek egyet. Egy fénykép alkalmas a diszkriminálásra, és nem egy nélkülözhetetlen dolog. Miből döntsem el, hogy miért kell neked fénykép? Ezen kívül egy személyes indok: Nem igazán vagyok fotogén. – Az adott cégnél elmondásuk szerint nyolca jelentkeztek. Ennyi embert azért fénykép előzetes bekérése nélkül is meg lehet jegyzetelni, vagy ahogy fentebb írták, utólag kérni.

Kód
Az hogy komplex még nem ellentétes azzal, hogy max egy délután megoldható.

Telepítés
Amit itt írsz, szerintem az általam leírtakat igazolja. Nem jutottál több infóhoz a jelentkezőről azon keresztül, hogy te végezted a telepítést?

Jelentkezők behívása
A bekezdés záró mondata elkerülte a figyelmed: ha valamelyik jelentkezőről már eldöntötted, hogy nem veszed fel, akkor feleslegesen ne pocsékold sem az ő, sem a te időd.

El nem tudod képzelni, hogy milyen emberek képesek jelentkezni profi PHP fejlesztőnek

Én egyáltalán nem tartom magam profinak. Még ebben a bejegyzésben is írtam magamról egy-két keresetlen szót.

Tesztkérdések
Az elmúlt napokban teszteltem magam a fent említett könyvvel. Tényleg vannak benne agyament kérdések. Biztos van aki fejben tudja tartani a függvények paramétereit, én nem. De még a függvények nevei sem ugranak be mindig. A soha nem használtaké meg egyáltalán nem. Azért el tudok képzelni olyan tesztsort amik a működésre vonatkoznak, nem arra, hogy képes vagy-e élő enciklopédiaként működni.

Döntés
Itt a mondanivaló az lett volna, hogy a visszajelzés ne max egy egy-két mondatos email legyen, hogy „nem te vagy a kiválasztott” :) Hanem néhány mondatban, a miért. Kevés jelentkező esetén, meg időben valószínűleg gyorsabb a telefon.
21

még mindig a fotóról

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 14. (P), 14.05
8 ember épp elég, hidd el. de amire válaszolni akarok, az az, hogy honnan tudhatod, hogy mire használjuk. megmondom: sehonnan. de a felvételi folyamat egy kétirányú ismerkedés. kell némi bizalom eleinte. ami aztán vagy továbbfejlődik vagy elillan. és aki a képed alapján diszkriminál, az már leszerepelt annyira, hogy ne akarj neki dolgozni.

(jelentkezett már egy ciklusban azonos vezetéknevű és nemű két ember is hozzánk, gondolhatod, hogy ilyenkor különösen jól jön a kép.)
24

Előfeltétel-e a fénykép?

Balogh Tibor · 2007. Szep. 14. (P), 14.54
Erre írtam, hogy lehet utólag, a beszélgetéskor kérni fényképet. Készíteni, vagy kérni, hogy hozzon magával, ha már olyan nagy a jelentkezők száma.
33

Ne viccelj már

Jano · 2007. Szep. 14. (P), 17.13
Fényképes önéletrajz standard és kész. Aki ezen leakad az ne panaszkodjon már. Ha azt gondolod nem vagy fotógén akkor ne a metró aluljáróban csinálj fotót, hanem menj el műterembe.

Ha nem a fényképnél, akkor majd a személyes interjúnál úgyis meg lesz az első benyomás. Ez van.
39

Ne viccelj már!!!

Balogh Tibor · 2007. Szep. 15. (Szo), 12.20
Egyáltalán nem alap webfejlesztői munkához a fényképes önéletrajz. Az, hogy ha Te személy szerint nem tudsz meglenni nélküle, az egy dolog. A kérdés: mire is kell neked a fénykép?

Egyábként meg egészében kellene olvasni a bejegyzést. Ha így tettél volna, feltűnt volna, hogy a történetből különös jelentősége miatt lett kiragadva. Nem pedig azért, hogy elkezdj háborogni, hogy "ne viccelj már".
40

Tévedsz

Jano · 2007. Szep. 15. (Szo), 12.33
Szerintem pedig bármilyen álláshirdetésnél alap a fényképes öneletrajz, pontosan azért amit feljebb leírtak: beazonosíthatóság.

A bejegyzés többi részével nem is vitatkozom, a próba feladat különösen vicces.
41

Lehet, hogy tévedek

Balogh Tibor · 2007. Szep. 15. (Szo), 12.54
A beazonosításhoz írták mások, hogy később, a beszélgetéskor kérték a fényképet. Nekem fenntartásaim vannak, ha előre - úgymond referenciák helyett :) - inkább fényképre van szüksége egy munkáltatónak.

Nem vagyok se cigány, se zsidó, se arab, se sváb. Csak fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.
43

Hát lehet ;)

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 16. (V), 02.46
Azért azon érdemes lehet elgondolkodnod, hogy bárki aki itt munkáltatóként jelent meg, annak teljesen evidens a fénykép, és nem azért kéri, hogy a rossz arcú fejlesztőket kiszórja. Plusz szintén "érdekes" lehet, hogy csak azoknak van ellenvéleménye, akik már voltak a másik szerepkörben is. ;)


Üdv,
Felhő
48

ez már késő...

amonrpg · 2007. Szep. 16. (V), 09.46
Ha emlékeim nem csalnak meg, olyan 2000 körül terjedt el igazán széles körben a fotó használata az önéletrajz mellé. Szóval ezzel már picit elkéstél. Másrészről, aki kinézet alapján szeretne dönteni, az így is, úgy is az alapján fog, legfeljebb rövidre fogja az első személyes interjút.
Szerintem felesleges fenntartások a fotóval kapcsolatban. Ha meg mégis az alapján szelektálnak, akkor te nem akarsz ott dolgozni. Ilyen egyszerű.
106

visszaszállt

gerzson · 2007. Szep. 22. (Szo), 14.59
Nem vagyok se cigány, se zsidó, se arab, se sváb.

Ezzel a mondattal pont Te diszkrimináltál - nem a fényképet kérő.
107

Hol?

Joó Ádám · 2007. Szep. 22. (Szo), 16.00
Mégis hol történt diszkrimináció, megmondanád?
Megtudtuk, hogy Tibor egyik fenti kisebbségnek sem tagja. Kit ért itt hátrányos megkülönböztetés, és milyen téren?

Egészen tragikomikus és tökéletesen jellemzi a magyar valóságot a reakciód; hogy elég kimondani "cigány" vagy "zsidó", és valaki máris felsikolt hogy: "diszkrimináció!!"...
109

nem szállt az sehova

Balogh Tibor · 2007. Szep. 22. (Szo), 17.33
Jellemző, hogy pl. Semjén Zsolt beszédét rögtön zsidózásként emlegették. Pedig csak annyit tett szegény, hogy kiejtette a száján azt, hogy zsidó. Az említett parlamenti beszédben éppen, hogy a hétköznapi zsidó emberek pártjára állt.

De ha követnénk az okfejtésed, akkor senki sem léphetne fel semmelyik kisebbség nevében sem. Mivel le kellene írnia, vagy mondania az adott kisebbség nevét.

Aztán jönnének a hozzád hasonlók, és elmagyaráznák a nagytöbbségnek, hogy le merte írni a kisebbség nevét, akkor diszkriminál.

Egyébként végtelenül hasznos off volt a hozzászólás.
118

off

gerzson · 2007. Szep. 23. (V), 00.37
Valóban. Jó volt titeket provokálni.

A hozzászólásért elnézést kérek, nem fejtem ki, mire gondoltam, mert elég messzire kanyarodtunk. (Hogy jött ide Semjén Zsolt? Miért adtok a számba szavakat, amiket nem mondtam írtam? No mindegy ...)

Sokakkal egyetértettem a kommentekben itt is - ott is minden oldalról, és sok mindenben sok mindenkinek igaza lehet/van és sok mindenben szerintem a pillanatnyi vagy tartós érzelmi állapota viszi - vitte előre (hátra?).

A vitafórum a végére már annyira izzott, h. érdemi hozzászólással nem akartam feléleszteni a parázsvitát, mert szerintem mindenki tudja, h. a vita partalan lesz. Aztán ez valahogy meg itt maradt.
114

csak ehhez a szálhoz

Fraki · 2007. Szep. 22. (Szo), 18.24
Ez a mondat lehet diszkrimináció, de mindig meg kell nézni, mit akart vele közölni. Tibor azt akarta közölni (legalábbis szerintem pragmatikai szerepét tekintve ez olvasható ki belőle), hogy nem azért képvisel a kérdésben diszkriminációellenes retorikát, mert személyesen érintett, azaz vmelyik kisebbség tagja.

Szerintem azért teszi, mert egyfajta ad hominem támadást igyekszik megelőzni vele (vagy feltételezést eloszlatni), és ettől az az optikai csalódás éri, hogy ettől hitelesebb lesz.

Ennek a hiedelemnek van valamennyi diszkriminatív mellékíze, de azért én sem akadnék fenn rajta, mert a felek így tkp. belegabalyodnak a feltételezett támadások elleni védekezésbe. Vagyis a megjegyzés csak simán fölösleges.
25

a másik oldal fejével

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 14. (P), 15.17
Egy fénykép alkalmas a diszkriminálásra, és nem egy nélkülözhetetlen dolog. Miből döntsem el, hogy miért kell neked fénykép?
Miért kéne eldöntened, illetve miért kapásból azt feltételezed, hogy diszkriminálni akarnának vele?

Ennyi embert azért fénykép előzetes bekérése nélkül is meg lehet jegyzetelni, vagy ahogy fentebb írták, utólag kérni.
Gondolod Te, csak mondjuk a túloldalon ülő embernek van még egy csomó más dolga, és nem csak ezzel a nyolc emberrel foglalkozik. Ráadásul valószínűleg egy vezetőbb pozícióban lévő emberről van szó, akit kb. folyamatosan nyúznak az emberek, gyakran nem Te döntöd el, hogy mivel foglalkozz, elég nagy pörgés tud lenni néha. Hidd el, hogy nem intranten szavazgatunk a képekre.

Az hogy komplex még nem ellentétes azzal, hogy max egy délután megoldható.
Pont ezt írtam, ha megnézed.

Amit itt írsz, szerintem az általam leírtakat igazolja. Nem jutottál több infóhoz a jelentkezőről azon keresztül, hogy te végezted a telepítést?
Nem egészen, mert ha folyamatosan ilyesmivel megy el egy órám, az egyszerűen nem fér bele.

Jelentkezők behívása
A bekezdés záró mondata elkerülte a figyelmed: ha valamelyik jelentkezőről már eldöntötted, hogy nem veszed fel, akkor feleslegesen ne pocsékold sem az ő, sem a te időd.
Jogos :).

Itt a mondanivaló az lett volna, hogy a visszajelzés ne max egy egy-két mondatos email legyen, hogy „nem te vagy a kiválasztott” :) Hanem néhány mondatban, a miért.
Ez is olyan dolog, ami számodra lehet, hogy tök egyértelmű, a másik oldalról nem. Egyrészt nem könnyű leírni, hogy bocs, de ilyen tudással sajnos nem tudunk felvenni, de még a könnyebbik része, az érme másik oldala az a többlet levelezés, amit egy konkrét kritika közlése tud indukálni. Volt aki kérte, hogy küldjük vissza neki az értékelését, ezek után nekiállt visszairogatni, hogy mi az hogy feltörhető az oldal, meg ezzel sem ért egyet, meg azzal sem ért egyet, és úgy kellett neki kb. elmagyarázni a dolgokat.


Üdv,
Felhő
26

visszajelzés

zila · 2007. Szep. 14. (P), 15.33
Egyrészt nem könnyű leírni, hogy bocs, de ilyen tudással sajnos nem tudunk felvenni, de még a könnyebbik része, az érme másik oldala az a többlet levelezés, amit egy konkrét kritika közlése tud indukálni. Volt aki kérte, hogy küldjük vissza neki az értékelését, ezek után nekiállt visszairogatni, hogy mi az hogy feltörhető az oldal, meg ezzel sem ért egyet, meg azzal sem ért egyet, és úgy kellett neki kb. elmagyarázni a dolgokat.


Pont ezt akartam írni én is. Szerintem nem várható el egy munkaadótól, hogy részletesen indokolja az elutasítást. Hiszen az indok igen egyszerű: találtunk jobbat. (Ahogy vásárláskor sem kell megindokolnod miért nem veszel meg valamit, miután árajánlatot kértél rá) Ha értékelésre vágyik a jelölt, akkor menjen egy vizsgára ott pont ezzel foglalkoznak :)
Sajnos én is találkoztam ezzel, hogy az emberke nekiállt megkifogásolni az értékelést (amikor még csináltunk ilyeneket), ezzel csak megerősítette a döntésünket, hogy miért nem őt vettük fel.
28

ja vagy úgy

Marcell · 2007. Szep. 14. (P), 15.54
...nekiállt megkifogásolni az értékelést (amikor még csináltunk ilyeneket), ezzel csak megerősítette a döntésünket, hogy miért nem őt vettük fel.
Ezek szerint ti sosem tévedtek, és ha valaki kifogásol valamit, már utána sem kell nézni, mert biztos a jelentkező a hülye. Jó nektek.
29

diszkusszionak helye nincs

toro · 2007. Szep. 14. (P), 16.08
Szerintem ez a masik veglet: dontest hoztak, indokoltak, fogadd el.
Lehet mas a velemenyed, de ez nem egy munkaertekezlet, nezetem szerint diszkusszionak helye nincs.
30

ne legyél gyerekes

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 14. (P), 16.12
Ezek szerint ti sosem tévedtek, és ha valaki kifogásol valamit, már utána sem kell nézni, mert biztos a jelentkező a hülye. Jó nektek.
Itt azért nem atomfizikáról van szó. Az szerintem elég egyértelműen eldönthető, ha valaki kifejezetten gyenge tudással rendelkezik. Az meg már emberileg is gáz, ha ezt nem képes elfogadni. Hidd el, hogy meg tudom ítélni, hogy biztonság szmepntjából valami gyenge-e vagy sem. Ha leírom valakinek, hogy SQL injection miatt törhető az oldal, és ezek után nem is próbál meg utánanézni, hanem nekiáll visszairogatni, az önmagáért beszél. Ráadásul amikor küldök neki egy olyan jelszót, amivel bárki nevében be lehet lépni, akkor még tovább akadékoskodik...


Üdv,
Felhő
36

jajj

Marcell · 2007. Szep. 14. (P), 23.25
Hidd el, hogy meg tudom ítélni, hogy biztonság szmepntjából valami gyenge-e vagy sem.
Ki beszélt most rólad? Amúgy nem ilyen egyértelmű esetre gondoltam, ilyenkor nyilván nincs appelláta.
32

ne forgasd ki a szavaimat

zila · 2007. Szep. 14. (P), 16.51
Egy szóval sem mondtam, hogy a jelentkező hülye. Ezt te mondod.
37

málna, málna, reklamálna

Marcell · 2007. Szep. 14. (P), 23.40
Ha én cégvezető lennék, és valaki reklamálna, nem az jutna először eszembe, hogy
ezzel csak megerősítette a döntésünket, hogy miért nem őt vettük fel
hanem felülvizsgálnám, hogy nincs-e tényleg igaza. Sőt továbbmegyek, mivel magával szemben mindenki elfogult ("nekem most is igazam van"), ezért célszerű egy másik hozzáértő munkatársat is megkérdezni, hátha tényleg olyan dologról van szó, aminek többfajta megoldása elfogadható. Főleg manapság, amikor minden fejlődik ezerrel és nehéz minden egyes apró dologgal lépést tartani. Ha az első "kioktató" válaszlevél után még mindig akadékoskodik az illető, és egyértelműen nektek van igazatok, akkor persze már el kell hajtani, hiszen csak egymás idejét pazaroljátok.

Ez a gondolatmenet hatványozottan igaz, hogyha a javító és a kapcsolattartó más személy, ilyenkor lehetnek ám gikszerek bőven... (voltak is, nálam pl anno más értékelt, mint aki javított és többször csak találgatta, miért az van a papíron, ami)

Visszatérve a konkrét esetre, nekem az jött le, hogy ti zsigerből elutasítotok mindenféle reklamációt, ami sztem nem helyénvaló. Ha nem így van, akkor csak félreértettem a mondandód, és kiváncsian várom a választ.
45

hát, nem

amonrpg · 2007. Szep. 16. (V), 09.36
Ha ez az eset fennáll, akkor az azt jelenti, hogy elvesztetted a bizalmadat a felvételt végző személlyel kapcsolatban. Ha cégvezető vagy, kézenfekvő, hogy vagy elküldöd, és a helyére is felvételiztetsz, vagy áthelyezed egy másik pozícióba...
47

de, mindenki tévedhet...

amonrpg · 2007. Szep. 16. (V), 09.43
Azonban egy döntést, kivülről, látatlanban, a körülményeket nem ismerve elkezdeni kritizálni, ráadásul erősen szubjektív, és részrehajló szempontból, hát... minimum erős udvariatlanság, de inkább nagyfokú bunkóság. Az ilyeneket, akik képesek nyavajogni azon, hogy most de hát miért, nos az ilyeneket nem csoda, ha nem veszik fel. Nem képes egy döntést (akár szakmai, akár emberi), feldolgozni, elfogadni. Hogyan fog ezek után a leendő főnöke szakmai döntéséhez hozzáállni? Sehogyse.
Egy nagyobb cég többkörös, személyes, pszichológiában járatos személy közreműködésével lefolytatott interjúk során ezt már akkor elkaszálják.
27

Döntés indoklása

toro · 2007. Szep. 14. (P), 15.47
Itt a mondanivaló az lett volna, hogy a visszajelzés ne max egy egy-két mondatos email legyen, hogy „nem te vagy a kiválasztott” :) Hanem néhány mondatban, a miért.

Soha nem modanák azt, hogy két azonos tudású jelentkező közül a másikat választottuk, mert te 45 éves vagy. Perelhetőek ezzel az indokkal.
Soha nem modanák azt, hogy két azonos tudású jelentkező közül a másikat választottuk, mert te 125 cm magas vagy és hogy nézel ki. Perelhetőek ezzel az indokkal. (Konkrét példa alapján!)

Elégedj meg a "további álláskereséséhez sok sikert kívánunk" mondattal.

PS: bántott, de korrektsége miatt becsültem azt a munkaadót, aki azt írta, hogy "Köszönjük jelentkezését, de munkái nem tetszenek".
31

döntés indoklása...

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 14. (P), 16.45
extrémnek tartom azt az esetet, hogy két jelentkező ugyanolyan legyen szakmailag. nem is lehet. viszont hogy fejlesztőt kinézet alapján utasítsanak el, azt nagy hibának tartom. nem csak emberileg, de szakmailag is. minden értelmes helyen alapelv, hogy csak a legjobb(ak)at szabad felvenni.

amúgy mi azt a részfeladatot szoktuk megnevezni, amiben rosszul teljesített az illető. ha több területen is rosszul, akkor is általában csak a legrosszabbat. lehet, hogy csak én vagyok paranoiás, de egy teljes elemzés/magyarázat már inkább magyarázkodásnak és/vagy személyeskedésnek tűnne. pedig erről természetesen nincs szó.

amúgy van még egy eset: mikor tényleg arról van szó, hogy az illető megfelel, de volt jobb is, és nincs mindenkire keret. ezt természetesen pontosan ebben a formában kommunikáljuk.
38

Válasz az előzőekre

Balogh Tibor · 2007. Szep. 15. (Szo), 12.07
A visszajelzésnél pont ilyenre gondoltam, amit Zsolt ír. Se többre, például nem hosszas magyarázkodásra, se kevesebbre. Érdekes volt olvasni egyébként, hogy ki mit magyarázott bele egy egyszerű tanácsba, hogy "jelezz vissza".

Itt sokan kifogásolják, hogy miért is kellene visszajelezni egyáltalán a munkáltatónak. És indoklás képpen olyan szélsőségeket írnak, hogy az ember füle ketté áll.

