Archívum - Jan 2007 - Fórum téma
január 29
Novell és az Apache
Sziasztok!
Egy Novell Netware 6.0 sp5-ön szeretnék használni egy apache+php+mysql hármast, hogy egy e107-es portálrendszert tudjak rajta futtatni. A rendszer már telepítve van, de az a gondom, hogy általában kétnaponként az apache lefagy a következő hibával:
1-27-2007 5:16:45 pm: SERVER-5.60-2187 [nmID=D0006]
Removed address space because of memory protection violation
Address Space: APACHE2
Reason: Page Fault, Insufficient rights to write to page
Running Thread: Apache_Worker 46
EIP: 0xFA13D28D (LIBC.NLM + 0x9428D)
Access Location: 0x00013000
A progik verziói: Apache 2.2.3, Php 5.0.5, Mysql 4.0.26. Az nwlib-ből pedig a már fent van a legfrissebb j-s verzió is. Van öteltetek mi okozhatja a hibát?
Köszi előre is.
■ Egy Novell Netware 6.0 sp5-ön szeretnék használni egy apache+php+mysql hármast, hogy egy e107-es portálrendszert tudjak rajta futtatni. A rendszer már telepítve van, de az a gondom, hogy általában kétnaponként az apache lefagy a következő hibával:
1-27-2007 5:16:45 pm: SERVER-5.60-2187 [nmID=D0006]
Removed address space because of memory protection violation
Address Space: APACHE2
Reason: Page Fault, Insufficient rights to write to page
Running Thread: Apache_Worker 46
EIP: 0xFA13D28D (LIBC.NLM + 0x9428D)
Access Location: 0x00013000
A progik verziói: Apache 2.2.3, Php 5.0.5, Mysql 4.0.26. Az nwlib-ből pedig a már fent van a legfrissebb j-s verzió is. Van öteltetek mi okozhatja a hibát?
Köszi előre is.
XHTML 1.1 vagy XHTML 1.0 Strict?
Helló!
Elég sokat kerestem az XHTML 1.1 után, de nem sikerült teljesen kideríteni, hogy pontosan miben más, mint az XHTML 1.0 Strict.
Illetve annyit tudtam meg, hogy moduláris szerkeztű lett, és a depracted tagek eltűntek. De ezen kívül?
És ehhez kapcsolódó kérdés, hogy ha teljesen új honlapot készítek, akkor XHTML 1.1, vagy pedig XHTML 1.0 Strict legyen-e a doctype? IE 6 mennyire van jóban az 1.1-gyel?
A táblázatoknál mért maradtak meg a border, cellspacing, cellspadding attribútumok? Hiszen ezeket ki lehet váltani CSS-sel.
■ Elég sokat kerestem az XHTML 1.1 után, de nem sikerült teljesen kideríteni, hogy pontosan miben más, mint az XHTML 1.0 Strict.
Illetve annyit tudtam meg, hogy moduláris szerkeztű lett, és a depracted tagek eltűntek. De ezen kívül?
És ehhez kapcsolódó kérdés, hogy ha teljesen új honlapot készítek, akkor XHTML 1.1, vagy pedig XHTML 1.0 Strict legyen-e a doctype? IE 6 mennyire van jóban az 1.1-gyel?
A táblázatoknál mért maradtak meg a border, cellspacing, cellspadding attribútumok? Hiszen ezeket ki lehet váltani CSS-sel.
Felhasználók azonosítása, beléptetése
Sziasztok!
Hogy érdemes a felhasználókat azonosítani? Felhasználó név alapján (pl.: mezei_zsurlo), sorszám alapján (pl.: 25439) vagy e-mail cím alapján (pl.: bejelentkezo@ emailcim.hu)?
Az elsőt használom, mert úgy egyből látszik, hogy ki, mit követett el. Itt a weblaboron viszont a második a bevált forma. A harmadik esetben persze az e-mail cím nem lenne látható...
Hogy érdemes beléptetni a felhasználókat? Felhasználó név alapján (pl.: mezei_zsurlo) vagy e-mail cím alapján (pl.: bejelentkezo@ emailcim.hu)?
