ugrás a tartalomhoz

Átstruktúráltuk fórumunkat

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 8. (Szo), 14.07
Annak érdekében, hogy a trendeket jobban tudjuk követni, illetve teret biztosítsunk különböző fejlesztői közösségeknek is, a mai napon jónéhány változtatást hajtottunk végre a fórumban. Összevontuk a három PHP-hez közeli témát, és az ASP.NET illetve Java fejlesztésre is külön témacsoportokat hoztunk létre (olvasói kérésre), bár a Weblabor fórumozóinak előélete nem arra mutat, hogy ezeket a témaköröket gyorsan betöltenétek új témákkal.

A felület kialakítást illetően a nagyon nagyra duzzadt HTML/Ajax/JavaScript/Flash témacsoportból a Flash, XUL és Silverlight (azaz a weben nem natív felület kialakító és multimédiás eszközök) külön témacsoportot kaptak. Ide is átmozgattunk minden meglévő témát, jelentősen automatizált módszerekkel, némi kézi minőségbiztosítással. A fórumok elrendezése is megváltozott, a legnépszerűbb kliens oldali felületkialakítási témakörök után a szerver oldali fejlesztés, majd az átfogóbb, több területet érintő témakörök következnek.

Reméljük a változások elnyerik fórumozóink tetszését, és természetesen továbbra is nyitottak vagyunk midnen javaslatra, ami a fórumok jobbítását célozza. Kérdés, hogy Perl/Python/Ruby témában fórumozni szerető olvasóink el tudják-e képzelni a számukra releváns témaköröket fórum struktúránkban.
 
1

python

Phanatic · 2007. Szep. 8. (Szo), 15.03
Ezek szerint ennyire nem foglalkozik senki sem errefelé Pythonnal? :(
2

felmérés

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 8. (Szo), 15.11
Én hasonló "felméréseket" néztem (bár ezesetben egy DB szintű keresés is működik, arra nem tudok linket adni :)

http://www.google.hu/search?q=python+site%3Ahttp%3A%2F%2Fweblabor.hu%2Fforumok

Itt azért nagyon sok csalóka találat van, igen kevés Python téma. Na lehet, hogy annyi Python téma akad, mint Java vagy ASP.NET persze :) Az a kérdés, hogy érdemes-e a Ruby-nak, Perl-ne, Python-nak külön témaköröket nyitni, amik aztán nagyrészt üresen konganak. Vagy az új témakör nyitások fórumozásra buzdítanák-e az érdeklődőket.

Az új ASP.NET és Java témakörök mondjuk egy ilyen kísérlet kezdetei (azért is, mert külön fórumozói kérésre indulnak). Nem voltam róla meggyőződve, hogy rögtön ennyi új "üres" témakört érdemes lenne megnyitni. Klasszikus kezdő fórumozó probléma, hogy ezer témát nyit az ember, és szinte mind üres. Persze ha nincs adott téma, akkor az nem is inspirálja a fórumozókat. Szóval kétélű a dolog.
3

sóhaj

Phanatic · 2007. Szep. 8. (Szo), 15.33
Értem a dilemmát. Igazából csak felsóhajtottam, hogy ilyen kevesen foglalkoznak olyan remek technológiákkal, mint pl. django/pylons/zope (vagy sokan vannak, de elbújnak :)) - a kereső találatok nagy része gyakorlatilag csak említést tesz a Pythonról, de semmi konkrétum.
4

máshol (sem?)

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 8. (Szo), 15.52
Nos, a levelezőlista oldalunkon linkelünk más levlistákat, ahol ilyen közösségek alakulnak. A http://lists.fsn.hu/sympa/arc/python archívum alapján nem mondanám, hogy ott nagy lenne az aktivitás. A python.hu fóruma pedig eléggé érdekes, nemigen készült fel hosszabb távú információ rögzítésre, szerintem nem túl csalogató: http://python.hu/Forum/index.html

Szóval attól még, hogy itt nálunk nincs olyan nagy aktivitás adott technológiából, máshol lehet. Egyértelmű a fórumban a kliens oldali és PHP túlsúly. Az első szerintem természetes és hasznos. A második meg nyilván egy korábban választott irányvonal miatt alakult így. Szóval nem csak az a kérdés, hogy van-e adott technológia körül kritikus tömeg, hanem, hogy itt is ki tud-e alakulni valamilyen köre. (És akkor semmiképpen nem szeretnénk helyettesíteni olyan kiváló webhelyeket, mint a javaforum.hu. Sem célunk, sem kedvünk, sem időnk nincs rá.)
5

máshol sem.

Phanatic · 2007. Szep. 8. (Szo), 16.05
Ez meg csak hab a tortán, hogy úgy a Python nyelv körül általában kicsi az aktivitás hazánkban. Havonta 2-3 téma van kb. a levlistán. De ez tényleg nem a Ti hatáskörötök, elnézést az itteni fanyalgásért :)
6

javascriptet külön?

breakline · 2007. Szep. 9. (V), 00.11
A topikok száma alapján lehetett volna csinálni egy külön felosztást html+css+xhtml+xml és javascript+ajax szerint is, szerintem ott "készül" a legtöbb topik.
7

Javascript, usbaility, SEO kategóriák

Jano · 2007. Szep. 9. (V), 12.00
Én is ezen gondolkoztam. JS ma már elég komoly téma és nem csak a HTML kiegészítője.
Ezenkívül kiváncsi vagyok egy usability/ia kategória beindulna-e?