Az meg egyszerűen extrém, hogy: "Megírtuk neki, és még ő írt vissza, hogy de miért? Ezért aztán nem is írunk semmit."
44

csúsztatás

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 16. (V), 02.49
ki mit magyarázott bele egy
Azért az kurva jó, hogy belemagyarázásnak hívsz olyan dolgot, ami mások megtapasztaltak...

Megírtuk neki, és még ő írt vissza, hogy de miért? Ezért aztán nem is írunk semmit.
Nem azt írtam, hogy nem válaszolunk, hanem hogy nem indoklunk, nem ugyanaz, ne mosd össsze!!!


Üdv,
Felhő
34

Egy-két mondat?

Joó Ádám · 2007. Szep. 14. (P), 19.24
a visszajelzés ne max egy egy-két mondatos email legyen, hogy „nem te vagy a kiválasztott” :) Hanem néhány mondatban, a miért.


Tapasztalatom szerint a legtöbb esetben még arra sem veszik a fáradtságot, hogy bármiféle visszajelzést küldjenek, amennyiben nem kíváncsiak rád...
46

no az ilyen cégekkel nem érdemes kezdeni...

amonrpg · 2007. Szep. 16. (V), 09.40
Szóval, ha arra nem veszik a fáradtságot, hogy annyit küldjenek, hogy bocs, nem téged, akkor azt a céget nyugodtan felejtsd el. Van elég másik. Pluszban nyugodtan terjeszd is az ismerősök körében, hogy oda nem érdemes.
Ha annyi rendszer nincs abban a cégben, hogy képesek legyenek összehozni egy mail sablont, amit 10-15 embernek el lehet adott esetben küldeni, hát nem szívesen nézném meg, hogyan dolgoznak... (más kérdés, hogy volt már olyan cégnél melóm... :( )
42

Fényképes diszkrimináció

vbence · 2007. Szep. 15. (Szo), 14.07
Mindenki diszkriminál és kész. Ez temészetes dolog. Az, hogy már a fénykép alapján eldöntik megspórol neked egy fölösleges személyes megjelenést. Ha diszkrimináció van, azt ritkán ellensúlyozhatod az interjú során.

(Az okfejtést Steven Lewitt Freakonomics-jából kölcsönöztem...)
18

jó kis téma :)

virág · 2007. Szep. 14. (P), 12.46
Jó kis téma lett ez, remélem az interjúztatók is elolvassák majd :)
35

sőt

Fraki · 2007. Szep. 14. (P), 19.41
Sőt, már aktív résztvevői.
49

munkatárs vagy robot?

sotetbarna · 2007. Szep. 18. (K), 21.31
sziasztok!

én is a felvételiztetők táborát erősítem.

fénykép kell. aki nem küld, megkeresem az iviven vagy a májvipen, ha nem találok róla sehol semmit, az erőssen mínusszal kezd. nem egy antiszociális kockafejű kódert keresek, hanem egy embert, akit amikor leveszem a szemem a laptopról egész nap látok, akivel egy nagy asztal körül ülünk, és akivel emberi kapcsolatot is ki akarok alakítani. vessetek meg érte, de így gondolom.

előbbiekből következik, hogy nem csak a tudás számít. lehet, hogy valaki nagyon jól kódol, de ha a kommunikációs képessége zéró, akkor jöjjön a következő. az esetek nagy részében néha a telefont is fel kell venni, beszélni, levelezni is kell a munkaidőben az ügyfelekkel, munkatársakkal. van úgy, hogy egy telefonbeszélgetésből el lehet dönteni, hogy küldjem-e egyáltalán a próbafeladatot. mi eleve telefonbeszélgetésekkel előszűrünk. aki nem szimpi, nem erőltetjük a személyes találkozót, próbafeladatot.

apropó próbafeladat. egy délután megoldhatót adunk, ugyanazt évek óta. egy 30-40 perces tesztből nem biztos, hogy meg tudom ítélni, hogy valaki mennyire vágja az sql-t, php-t és a smarty-t. ja, és férjen már bele, hogy feltegye egy ingyenes tárhelyre. nekem az bőven jó, hogy nézem az oldalt a weben, jeditben meg a forráskódot. nem olyan nagy ügy, és nekem sok időt megspórol.

nem szeretnék litániát írni a sikertelen feladatmegoldónak. miért is nekem kellene megtanítani programozni? annyit mindig elmondok, hogy mik a kulcselemei a megoldásnak, és ebből mit nem sikerült elérni. nincs levelezés, magyarázkodás. részemről lezárt, fellebbezésnek helye nincs, mint fentebb írták, van jobb.

mit írjak még? nagyon fontos a motiváltság. olyan munkatársat keresünk, aki szereti, amit csinál. aki valahogy úgy kezdi, hogy x a végzettsége, de azzal nem tud elhelyezkedni, ezért KÉNYSZERBŐL programozó, mert nincs jobb ötlete, az szintén elvérzik hamar. szeresse a munkáját, ha már ebben az ágazatban akar elhelyezkedni.

ha mégis sikerülne egyszer egy mindenbe belekötő, folyton kritizáló, csapatba beilleszkedni képtelen embert felvenni, szerintem nem érné meg a próbaidő végét.

főbb témakörökben ennyi. tehát munkatársat keres az ember, nem egy programozó droidot, ha érthetően írtam le a különbséget.

barna
50

wiw

zila · 2007. Szep. 19. (Sze), 08.37
aki nem küld, megkeresem az iviven vagy a májvipen, ha nem találok róla sehol semmit, az erőssen mínusszal kezd.

Azért ez kicsit túlzás. Attól mert nincs fenn a valamelyik szochálós oldalon még nem lesz antiszociális... (és persze fent lehet bármelyik hasonló oldalon http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites :)
51

Kedves Tibor, te szatyorban élsz

symphony · 2007. Szep. 19. (Sze), 10.19
Kedves Tibor,

Nem tudom, hogy hány helyen dolgoztál eddig, ott mennyire becsültek meg, és mennyire szívesen látnának ott téged újra, mint munkaerőt. De a tippem elfér egy kezemen, sőt stílusosan úgy mondom "legfeljebb 5".

Neked súlyos hozzáállásbeli problémáid vannak. Nagyon súlyosak. Ki vagy te ahhoz, hogy megkritizáld egy cég felvételijét, illetve a cégvezetőt? Egy cégnek joga van úgy új embert választani a csapatába, ahogy akar. Ha azt veszik fel dizájnernek, aki tovább tud kézenállni, az az ő dolguk és senki másé. Véleményed lehet róla, bármiről, egy sör mellett haverokkal lehet röhögcsélni rajta, de ez a vélemény maximum téged minősít és nem a céget. Hidd el nekik annyira mindegy, hogy egy huszonéves(?) valaki mit dühöng róluk.

Jelen esetben te állást keresel/szeretnél. Erre valódi neveddel lefikázod a céget, a felvételijüket, a tesztefeladatukat. Úgy tűnik nem vagy hülye gyerek, de ezért vázolom neked a következményeket, amikre egy kis gondolkodással te is rájöhetsz/rájöhettél volna:
- kicsi ez a piac, a cég már rég tudja, hogy te ilyen vagy, ott valószínüleg a büdös életbe nem lesz munkád (tudom, hogy te ezt nem bánod, de erre még visszatérek)
- kicsi ez a piac, más cég is tudja, hogy te ilyen vagy, nagy részüknél kizárnak, amint beküldted az önéletrajzod
- kicsi ez a piac, és neked akad bőven konkurenciád: mySQL, php, XHTML és egyéb dolgokat egy értelmesebb fiatal egy hónap alatt megtanul, amivel már átcsúszik egy ilyen felvételin - neki lesz állása, neked nem.
- kicsi ez a piac: ha az önérzeted előbbre tartod, mint egy állást és egy fizetést, akkor szép lassan éhenhalsz.

A céget piszkosul nem érdekli, hogy te most itt lenyomtál egy röhejes hisztit. Jön másnap egy következő ember, ő megcsinálja azt a feladatot, amit te itt lealáztál (hahh...) és neki lesz fizetése, neked nem. Te büszke, felemelt fejjel lehetsz munkanélküli, bloggolhatsz, dühönghetsz, kereshetsz alkalmi melókat, ő meg tud magának venni ruhát, családnak lakást. Ez a dühöngés kb. annyit ér, mintha a Tescoban vett Cola íze miatt lázadnál.

És végül tömören:
- ha fotó alapján diszkriminálnak - joguk van hozzá. (De nyilván nem ezért kellett nekik.) Lehet, hogy ez nekik hosszú távon bukós, de ez egy magán cég, ez az ő dolguk, bizonyos keretek között azt csinálnak, amit akarnak: nem alkalmazhat azért, mert fülbevalód van, azért mert pösze vagy, vagy azért mert balkezes vagy. Úgy döntenek ahogy akarnak. Ez van. Annyit tehetsz, hogy megpróbálod a legjobbat adni magadból, és bízol benne, hogy az ő igényük találkozik a te kinálatoddal. Kapitalizmus.
- neked még nem mondták, hogy etető kezet nem harapunk meg? Ha legközelebb állásinterjúra mégy, még az ajtóban döntsd el, hogy most melóért vagy elismerésért fogsz odabennt küzdeni. Ha pénz kell, akkor tudni kell hol a határ, mit nem mondunk ki, ki a főnök, és hogy neki "általában mindig" igaza van. Ő adja a pénzt, neked meg kell zsemlére. Törődj bele. Ha túlmégy a határon, te az utcán, az utódod meg odabennt lesz.
- a feladattal semmi gond nincs. Naja, simán lehet kötözködni, de az okoskodókat sehol nem szeretik. Szerinted mennyi az esélye, hogy a fikázásod után megkapod a melót? A buksisimogatáshoz meg már talán kicsit idős vagy. Akkor minek keresed a bajt? Oldd meg, küldd be, és fogd be a szád. Mert állást (szinte csak) így lehet szerezni. Kapitalizmus.
- mint említettem a feladattal semmi gond nincs. Tényleg komolyan gondolod, hogy egy utcáról bejött akárki munkáját fogják majd felhasználni egy több éve létező cégnél? Több idő egy ilyen akárki által összecsapott rendszert hibák után kutatva átnézni, és felfogni a programozó stílusát, mint nekiülni és nulláról megírni. Miniwebshop, meg galéria, ja, gondolod, nincs nekik még ilyenjük, kell valaki aki megírja, mi? Lol.

Szóval mint neked is volt egy, nekem is van egy véleményem. Ha munkahelyre vágysz, akkor válts hozzáállást, ha ész és cél nélküli fikázásra, akkor keríts egy gazdag nagybácsit, mert így nem fogsz megélni. Lehet, hogy igazad van, de abból nem laksz jól. És nem, nem dolgozom ennél a bizonyos cégnél, de már voltam felvételiző álláskereső és felvételiztető középvezető is.
52

require "Kisebb arc"

Wabbitseason · 2007. Szep. 19. (Sze), 11.30
Véleményed lehet róla, bármiről, egy sör mellett haverokkal lehet röhögcsélni rajta, de ez a vélemény maximum téged minősít és nem a céget.

De még mennyire hogy minősíti a céget a cikkben ismertetett felvételi módszer.

Hidd el nekik annyira mindegy, hogy egy huszonéves(?) valaki mit dühöng róluk.

Kritikai észrevétel szempontjából nagyjából édesmindegy, hogy hány éves az, aki kritikát mond, elemez -- az a lényeg, hogy mit mond, és mennyire igazolható az állítása.

Erre valódi neveddel lefikázod a céget, a felvételijüket, a tesztefeladatukat

Melyik céget? Amelyik ilyen próbafeladatot ad ki, az tényleg elég mulatságos kis csapat lehet.

- kicsi ez a piac

Kurvára nem az. This... is... the.. Internet. A vége egészen Amerikáig is elér.

Jön másnap egy következő ember, ő megcsinálja azt a feladatot, amit te itt lealáztál (hahh...) és neki lesz fizetése, neked nem.

Azt, hogy "lesz fizetése", gondolom úgy érted, hogy minimálbérre be lesz jelentve talán, és havonta hozzávágnak 150 nettót. Az ám a fizetés...

Ha legközelebb állásinterjúra mégy, még az ajtóban döntsd el, hogy most melóért vagy elismerésért fogsz odabennt küzdeni.

Ezt a feudális álláspontot nem javaslom a jövőre nézve megtartani. A logikai kapcsolat nem "vagy", hanem "és". Egyszerű pszichológia ez.

És nem, nem dolgozom ennél a bizonyos cégnél, de már voltam felvételiző álláskereső és felvételiztető középvezető is.

És nem váltál be?
53

Nem úgy van az

symphony · 2007. Szep. 19. (Sze), 12.12
Kritikai észrevétel szempontjából nagyjából édesmindegy, hogy hány éves az, aki kritikát mond, elemez -- az a lényeg, hogy mit mond, és mennyire igazolható az állítása.


Tényleg, elemezzük ki akkor az óvodások "legyen ingyenes a nyalóka" ötletét.
Szóval aki eljut 30-ig, az rájön, hogy ez nem így van. Huszonévesen általában az embernek nagy arca van, megváltja a világot, és "mindenki más hülye" - az illető még nem gondoskodik másról, magáról is ritkán, nincsenek számlái, gyereke, lakása. Majd idővel rájön, hogy fontosabb egy stabil kereset, egy megbízható állás, egy rugalmas főnök, mint az ő igaza és véleménye. 30 alatt kioktatja az idétlen fiatal a főnököt (mint itt), idősebbként rájön, hogy ha hülyeséget kérnek, akkor azt finoman jelezni lehet, de akkor is meg kell csinálni. Élettapasztalatnak hívják.

Melyik céget? Amelyik ilyen próbafeladatot ad ki, az tényleg elég mulatságos kis csapat lehet.


Ha már ő sem írt nevet én sem fogok. Mint említettem a feladattal semmi baj nincs, máshol is ilyet adnak.

Kurvára nem az. This... is... the.. Internet. A vége egészen Amerikáig is elér.


Lol. Te sem lehetsz túl öreg. Urban legendet, meg ismerős ismerősét mindenki ismer, aki felhúzta az orrát, utazott, majd megváltotta a világot. De valahogy a topikindító is itt van és állást keres, én is itt vagyok, és gondolom te is. Nem egyszerű otthagyni családot, barátot, rokonokat és menni programozni a Szilícium-völgybe. Lehet hinni ebben is meg a Télapóban is, majd egyszer csak mindenki felnő.

Azt, hogy "lesz fizetése", gondolom úgy érted, hogy minimálbérre be lesz jelentve talán, és havonta hozzávágnak 150 nettót. Az ám a fizetés...


És? Az már nem pénz? Vagy a 150 nettó az annyira szar? Itt ennek a munkának ennyi az értéke. A Góbi sivatagban meg a szörfoktató pusztul éhen ha nem változtat a szemléletén. Amúgy megsúgom, a 150 nettó az már jó. Sok helyen a 100-110 a nettó ezért a munkáért.

Ezt a feudális álláspontot nem javaslom a jövőre nézve megtartani. A logikai kapcsolat nem "vagy", hanem "és". Egyszerű pszichológia ez.


Ezt inkább a srácnak mondd. Elmégy állásért egy ABC-be eladónak, közben megjegyzed a főnöknek, hogyha olcsóbban adja a kenyeret, akkor többet fognak venni. Lehet, hogy igazad van, de szerinted mit érsz el vele?

És nem váltál be?


Tőlem offolhatunk, de inkább úgy mondanám, hogy a cég nem vált be nálam. Én nem azért megyek egy céghez, hogy bebizonyítsam, hogy én milyen okos kisfiú vagyok, és lám a kész munkájukban is van hiba. Odamégy, dolgozol, és meglátod, hogy el tudjátok-e egymást fogadni, és el tudjátok-e egymást tartani. Ha valamelyik nem jön össze, akkor lehet továbblépni.
54

Jól van.

Wabbitseason · 2007. Szep. 19. (Sze), 13.39
idősebbként rájön, hogy ha hülyeséget kérnek, akkor azt finoman jelezni lehet, de akkor is meg kell csinálni. Élettapasztalatnak hívják.

Olyan lehetőség is létezik, amikor az ember eleve nem megy el olyan munkahelyre, ami nem tetszik neki, vagy ha közben rosszabbodtak a munkahelyi körülmények, szépen veszi a kalapját.

A cikk, amire mi most kommenteket írunk, részben panaszként is felfogható, de mert általános konstruktív észrevételeket is tartalmaz, elolvasása sok tanulsággal járhat.

Mint említettem a feladattal semmi baj nincs, máshol is ilyet adnak.

És ebből logikusan következik, hogy mindenkinek lócitromot kell enni, mert többmilliárd légy nem tévedhet.

Sok a pitiáner cég, amelyik ma is a "Pistike óccsóé összekattintgatja" szemléletvilágát képes csak teljesíteni. Az ilyeneket gyakran már a felvételi feladatok, beszélgetések természete alapján fel lehet ismerni. Ezért is hasznos ez a cikk.

De valahogy a topikindító is itt van és állást keres, én is itt vagyok, és gondolom te is.

Ne tedd ki a "jós" vagy a "gondolatolvasó" cégért a házadra.

De hogy elejét vegyük a további szánalmas mutatványoknak, maradjunk annyiban, hogy olyan cégnél dolgozom elégedetten, amelyikről alighanem a legutolsó néger eszkimó is hallott.

Nem egyszerű otthagyni családot, barátot, rokonokat és menni programozni a Szilícium-völgybe.

Ezért hasznos folyamatosan fejleszteni magunkat és B, C és D tervet is készíteni, karbantartani. Nem pánikba esve kell rögtönözni, hanem előre kell gondolkodni.

És szeretném megismételni: internet.

Amúgy megsúgom, a 150 nettó az már jó. Sok helyen a 100-110 a nettó ezért a munkáért.

A rabszolgákat régen még verték is.

Mi a tanulság?

Ezt inkább a srácnak mondd.

Ezt inkább a Pitty-Putty Kft-k Döbrögijeinek üzenem.
59

Hogyne.

symphony · 2007. Szep. 19. (Sze), 14.38
Olyan lehetőség is létezik, amikor az ember eleve nem megy el olyan munkahelyre, ami nem tetszik neki...


Egy darabig ezt lehet játszani. Amíg a szűlők segítenek, vagy van még pénz a legutóbbi számla nélküli melóból, amíg négyen laknak egy albiban, esetleg ösztöndíj is csurran cseppen. Aztán kopik a gatya, éhes a gyerek, és a csekkek ott sorakoznak a konyhaasztalon. Ezt magyarázom. Amíg fiatal vagy addig pattoghatsz, hogy okos vagy, többet érdemelsz - nincs túl sok vesztenivalód. De ha vállalkozó vagy, vagy van egy-két lurkód, és a lakáshitel is szorongat, akkor egyből nem olyan válogatós az ember, és kétszer is meggondolja, hogy lesz-e kóderdroid nettó 100-ért, vagy talicskával tolja maga előtt az arcát állásinterjúra.

A cikk [...] elolvasása sok tanulsággal járhat.


Ebben egyetértünk. Mindenki azt szűr le belőle, amit akar. Van aki megmosolyogja, hogy valaki felnőtt emberként nem érti egy fényképes önéletrajz hasznát és célját, és van aki megoldja előre a példaprogramot és gyakorol egy jót vele, hogy legközelebb ő szálhasson versenybe az állásért.

És ebből logikusan következik, hogy mindenkinek lócitromot kell enni, mert többmilliárd légy nem tévedhet.


Nem akarok statisztikásat játszani, én is tudom, hogyha valaki egy hétig fosik, egy hétig meg szorulása van, akkor statisztikailag a két hétre levetítve rendben volt az emésztése.

Ha nagyon akarod, akkor megérted amit mondani akarok.

Sok a pitiáner cég, amelyik ma is a "Pistike óccsóé összekattintgatja" szemléletvilágát képes csak teljesíteni.