Itt is az elsőt használom, de egyre több helyen kerül előtérbe az e-mail címes változat.
Mindkét esetben az lenne a kérdésem: Hogy melyik és miért jobb, mint a másik?
■ Hogy érdemes a felhasználókat azonosítani? Felhasználó név alapján (pl.: mezei_zsurlo), sorszám alapján (pl.: 25439) vagy e-mail cím alapján (pl.: bejelentkezo@ emailcim.hu)?
Az elsőt használom, mert úgy egyből látszik, hogy ki, mit követett el. Itt a weblaboron viszont a második a bevált forma. A harmadik esetben persze az e-mail cím nem lenne látható...
Hogy érdemes beléptetni a felhasználókat? Felhasználó név alapján (pl.: mezei_zsurlo) vagy e-mail cím alapján (pl.: bejelentkezo@ emailcim.hu)?
Itt is az elsőt használom, de egyre több helyen kerül előtérbe az e-mail címes változat.
Mindkét esetben az lenne a kérdésem: Hogy melyik és miért jobb, mint a másik?
Flash és a szerver biztonsága.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni a témában jártas fórumolóktól, hogy egy flash animáció képes-e turkálódni a szerveren. Konkrétan, ha megengedem a nyúzernek, hogy az oldalára flash animációt töltsön fel, abban ő tud-é (action script???) olyan rutint, ami kémkedik.
Ha ostobaságot kérdeztem, akkor bocsi :)
s_volenszki
■ Azt szeretném megkérdezni a témában jártas fórumolóktól, hogy egy flash animáció képes-e turkálódni a szerveren. Konkrétan, ha megengedem a nyúzernek, hogy az oldalára flash animációt töltsön fel, abban ő tud-é (action script???) olyan rutint, ami kémkedik.
Ha ostobaságot kérdeztem, akkor bocsi :)
s_volenszki
január 27
Országfelismerő script
Üdv!
A jelenlegi problémám a következő: Ugyebár a honlapot amit csinálok, két nyelvűre szeretném, és a terv az hogy ha magyarországról jön látogató egyszerre a magyar tartalomra ugrik át, ha külföldről jön a látogatás akkor pedíg az angol tartalomra ugrik. Erre készítettem is egy scriptet de valahogy nem úgy működik mint ahogy én azt elképzeltem. Átléni átlép a hu mappába de az en szóval angol mappára sehogy nem akar. (Ezt külföldi ismerőssel teszteltük)Én is töröm majd a fejem, de azért egy kis szikrát tehetnétek a fejembe.
Kösz bye
■ A jelenlegi problémám a következő: Ugyebár a honlapot amit csinálok, két nyelvűre szeretném, és a terv az hogy ha magyarországról jön látogató egyszerre a magyar tartalomra ugrik át, ha külföldről jön a látogatás akkor pedíg az angol tartalomra ugrik. Erre készítettem is egy scriptet de valahogy nem úgy működik mint ahogy én azt elképzeltem. Átléni átlép a hu mappába de az en szóval angol mappára sehogy nem akar. (Ezt külföldi ismerőssel teszteltük)
<?php
$lang = $temp[count($temp)-1];
$orszagok = array('hu', 'en');
if(IsSet($_GET['orszag']) && In_array($_GET['orszag'], $orszagok)) {
$lang = $_GET['orszag'];
$_SESSION['orszag'] = $_GET['orszag'];
}
elseif(IsSet($_SESSION['orszag']) && In_array($_SESSION['orszag'], $orszagok)) {
$lang = $_SESSION['orszag'];
}
else {
$lang = 'en';
}
if($orszagok == 'en') {
echo "<script language=\"JavaScript\">document.location.href = \"http://hu.hu/en\";</script>";
}
elseif($orszagok == 'hu') {
echo "<script language=\"JavaScript\">document.location.href = \"http://hu.hu/hu\";</script>";
}
else {
echo "<script language=\"JavaScript\">document.location.href = \"http://hu.hu/hu\";</script>";
} ?>
Kösz bye
felhasználó létezik-e..
Sziasztok.