A kereső kategóriát meg át lehetne nevezni a hangzatos Keresők/SEO-ra :) Bár van már egy SEO fórum máshol.
9

JS külön(?)

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 9. (V), 21.23
A JS különválasztása jó kérdés. Az AJAX és a JS fejlesztés erősen kötődik a HTML-hez, bár nyilván lehet XUL-t vagy Silverlightot programozni JS-sel, Flash-t meg ActionScript-tel (ezeknek van is saját témája). Ha HTML-lel használsz JS-t, akkor a DOM barangolása, iframe-s betöltés, és hasonlók merülnek fel, ahogy láttam. Szerintetek jelentős az olyan JS témák súlya a fórumban, amik a JS nyelvvel önmagában foglalkozik, és nem HTML-lel kapcsolatos interakciójával foglalkozik?

(A többi javaslat nem rossz, de várnék még más véleményeket is, hátha jó okokkal megerősítik vagy elvetik mások).
11

programozás

breakline · 2007. Szep. 10. (H), 00.39
igazából én azért írtam ezt, mert ma már nagy százelékban a felmerülő témák a JS kapcsán inkább hasonlítanak a klasszikus programozási dolgokhoz, pl. kódkönyvtárak, de sok az öröklődéssel, vagy egyáltalán az objektum orientált programozással kapcsolatos probléma is. A JS programozási nyelv, az (x)html,xml, css meg nem, de egyébként nekem jó a mostani felosztás is, csak a végső esetben nyitok topikot:D
12

+1 javascriptet külön

Balogh Tibor · 2007. Szep. 10. (H), 12.13
Csak a böngészőket nézve is elég nagy kategória a JavaScript, hogy külön kategóriája legyen.
13

nem a nagyságról beszélünk

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 10. (H), 12.49
Én nem a nagyságról beszélek. Azt teljesen elismerem, hogy nagy témakör. Azt kellene látni, hogy ha mondjuk az a gondom, hogy képek src-jét akarom kicserélni JS-ben, akkor az JS vagy HTML kérdés. (Emellett nagyon praktikus lenne egy algoritmikus módszer a JS témák azonosítására (a JS témacsoportba mozgatáshoz), mert 1500 témát senki nem fog kézzel szortírozni).
14

Sejtettem, hogy ez a gond

Balogh Tibor · 2007. Szep. 10. (H), 13.28
Ahogy megnéztem a témák számát, nagy jó indulattal 0% esélyt adtam, hogy külön téma lesz.

Ha az src-t JavaScriptből módosítjuk, akkor JavaScript; ha PHP-ből, akkor PHP, ha a html forrást szövegszerkesztővel, akkor html.
De így valóban érthető, hogy első lépésben mért került egy kalap alá a html és a javascript. Esetleg jelentkezik a feladatra valaki, ha lehet róla szó.
15

Kinézet vs logika.

Jano · 2007. Szep. 10. (H), 16.40
Lehet kinézet vs logika vonalon kéne választani. Igy HTML+CSS lenne alapból és ide kerülhetnének azok a JS-ek amik a kinézet változtatásra valók, effektezésre. A másik helyre meg a DOM manipuláló, AJAX-ozó JS-ek.
16

kezdő felhasználók szemével

Marcell · 2007. Szep. 10. (H), 20.12
És ezt az 5 perce regisztrált kis Pistike végig is fogja gondolni témanyitásnál? Moderátokoknek lenne ezzel egy rakat munkája...
17

Valamit valamiért

Jano · 2007. Szep. 10. (H), 21.47
Valamit valamiért.
8

Megválaszolatlan, duplázós topikok törlése?

Jano · 2007. Szep. 9. (V), 12.04
Amikor csináltam a HTML kategória taggelését http://del.icio.us/weblabor_forum/, az egyik tapasztalat az volt, hogy kb a topikok felét ki lehetne dobni utólag. Pl nem kapott választ a kérdező, a válasz egy másik topikra irányította mert a probléma már felmerült. Ilyenen gondolkodtatok esetleg?
10

átirányítás

Hojtsy Gábor · 2007. Szep. 9. (V), 21.26
Szerintem egy ilyen átirányítós téma nagyonis hasznos lehet. Ha valaki éppen a problémának arra a megfogalmazására keres ár, és onnan kerül irányba, akkor az kiváló segítség. A törlésről általában az a véleményem, hogy nem kell megsemmisíteni, ami nem tetszik, hanem jobban ki kell emelni, ami fontos/értékes. Erre nézve vannak terveink/elképzeléseink. A sitepoint.com fórumban például rendszeresen kiemelik a jobb/érdekesebb/népszerűbb/hasznosabb témákat.