És itt mondtad ki a lényeget, csak érted te mit magyarázok. Senkit nem érdekel, hogy te Notepadban összeraksz korrekt portálrendszert és 250 nettót kérsz érte, ha ezt Pistike megcsinálja feleennyiért minimálbérre bejelentve "összekattingatva", és az ügyfél nem látja a különbséget. Tudod kit érdekel egy SQL injekt, vagy egy strict code, hogyha havi szinten ekkora difi van a fizetésben? Sok a pitiáner cég, és még több a Pistike, ezért nem érdemes arcoskodni egy állásinterjún, mert neki lesz állása, te meg várhatsz az amerikai meghívásra.

Arról nem is beszélve, hogy a pitiáner cég egy honlapért elkér pl. 50 ezret, te meg mondjuk 120-at. Nem kétszer fogsz megizzadni, mire elmagyarázod az ügyfélnek, hogy a tied miért jobb, és akkor még mindig nem biztos, hogy téged választ. A Tesco gazdaságos termékeket is viszik, mint a cukrot, pedig.

...maradjunk annyiban, hogy olyan cégnél dolgozom elégedetten, amelyikről alighanem a legutolsó néger eszkimó is hallott.


A munkasikeredhez gratulálok és hasonló jókat, de az országon belül vagy, vagy nem?

Ezért hasznos folyamatosan fejleszteni magunkat és B, C és D tervet is készíteni, karbantartani. Nem pánikba esve kell rögtönözni, hanem előre kell gondolkodni.


Ezzel teljesen egyetértek.

A rabszolgákat régen még verték is.
Mi a tanulság?


Az, hogy amíg van aki szarért-hugyért megcsinál egy munkát, addig kár arról álmodozni, hogy én mennyivel jobban meg tudom azt csinálni, mennyivel többért.
55

fizetés

zila · 2007. Szep. 19. (Sze), 13.48
Amúgy megsúgom, a 150 nettó az már jó. Sok helyen a 100-110 a nettó ezért a munkáért.

Egy jó fejlesztőt nem kapsz 100-ért, de 150-ért sem. Én is megsúgom, hogy 150 nettó egy sitebuildernek talán jó, de annak is az alja. Egy jó fejlesztő ennek mimum a dupláját éri...
56

a fizetés más téma...

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 19. (Sze), 14.00
nagyon más téma. főleg, ha legálisan kifizetett pénzről van szó. 200 nettó az legalább 500k a cégnek havonta. ennyit kell kitermenlie belőle(d). biztos hozol annyit? az új belépő is? mindegy, igazából azt akartam írni, hogy ez a téma nem a pénzről szól:)
57

re: magic 30

Táskai Zsolt · 2007. Szep. 19. (Sze), 14.03
mert aki felvételiztet, az hány éves szerinted ebben a témában? és tévedhetetlen? és mindenki 26-28 évesen kezdi a szakmai és értelmi életét? áhh, nincs erőm vitatkozni veled, épp elég rossz, hogy az UPC ügyfélszolgálatán várok épp...
60

Cipész oktat péket

symphony · 2007. Szep. 19. (Sze), 15.09
Itt nem arról van szó, hogy a felvételiző tévedhetetlen, hanem hogy egy nyilvánvalóan fiatal és életben tapasztalatlan - de roppant lelkes és magabiztos - álláskereső megírja, hogy hogyan kellene (inkább) állásinterjúztatni. Az írásból ítélve még munkahelye sem lehetett sok (vagy hosszútávú), vezetői beosztásban sem igen volt, emberfelvételről döntenie pedig nyilván sohasem kellett. Szóval ez az írás leginkább a kocsmapolitizálásra hasonlít, és még csak annyira se vehető komolyan, mint a népszavazás az ingyensörre.
62

egyetértek

sotetbarna · 2007. Szep. 19. (Sze), 15.13
ezt én is így érzem
58

Off topic

Török Gábor · 2007. Szep. 19. (Sze), 14.27
Fiúk, kérnék mindenkit, hogy az eredeti blogbejegyzéshez legyen szíves hozzátenni, fizetések, életkorok megvitatását meg lehet ejteni a fórumban. Köszönöm.
61

???

Balogh Tibor · 2007. Szep. 19. (Sze), 15.12
Köszönjük ezt a hozzászólásodat is. Azért néhány dologra felhívnám a figyelmed:

- Egyáltalán nem az volt a szándékom, hogy lejárassam a céget. Még utalás sincs arra, hogy melyik cégről van szó. Csak mint élő példa szerepel a történet.

- Szerinted, ha most nem vettek fel, mennyi esélye van annak, hogy később meggondolják magukat? Egyébként sem a te feladatod - kedves, hogy is hívnak - aggódni az én jövőm miatt. Ha meg személyesen ismersz talán érdemes lenne legalább leírni, hogy igen Tibor ez és ez vagyok. Mint így névtelenül fikázni, ahogy te fogalmaztál.

- Ezen a ponton azért felmerült, hogy vajon mi hozott ki ennyire a sodrodból a bejegyzést olvasva?

- Az írásodból teljesen kitűnik, hogy te a hatalomban hiszel. Mindenféle jogokat adsz egy "cégnek", míg egy élő embertől ezeket a jogokat el szeretnéd vonni.

- A bejegyzésnek minimum az lehet a következménye, hogy néhány cégnél fogják magukat és értelmes, emberi felvételiztatő rendszert találnak ki, vagy javítanak az eddigi módszeren. Nem feltétlenül az én javaslataimat követve. Mert ugyan ki vagyok én, hogy etalonnak tituláljam a felvetéseimet?

- Többször is megemlíted, hogy a feladatleírás igen is korrekt. Milyen feladatleírás az, amitől még egy nem programozó is mosolyog?


További jó háborgást kívánva!
Balogh Tibor
63

Nem az a baj, hanem.

symphony · 2007. Szep. 19. (Sze), 16.12
Egyáltalán nem az volt a szándékom, hogy lejárassam a céget.

"A blogbejegyzés címe lehetne akár az is, hogy „Hogyan ne járassuk le a cégünket”."
"Ha így teszel, csak lejáratod a céget. "
"a többi, „nem nyert” pályázó idejét sem rabolod fölöslegesen csak azért, mert neked éppen ilyen kedved szottyant."
"De csak a cégedet járatod le, ha az az igény..."
"Mit gondolhatunk a cégről, ha..."
"...legalább ne járasd le a céged azzal, hogy..."

Idézetek tőled - csak kb. a bejegyzés harmadáig volt kedvem másolgatni. Legalább vállalnád fel, amit csinálsz. Ez a tipikus, "nem akarlak bunkónak nevezni, de bunkó vagy" hozzáállás. Igenis, téged felbosszantott a cég, le akartad járatni, csak féltél leírni a nevét, mert akkor beperelhet. Vállald a tetteidet.

Szerinted, ha most nem vettek fel, mennyi esélye van annak, hogy később meggondolják magukat?

Kéne egy mosoly a végére, vagy tényleg komolyan kérdezed?

kedves, hogy is hívnak

Szólíts a nickemen nyugodtan, azért van.

Mint így névtelenül fikázni, ahogy te fogalmaztál.

Én is névtelenül "fikázok", te is. Akkor most ez ér, vagy sem?

Ezen a ponton azért felmerült, hogy vajon mi hozott ki ennyire a sodrodból a bejegyzést olvasva?

Ez bőven a sodromon belül van. :) Csak nem szeretem, ha valaki olyat oktat és magyaráz, amihez nem ért (lásd még magyar felsőoktatás, de az mmár erősen off). A te esetedben elhiszem, hogy a programozáshoz értesz, de egy új kolléga felvételéhez már nem. Suszter - kaptafa.

Mindenféle jogokat adsz egy "cégnek", míg egy élő embertől ezeket a jogokat el szeretnéd vonni.

Féligazság. Egy cégvezetőnek joga van azt felvenni akit akar. Nincs jó felvételi, nincs jó elbeszélgetés. Amit te és mi átélünk, az sok esetben hosszú évek bevett gyakorlatának az eredménye, vagy egy külföldről átvett minta alapján zajlik. Az az ő cége, azzal ő azt csinál (persze törvényes keretek között) amit akar. Ha a családodról beszélgetnek, az nem azt jelenti, hogy jobban érdekli őket a húgod, mint a szaktudásod, hanem esetleg kíváncsiak az empatikus készségedre, ami akár ügyfélkapcsolattartás, akár irodán belüli munkamegosztás és konfliktuskezelés során nagyon fontos lehet. Ezért mondom, hogy nem értesz hozzá.

A bejegyzésnek minimum az lehet a következménye, hogy néhány cégnél fogják magukat és értelmes, emberi felvételiztatő rendszert találnak ki, vagy javítanak az eddigi módszeren.

Nem a rendszert kell megváltoztatni. A feladat a megértés, és az esetleges beilleszkedés. Mint fentebb írtam, ha a portált összeklikkelő Pistikéket felveszik, akkor neked kell eldöntened, hogy állás, vagy büszkeség.

Milyen feladatleírás az, amitől még egy nem programozó is mosolyog?

Szerinted annak mekkora jelentőssége van, ha én pl. mosolygok egy etnográfiai tételsoron?
64

Tényleg

Joó Ádám · 2007. Szep. 19. (Sze), 17.28
Szerinted annak mekkora jelentőssége van, ha én pl. mosolygok egy etnográfiai tételsoron?


És amikor majd kiváló kormányunk esetleg úgy dönt, hogy mostmár aztán tényleg legyen ingyenes a nyalóka, akkor te tudomásul veszed, elvégre nevetséges, de biztos jobban értenek hozzá...

Ez a hozzáállás nem vezet sehova. De, mégis: vissza. Nagyon.
66

Hijjnye.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 08.49
//off

Igen tudomásul veszem. Én adót fizetek, ők kormányoznak, ez meg demokrácia. A többség megválasztotta őket, magyarán az történik, amit ők mondanak - igen, ez a másik táborra is vonatkozik. Én nem hiszem magamról, hogy jobban értenék hozzá, Ha ők azt mondják, hogy a nyalóka legyen ingyenes, akkor annak biztos oka van, és nyilván attól sem gondolnák meg magukat, ha néhány "békés járókelővel" árpádsávba takarózva szétvernék egy TV székházat és felgyújtanék pár autót - csak mert szerintem meg ez helyes.
84

Igaz

Joó Ádám · 2007. Szep. 20. (Cs), 22.14
Végülis az NSDAP-ot is megválasztotta a többség...
127

Ja.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 10.29
Meg már a Fideszt is, de balesetek mindig történnek, és amúgy sem kéne ennyire offolni.
65

Tipikus

Balogh Tibor · 2007. Szep. 19. (Sze), 17.42
Idézetek tőled - csak kb. a bejegyzés harmadáig volt kedvem másolgatni. Legalább vállalnád fel, amit csinálsz.

1.) Eleddig csak Te szapultál engem névtelenül.
2.) Hogy lehet úgy lejáratni egy céget, ha nem mondod meg, hogy melyik cég?
3.) Azok a mondatok amiket beidéztél arra vonatkoznak, hogy előttem szerepelt le a cég. A beszélgetés és az olvashatatlan tesztkód egy részéről nem is írtam. Azért mert az nem a bejegyzéshez tartozik.

Kéne egy mosoly a végére, vagy tényleg komolyan kérdezed?

1.) Az előző válasz egyik feltett kérdése sem volt komoly.

A te esetedben elhiszem, hogy a programozáshoz értesz, de egy új kolléga felvételéhez már nem.

1.) Tipikus félremagyarázás. Hisz ugyanennek az oldalnak az egyik felén én vagyok, öreg.

Nincs jó felvételi, nincs jó elbeszélgetés.

1.) Már ne haragudj, de van, rossz felvételi, elbeszélgetés mindenképpen.
2.) Ebben a bekezdésben is csak megerősíted, amit írtam rólad. Szerinted "Egy cégvezetőnek mindenhez joga van, egy alkalmazottnak semmihez."

Szerinted annak mekkora jelentőssége van, ha én pl. mosolygok egy etnográfiai tételsoron?

1.) Mit tudom én!
2.) Az adott feladatsor Mátyás király ajándéka vonalon halad néha. :) Felhasználó regisztrációja: kötelező megadni: teljes név, nem kötelező: név.
67

Nem érted, de nagyon nem.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 09.27
Eleddig csak Te szapultál engem névtelenül.

Nem, te is szapulod a céget.

Hogy lehet úgy lejáratni egy céget, ha nem mondod meg, hogy melyik cég?

Ha eddig nem tudtad volna, akkor most már tudod. Így. Kis város, kis cégek, mindenki ismer mindenkit. Ugyanis nem csak te lehetsz kiakadva egy cégtől, hanem egy cég is tőled, aminek pedig híre megy - csak máshol. Csak, hogy értsd: a te produkciódon (és nem erre a blogbejegyzésre gondolok, ez már csak a cseresznye a habos tortán) már olyan cégnél is mosolyognak, ahol még nem is jártál.

1.) Tipikus félremagyarázás. Hisz ugyanennek az oldalnak az egyik felén én vagyok, öreg.

Nem. A félremagyarázás az ez lenne: "mit gondolhatunk egy olyan emberről, aki minden válaszgondolatát megszámozza, még akkor is, ha csak egy van belőle?"

Továbbá nem kedvelem a csendőrpertut, az "öreg"-et mellőzd.

Így van, te a másik oldalon vagy, írj arról, hogy hogyan viselkedjünk egy állásinterjún, miket mondjunk, milyen hangnemben beszéljünk, hogyan, miből készülhetünk fel, mire számíthatunk. Foglalkozz a te oldaladdal. A másik oldalhoz nem értesz és nincs is hozzá közöd, ezért teszed magad nevetségessé egy ilyen írással.

Már ne haragudj, de van, rossz felvételi, elbeszélgetés mindenképpen.

Nem vagy olyan helyzetben - hogy a te szavaiddal mondjam: te az oldal másik felén vagy -, hogy képes legyél ezt megítélni. Például: a cég szemszögéből nézve csak jó volt a felvételi, hiszen kiszűrtek téged is.

Szerinted "Egy cégvezetőnek mindenhez joga van, egy alkalmazottnak semmihez."

Jól van, megpróbálom lassabban. Tehát ha te bemégy valaki lakásába, mert meghívnak vendégségbe, akkor a lakás tulajának joga van az alapján téged beengedni vagy sem, hogy milyen színű zokni van rajtad. Ő lakása ő döntése. Téged senki nem foszt meg a jogaidtól (olyan zoknit hordasz amilyet akarsz), csak vállald az esetleges következményeit.

Mit tudom én!

Te hoztad fel példának a hozzánemértő elmosolyodását a feladatsoron. Csak szemléltettem, hogy semmi értelme.

Az adott feladatsor Mátyás király ajándéka vonalon halad néha. :) Felhasználó regisztrációja: kötelező megadni: teljes név, nem kötelező: név.

Igen, ilyennel kiválóan lehet tesztelni a problémamegoldókészséget és a kreativitást egy jelentkezőnél, vagy ahogy mondani szokás: használd az agyadat. Kötelező megadni egy teljes nevet, a sima név pedig a felhasználó és a többi felhasználó számára látható név - ha úgy tetszik becenév is lehet. Nem muszáj megadni, ha nem adod meg akkor berakja a teljes neved, vagy a későbbiekben figyeli, hogy üres-e, és ha igen akkor a teljes nevedet használja. Kész.

Ha egy állásinterjún (esetleg) hülyeséget kérnek tőled, vagy rosszul fogalmaznak, azzal lehet, hogy éppen téged tesztelnek: mit csinálsz pontatlan egy specifikáció esetén - ami gyakorlatilag rendszeres, főleg, ha közvetlenül ügyféllel kell kapcsolatot tartanod. Ebben a konkrét esetben én adtam egy megoldásjavaslatot egy lazán fogalmazott feladatra - ami lehet jó vagy rossz, de legalább volt elképzelésem a problémára -, te feltetted a kezed és kiröhögöd őket. Én átmentem, te megbuktál. Erről van itt szó.

Szerk.: A Mátyás királyos meglátásod viszont kiváló. Ott is az nyeri el a méltó jutalmát, aki használja az eszét, és megoldja a feladatot. A hozzáállást, a talpraesettséget és a jellemet néha többre értékelik, mint a szaktudást - és nemcsak a mesében.
68

ez kezd lol lenni

amonrpg · 2007. Szep. 20. (Cs), 09.41
Srácok, egyrészt felesleges flame-be fordult az egész, nem éppen konstruktív vita... imho ideje leállni.

Viszont ez itt:
Ha egy állásinterjún (esetleg) hülyeséget kérnek tőled, vagy rosszul fogalmaznak, azzal lehet, hogy éppen téged tesztelnek: mit csinálsz pontatlan egy specifikáció esetén - ami gyakorlatilag rendszeres, főleg, ha közvetlenül ügyféllel kell kapcsolatot tartanod. Ebben a konkrét esetben én adtam egy megoldásjavaslatot egy lazán fogalmazott feladatra - ami lehet jó vagy rossz, de legalább volt elképzelésem a problémára -, te feltetted a kezed és kiröhögöd őket. Én átmentem, te megbuktál. Erről van itt szó.


Ez ordas marhaság, már bocs. Ez a tesztfeladat eléggé röhejes. Egyrészről, ehhez a céghez az ember nem megy el interjúra. Ugyanis nincs egy egész napom ilyenekkel szöszmötölni. Vagy feldobok nekik valami cms-t, és legyenek boldogok. Ne vicceljünk már... mini webshop, meg képfeltöltés? ROTFL

Ez a cég csak mímeli a profi felvételiztetést. Azt hiszik, hogy a több jobb, pedig egy nagy túrót. Egy rövid, esetleg nem átlagos feladat megoldása (amit le lehet zavarni egy fél délután /azaz max. 3-4 óra/ alatt).
No, azzal lehet kreativitást mérni. Lehet problémamegoldást mérni, lehet kód szépséget, olvashatóságot mérni.
Nem azzal, ha egy telje site-ot elkészíttetünk a delikvensekkel.
Ez, és az interjúról közöltek elég "érdekes" képet festenek a cégről, még akkor is, ha én sem mindennel értek egyet, ami itt következtetésként elhangzott.

Ez a cég nem tiszteli a leendő lehetséges munkatársa idejét. Miért is gondolják azt, hogy komoly fejlesztő jelentkezik náluk?

Amúgy halkan megsúgom, hogy mostmár fejlesztő-hiány van a piacon. Legalábbis a közép- és felső szegmensben. Szóval sok esélyük nincs megfelelő munkatársat találni ilyen hozzáállással.
Ilyen szempontból viszont jogos a cikk. Mert rámutat olyan problémákra, amik valósak, és amikkel - ha akar valamit kezdeni magával a cég (mármint az óráról-órára való túlélésen kívül, ami az ilyen cégek jellemzője) -, muszáj foglalkozni.
69

Utolsó bekezdés

janoszen · 2007. Szep. 20. (Cs), 10.00
Az utolsó bekezdés emlékeztet arra amit egy kollega mesélt: foreach-es feladat lett volna, nagyon egyszerű. Elég nagy százalék jött vissza úgy, hogy "ja, ez a feladat? Akkor én nem vagyok alkalmas..."
70

Na, itt egy másik.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 10.14
Te sem érted.

Ez ordas marhaság, már bocs.

Megbocsátva. Volt már felvételiztetés terén tapasztalatod a másik oldalról, mint felvételiztető? Ha nem, akkor pssszt, vagy legalább más stílusban.

Ugyanis nincs egy egész napom ilyenekkel szöszmötölni.

Azért döbbenetes, hogy a munkanélküliek mennyire elfoglaltak napközben, szegények... Most kell egy állás vagy sem? Ha kell akkor annyi időt szánok rá, amennyivel kihozom magamból a maximumot. Ha egy hétig csinálom a tesztfeladatot, akkor egy hétig. Nehogy már a potenciális munkavállaló háborodjon fel, mert leterheli a tesztfeladat. Nem vagytok ti nagyon elkényelmesedve?

