ugrás a tartalomhoz

High Performance Web Sites – Essential Knowledge for Frontend Engineers

Nutec · 2010. Május. 6. (Cs), 11.40

Szerző:

Steve Souders

Kiadó:

O’Reilly

2007

ISBN:

9780596529307

Oldalak száma:

176

Értékelés:

10

Linkek

Nemrég a Google bejelentette, hogy ezentúl a weboldalak letöltési sebessége is beleszámít majd az oldalak rangsorolásába. Ezen felbuzdulva úgy gondoltam, éppen időszerű kicsit bővebben foglalkozni a címben említett kiadvánnyal.

Első látásra nem túl vaskos kötettel van dolgunk (a maga 137 oldalnyi érdemi tartalmával inkább jegyzetnek nevezném), az elolvasást követően azonban nem maradt hiányérzetem a csekély terjedelem miatt. Összességében egy rendkívül lényegre törő, kerek írással van dolgunk, amely 14 alapvető szabályba sűrítve tárgyalja a front-end optimalizáció kérdéseit.

A könyv tematikája a Yahoo! YSlow nevű teljesítmény mérő alkalmazása által vizsgált szempontok köré épül, melynek atyja nem mellesleg maga a könyv szerzője. (Souders a könyv megírása idején még a Yahoo!-nál dolgozott, csak később került át a Google-hoz). Meglepő módon a Google Page Speed segédeszköze az YSlow-hoz kísértetiesen hasonló szempontok alapján osztályoz.

Steve két „bemelegítő” (A és B) fejezettel kezd, melyben felvezeti a későbbiekben tárgyalt témaköröket, valamint alapozást nyújt a megoldásokban használt technológiákhoz. Az „A” fejezet a teljesítménynövelés sarkalatos kérdéseivel foglalkozik: hol lehet leginkább csökkenteni a letöltési időt? A „B” fejezetben pedig egyfajta HTTP gyorstalpalót kapunk, persze szigorúan a könyvben tárgyalt témakörökre redukálva (GET, feltételes GET, tömörítés, valamint az Expires és Keep-Alive fejlécek használata).

Ami ezután következik, azt nevezhetnénk a teljesítmény optimalizálás 14 parancsolatának. Ezt az is erősíti, hogy minden fejezet egy kiemelt, egysoros summázattal zárul. A tárgyalt technikák közül csak néhányat emelnék ki (a teljes listához elegendő átfutni a tartalomjegyzék fejezetcímeit).

  • HTTP kérések számának csökkentése CSS sprite-ok és kombinált szkriptek használatával
  • A szerveren tárolt fájlok tömörítése (gzip vs. deflates)
  • Statikus tartalmak gyorstárazása Expires fejléc használatával
  • CSS és JavaScript megfelelő helyen történő elhelyezése a kódban
  • Átirányítások kerülése
  • JavaScript minifikáció

De szó esik néhány „egzotikusabb” módszerről is, mint például az ETagek konfigurálása vagy az Ajax kérések optimalizálása.

A könyv külön érdekessége, hogy minden fejezetben szerepel egy táblázat, melyben Steve a világ (az Alexa szerinti) top 10 weboldalát hasonlítja össze az éppen tárgyalt téma megvalósítását illetően.

A záró, 15. fejezetben részletesen elemzi a teljesítményüket a YSlow mérései alapján. Meglepő, hogy némely nagynál mennyi kivetni valót talál.

Azt gondolom, ez a könyv egy igazi „must read” minden fejlesztő (különösen a szakmával most ismerkedők) számára. Bevallom, én személy szerint rengeteg hasznos információval lettem gazdagabb.

Végezetül készítettem egy kis felmérést, összehasonlításul a Souders által 2007-ben mért adatokkal; változott-e 3 év alatt a vizsgált oldalak teljesítménye, illetve mennyivel látja azokat másként a YSlow és a Page Speed.