No, azzal lehet kreativitást mérni. Lehet problémamegoldást mérni, lehet kód szépséget, olvashatóságot mérni.

Nekik lehet, hogy nem ezek a szempontok a fontosak. Nem csak kódert keresnek, hanem csapattársat, kollégát is. Egy rövid feladattal annyit elérsz, hogy kódolásból megismered. Míg az ittenivel több tulajdonságáról is képet kapsz: struktúráltság, alkalmazkodókészség, rugalmasság, célorientáltság - ha szép dolgot csinál, lehet, hogy érdemes továbbképezni más irányba, ha jó elképzelései vannak, később lehet projekt manager is.

Értsétek már meg, ez nem egy tesztsor, hogy aki 50 felett teljesít az abcd válaszok közül, az fel lesz véve. Itt rengeteg más szempont is bejátszik. Napi (legalább) nyolc órát leszel mellette, az embert is kell vizsgáztatnod.

Amúgy halkan megsúgom, hogy mostmár fejlesztő-hiány van a piacon. Legalábbis a közép- és felső szegmensben.

Lehet, csak itt nem volt szó a közép és felső szegmensről. Itt a feladatsor alapján be lehet lőni kit keresnek. És amennyi info tanár végez mostanában, abból az értelmesebbje nekiül és egy-két hónap alatt eljut arra a szintre, hogy meg tudja oldani a tesztfeladatot - ha még értelmesebb volt, akkor már egyetem alatt kitanulta. És az a nettó 100-110 még mindig jobb, mint számtechet oktatni középsuliban.
71

nem másik...

amonrpg · 2007. Szep. 20. (Cs), 10.32
Képzeld, van - nem is kevés, de ehhez te nem értesz... - már tapasztalatom felvételiztetésben.
Örülök, hogy a távkiértékelést folytatod, így jót lehet derülni a prekoncepciódon. Halkan megsúgom, ne próbáld meg eldönteni három bekezdés alapján, hogy ki mihez ért, mert meg fogsz lepődni, kiscsillag.

Jah, hogy a cégnek kizárólag munkanélküliek kellenek? Akiknek nincs, vagy nem sok tapasztalatuk van? Akkor már értem, így a helyén van. Olcsón szar munkaerőt bármikor fel lehet venni, még csak ilyen túlspilázott tesztfeladat-sor se kell hozzá.
A cég viszont alapvetően kizárja az éppen dolgozó, de esetleg a váltáson gondolkodó, a munka világába belerázódott, lendületben lévő munkavállalókat. Szerinted ez épelméjű döntés?

Nem, nem vagyunk elkényelmesedve. Csak tudod, ha váltáson törném a fejem, még akkor se vennék ki egy nap szabit egy ilyen tesztsorra, amit el lehetne intézni 3-4 órában. Csak éppen a cég egyik, magát űberprofi HR-esnek képzelő hozzánemértő alkalmazottja/vezetője másképpen gondolja. Fogd fel, és fogadd el, hogy ez nem jó.
Persze ettől még tehetik, lelkük rajta, az ő cégük, engem spec. nem érdekel. Csak ne akarjuk már azt mondani, hogy ez jó megoldás, mert nem az. A cég szempontjából öntökönszúrás. Pont.

A rövid feladat megoldásából sokkal többet ki lehet olvasni, mint egy ilyen átlagos, se íze, se bűze, traktorosfalvakft.hu weboldal elkészítésével. Ebből a tesztfeladatból hiányzik minden kreativitás, minden fantázia. Egyszerűen felsorolta, hogy mit csinált a programozó az elmúlt héten.
Ha ők ilyen fantáziátlan, kreativitáshiányban szenvedők, mégis hogyan mérnék le a jelentkezőét?
Megmondom: sehogy.

De. Ez pont egy tesztsor. Másra nem is alkalmas, mint az unalmas, begyakorolt, favágó-melót lemérni. Nulla kreatív gondolkodás kell hozzá. Tizenkettő pontosan egy tucat belőle. Kis túlzással egy fél éve fejlesztő mellett dolgozó szimpla sitebuilder meg tudja oldani N idő alatt.
Semmit nem tudsz meg belőle a fejlesztőről, maximum azt, hogy vannak-e már saját, bejáratott moduljai az ilyen tucatfeladatokra.

Igen, ez itt az alsó szegmens? Ugyanmár. Akkor miért fáj, hogy kimondjuk, ebből a cégből soha nem lesz még középszegmenses sem, hát még értelmes cég?
72

Más az igény.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 11.54
Látom, itt menő a becézgetés :D Na, akkor figyelj ide zsugabubuci.

Olcsón szar munkaerőt bármikor fel lehet venni, még csak ilyen túlspilázott tesztfeladat-sor se kell hozzá. A cég viszont alapvetően kizárja az éppen dolgozó, de esetleg a váltáson gondolkodó, a munka világába belerázódott, lendületben lévő munkavállalókat.


Miért zárná ki? Ha van egy értelmes infós, aki pl. hentesként dolgozik, munka után szépen megcsinálhat egy ilyen feladatsort.

És mi van ha tényleg olcsó, nem túlképzett embert keres a cég. Mert náluk erre van igény. Elképzelhetetlen?

Csak tudod, ha váltáson törném a fejem, még akkor se vennék ki egy nap szabit egy ilyen tesztsorra, amit el lehetne intézni 3-4 órában.

Ez már a te döntésed. Én ismered a képességeimet, a jelenlegi helyzetetemet, ha nekem kell az állás, és látom, hogy egy nap szabi elég hozzá, akkor kiveszem. Küzdeni kell az állásért, és ebbe ez is beletartozik.

Csak ne akarjuk már azt mondani, hogy ez jó megoldás, mert nem az. A cég szempontjából öntökönszúrás. Pont.

Pont te sem vagy abban a helyzetben, hogy ezt eldöntsd. Ha a cégnek 10 közepes programozó kell, akkor 10 közepes programozót vesznek fel. Hogy nekik mi a jó megoldás, és ezt milyen eszközökkel érik el, ez az ő privilégiumuk.

Egyszerűen felsorolta, hogy mit csinált a programozó az elmúlt héten.

És ha van olyan jelentkező, aki ezt azonnal meg tudja csinálni (esetleg jobban), akkor ő az ideális ember a posztra. Mit nem lehet ezen érteni?

Ha ők ilyen fantáziátlan, kreativitáshiányban szenvedők, mégis hogyan mérnék le a jelentkezőét?

Olvasd el fentebb. Leírtam, hogy hogyan lehet különféleképpen reagálni ugyanazon feladatsorra. Ebből rengeteg mindent le lehet szűrni.

Kis túlzással egy fél éve fejlesztő mellett dolgozó szimpla sitebuilder meg tudja oldani N idő alatt.

Ja, és lehet, hogy ide pont ilyen ember kell. Nekik lehet, hogy egy ilyen ember 100 nettóért jobban megéri, mintegy űberkúl fejlesztő 250-ért. Ha polcszervízest keresnek a Tescoba, attól sem kérdeznek polgárjogot.

Akkor miért fáj, hogy kimondjuk, ebből a cégből soha nem lesz még középszegmenses sem, hát még értelmes cég?

Egyrészt ez senkinek sem fáj. Másrészt ennyiből ezt nem lehet eldönteni. Harmadrészt az fáj, hogy valaki úgy magyaráz és "okít" valamit, hogy nem ért hozzá.
73

nos igen...

amonrpg · 2007. Szep. 20. (Cs), 12.22
A HTML injection-ös példából, valamint a hibár avaló reagálásból nekem is az jött, le, hogy henteseket alkalmaznak programozóként...
Egyszerűen röhejes az a cég. A hozzáállásból leszűrhető, hogy eszük ágában sincs ezen változtatni. Ugyan mitől lennének ők komoly cég? Mitől válnának azzá? Miért nem lehet ezt ennyiből eldönteni? Dehogynem. Szar kódot csinálnak hozzánemértő munkaerővel. S ezek után küldenek egy tesztsort, ami egy minisite teljes elkészítését célozza. A fentiek alapján viszont sem szakmailag, sem emberileg nem tudnak a teszt-kérdésekből leszűrni semmit.
Magyarán csak a cégvezetés bohóckodik profi HR-wannabe-ként.

Szóval ki nem ért hozzá? Csak nem a cég?

(BTW, asszem' zsugabubust akartál írni, nem?)
76

Nem a cég a téma.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 14.21
(Nem, a Zsugabubus az számomra kedves jelző, és nem idevaló.)

Még igazad is lehet, de itt nem a cég megítélése a téma, hanem az, hogy valaki állást akar, erre nekiáll arcoskodni, hibát keresni a cég korábbi munkájában, beleköt a tesztfeladatba, végül majd ő megmondja, hogyan kell programozót felvenni - egy olyan, akinek vagy jelenleg nincs állása, vagy váltani akar. Aki nagyon éhes az megeszi a mócsingot is, és nem azt magyarázza, hogy hogyan kell fürjfilét pácolni, pláne ha nem ért hozzá.
78

Teljes félremagyarázás

Balogh Tibor · 2007. Szep. 20. (Cs), 14.49
Te teljesen félremagyarázod a történteket.
1.) Nem vadásztam a hibát a munkáitokban, hanem egy számomra fontos weblapot csináltatok, ezt teszteltem felületesen.
2.) Nem arcoskodva írtam meg a szóban forgó weblap hibáját.
3.) Nem belekötöttem a tesztfeladatba. Hanem két súlyos hibát jeleztem.
4.) Nem arcoskodva írtam meg a tesztfeladat biztonságot érintő hibáit.
5.) Nem arcoskodva írtam a blogbejegyzést sem.

A magam részéről lezártam a veled való beszélgetést. A blogbejegyzés a felvételiztetés mikéntjéről szól, és nem a blogíró személyéről. Nyiss egy topicot vagy írj egy blogbejegyzést esetleg ehhez, vagy menj az Index PoliDili fórumára.
80

Pipa.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 15.50
Ide is leírom, hátha nem látsz a pipától: közöm nincs a céghez.

A személyed sajnos elkerülhetetlen, hiszen olyan dolgot akarsz oktatni, amihez nem értesz, és félő, hogy valamelyik cégvezető még komolyan veszi, szóval nem árt ha lát egy ellenvéleményt is.

Mivel a 2, 4, 5, az erősen szubjektív. "Te nem érezted arcoskodásnak", talán helyesebb megfogalmazás lenne.

De most komolyan gondolod, hogy úgy jelentkezel egy céghez, hogy a hibáikra felhívod a figyelmet (mind a munkában, mind a tesztfeladatban), erre majd ők felvesznek? Azt mondják, "na, pont ilyen emberre van szükségünk, Isten hozott minálunk"? Vicc nélkül érdekel: milyen reakcióra számítottál?

A PoliDili meg nem tudom, hogy jön ide.
83

Feltételezés =/= tény

Balogh Tibor · 2007. Szep. 20. (Cs), 21.10
közöm nics a céghez

Messziről jött ember, azt mond amit akar. Ahhoz képest, hogy ezt írod, egészen magabiztosan állítasz olyan dolgokat, amikről az adott cégnél tudhatnának. Például milyen stílusban beszéltem, meg hasonlók. Egyáltalán nem vagyok "pipás", csak amiket írsz, annak köze sincs a valósághoz.

Még egyszer leírom, basszus, mint a PoliDilin esküszöm! Még néhány mszp bértolnok is jobb. Szóval:
1.) Teszteltem azt a lapot, mert fontosnak tartottam. NEM kellene félremagyarázni!
2.) A tesztsor elolvasása után alapból nem vártam már semmit. Aki ilyen feladatot küld, annak egészen biztos nem az a szándéka, hogy felvegyen. Csak felhívás volt a részemről, hogy elég általánosnak tűnnek a súlyos hibák a cégnél.
3.) Amiről írtam, annak az egyik felén én állok, erről az oldalról nézve írtam. Az ugye teljesen elkerülte a figyelmed, hogy nem írtam arról, hogy konkrétan milyen lenne egy jó tesztfeladat. A kitétel amit írtam az az időre vonatkozott, mert a munkavállalói oldalról ez érint minket. - És minden javaslatom ezen haladt végig. A legkevésbbé sem érdekel, hogy "Kókler Pista" cége hogyan felvételiztet.

félő, hogy valamelyik cégvezető még komolyan veszi

Mit is?
1.) Hogy nem ötletszerűen kellene felvételiztetni?
2.) Hogy megfelelő feladatsort kell kiadni?
3.) Hogy normális dolgokról kell beszélgetni? Amiből szakmai és emberi hozzáállás is leszűrhető.
4.) Hogy feleslegesen ne terheld a jelentkezőket, mert ezzel magadnak is több munkát okozol?

Igazad lehet, hogy ezek mind teljességgel elhanyagólhatóak! Ne is vegyék komolyan! Minek? Teljesen marhaság amit írtam! Milyen jó, hogy te itt egy napos weblabor tagsággal megmondtad mindezt. Mihez is kezdtek volna nélküled a cégvezetők?
86

Kacsa.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 09.53
Ahhoz képest, hogy ezt írod, egészen magabiztosan állítasz olyan dolgokat, amikről az adott cégnél tudhatnának. Például milyen stílusban beszéltem, meg hasonlók.

Az, hogy nem dolgozok ott, az nem jelenti azt, hogy ne ismernék olyat, aki ott dolgozik, és volt szerencséje hozzád. Mivel most már mind a két fél véleményét ismerem, le tudom szűrni a szubjektív, önigazoló sallangokat (mindkét fél részéről), és valamilyen szinten reális képet és véleményt tudok alkotni az esetről. Ezt olvashattad itt.

Még egyszer leírom, basszus...

Felesleges. Megértettem mindent, amit csináltál.

Teszteltem azt a lapot, mert fontosnak tartottam. NEM kellene félremagyarázni!

Ilyet épeszű ember nem csinál - nem a tesztelésre gondolok, hanem a hibajelzésre álláskeresésnél. Egy cég büszke a munkájára, legyen az bármilyen is. Ha te a hibáival indítasz, akkor ő se az előnyeiddel fog foglalkozni. Nem állítom, hogy ez jó, de manapság már az alázat sem rossz szó arra, hogy hogyan közelítsünk esetleges leendő főnökünk felé. De mivel elsősorban nem a jellemeddel van bajom, ezért ezt a részt akár offnak, tárgytalannak takinthetjük, jogod van a személyiségedet és jellemedet "használni" szerte a világban. Közöm nincs hozzá. Véleményem lehet róla, tanácsot adhatok, a többi rajtad múlik.

Aki ilyen feladatot küld, annak egészen biztos nem az a szándéka, hogy felvegyen.

Nagyon hasonló feladatsort kaptam jómagam is nem ennél a cégnél. És azt a céget nagyon jól ismerem. Igényes és jó hely. Ezért állítom, hogy nem egyedi eset egy ehhez hasonló feladatsor, és én rengeteget tanultam fejlődtem, mikor megnézték a munkámat, elmondták a hibáimat, ők pedig megismerhettek ennek kapcsán, mint embert. Szóval ne vonj le elhamarkodott és rossz következtetéseket.

Amiről írtam, annak az egyik felén én állok, erről az oldalról nézve írtam.

Remek. Ezt mondom. Ha egy gyalogos cikket ír arról, hogy milyen legyen a KRESZ, akkor az minimum komolytalan. Maradj a te oldaladnál, adj tippeket álláskeresőknek, és ne játszd meg a nagy hozzáértőt, aki állást keres, de megmondja milyen a jó állásinterjú - csak azért mert neked negatív tapasztalataid voltak. Tudod, ha a kacsa nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz a hülye.
74

lassan mondom, hogy megértsd

Marcell · 2007. Szep. 20. (Cs), 13.00
Ugyanis nem csak te lehetsz kiakadva egy cégtől, hanem egy cég is tőled, aminek pedig híre megy - csak máshol. Csak, hogy értsd: a te produkciódon (és nem erre a blogbejegyzésre gondolok, ez már csak a cseresznye a habos tortán) már olyan cégnél is mosolyognak, ahol még nem is jártál.
a) Mondjuk ki: a tesztfeladat szar. Favágómunka, 0 kreativitással. És nemcsak szar, de sok is.
b) Ha a cég ilyen favágókat keres, érthető a hozzáállása. Ezzel azonban magát minősíti. Tróger munkásokat csak egy tróger cég keres.
c) Hogy egy tróger cég valakinek terjeszti a "jóhírét", nem sokakat érdekel. Akit igen, az megint saját magát minősíti. Tróger cégeknek csak tróger cégek adnak a szavára.
d) A tróger cégek értelmes embereket nem érdekelnek - ergó oda úgyse akarna dolgozni menni a Tibor és így az egész bekezdésed értelmét veszti.
77

Re: trógerkedés

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 14.37
Egy "favágót" miért csak tróger cég kereshet? A cégnek is jó - olcsóbb, könnyen cserélhető, a "favágónak" is jó - kevesebb szaktudással elhelyezkedett és talán még tovább is képezheti magát, jó szervezés esetén az ügyfélnek is jó lehet: olcsóbb és ugyanúgy néz ki az oldala.

És most komolyan, mennyi a reális kockázata annak, hogy egy "legyen már honlapom mert a konkurenciának is van" burkolatgyártó cég honlapját megtörik? És ha mégis. Max az árlista változott a backup óta. Ilyen egykaptafa honlapokra pedig egyre nagyobb az igény. Magyarán egy ilyeneket gyártó(!) cég vígan elélhet.

Ennél nagyobb cégek dolgoznak sokkal kevésbé képzett alkalmazottakkal. A szaktudást ott "betanított munkának" nevezik. És a cég működik, fejlődik, terjeszkedik, közben egyre gyatrábbak a termékei, és szinte utcáról behívott emberekkel cserélik le a szaktudást.

oda úgyse akarna dolgozni menni

Amíg van máshonnan pénze és ekkora büszkesége, addig biztos nem.
75

Kedves ismeretlen

Balogh Tibor · 2007. Szep. 20. (Cs), 14.19
Nem, te is szapulod a céget.

Csak Te névtelenül rágalmazol egy pontosan beazonosítható embert. Én meg a saját nevemmel, címemmel írom meg a tapasztalataimat egy meg nem nevezet cégről.

mit gondolhatunk egy olyan emberről, aki minden válaszgondolatát megszámozza, még akkor is, ha csak egy van belőle?

Talán azt, hogy sokkal több válasza volt, csak nem akart megsérteni, ezért kitörölte azokat. :D

Továbbá nem kedvelem a csendőrpertut

Mi lenne, ha akkor használnál egy szót, ha érted is azt. :)
Megjegyzem az adott cégnél tegeztek le azonnal mind telefonban, mind levélben. Ami nem baj, de akkor nem kell megsértődni, ha a felvételiző úgy köszön el, hogy sziasztok! A "cégvezető" eleve magázott, így vele maradt a magázós hangvétel.

A másik oldalhoz nem értesz és nincs is hozzá közöd, ezért teszed magad nevetségessé egy ilyen írással.

Szerintem sennki nem nevetett a blogírón, inkább a blogbejegyzésen.

A cég szemszögéből nézve csak jó volt a felvételi, hiszen kiszűrtek téged is.

És mi alapján, pajti? Hogy milyen a szemszínem? :)))))))))

Ha valaki a PHP nyelvvel kezd el foglalkozni nem ritkán az első kitűzött cél egy fórum, majd röügtön másnap egy portál, harmadik nap a nyelv teljes megreformálása. Aztán jön a tanár és azt mondja, hogy kisfiam, kislányom csináljunk előbb egy vendégkönyvet. - Pálócz István minden bizonnyal meg tud erősíteni ebbéli feltevésemben.

Hogy az adott cégnél még egy vendégkönyvet sem tudnak elkészíteni, de számtalan weboldalt készítettek már! Már ezerszer felhozod, de nem vonta senki kétségbe, hogy a céged azt vesz fel, akit akar. Csak akkor nem kellene senkivel a bolondját járatni!

Túlságosan erősen véded ezt a "céget"! Azon gondolkodom, hogy vajon a három fickó közül akikkel találkoztam melyik vagy te? Most végiggondolva a hármotok viselkedését, a cégvezetőre tippelnék.

A bejegyzésben is szerepel, hogy az a két súlyos hiba a feladatkiírásban amit merészeltem levélben megemlíteni nektek, ezek taglalásával telt a beszélgetésünk.

Ami nagyjából olyan hangulatú volt, hogy azzal a felütéssel kezdtétek, hogy hogy merészelem súlyos hibáknak titulálni ezeket. Majd elmagyaráztam, hogy ezért meg ezért. Majd jött a válasz, olyan stílusban, hogy nehogy megmagyarázzam már. Pitiáner dolgok amiket mondok. Aztán megint elmondtam normálisan. Majd az volt a következtetésetek, hogy nem értek hozzá.

Én átmentem, te megbuktál. Erről van itt szó.

Vicces. Azt hiszed, hogy bánom, hogy oda nem vettetek fel? Csak akkor nem azzal kellene zárni egy beszélgetést, hogy "nekem meggyőző volt, majd értesítünk".

Tudod, próbálod beállítani úgy, mintha ezek a szerintem véglegesen lenézendő és nevettséges dolgok, amik a cégednél történtek, direkt lettek volna. Úgymond rafinált felmérések.

Csak ennek az említett vendégkönyv, és az egész honlap minősége mond ellent. Például az oldal nem működik JavaScript nélkül, egy olyan oldal, amihez semmi szükség rá. Vagy az, hogy a webtárhely neve szerepel az adott weblap oldalainak címében. Régebben még a címben is, aldomain formájában. A többi tákolmányotokat nem néztem.

Te megfeleltél, írod, pedig szerintem valamelyik benfentes vagy. Legalábbis abból ítélve, ahogy itt fogalmazol, meg abból, hogy még mindig kerestek programozót.

Én úgy látom, hogy semmi szükség nem lenne a veled való diskurzusra. Sőt, ha megfogadsz egy tanácsot, ne égesd már tovább a cégedet a bejegyzéseiddel. A nagytöbbség szerintem rajtatok mulat.
79

Már vártam.

symphony · 2007. Szep. 20. (Cs), 15.36
Pár hozzászólást tévedtem csak (korábbra saccoltam), de már vártam, hogy mikor leszek én a cégvezető. :D Mintha egy politikai fórumon lennénk, ha valaki másvéleményen van, akkor egyből jön a "te is közéjük való vagy, mocskos ..." :D

Szóval nem, nincs cégem, ha ebből nem következne, akkor azt is hozzáteszem, hogy ez a cég sem az enyém, ott se dolgozom, sőt - méltósággal feladom neked a labdát - mégcsak szakmabeli sem vagyok. Jók az ismerettségeim, és mondjuk úgy: nem ítélek elsőre, azaz érdekelt a másik oldal véleménye is - ebben az esetben a tied is. Én így alkotok véleményt.

Ez a névtelenség nem tudom miért bánt annyira. Én megengedhetem magamnak, hogy névtelenül reagáljak a blogodban, te nem, mert ilyen néven publikálsz, és jól jön később a referencia. Az, hogy a blogban is teljes néven szerepelsz - ez inkább így jártál, mintsem felvállalod. De megnyugtatna téged, ha pl. Tóth Béla névvel újra beregisztrálnék, vagy ha Kovács Pisti néven regisztráltam volna?

Szerintem sennki nem nevetett a blogírón, inkább a blogbejegyzésen.

Is.

És mi alapján, pajti? Hogy milyen a szemszínem?

"Pajti"??? Betojok ezen a helyen. Itt tényleg ilyen családiasan vagyunk, kiskomám?

A hozzáállásod alapján. Nem érted, mi? (Nem csak itt) gyakorlatilag leszarják mennyire kened-vágod a PHP-t, ha nem vagy csapatjátékos, nem tudsz beilleszkedni, kötözködő vagy és beképzelt. Kollégát - társat - talán még havert és barátot is keresnek ilyen helyen. A szaktudás nem minden. Hiába vagy kóder guru, ha pl. a projektvezető nem tud veled szót érteni. Ilyen helyeken nem az van, hogy felveszed a fejhallgatót, zene be, aztán meló estig. Itt részfeladatok vannak, összhang, reklamációk és brainstorming. Ha már kész munkába hibakereséssel indítasz, akkor ebből lehet sejteni, hogy veled később csak a gond lesz.

(Iszonyú nehéz megérteni a mondandódat, úgy, hogy a "cégemnek" becézed a /nem/ említett helyet.)

Például az oldal nem működik JavaScript nélkül, egy olyan oldal, amihez semmi szükség rá. Vagy az, hogy a webtárhely neve szerepel az adott weblap oldalainak címében. Régebben még a címben is, aldomain formájában.

És a hozzáértőket leszámítva érdekel ez valakit? Ha a tulaj tojik rá, a kódoló meg nem tud/akar, vagy nincs lehetősége/ideje/motivációja igényesen dolgozni, a pénzt viszont kifizetik érte, akkor miért fáj ez neked? Ha egy hét alatt meg tudsz csinálni 3 igénytelent 1 igényes helyett, akkor a bevételed 3-szor akkora. Az igényesség és a produktivitás mérlegén ha jól játszik a cég, akkor működhet a dolog. Ezt meg majd az idő dönti el.

Te megfeleltél, írod, pedig szerintem valamelyik benfentes vagy.

Ezt az alapján írtam, hogyha egy embert kellene felvennem egy céghez, akkor kit vennék fel. Azt, aki a ki tudja milyen körülmények között elkészült oldalba hibát keres, vagy azt, aki megkönnyíti az életem azzal, hogy a pontatlan igényekre megoldási javaslatot nyújt: velem és nem ellenem dolgozik.
81

ez télleg' rotfl azaz minek mondja, aki nem ért hozzá?

amonrpg · 2007. Szep. 20. (Cs), 18.03
A hozzáállásod alapján. Nem érted, mi? (Nem csak itt) gyakorlatilag leszarják mennyire kened-vágod a PHP-t, ha nem vagy csapatjátékos, nem tudsz beilleszkedni, kötözködő vagy és beképzelt. Kollégát - társat - talán még havert és barátot is keresnek ilyen helyen. A szaktudás nem minden. Hiába vagy kóder guru, ha pl. a projektvezető nem tud veled szót érteni. Ilyen helyeken nem az van, hogy felveszed a fejhallgatót, zene be, aztán meló estig. Itt részfeladatok vannak, összhang, reklamációk és brainstorming. Ha már kész munkába hibakereséssel indítasz, akkor ebből lehet sejteni, hogy veled később csak a gond lesz.


Aha értem, minden számít, csak a szakmai tudás nem. Értem én, ezt mondtam én is. Ezért mondtam, hogy az egy szar cég. Szakmaiatlan. Gány, kókler. Capische?
Tudod a világ civilizáltabb felén tárt karokkal várják azokat, akik hibát találnak a cég munkáiban, és még el is tudják mondani, hogy hogyan kell kijavítani, és miért. Igaz, a világ civilizáltabb felén tudnak akár vendégkönyvet is írni, és nem cipőpucolókat alkalmaznak "PHP fejlesztő"-nek becézve.

Ezt az alapján írtam, hogyha egy embert kellene felvennem egy céghez, akkor kit vennék fel. Azt, aki a ki tudja milyen körülmények között elkészült oldalba hibát keres, vagy azt, aki megkönnyíti az életem azzal, hogy a pontatlan igényekre megoldási javaslatot nyújt: velem és nem ellenem dolgozik.


ROTFL. A hiba feltárása éppen megoldási javaslattal együtt volt. Látom, nem érted, nem csoda, mint említetted, nem értesz hozzá, de azért csak tolod itten a véleményedet. Ráadásul kurvára senkit sem érdekel, hogy milyen körülmények között jött létre egy oldal. De ha mondjuk az adott vendégkönyv tele lesz alert('faszvagy'); üzenetekkel, és a megrendelő jön pampogni, hogy kéri vissza a pénzét, sőt, kártérítést követel hitelrontásért, akkor majd naaagy, bociszemekkel néz a "cégvezető" (leánykori nevén Kókler János) a hentesre (akarom mondani Senior PHP developer-ére), hogy ez most hogy...

És a hozzáértőket leszámítva érdekel ez valakit? Ha a tulaj tojik rá, a kódoló meg nem tud/akar, vagy nincs lehetősége/ideje/motivációja igényesen dolgozni, a pénzt viszont kifizetik érte, akkor miért fáj ez neked? Ha egy hét alatt meg tudsz csinálni 3 igénytelent 1 igényes helyett, akkor a bevételed 3-szor akkora. Az igényesség és a produktivitás mérlegén ha jól játszik a cég, akkor működhet a dolog. Ezt meg majd az idő dönti el.


Lásd fenn. Én most simán telespammelném azt az oldalt a fentiekkel, és elmennéka megrendelőhöz, segítenék neki perelni. Az ilyen "cégek" tönkreteszik az egész ágazat jó hírnevét. A tizennégy éves "programozó"-kkal együtt.
Bukjanak bele. Mindenkinek jobb lenne. De legfőképpen a becsületesen dolgozó, minőségi melót készítőknek.
87

Fogom a kezed.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 10.36
Beidézted tőlem ezt: "A szaktudás nem minden."
Majd aláírod ezt: "Aha értem, minden számít, csak a szakmai tudás nem."

Most mit csináljak veled, ha sima négyszavas mondatokat sem értesz meg?

Tudod a világ civilizáltabb felén tárt karokkal várják azokat, akik hibát találnak a cég munkáiban

Ühüm. Tudom, én is küldtem kívánságlistát a Jézuskának, remélem nem hagy ki semmit.

Te itt élsz ebben az országban, és hibakereséssel nem jutsz be egy céghez sem. Itt ilyen emberek, főnökök vannak. Büszkék, önzők, mást eltaposók. Itt nincs megbecsülés, kiemelt kolléga. Ha fizetésemelést kérsz, megnézik mennyire nehéz egy Pistikét betanítani a munkádra a jelenlegi béred alatt. Tudom, biztos van kivétel. A civilizált országokban a cégvezetők a TB-det is intézik, bejelentenek. Hadd ne mondjam az itteni helyzetet. Ha nem vállalsz munkát a "kókler" cégeknél, akkor éhenhalsz. A "kókler" cég pedig pont ezért marad működőképes.

Ráadásul kurvára senkit sem érdekel, hogy milyen körülmények között jött létre egy oldal.

Igen, ha kódszépségversenyre viszed. Amúgy pedig az ilyen balhézó ügyfeleket szokták azzal lehiggasztani, hogy igen, mit vár tetves 60 ezerért, 120-ért biztonságos lett volna az oldala, illetve ha nem pl. PowerPoint-os prezentációkból kellett volna összeollózni az oldalt, akkor több idő maradt volna a kódolásra. Ez egy az egyben olyan, mint amikor visszaviszel gariztatni egy 6 ezer forintos dvd lejátszót és mosolyog a szervízes. Persze perelhetsz, meg felháborodhatsz.

Én most simán telespammelném azt az oldalt a fentiekkel, és elmennéka megrendelőhöz, segítenék neki perelni.

Egészségedre. Ha nincs jobb dolgod... Majd egyszer áruld el, hogy azon túl, hogy bebizonyítottad, hogy ügyes és okos vagy, mert ismerted a biztonsági rést, hogyan számolsz el azzal, hogy a semmiről sem tehető ügyfélnek hitelrontást, és esetleges vevőkiesést okoztál. Vagy ő csak egy áldozat a te szakma becsületéért vívott hadjáratodban?

Bukjanak bele. Mindenkinek jobb lenne. De legfőképpen a becsületesen dolgozó, minőségi melót készítőknek.

Ezzel minden szakma így van. Étterem - Meki, Dizájnstúdió - Pistike WordArttal, Rostoslé - Tesco almaital. Majd a piac eldönti, hogy ki marad éhen.
92

most melyik részt nem érted?

amonrpg · 2007. Szep. 21. (P), 11.49
A szaktudás annál a cégnél jellemzően nincs meg. Erre jössz azzal, hogy az nem minden. Pluszban a felvételi procedúra mindent képes mérni, csak a szaktudást nem. Erre jössz azzal, hogy van ilyen. Erre én azt mondom, hogy ezek kóklerek. Te meg kötöd az ebet a karóhoz, hogy ez komoly cég.

Lehet téged komolyan venni, csak nem érdemes.


hogyan számolsz el azzal, hogy a semmiről sem tehető ügyfélnek hitelrontást, és esetleges vevőkiesést okoztál.


Ezt a kókler cég okozza, nem én.

Amúgy pedig az ilyen balhézó ügyfeleket szokták azzal lehiggasztani, hogy igen, mit vár tetves 60 ezerért, 120-ért biztonságos lett volna az oldala


ROTFL. No comment. Ez kész...

A többire meg csak annyit, hogy a fentiek alapján erősen úgy érzem, hogy nagyban hozzájárulsz az itteni, balkáni helyzet fenntartásához. Tudod nem elfogadni kell a szart, hanem megpróbálni változtatni rajta. A langyos lábvíz nem egészséges.
93

Mi nem világos?

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 16.36
Te meg kötöd az ebet a karóhoz, hogy ez komoly cég.

Leegyszerűsítem neked a problémát. A Tesco szerinted komoly cég, vagy a magyar Suzuki? Igen vagy nem?

Ezt a kókler cég okozza, nem én.

A fejlövést meg a fegyvergyártó és nem a gyilkos. Ühüm. Jogos érvelés. Ezekszerint minden hacker ártatlan, mert béna a webmester? Nem rossz.

Tudod nem elfogadni kell a szart, hanem megpróbálni változtatni rajta.

Nosza, ess neki. Én nem bánnám, ha a csapból is a minőség folyna, csak tudod széllel szemben nem érdemes. De próbáld meg. Ez a szabadverseny. Legyél konkurenciája a szarnak, a te döntésed, a te életed.
95

balkáni helyzet?

sotetbarna · 2007. Szep. 21. (P), 17.01
szerintem el vagy tájolva. a világ minden részén szükség van olcsó honlapokra. ez nem balkáni helyzet, ugyan, nyugaton sem minden vállalkozást alapoznak milliókból.

ezt meg kell érteni. van létjogosultsága az olcsón rosszat előállító cégeknek, mert van rá kereslet. érted, van aki hajlandó KEVÉS pénzt áldozni honlapra. na most erre vannak cégek, amik ár érték arányban szolgáltatnak.

most nem az olcsó cégekről fogok írni, hanem úgy általában a webfejlesztésről.

mi programozók gyakran nem látjuk a lényeget, és túlértékeljük a munkánk.

jön az ügyfél, végigkattintgatja a referenciáit több cégnek. na, melyik céget fogja választani? amelyiknek a LEGSZEBB a külseje. nem azt, amelyiknek nem törhető a vendégkönyve, ezt ő honnan is tudná?

az ügyfelek a marketing lehetőséget látják a honlapban. hogy máshogy is elérhetők lesznek, és tőlük terméket/szolgáltatást rendelnek majd, ezáltal a weboldal hasznot hoz. a saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy a kis és középkategóriás cégek (amikből a legtöbb van) marhára letojják, hogy az oldal xhtml 1.0 strict, vagy html 4.01 transitional. az a lényeg, ha megnézi a böngészőben, jól nézzen ki. (néha maguktól megnézik több böngészőben, de ez sem általános).

az, hogy nekünk programozóknak munkánk van, az a designeren múlik. tudom ám, hogy az olcsó cégek templétből dolgoznak, de nézz meg egy templatemonstert, hány templateje van? az az üzlet is virágzik.

van erről egy személyes véleményem. engem nem zavarnak az olcsó cégek. kell az, hogy a cégek megégessék magukat a "honlapot 45.000-ért" kategóriában. de tényleg. ha ezeknek a cégeknek csak a 10%-a gondolja egy idő után, hogy igazából jobb lett volna, ha a 450.000-eset választja, akkor már nyertünk. és akkor már nem fog templétből választani, meg addigra már arra is rájön, hogy milyen a jó honlap.
97

Volt egy kutyám, úgy hívták... bingó.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 17.16
Respect. Minden szavaddal egyetértek.
82

"Pistike programozik"

Balogh Tibor · 2007. Szep. 20. (Cs), 20.29
Pont az ilyen "Pistike programozik" stílusú emberekkel van a baj. Nem az a gond, hogy a hozzád hasonlók elhalászák a normális cégek elől a munkát. Hanem az a baj, hogy ennek következéményeként szarral van teli a magyar web. A hozzád hasonló kóklerek miatt, aki rögtön "programozó" lett, mert xy - lehetőleg a legszarabb - rendszerben össze tudott klikkelgetni valamit. Aztán ha kap egy feladatot, amihez nincs ingyért letölthető modul, meghalt a tudomány.

Aztán olvasott vagy két szakkifejezést, és hajtogatja, hogy ő "objektumorientáltan" programozik, meg osztály, meg MVC, meg dobálóznak a különbőző szakkifejezésekkel. Aztán ha rákérdez az ember, hogy mi az az objektum, vagy igazából mit jelent az MVC, kiderül, hogy fogalmuk sincs róla. Jól kiolvasható az írásodból, hogy szerinted az előny, ha egy cég két tucat szart adott el.
85

piac

Fraki · 2007. Szep. 20. (Cs), 22.49
Tény, hogy ha a szaktudásoddal a piacra mész, akkor azt a piac is fogja lemérni. És aki üzleti modellt választ, az elsősorban a piacban gondolkodik, nem a szaktudásban. Úgyhogy az üzletszféra és a technológiai szaktudás csak közvetett kapcsolatban van egymással, ez soha nem is lesz másképp, nem érdemes ellene kikelni.

A tudást ezen a területen (és sok máson) nem mennyiségre szokás mérni, hanem minőségre, azazhogy az illetőnek milyen tanulási potenciálja van. A 14 éves pistike adott esetben fél év múlva annyit fog tudni, mint most te.

Alapvetően e kétfajta tudás közül választ a piac, és ennek megfelelően az üzletember is, amikor választ, és ez attól függ, hogy a webfejlesztést technológiának vagy iparnak tekinti. Az egyikőtök az egyik mellett, a másikótok a másik mellett érvel, de mindkét képnek van létjogosultsága.

És amelyik üzleti modell iparként igyekszik művelni a webfejlesztést, annak nem lesz szüksége tanulékonyságra, és nem is fogja akarni megfizetni azt.
89

Korrekt.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 11.12
Teljesen jól látod a helyzetet. Annyival egészíteném ki, hogy én nem érvelek azok mellett, akik "gyártják" a honlapokat, csak jelzem, hogy arra is van igény, és attól még nem kókler, tróger, meg miegymás az a cég.
88

Élőlény, tárgy, fogalom.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 11.05
A hozzád hasonló kóklerek miatt, aki rögtön "programozó" lett...

Ha ennyire érdekel mivel foglalkozom, inkább kérdezd meg, mert így találgatással nagyon sokáig fog tartani :D De, tőlem játszhatunk is, tessék: "hideg".

szarral van teli a magyar web

Ugyan hagyd már az álszent szöveget. Szarsz te bele a magyar webbe. Ez alapján ítélik meg az országot, mi? A te nagy bajod az, hogy piszkosul romlik a szaktudásod pénzbeli értéke, mert a jelenlegi igénytelen piaci igényeket már a feleannyit elkérő klikkelgető Pistikék is ki tudják elégíteni.

Aztán ha kap egy feladatot, amihez nincs ingyért letölthető modul, meghalt a tudomány.

Ebből látszik, hogy nem is ismered az ilyen cégeket. Azt vállalják be, amit meg tudnak csinálni. Nem fognak egy hónapig írni egy modult, mikor négy komlett oldalt meg lehet csinálni ennyi idő alatt.

szerinted az előny, ha egy cég két tucat szart adott el.

Igen, lehet előny is. Több a bevétel, és ki tudja fizetni a szoftvereket, a dolgozókat, az irodát, az áramot, a fűtést, a reklámokat. Művészkedni lehet, alkotni lehet, de van amikor gyorsan kell sok pénz. És az a munkavállalónak is jó lehet, hiszen minden hónap elején megkapja a fizetését: számíthat a cégre.

Úgy érzem én vagyok az, aki elmondja a gyerekeknek, hogy nincs Télapó. Nem azt mondom, hogy ez jó, és csak ilyen van. Ilyen is van, tudjatok róla, és semmi baj nics ezzel, egy ilyen cég másfajta piacot fed le - azokat akiknek, "legyen már honlap mert az jó". Az ilyen cégek kiélezik a versenyt, zuhan a szaktudás értéke, és általában romlik az átlagos minőség. Ez minden szakterületen így van. Ide kb. most ért el.
90

Jót alkotni

janoszen · 2007. Szep. 21. (P), 11.33
Ennyire elképzelhetetlen számodra hogy valakinek örömet okoz az, hogy szép, igényes munkát ad ki a keze alól?
94

Jó alkotni

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 16.45
Isten ments, sőt aki ismer, az tudja, hogy a munkámban általában még túlzásba is viszem az igényességet és a precizitást. De idővel rájöttem, hogyha egy kicsivel kevesebbet igényeskedem egy munkán, akkor jut időm és erőm egy másikra is. Majd idővel kiderül, hogy megtalálom-e az arany középutat. Szóval imádok olyan munkát csinálni amire büszke lehetek, viszont valamiből meg kell élni. A kettő nem zárja ki egymást, de együtt nem mindig megy. Én lennék a legboldogabb, ha minden munkámat megmutathatnám a referenciámban.
108

széllel szemben

Marcell · 2007. Szep. 22. (Szo), 17.29
Én lennék a legboldogabb, ha minden munkámat megmutathatnám a referenciámban.
Na és ki gátol meg benne? Olyat adj ki a kezed közül, amit nem szégyelsz - csak rajtad múlik... Attól, hogy te már befásultál és a szart akarod lenyomni az ügyfelek torkán (mert úgyse tudja, mitől lenne jó), nekünk fiataloknak még nem kell siratnunk magunkat. Széllel szemben pisálok, és jól érzem magam.

A Weblabor mindig is arról volt híres, hogy nem Pistikék generálják rajta a tartalmat. Ha te azt próbálod nekünk megmagyarázni, hogy a szar is jó (inkább kódoljunk 2x annyi oldal, fele akkora minőségben), akkor rossz helyen jársz. Ezen az oldalon az ilyen cégeket is megvetjük, hiába van rájuk kereslet - a mi szemünkben ettől ők még kóklerek.
111

Ámen

janoszen · 2007. Szep. 22. (Szo), 17.39
Ámen, atyám. :)
115

gőg

sotetbarna · 2007. Szep. 22. (Szo), 18.45
idézek tőled, egy másik topikból:
A BME-n tanulok, mint leendő villamosmérnök (szeptembertől harmadéves vagyok), a weblaptervezés nekem csak "hobbi".


én '97 ben végeztem Győrben, informatikus mérnök programozóként. első munkahelyemen még cobollal kezdtem, de 2000 óta foglalkozom webbel is, 2003 óta csak ebből élek. napi szinten legalább egy órát azzal foglalkozom, hogy a legújabb dolgokban képben legyek javascript-mysql-php vonalon (az informatikus olyan, mint a jó pap, holtáig tanul).

sajnálom, hogy a felnövekvő szakmai generáció ennyire fennhordja az orrát. de tényleg.

most már nagyon eltértünk az eredeti témától, én kiszállok
116

és?

Marcell · 2007. Szep. 22. (Szo), 22.40
én '97 ben végeztem Győrben, informatikus mérnök programozóként.
És ez most hogy jön ide? Ha a hozzászólásomban nem tetszik valami, akkor reagálj arra, cáfold meg. De az elméleti ki-az-idősebb fejtegetéseknek egy szakmai fórumon nem sok haszna van. Mond meg inkább miben nem értesz egyet velem.

napi szinten legalább egy órát azzal foglalkozom, hogy a legújabb dolgokban képben legyek javascript-mysql-php vonalon
Ki mondta, hogy én nem?

UI: veled ellentétben én vettem a fáradtságot, hogy írjak abba a témába
117

olvasod amit írsz?

sotetbarna · 2007. Szep. 23. (V), 00.30
Ezen az oldalon az ilyen cégeket is megvetjük, hiába van rájuk kereslet - a mi szemünkben ettől ők még kóklerek.


erre reagáltam. a hozzászólásom témája a "gőg" volt.

a véleményem fenntartom. szerintem 2 év az egyetemen még abszolúte de nem jogosít fel, hogy szakmai alapon ítélkezz cégek működéséről, és lekóklerezz valakit. ha igazán szőröstalpú bunkó lennék, talán még azt is mondanám, hogy egyenlőre, a szakmához sincsen közöd. de ilyet mégsem mondok, de tényleg nem. szép jövő áll előtted (megnéztem az oldalad, a hallgass.hu-t is), csak próbálj szemellenző nélkül közlekedni, és ne fikázd le élből a konkurenciát.

azért írtam le, hogy ma hol tartok, hogy nehogy látatlanban lepistikézzél, vagy lepistikefőnöke-zzél. bocs, ha ezt ki-az-idősebb fejtegetésnek vetted.

a szakmában eltöltött évek után pláne úgy gondolom, hogy ezzel a gőgös lekezeléssel csak rosszat teszel/tesztek (egy egész oldal nevében nyilatkoztál, ami elég diszkriminatív és a helyedben visszaszívnám legalább a többes számot). el kell fogadni a másik embert, még ha Pistike is. és tudod hányan vannak Pistikék? rengetegen. indul egy csomó multimédia (vagy milyen) érettségi utáni továbbképzés állami támogatással, ahol win 98-on frontpage-et nyomnak bele a fejekbe, és azt mondják, ez a naprakész tudás. két év után persze OKJ vizsgát tesznek. ezekből ez emberekből kettőt alkalmaznak egy diplomás áráért. nehogy azt hidd, hogy ez elhanyagolható, vagy azzal, hogy azt mondod kókler, ezzel megoldottad?

egyszer próbáld ki, hogy amikor ajánlatot adsz egy munkára, egy külön fejezetet szentelsz arra, hogy a többi pályázó mennyire kókler és szakmaiatlan és nincs is róla papírja meg amúgyis az a papír semmire se jó meg még jól meg is veted őket. ugye így milyen komolytalan? gondolkozol a helyzeten, mondjuk inkább azt mondod, hogy a tiéd miért jobb (és nem azt, hogy a másik miért rossz, ha érted mire gondolok), és adsz részletfizetési kedvezményt, hogy kábé egy hónapra fizessen neked annyit, mint mondjuk a Pistikés cégnek egyben. egy átlag ügyfelet csak a referenciáid és az ár érdekel.

U.I. köszi a szíves invitálást, de van állásom, illetve lassan-lassan (le kell kopognom valahova), de céget fogok alapítani, azaz nincs miért kitennem magam a munkaerőpiacra, és nyilvános felvételi tesztet kitöltenem. ezt ugye megérted? persze lehet, hogy majd meggondolom magam, ki tudja? de most mindenesetre nem éreztem szükségét.
119

diploma nélkül

Marcell · 2007. Szep. 23. (V), 14.30
szerintem 2 év az egyetemen még abszolúte de nem jogosít fel, hogy szakmai alapon ítélkezz cégek működéséről, és lekóklerezz valakit.
Ha valakinek a kódja törhető (XSS, SQL injection), és nem is foglalkozik vele, ha a kóder nem is ismeri azt a szót, hogy böngészőfüggetlenség és szabványosság, akkor az nem megfelelő minőség. Lehet határidőkre meg piacelméletekre hivatkozni, de az még mindig nem mentség. Nem kell ehhez diploma, hogy meg tudjam állapítani.

...ne fikázd le élből a konkurenciát.
Nekem ők nem a konkurenciám! Én nem a "piacnak" dolgozom, hanem az ismerősök, volt "ügyfelek" adják tovább a nevemet. Tehát kb kis Pistikeként működöm. :) A megrendelőim egy zárt rétegből jönnek ajánlás útján, akiket nem kell parasztvakítanom mindenféle sekélyes körmondatokkal.

nehogy látatlanban lepistikézzél
Nem állt szándékomban. A te diploma-nélküli bekezdésedben sokkal több személyeskedés van (persze a körülmények ismerete nélkül), mint amit te vártál volna tőlem. Most akkor hogy is van ez?

egy egész oldal nevében nyilatkoztál, ami elég diszkriminatív és a helyedben visszaszívnám legalább a többes számot
Ehhez nyilván nem volt jogom, de még sztem mindig jól fedi a valóságot. A Weblabor egy olyan szakmai közösség, ahol a szerkesztők minőségi szolgáltatást igyekeznek szolgáltatni. Ha valaki itt akarja a népet arról meggyőzni, hogy álljunk át extenzív termelésre (többet, de rosszabbul), az egyszerűen rossz helyen jár. Ezen nincs mit szépíteni. Az ilyen cégeknek is van létjogosultságuk, de nehogy már azt magyarázza be valaki, hogy ők a követendő példa. Próbáld meg a BMW-sek fórumán meggyőzni az embereket, hogy milyen jó is egy BMW helyett két Suzuki - nem lesz nagy sikered.

nincs miért kitennem magam a munkaerőpiacra, és nyilvános felvételi tesztet kitöltenem
Ez szerintem korlátoltság. Én sem munkát keresek, mégis írtam oda. A Weblabor egy közösség, ez a téma pedig arról szólt, hogy megtudjunk a másikról ezt-azt. Nekem nincs semmi takargatnivalóm és épp akkor rá is értem, úgyhogy írtam oda. Mindenféle összeesküvés-elméletet ebből felesleges gyártani.
120

korlátolt vagyok

sotetbarna · 2007. Szep. 23. (V), 18.35
öreg vagyok és attól. a közösségből is kiöregedtem.

befejeztem

(nem megsértődtem, csak meguntam)
122

Viszont tapasztalt.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.19
Nagyon jól megtaláltad a megfelelő szót: "gőg". És a fenti bejegyzésed is abszolút igaz.
121

Még jó, hogy.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.13
Olyat adj ki a kezed közül, amit nem szégyelsz - csak rajtad múlik...

Túrót. A piacon múlik. Ha nekiállok csak magamnak tetsző dolgokat gyártani, akkor éhen halok. A választóvíz nagyjából akkor jön el a ti életetekben, amikor először csináltok olyan oldalt, ahol nem tüntetitek fel, hogy ti készítettétek. Aki még nem csinált ilyet - bár lehet, hogy ért hozzá -, az még nincs a szakmában, és nincs igazi munkatapasztalata.

a szart akarod lenyomni az ügyfelek torkán

Na mégegyszer: ha van pl. egy heted egy oldalra dizájnostúl és 45-öt kapsz érte, akkor nem szart készítesz, hanem kielégíted az ügyfél igényeit, és lemondasz a saját elveidről.

nekünk fiataloknak még nem kell siratnunk magunkat.

Isten ments. Csak nehogy ne vegyétek észre itt a nagy szakma és egymás dícséretében, hogy a világ az odakinnt más. Lehet tisztelni a szakmát, persze, lehet igényeskedni és tanítani dolgokat, csak készüljetek fel arra is, hogy eljön az idő, amikor saját magatokkal kell a harcokat megvívni pl. határidő vs. igényesség.

Ha te azt próbálod nekünk megmagyarázni, hogy a szar is jó (inkább kódoljunk 2x annyi oldal, fele akkora minőségben), akkor rossz helyen jársz.

Ahogy elnézem, még jó hogy idekeveredtem. Ti valószínüleg nagyon jó és igényes dolgokat csináltok, de az eddig látottak alapján annyira elbújtatok, hogy nem látjátok (vagy nem akarjátok tudomásul venni), hogy mi is az ábra a világban. Isten tartsa meg jó szokásotokat, és dolgozzatok igényesen, de ne becsüljétek le a konkurenciát (Pistikék, és a "tróger", "kókler" cégek), mert évek múlva úgy könnyen pofára lehet esni.

Ezen az oldalon az ilyen cégeket is megvetjük, hiába van rájuk kereslet - a mi szemünkben ettől ők még kóklerek.

Ezzel semmit nem értek el, ez olyan mint amikor az óvodában kicsúfolják a vörös hajú gyereket. Tudomásul venni, alkalmazkodni - ez az egy lehetőségetek van az életbn maradásra.
91

ahm, legalább magadnak ne mondj ellent, bakker'

amonrpg · 2007. Szep. 21. (P), 11.37
"Annyival egészíteném ki, hogy én nem érvelek azok mellett, akik "gyártják" a honlapokat, csak jelzem, hogy arra is van igény, és attól még nem kókler, tróger, meg miegymás az a cég."
versus
"szerinted az előny, ha egy cég két tucat szart adott el."
s erre te:
"Igen, lehet előny is."

Ha szart ad el, akkor kókler. S mint ilyen, nem kéne, hogy helye legyen a piacon.
Ráadásként nem fogod tudni eladni, hogy nem érvelsz "azok" mellett, mert éppen azt teszed bakker.

Amúgy meg annyiban nem áll meg a párhuzamod az egyéb ágazatokkal, hogy azokat a vevők ismerik. Jobban, mint a webes részeket. Egy liter tejről bárki egy kóstolás után meg tudja mondani, hogy kókler gyártja, mert kiüt a tejsavó, megsavanyodik fél óra alatt, stb...
Egy weboldal nem ilyen egyszerű. Kell hozzá némi hozzáértés, hogy eldöntsd, mi a kólerség, és miért, és mi nem az. Ahogy látom, te sem vagy abban a helyzetben, hogy felelősen meg tudd ítélni, mi a kóklerség. Nem értesz hozzá, mégis belemész egy ilyen vitába. Aztán még te kéred számon mástól, hogy mibe szól bele, és mibe nem. Nem érzed magad kicsit ellentmondásban magaddal? Szakember tud rajta segíteni ám...
96

Read my lips: van rá igény.

symphony · 2007. Szep. 21. (P), 17.12
Ha szart ad el, akkor kókler. S mint ilyen, nem kéne, hogy helye legyen a piacon.

Ezt nem te és nem én döntjük el. Ha vannak megrendelései, ki tudja fizetni a dolgozóit, és megél a tulajdonos, akkor igenis van helye a piacon mert van rá igény.

Ráadásként nem fogod tudni eladni, hogy nem érvelsz "azok" mellett, mert éppen azt teszed bakker.

Ha nem velünk, akkor ellenünk? Jópofa vagy, tüntetni is mégy majd? Fentebb már írtam, de ide kifejtem: ha te Audi mérnök vagy, lekóklerezheted a magyar Suzukit, ennek ellenére több Suzuki lesz az útakon, mint Audi. Vajon miért? Mert van rá igény. Akkor most a magyar Suzuki kóklerbanda és trógercég?

Amúgy meg annyiban nem áll meg a párhuzamod az egyéb ágazatokkal, hogy azokat a vevők ismerik.

Statisztikát nem csinálhatunk, de szerinted: hány Suzuki sofőr tudja, hogy hol a gyújtáselosztó (most mondtam valamit), hány Airis és Magnavox házimozi tulaj tudja mi az az AC3 vagy a DTS, hányan tudják megkülönböztetni a Spar-os ropit az Aro-stól, hányan tudják, hogy a Millenium 5.1 rendszer hangfalain a 400W az mennyire valódi... soroljam még? Értsd meg, nevezhetjük szarnak, gazdaságosnak, felületesnek, olcsónak, ha van rá igény, akkor a gyártó életben marad.

Ahogy látom, te sem vagy abban a helyzetben, hogy felelősen meg tudd ítélni, mi a kóklerség. Nem értesz hozzá, mégis belemész egy ilyen vitába. Aztán még te kéred számon mástól, hogy mibe szól bele, és mibe nem.

Igazad van, nincs róla papirom, hogy "felelősen meg tudjam ítélni, mi a kóklerség", sőt "nem is értek" a kóklerséghez... :D Erre nem mondok semmit.
101

Te legalább ezen a Bolygón élsz!

igazsagoszto · 2007. Szep. 21. (P), 22.33
Végigolvastam a bejegyzéseidet, és nagyon örülök, hogy van itt valaki aki a realitás talaján él! Nem tudom milyen jogon ítélkezik itt egy néhány tag, de ma kishazánkban piacgazdaság van! A blogot kezdeményező ebből csak a szabad vélemény nyilvánításra vonatkozó részig jutott el! Kíváncsi volnék az életrajzára, lehet, hogy egy volt sajtó alkalmazott, aki itt akar valamit bemutatni piciny tehetségéből! Mit gondolsz?
123

Végre.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.27
Örülök, hogy eljutnak ide olyanok is, akik nem ehhez a közösséghez tartoznak és szintén van élettapasztalatuk, ha többen mondjuk csak megértik.

//off, mint Tibor személye

Nem hiszem, hogy valaha is sajtós lett volna, mert akkor a piacgazdasággal rég szembesült volna: ott is ez van, elküldik a 15-20 éve ott dolgozó újságírót vagy rovatvezetőt, és felvesznek a helyére 80-ért egy frissen végzett tanítóképzőst nulla tapasztalattal.

Igazából nem hiszem, hogy bármilyen komolyabb cégnél egy évnél többet töltött volna el (mint alkalmazott, bejelentve stb.). Mert akkor látta volna, hogy mi folyik a környezetében.
128

+1

Marcell · 2007. Szep. 24. (H), 21.22
Igazából nem hiszem, hogy...
Újabb sámánnal lettünk gazdagabbak. Konkrét tények ismerete nélkül osztod az észt. Bravó.
135

Kontrázz.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 09.07
Meg tudod cáfolni az állításomat? Akkor rajta, add a tényeket: referencia, cégnév, valami. Hajrá.
147

ok és okozat

Marcell · 2007. Szep. 25. (K), 12.10
Már elnézést, de miért nekem kéne bizonyítanom, hogy nincs igazad? Rágalmazol valakit konkrét tények ismerete nélkül és majd én bizonyítsam, hogy nem igaz, amit állítasz? Először talán bizonyítsd te, hogy van alapja a mondandódnak.

Meg tudod cáfolni az állításomat?
Ez nem állítás. Ez egy feltételezés, aminek tények nélkül nincs értéke.
148

Na mégegyszer.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 12.25
Ezt mondtam:

Igazából nem hiszem, hogy bármilyen komolyabb cégnél egy évnél többet töltött volna el (mint alkalmazott, bejelentve stb.).


Érdemben tudsz ezzel az állításommal vitatkozni/cáfolni/überelni/semmissé tenni, vagy sem?
150

nincs értéked

Marcell · 2007. Szep. 25. (K), 12.41
Nem szükséges ezt senkinek sem megcáfolnia. Kit érdekel, hogy mit hiszel, amíg nincsenek mögötted tények, csak találgatások?
155

Nofene.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 13.48
1, Ha bárki nekiállna "tényeket" közölni, akkor átmenne a dolog személyeskedésbe, és egy-két jogot is felrúgnánk.
2, Itt mindenki véleményt ír le, az alapján amit hisz. Te is, én is.
3, Ha nem érdekel, hogy mit hiszek, akkor miért reagálsz rá?
130

???

Marcell · 2007. Szep. 24. (H), 21.42
Örülök, hogy eljutnak ide olyanok is, akik nem ehhez a közösséghez tartoznak és szintén van élettapasztalatuk, ha többen mondjuk csak megértik.
Ezt a mondatot már tényleg nem tudom hova tenni. Tehát szerinted az egész Weblaboron senkinek sincs tapasztalata, és senki nem ért a témához, de te mint megváltó, majd megtéríted az eltévedt kis báránykákat?
132

A tények tükrében...

igazsagoszto · 2007. Szep. 24. (H), 23.17
Úgy látom a hozzászólások tényleg elmentek a személyeskedés irányába. Térjünk vissza az eredeti témához!
B. Tibor felvételizett egy céghez, ahol a következők történtek:
1. A cég fényképes önéletrajzot kért - a jelentkező nem adott!
2. Kapott egy tesztfeladatot - mondjuk félig megoldotta. (lehet addig sem, de ez most mindegy)
3. Elment személyes bemutatkozásra, itt is kapott feladatot - szerinte megoldotta, a cég szerint csak félig. (a leírásból ez látszik)

Összegezve: 3 dolgot kértek tőle, ő adott 3 kb. fél megoldást. Mint tanár én úgy látom max. 50%-os lett az eredménye. A számok magukért beszélnek! Mi a problémád a szaktudásának kétségbe vonásával? Ha felvételiztél valaha közép- vagy felsőfokú intézménybe tudhatod ez elég kevés a sikeres felvételihez. 70% a minimum szinte mindenhol! Szerintem ez egy cégnél sincs másképp!
A felvételi nem sikerült, így megpróbálja lejáratni a céget! Ez az igazság!
Ha igazán jó programozó lenne, megoldja a kapott feladatokat és van munkája, fizetése, és ha tényleg olyan átkozottul tud, akkor ő lehetne a cégnél a legjobb, és remek karriert csinálhatna. (tény, hogy ezt már ebben az esetben nem tudhatjuk meg)
Az értékítélettel és a hozzáállással van itt komoly probléma!
Mi van ha cég azért adott ilyen feladatokat, mert el akarja kerülni a kevés tudással rendelkező programozókat? Az iskoláknál - ha körbenézel kishazánkban - vannak könnyebbek és nehezebbek. A jó hírű sulikba nehéz a felvételi! (123 pont) ilyenkor nem elég az alap tudás, több kell! (nyelvvizsga, s miegymás…)
Gondolkodj logikusan, és ne abból ítélj milyen régi jó kapcsolatod van a Tiborral. Szerinted a tényeket figyelembe véve, nem ez az IGAZSÁG?
133

Lehet maskepp is latni...

janoszen · 2007. Szep. 25. (K), 08.31
Lehet ezt maskepp is latni, peldaul ugy, hogy a t. felvetelizo igenyeinek a ceg nem felelt meg - megjegyzem lehet hogy jogosan. Szerintem eleg naiv dolog azt hinni hogy minden ceg korrekt a felvetelizokkel szemben. Mek akkor is, ha a cikkben belinkelt tesztfeladat nem egy megbizasos projekt bujtatva, alaposan el lett meretezve, hiszen az ember altalaban nem csak egy helyre felvetelizik.

Mas reszrol az is benne van, hogy amig a tesztfeladat megoldasabol a felvetelizo kepessegeire lehet kovetkeztetni, addig a feladatbol pedig e ceg hozzaallasara.

Annyi kisstilu ceggel talalkoztam mar, akinel a programozo programozodroid volt es napszam kellett a betegebbnel betegebb dizajnokat megvalositani. Beleszolasa pedig nem volt, ki volt adva hogy csinalja meg.

Nyilvan, mindenhol szorit a hatarido, de a modszereken lehet javitani. Ahol erre a fonokseg erre nem hajlando, ott nem biztos hogy szeretnek dolgozni.
136

Robot vs. droid.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 09.19
a t. felvetelizo igenyeinek a ceg nem felelt meg

Így is lehet fogalmazni. De emiatt nem kell hisztizni, és nem "majd én megmutatom hogy' kell aztat csinálni" hozzáállással osztani az észt.

Annyi kisstilu ceggel talalkoztam mar, akinel a programozo programozodroid volt es napszam kellett

Ilyen is van. Ugyanúgy, ahogy cukrász az is, aki 3D-s Garfield tortát épít, és az is aki aznap a 12. dobostortát csinálja. Ez utóbbit sem hívjuk cukrászdroidnak.

Ha az összetett projekt lebontható külön kiadható részfeladatokra, akkor a "gyártási folyamatba" nem szól bele a "végrehajtó". Ha produkálja magát, akkor később lehet majd projekt-manager és filózhat azon, hogy hogyan oldja meg 4 programozó 3 portál 2 hét problémát. Addig marad a robot.
138

a tapasztalat, az hiányzik belőled

amonrpg · 2007. Szep. 25. (K), 09.25
Tapasztalataim szerint az ehhez hasonló cégeknél volt programozó a legritkább esetben lehet projekt manager. Hogy miért? Mert nehezen találnak új droidot a régi helyére. Így hozzá nem értők osztják a programozónak (ha egyáltalán programozó, és nem hentes), hogy mit kellene csinálni. Így a szakmaiság tökönlőve fekszik a sarokban. A lényeg, hogy minél gyorsabban legyen kész, amit a PM kiköhög magából. A szakmai szempontok meg nem számítanak.

ps: BTW, nem vagyok benne biztos, hogy egy programozó olyan jó PM lenne ugyanannál a cégnél
139

Sokadik válasz

janoszen · 2007. Szep. 25. (K), 09.34
Egyetértek, kivéve az utolsó mondattal. Az én beosztásom programozó de sokkal többet tervezek, tartok kapcsolatot ügyféllel akár, nézek bele a DTP-sek munkájába mint csak programozzak. Nagyon szeretek a webbel dolgozni és szeretek is érteni hozzá, gyakorlati tapasztalatokat szerezni és hatékonyabbá tenni ezzel a munkafolyamatot. Namost akkor találjuk ki hogy mi vagyok inkább beállítottságilat. :)
145

felsőoktatás

Marcell · 2007. Szep. 25. (K), 11.50
jó hírű sulikba nehéz a felvételi! (123 pont)
Ez nagyon nem ide tartozik, de ha már belefutottunk, akkor megjegyzem, hogy nálunk 140 pont számít soknak. Állambácsi helyében pedig 130 pont alatt nem is vennék fel senkit egy egyetemre - mert mi az a 130 pont? Egy sima ötös középszintű érettségi + egy nyelvizsga (amiből nálunk már szinte mindenkinek 2 volt). Hol vannak akkor a szakmai tárgyak?
146

akkor nézzük a tények alapján

Marcell · 2007. Szep. 25. (K), 11.58
1. A cég fényképes önéletrajzot kért - a jelentkező nem adott!
2. Kapott egy tesztfeladatot - mondjuk félig megoldotta. (lehet addig sem, de ez most mindegy)
3. Elment személyes bemutatkozásra, itt is kapott feladatot - szerinte megoldotta, a cég szerint csak félig. (a leírásból ez látszik)
1 - ez valóban az ő hibája.
2 - én biztos nem Drupallal oldottam volna meg, hanem sehogy. A feladat komolytalan, ezek után nem kívánnék ott dolgozni. Ha Tibor megoldása már itt nem felelt meg a cégnek, akkor miért hívták be mégis utána interjúra? Hogy személyesen alázzák le?
3 - Ha a hibakeresésre gondolsz: ha valóban 12 oldal volt a kód és abban talált 6 hibát, de "nem arra gondoltak", akkor ez nem róható fel Tibornak, mint hiba. Mégis mi az, hogy nem arra gondoltak??? Az a feladat, hogy találjon hibát. Ő talált. Nem az a feladat, hogy jósolja meg vajon melyik hibára gondoltak a sokból. Ha igen, akkor viszont senior sámán legyen a munka megjelölése.
- ha a "hogyan gondolja az együttműködést" típusú kérdésekre gondolsz, akkor ez parttalan vita, mert az ilyen kérdések megvitatására nincs egyértelműen jó válasz. Hogy a felvételin mi zajlott le pontosan, sosem fogjuk megtudni, ergó te sem vonhatsz le negatív következtetést belőle Tiborra nézve.

Az 50%-os végeredményed kicsit demagóg. Jól hangzik, de erős ferdítés.

Ha igazán jó programozó lenne, megoldja a kapott feladatokat...
Ezeket a feladatokat egy kezdő Pistike is megoldja.

Mi van ha cég azért adott ilyen feladatokat, mert el akarja kerülni a kevés tudással rendelkező programozókat?
Ezzel a feladattal pontosan őket vonza. Mert ehhez nem kell mély tudás, csak a napi robot legyártása.

ne abból ítélj milyen régi jó kapcsolatod van a Tiborral.
Meg fogsz lepődni, de semmilyen kapcsolatom sincs Tiborral. A neve ismerős volt, de eddig a bejegyzésig nem sok mindent kapcsoltam volna hozzá.

Szerinted a tényeket figyelembe véve, nem ez az IGAZSÁG?
Tényekről nem igazán beszélhetünk, révén ez az internet. Mindenki szubjektíven mesél (igen, Tibor is). Viszont azt már mások is kérdőre vonták, hogy mi a helyzet a tesztfeladattal? Az nem jó. Egyértelműen. Azt mivel akarjátok kimagyarázni (másrészt azt sem értem, milyen alapon. Hiszen egyikőtök sem szakmabeli, mégis egy szakmai felvételiről alakítotok ki véleményt)?
134

Látszat.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 09.05
Sajnos a látszat ezt mutatja. A "régi motorosok" jönnek és ostorozzák a céget (tróger, kókler, szar stb.) egyetlen, erősen szubjektív vélemény alapján. Most ebből mire gondoljak? Persze, nyílván nem mind bárányka aki Weblaboros, és a szaktudás megítélése is más kérdés. Én az itt megjelenő hozzászólások alapján azt látom, hogy kialakulóban van egy csoport, akik a szakmát felbecsülve lenézik a kinti valós világot. Nekem mindegy, nekik lesz rosszabb, ha ki kell mozdulni - az pedig elkerülhetetlen.
152

Akinek nem inge, minek veszi magára?

Wabbitseason · 2007. Szep. 25. (K), 13.17
A "régi motorosok" jönnek és ostorozzák a céget (tróger, kókler, szar stb.) egyetlen, erősen szubjektív vélemény alapján.

Nem "a céget" ostorozza itt a nép -- mellesleg nekem továbbra sincs elképzelésem arról, hogy melyik lehet ez a cég konkrétan, de hangyányit se érdekel --, hanem azt a hozzáállást, ami nem lehet egyetlen komoly cég sajátja sem, de amely hozzáállással már sokszor találkozhattunk, akár csak közvetve is.

Nyilván azt senki sem vitatja, hogy igénytelen munkákat egy ilyen szellemiségű vállalkozás is el tud végezni, hiszen a bedobálós reklámújságok tördelőinél gyakori az a mondás, hogy "parasztnak, tanyára krumplit csomagolni jó lesz az is".

Hozzászólásaidból viszont valósággal ordít az önsajnálattal vegyített pöffeszkedés, és feltűnő, hogy mennyi energiát fektetsz be annak bizonyítására, hogy az a bizonyos szőlő nem csak nálad savanyú, hanem egész egyszerűen nem is létezik élvezhető gyümölcs sehol.
157

Kár érte.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 14.34
Nem "a céget" ostorozza itt a nép

Olvasd végig alaposan a hozzászólásokat: a kókler, tróger, szar egyéb jelzőket nem én találtam ki a cégre, és az "ilyen" cégekre.

azt a hozzáállást, ami nem lehet egyetlen komoly cég sajátja sem

Konkrétan mire gondolsz? Hogy van egy álláshirdetésem, amibe leírom mit kérek, erre nem kapom meg (fotó)? Hogy kiadom a feladatot, és megoldásnak kapok egy Drupalt? Hogy a jelentkező mellékesen megjegyzi, hogy amit csináltunk abba ez és ez a hiba? Én se venném fel az illetőt, ha nálam játszaná ezt el. Ezekszerint az én hozzáállásommal is baj van?

a bedobálós reklámújságok tördelőinél gyakori az a mondás, hogy "parasztnak, tanyára krumplit csomagolni jó lesz az is".

Szívesen rákérdeznék a cégre, de mondjuk úgy: tudom miről beszélsz :)

Hozzászólásaidból viszont valósággal ordít az önsajnálattal vegyített pöffeszkedés...

És mit sajnálok magamon, ha szabad kérdeznem? Szeretném ha néhányan tisztán látnák, hogy nem, nem fogják őket annyira megfizetni, és nem, a munkájuk nem ér annyit, mint hiszik, és igen, a Pistikék el fogják vinni előlük az összes állást, ha nem adnak lejjebb a büszkeségükből.
98

párhuzamok

Fraki · 2007. Szep. 21. (P), 17.31
Amúgy meg annyiban nem áll meg a párhuzamod az egyéb ágazatokkal, hogy azokat a vevők ismerik. Jobban, mint a webes részeket. Egy liter tejről bárki egy kóstolás után meg tudja mondani, hogy kókler gyártja, mert kiüt a tejsavó, megsavanyodik fél óra alatt, stb...


Szerintem a vásárlók nagy részének fogalma sincs róla, és nem is érdekli, hogy brazil csirkét eszik, és hamisított mézet fogyaszt. Másrészt meg azért általában a kókler weboldalakat is fel lehet ismerni tüzetesebb vizsgálat nélkül...
99

Ahogy mondod

Joó Ádám · 2007. Szep. 21. (P), 21.20
Szerintem a vásárlók nagy részének fogalma sincs róla, és nem is érdekli, hogy brazil csirkét eszik, és hamisított mézet fogyaszt.


Pontosan. Aztán csak azt veszi észre, hogy döglik, mint a légy. És ez jól is van így, tényleg.

Képtelen vagyok elhinni, hogy az emberekben ennyire nincs szakmai önérzet, becsület, felelősségtudat.
102

Nem mondtam, hogy jól van

Fraki · 2007. Szep. 22. (Szo), 00.21
Én csak a párhuzamos szálra reagáltam, miszerint az sántítana: nem sántít. Egyebekben leírtam a véleményem: szerintem a probléma nem létezik.
124

Ahogy azt Móricka

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.36
// megint off

A szlovák tej meg pl. jelenleg olcsóbb, mint a magyar - és finomabb.

Ha brazil a csirke, akkor meghalunk tőle, de ha x országból jön, akkor már egészséges? Ezt mégis mire alapozod? Képzeld el, van olyan termék, amit jobban megéri importálni, mint itt megtermelni: hogy ne bonyolítsam túl: tonhal, banán, kávé.

az emberekben ennyire nincs szakmai önérzet, becsület, felelősségtudat.

A bolban mit csinálsz a felelősségtudatoddal? Megnézed, hogy melyik mézre van írva, hogy 10% cukrot tartalmaz? Mert gondolod, rá van írva? Mert gondolod, más az íze? Mert gondolod, a nyugdíjas nem azt fogja megvenni, ha 100 forinttal olcsóbb?

Vannak országos minőségellenörző cégek, akik azzal foglalkoznak, hogy ne dögölj bele abba, amit megeszel. Semmi egyebet nem tehetsz, minthogy megbízol a munkájukban.
131

Az felelősség és egyéb matériák

Joó Ádám · 2007. Szep. 24. (H), 22.27
Ha brazil a csirke, akkor meghalunk tőle, de ha x országból jön, akkor már egészséges? Ezt mégis mire alapozod?


Az az x ország legyen kis hazánk. És úgy, ahogy mondod, mert x országból nem hajón jön, úgy, hogy tojásként teszik be, aztán kikel, majd felnevelkedik az ürüléken...

Képzeld el, van olyan termék, amit jobban megéri importálni, mint itt megtermelni: hogy ne bonyolítsam túl: tonhal, banán, kávé.


Aha, meg gondolom a gabonát és gyümölcsöt (alma, cseresznye stb.) is jobban megéri importálni. Magyarországra...

A bolban mit csinálsz a felelősségtudatoddal? Megnézed, hogy melyik mézre van írva, hogy 10% cukrot tartalmaz? Mert gondolod, rá van írva? Mert gondolod, más az íze? Mert gondolod, a nyugdíjas nem azt fogja megvenni, ha 100 forinttal olcsóbb?


Nem gyártok és nem adok el szemetet.

Vannak országos minőségellenörző cégek, akik azzal foglalkoznak, hogy ne dögölj bele abba, amit megeszel. Semmi egyebet nem tehetsz, minthogy megbízol a munkájukban.


Nem bízok. A webes munkavállalás terén pedig még ennyi biztosíték sincs.
140

Ez csak egy Magyarország.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 09.38
// ooooofff

Az az x ország legyen kis hazánk. És úgy, ahogy mondod, mert x országból nem hajón jön, úgy, hogy tojásként teszik be, aztán kikel, majd felnevelkedik az ürüléken...

Ne legyél már ennyire naív. Mert nemzetiszínű szalag van a csirke nyakán, gondolod, hogy nem szart, és bedarált tetemdarabokat evett? Menj el egy magyar csirkeneveldébe, vagy nézz meg egy csirketáp összetevő listát. Egy monitornyi helyen van kb. 3 csirke, a táp meg simán keveredik az ürülékkel. Tudod, a virsli esete: ne akard tudni. És igen, láttam.

Aha, meg gondolom a gabonát és gyümölcsöt (alma, cseresznye stb.) is jobban megéri importálni.

Menj el egy Metróba és nézd meg az árakat. Mást nem tudok mondani. Az isten tudja honnan importált paprika, alma kilója simán olcsóbb, mint a honi. De leglább minden gazdának futja traktorra. A gabona meg külön állatfajta. Ha olcsó, akkor nekiáll a magyar gazda tárolni, hogy hiány legyen és felkússzon az ára, de mivel kenyér meg kell, a gazda beszopja, mert megveszik a búzát pl. Kínából. Utána meg sírnak, hogy megromlott és be kellett zúzni.

Nem gyártok és nem adok el szemetet.

Majd fogsz. És akkor már nem fogod szemétnek hívni.
151

maradva a párhuzamnál

Fraki · 2007. Szep. 25. (K), 12.51
Szvsz maradva a párhuzamnál nem egy olyan nagyon ferde valóságkép az, hogy az élelmiszerpiacon általában jobb a hazai, mint a "brazil". Számos területen (méz, paprika stb.) híresek vagyunk. Ez a vonal nem arról szól, hogy a két rossz csirke közül a brazil valahogy olcsóbb, hanem h van az olcsó szar brazil és a drágább jó minőségű magyar.

És van olyan vásárlói réteg, amelyik inkább megfizeti a minőséget, és igyekszik meggyőződni a matricáról, nincs-e benne a dioxin.

Ha még élelmiszerről van szó, érthetőbb, ha a szót emelünk a kérdésben, és a piacon kívüli (mert azért végülis a brazil csirkébe se halunk bele) szempontokra hivatkozunk, mint pl. vásárlói öntudat, minőség, kormányzati támogatás stb.; de itt sem konkrétan a brazil csirkét kell szidni -- azért mondom, hogy ilyenformán a probléma nem létezik. Webfejlesztésben meg pláne, ez színtiszta verseny.
156

Bárcsak.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 14.19
A híresség mára igencsak fátyolossá vált (cukor a mézben, téglapor a paprikában stb.). Van még egy-két szépségünk (Piros Pöttyös, Aszú), de nem hiszem, hogy sokáig tartanak.

hanem h van az olcsó szar brazil és a drágább jó minőségű magyar.

Pont azt mondom, hogy nem feltétlenül szar a brazil. Sőt, inkább úgy mondanám: nem szarabb, esetleg nem sokkal szarabb.

És van olyan vásárlói réteg, amelyik inkább megfizeti a minőséget

Igaz. És van az a réteg akinek a forint fontosabb, mint a minőség: a Tescóból is szépen fogy a Túrós Rúd, vagy mi a neve annak a valaminek 30-50 forintért. Ha valaki gyárt egy terméket (pl. honlap), előbb-utóbb becéloz egy réteget (pl. kisvállalkozók, magánszemélyek), és rááll az ő igényeikre. Én csak azért lobbizok, hogy el kell fogadni, hogy igenis: ameddig igény van rá, addig ilyen is lesz.

ez színtiszta verseny.

Ez itt a lényeg. És más-más győztesek vannak ha a termelékenységet, a mennyiséget, a forgalmat, a kreativitást vagy a kódot nézzük. Van aki ebben jó, van aki abban. A kínai tornacipők például röhögve lefedik az egész világpiacot. Jó vagy szar? Ki tudja... a célnak megfelel, mindenki azt veszi a gyereknek, és valszeg az ottani cégvezetés sem panaszkodik.
100

Te is ilyen Pistike vagy?!

igazsagoszto · 2007. Szep. 21. (P), 22.18
Ha jól olvasom TIBORka az adott tesztfeladatra te is összekattogtattál valamit. (Drupal:)) Ezek szerint te is ilyen "Pistike" programozó vagy?! Ha okosan végigolvassa valaki a bejegyzéseidet ez elég valósan kijelenthető rólad! Te csupán sértődött vagy, mert nem feleltél meg a felvételin, ezért kár mást okolni te zseni programozó!
103

Az Igazság előtt meg kell hajolni :)

Balogh Tibor · 2007. Szep. 22. (Szo), 10.51
Az egyik feladathoz kellett írni egy modult, és át kellett írni a thickbox egy részét, hogy kompatibilis legyen az Image modullal.

Weblabor szerkesztők!
Nem kellene esetleg lezárni a témát? Miután a PoliDili fórumról átjöttek az értelmesebjei, nem hiszem, hogy bármiféle pluszt hozzáadhatnának a dologhoz.

Azt meg mindenki le tudja szűrni magából a bejegyzésből és az eddigi értelmes hozzászólásokból is, hogy változtat-e valahol a felvételiztető rendszerén, ha volt egyáltalán.
104

Kistudású okoskodó!

igazsagoszto · 2007. Szep. 22. (Szo), 11.45
Az általad feldobott téma felvételiztetési tanácsadás cégek részére. Mi alapján gondolod, hogy az általad felvázolt "rendszer" minden programozónak jó? Hány helyen voltál már felvételizni, hogy ilyen tanácsokat osztogatsz? Ha munkát akarsz manapság a tudás számít nem a kritizáló képesség! Neked ez utóbbi van, TUDÁS pedig NINCS!
Fényképet miért nem küldtél be, ha nincs vesztenivalód? Szerintem nem kell sokat gondolkodnia ezen senkinek a jelenlévők közül!
Ha olyan nagytudású programozónak tartod magad, akkor rajta csináld meg a kapott feladatokat korrektül, és mutasd meg milyen zseni vagy, mert nálam addig te csak egy "PISTIKE programozó" maradsz!
Bizonyítsd be, hogy jogosan kritizálsz másokat! Hajrá!
Tanárként azt vallom, hogy a tudás mindig komolyabb bizonyító erő, mint az önajnározás!
110

üdv a sámánok között

Marcell · 2007. Szep. 22. (Szo), 17.34
Neked ez utóbbi van, TUDÁS pedig NINCS!
Ezt mégis miből szűrted le? Én a helyedben nem egészen 20 óra weblabor tagsággal a hátam mögött inkább nem bocsátkoznék ilyen jóslásokba.
125

Mérjük össze.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.42
Én a helyedben nem egészen 20 óra weblabor tagsággal...

Bocsi, én lemaradtam róla, mikor bevezették a Weblabor tagság idejét a tudás, emberismeret mértékegységeként. Van erre valami link, szabvány, konvertáló progi esetleg?
Jó, hogy már nem nekiállunk ePéniszt összemérni iWiW ismerősök számával. Egy ilyen blogbejegyzés bőven elegendő, ahhoz, hogy valakinek fel lehessen mérni a tapasztalatát, a hozzáértését és a jellemét.
129

forming, norming, storming...

Marcell · 2007. Szep. 24. (H), 21.31
Pár óra után nyíltan lefikázni egy régi tagot tahóság. Főleg, hogy a tudását úgy tette mérlegre, hogy gőze sincs róla. Vannak íratlan szabályok, amiket illik betartani. Ha bemész egy új társaságba, te rögtön pofánvágod a melletted ülőt, anélkül, hogy ismernéd? Nem hinném. Csak ez az internet, itt mindenki lehet név nélküli igazsagoszto.
141

Jajj.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 09.57
Miért kell mindenkinek elszállnia attól, hogy az életéből hány hónapot töltött valamelyik honlap beregisztrált tagjaként. Ha ezt a témát egy olyan helyen beszéljük meg, ahol én 5 éve vagyok tag, te meg most regisztráltál, akkor már meg nekem lesz igazam? Pfff....

Ha bemész egy új társaságba, te rögtön pofánvágod a melletted ülőt, anélkül, hogy ismernéd?

Az attól függ. Bizonyos esetekben kurvára mindegy, hogy ő egy hete ül ott, vagy hét éve. Ha olyat csinál, ami túlmegy egy bizonyos határon, akkor igenis pofán vágom, nincs több joga semmihez, csak azért mert ő ott több időt töltött el.
137

megin' rotfl

amonrpg · 2007. Szep. 25. (K), 09.22
Mint ahogyan egy ilyen blogbejegyzés alapján (tények vannak rögzítve benne) bőven meg lehet itélni egy ilyen kókler céget.
Vagy szerinted azt már nem? Ejj, mégiscsak részrehajló vagy, apukám. Legalább ismernéd be.

Én személy szerint sem a céget, sem pedig a post íróját nem ismerem. A történet alapján, illetve a mellé tett tesztfeladat alapján (a történet lehetne éppen fiktív, viszont a tesztfeladat eredetiségét még senki sem vonta kétségbe) állítom, hogy ez a cég kókler. Nem ért ahhoz, amit csinál.
142

Tények, csak itt, csak Önöknek.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 10.07
blogbejegyzés alapján (tények vannak rögzítve benne)

Blogbejegyzés meg tények... te új vagy itt a neten? Tényleg mondjam el, hogy mi az a blog? Ha írok egy blogba arról, hogy a főszereplő Tibor részegen, billentyűzetet egynsúlyozva a fején jelent meg állásinterjúra, akkor az tény??? A tesztefeladatot leszámítva itt minden szubjektív elbeszélés. Ha nincs más forrásod, akkor ennek a figyelembevételével ítélkezz.

Ejj, mégiscsak részrehajló vagy, apukám. Legalább ismernéd be.

Mint említettem már korábban, én több véleményt is hallottam, különböző forrásokból és azok alapján ítélkezem. Olvass vissza.
143

eszerint

amonrpg · 2007. Szep. 25. (K), 10.15
eszerint a tesztfeladatok is hazugság? ugyanis a véleményemet erősen az alapján formáltam meg...


több véleményt, különböző forrásokból. s ezt nekünk az alapján kéne elhinnünk, hogy te mondod. Tibor leírta, amit leírt. te nem. csak azt, hogy szerinted nem. akkor lécci' írd le a történetet a másik oldal szemszögéből, anélkül nincs miről beszélnünk.
144

Ácsi.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 10.34
eszerint a tesztfeladatok is hazugság? ugyanis a véleményemet erősen az alapján formáltam meg...

Akkor félreértettél.

1, nem "is"
2, nem "hazugság"

Sosem állítottam egyiket sem. Csak azt mondom, hogy ami itt van az egy szubjektív leírása egy olyan esetnek, ahol valaki állásra jelentkezett és nem vették fel. Egy blog önmagában már szubjektív, és ha az illetőt még fel sem veszik, akkor egy nagy csipetnyi sóval borssal kell kezelni a leírtakat, de a cégről véleményt alkotni se ez, se a tesztfeladat alapján nem szabad.

Se én se te nem tudod, hogy mi volt Tibor önéletrajzában, milyen referenciákat és korábbi munkahelyeket említett - egyáltalán voltak-e ilyenek... Lehet, hogyha valaki több/más/gazdagabb előéletet küld (esetleg még egy fotót is odabiggyeszt) akkor, lehet hogy ő más feladatsort kap - egy hozzáillőt.
149

más tesztfeladat?

Marcell · 2007. Szep. 25. (K), 12.34
Lehet, hogyha valaki több/más/gazdagabb előéletet küld (esetleg még egy fotót is odabiggyeszt) akkor, lehet hogy ő más feladatsort kap - egy hozzáillőt.
Ennek semmi értelme. A tesztfeladat mindenkinek ugyanaz, hogy össze lehessen mérni a felvételizőket. Vagy szerinted egy négernek egy csokigyár webshopját kell megcsinálnia, mert az jobban illik hozzá? Akkor hogy hasonlítod össze egy kínaival, aki meg szélesvásznú galériát csinált? :D

Amúgy megint csak mellébeszélsz. Szubjektív így, meg blog úgy, csak dobálózol az általános igazságokkal (amiket úgyis ismer mindenki). Mi a helyzet a felvételi feladattal? Szerinted jó?
154

Testreszabás.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 13.42
Ennek semmi értelme.

Miért ne lenne? Előző helyemen mi is csináltunk ilyet. Alapvetően ugyanannak a programnak az alapos ismerete volt szükséges mindenkinél, csak másképpen szűrtünk (súlyozva): aki keményebb előélettel jött, az kapott komolyabb feladatot, aki zölden érkezett, ott alapvető feladatsort adtunk (így azonnal kiszűrtük a nagyarcúakat is, akik fűt fát felsoroltak, hogy értenek hozzá). Nyilván ezt az értékelésnél, választásnál figyelembe is vettük, viszont ez nekünk nagy segítség volt, mert a komolyabb feladat közelebb volt a napi munkához, így azt is bele tudtuk kalkulálni, hogy az illető mennyi idő alatt tud majd élesben dolgozni. Mi tagadás, ez azt jelentette, hogy a komolyabb pályázónál úgy vettük, hogy az alapokkal tisztában van, ha úgy tetszik kockáztattunk, de működött a dolog.

Pl. követelmény: Photoshop ismerete - feladat: kép méretrevágása, színek korrigálása, elmentés. De ha valaki leírja, hogy kiadványszerkesztői múltja van, akkor kap egy képkörbevágás feladatot is. Ha azt tökéletesen megcsinálja, hamarabb mehet a mélyvízbe, sőt, mivel alapból többet tud, kevesebbet kell betanítani - kevésbé költséges a betanítási időszaka -, így lehet, hogy a béralku után a fizetése is szebb lesz, mint egy teljesen kezdőnek (eleve olcsóbb a cégnek, és hosszabb távon is jobb befektetés). Magyarán lehet rugalmasan is kezelni a felvételit.

Mi a helyzet a felvételi feladattal? Szerinted jó?

A cég szempontjából valószínüleg jó, ha másokat már vettek fel így és bevált. A jelentkező meg nem jogosult eldönteni, hogy "jó"-e a feladatsor vagy sem. Számára egészen más a "jó". Hogy úgy mondjam, a felvételizőnél a kérdés nem értelmezett. Ez a cég így szűr: ha valaki meg tudja csinálni, akkor ne lázadjon, rakja össze a "miniportált" - vagy legalább egy részét és adja be.

A céggel nem állok olyan viszonyban, hogy eldöntsem, de biztos vagyok benne, hogy a nem teljes megoldásokat is kiértékelik, figyelembe veszik és elfogadják. Azaz, nem kell egy komplett portált, webshopot, galériát összedobni. A lényeg már a részeredményből is látszik: mennyire objektumorientáltan dolgozik, mennyire tiszta a kódja, milyen elnevezéseket használ, stb. (ezekből lehet következtetni arra, hogy csoportos kódolásban mennyire fog beválni). Ráadásul ha 5 negyedmegoldás és 1 fél megoldás érkezik be, akkor a fél megoldás erősen esélyes - jobb hijján ugyebár.
105

téma lezárása?

sotetbarna · 2007. Szep. 22. (Szo), 14.20
de most miért?

kérlek ne futamodj meg azzal, hogy a weblabor szerkesztőket kéred arra, hogy fogják már be az ellenvélemény száját.
112

Még egy off, még egy érv

Balogh Tibor · 2007. Szep. 22. (Szo), 17.45
És még egy hibás feltételezés tőled, amit szintén tényként próbálsz eladni.

Nem megfutamodás a részemról egyáltalán. A weblabor szerkesztői tudják a legjobban, hogy az elképzeléseim mellett nagyon is, majdhogy nem a végletekig ki szoktam állni.

Csak kezdem unni a hozzád hasonló, kitalálok valamit a blogíróról és leírom tényként, bár semmi köze nem hogy a témához, de még a valósághoz sincs.

58. hozzászólás: maradjunk a témánál felhívás egy weblabor szerkesztőtől. Nos azóta duplájára nőtt a hozzászólások száma, az értelmük meg a felére csökkent.

Igazad is van. Folytassuk!
113

rendben

sotetbarna · 2007. Szep. 22. (Szo), 18.12
az értelmük meg a felére csökkent


hülye is vagyok, és nem is ismerek senkit a weblabor szerkesztőségből, aki tudná milyen vagyok, tehát amit mondok színtiszta zőccség

értem, húzzak innen, ne rontsam itt a hozzászólásaimmal a levegőt

vettem a lapot
126

Dehogy.

symphony · 2007. Szep. 24. (H), 09.53
Nehogy már bármit is magadra vegyél azokból, amit leírt. Ez csak a szokásos: csak nézd végig, ahogy ellenem "érvelt": zavarta, hogy névtelen(?) vagyok, majd én lettem a cégvezető, majd Pistike szintű programozóvá váltam, végül "lezárja a velem való beszélgetést", majd most, hogy egyre több olyan van, aki szerint nincs igaza, lezáratná a témát. :D Tudod, mint amikor az "okos" emberek kivonulnak, mikor már érvelni nem képesek :)

Amúgy sem zöldség, amit mondasz, továbbra is egyetértek a véleményeiddel.
153

nem akartam hozzászólni

tiku I tikaszvince · 2007. Szep. 25. (K), 13.32
A fellángolt flém miatt nem akartam hozzászólni, de mégis megteszem. Előre szólok, hogy nincs szándékomban senkivel vitába keveredni, ezért nem valószínű, hogy bármit is fogok reagálni ezután ehhez a témához. Továbbá leszögezném, hogy sem igazságot, sem rendet teremteni nem áll célomban. Mindössze a véleményemet írom le.

----

Először is leszögezném, hogy nem ismerem Tibort, és nem fogom leírni a cég nevét.

A bejegyzés olvasása közben volt egy halovány sejtésem a cég kilétéről, ami a feladat megtekintése után teljesen bizonyossá vált. Jelentkeztem hozzájuk, megkaptam én is a feladatot, elkészítettem, személyesen vittem be hozzájuk.

A megbeszélt időponttól picit hamarabb érkeztem, és fültanúja voltam egy vezetői eligazításnak. Hogy miről volt szó már nem emlékszem. Viszont a hangnemre maximálisan. Az ragadt meg bennem, hogy egy arrogáns uralkodót hallok, aki irányításra vágyó ..-ként tekint az beosztottjaira. Kb. ekkor kezdett megfogalmazódni bennem, hogy nagyon sokat kell fizetniük, hogy én itt dolgozzak. Ugyanis csak akkor tudok dolgozni, ha jól érzem magam. Egy munkahelyen csak akkor tudom jól érezni magam, ha a vezetőkkel, munkatársakkal jó partneri viszonyt tudok kialakítani. A fenti hangról rögtön az volt a benyomásom, hogy Ő pont olyan, akivel erre képtelen lennék (mármint a jó partneri viszony kiépítésére).

Akivel a kapcsolatot tartottam (2 levél váltás, és egy személyes beszélgetés történt), egy szimpatikus ember volt, de mivel Ő is, ahogy én is, elég távolságtartó volt, inkább semmilyen benyomásokra emlékszem, mint rosszra.

Miután megkaptam az igen szűkszavú elutasító levelet, kicsit tüzetesebben megnéztem a cég oldalát, referenciáit. Arra jöttem rá, hogy ez a cég az a környéken a "web iparnak", mint a kínai cipő a világ cipő gyártásnak. Nagyon olcsón, nagyon nagy tömegben tudnak előállítani terméket, amire az alacsony ár miatt sokkal nagyobb a fizetni tudó kereslet, mint a drága, valóban minőségi termékekre. Mert cipő mindenkinek kell, de van, aki képtelen megfizetni a minőséget. Ezért inkább az olcsó, rossz minőséget választja, elfogadva annak kockázatát, hogy záros határidőn belül újat kell vennie.

Akár tetszik, akár nem ennek a cégnek a termékére van kereslet. Ő ezt a keresletet akarja kiszolgálni. Nem szeretne elérni se többet, se kevesebbet. Ehhez neki olcsó munkaerőre van szüksége. Neki még az is belefér, hogy egy teljesen amatőrt betanítson arra a szintre, amire szükség van az adott munkához. Felmerül a kérdés, hogy becsapja-e ezeket a betanított munkásokat azzal, hogy programozónak nevezi őket. És becsaphatja a jelentkezőket, hogy programozókat, azzal, hogy programozókat keres.

Összességében azt sikerült leszűrnöm, hogy egy állás hirdetés kapcsán találkozott két olyan ember, akik a normál életben sem tudnák megérteni egymást. Nem hogy munkahelyen. De ezt egyikük sem hajlandó, még önmagának sem, bevallani, ezért a könnyebb utat választva a másikat kiosztva megsértődnek. (Ilyen az amikor két hatalmas mellénnyel megvert ember találkozik.

----

Lenne még néhány megjegyzésem: Ez a bejegyzés és az alatta megjelent ~150 megjegyzés, valamint a CakePHP-s bejegyzés utáni izé (mert vitának nem nevezném) méltatlan a Weblaborhoz. Az elmúlt napokban figyelve ezt a két veszekedést felmerült bennem, hogy itt hagyom az egész weblabort, és vissza sem nézek.

A kezdők értetlenkedéseit még elviselem. Egy-két fertelmes kérdésre adott szakmai válaszból néha nagyon sokat tanulok.

Viszont a feltörekvő nemzedék hatalmas arcától néha hányingerem van. Lehet, hogy a falusi neveltetésem miatt, de sohasem értettem azokat, akik (akár okkal is) nagyképűen álltak kérdéshez, emberhez. Nekem mindig is sokkal egyszerűbb volt egy számomra nem izgalmas témán átugrani.

Az ilyen arcoskodóknak csak annyit szeretnék tanácsolni, hogy mielőtt valakit "helyre teszel", gondolj bele, hogy ki lehet a felhasználó név mögött! Nem lehet, hogy a személyes találkozáskor kicsit másként fogalmaznál? Szóval:

csak azt, és úgy írd le, amit szemtől szembe is vállalni tudsz! Ellenkező esetben inkább maradj csöndben!
158

Csak a kiváncsiság.

symphony · 2007. Szep. 25. (K), 14.46
Miután megkaptam az igen szűkszavú elutasító levelet...

Kiderült végülis, hogy miért nem te lettél a kiválasztott? A leírtak alapján korrekt kolléga lennél akárhol.

//off
Keresel még melót?
159

nem derült ki

tiku I tikaszvince · 2007. Szep. 25. (K), 14.53
Nem derült ki, csak annyi, hogy a posztra benyújtott munkapályázatom nem sikerült. De mint írtam, ha sikerült volna sem valószínű, hogy elég nagy összeget tudtak volna mondani, hogy azokkal az első benyomásokkal együtt elvállaljam a munkát.

//re:off
most van folyamatban munkahely váltás
160

Hozzászólások lezárva

Török Gábor · 2007. Szep. 25. (K), 15.03
Mivel a blogbejegyzés témájához már alig kapcsolódó, főképp csak személyeskedést tartalmazó hozzászólások érkeznek, a kommentelés lehetőségét berekesztem. Hamarosan újraélednek a levelezőlisták, a "vita" folytatásához kíváló alkalmat nyújthat a flame levlista.