Egy nagyon egyszerű megoldást szeretnék, mert megakadtam.
Egy adatmódosító ürlapot készítettem, amihez szükségem lenne egy hitelesítési részre, hogy az adott felhasználó csak a saját adatait módosíthassa.
Namost, ebben kérnék segítséget:
<?
include("dbconn.php");
if (isset($id)) {
$kezd = "SELECT * FROM user_system WHERE id=$id";
$go = mysql_query($kezd);
$kesz = mysql_fetch_array($go);
?>
<html>
<head>
<adatlap>
</head>
</html>
<?
} else {
echo "<html>
<head>
<title>Adatlap HIBA!</title>
</head>
<body>HIBA</body>
</html>
";
}
?>
Ha az illető a címsorban átírja az id-t, akkor máris máséban piszkálhat.
Gondoltam, hogy az id-t titkosítom és akkor ez megoldás lehetne, de az akkor is nyitott.
Választ előre is köszönöm.
Üdv.
T
■ Egy nagyon egyszerű megoldást szeretnék, mert megakadtam.
Egy adatmódosító ürlapot készítettem, amihez szükségem lenne egy hitelesítési részre, hogy az adott felhasználó csak a saját adatait módosíthassa.
Namost, ebben kérnék segítséget:
<?
include("dbconn.php");
if (isset($id)) {
$kezd = "SELECT * FROM user_system WHERE id=$id";
$go = mysql_query($kezd);
$kesz = mysql_fetch_array($go);
?>
<html>
<head>
<adatlap>
</head>
</html>
<?
} else {
echo "<html>
<head>
<title>Adatlap HIBA!</title>
</head>
<body>HIBA</body>
</html>
";
}
?>
Ha az illető a címsorban átírja az id-t, akkor máris máséban piszkálhat.
Gondoltam, hogy az id-t titkosítom és akkor ez megoldás lehetne, de az akkor is nyitott.
Választ előre is köszönöm.
Üdv.
T
LoadVars -onLoad- ban létrehozott movieclip elérése máshonnan.
Sziasztok!
Az a problémám, hogy ha onLoadban létrehozok egy mc-t ill. betöltöm a libriből akkor azt nemtudom máshonnan elérni, pedig nagyon fontos lenne:) Itt a kód:
A kód helye: _root/osszefogo_mc
■ Az a problémám, hogy ha onLoadban létrehozok egy mc-t ill. betöltöm a libriből akkor azt nemtudom máshonnan elérni, pedig nagyon fontos lenne:) Itt a kód:
A kód helye: _root/osszefogo_mc
var immo_bazis:LoadVars = new LoadVars();
immo_bazis.load"http://localhost/Admin/flash_bazisrobot.php");
immo_bazis.onLoad = function(success:Boolean) {
if (success) {
..itt a betöltött változókat rakom tömbökbe...
}
for (i=0; i<sorok_szama; i++) {
attachMovie("duplazando_mc", "duplicate"+i, i);
..ÉS a betöltött változókat bepakolom a most létrehozott mc-be..
duplicated = _parent.osszefogo_mc["duplicate"+i]; //lent a traceneál i=pl.:2
}
trace(duplicate2); //---> itt kiírja h. _level0.osszefogo_mc.duplicate2
};//onLoad vége
trace(duplicate2); //---> undefined
De miért? vagy hogy tudnám elérni? Fontos lenne! Előre is köszi!immo_bazis.load"http://localhost/Admin/flash_bazisrobot.php");
immo_bazis.onLoad = function(success:Boolean) {
if (success) {
..itt a betöltött változókat rakom tömbökbe...
}
for (i=0; i<sorok_szama; i++) {
attachMovie("duplazando_mc", "duplicate"+i, i);
..ÉS a betöltött változókat bepakolom a most létrehozott mc-be..
duplicated = _parent.osszefogo_mc["duplicate"+i]; //lent a traceneál i=pl.:2
}
trace(duplicate2); //---> itt kiírja h. _level0.osszefogo_mc.duplicate2
};//onLoad vége
trace(duplicate2); //---> undefined
Bejegyzés korlátozás
Üdv!
Szeretném a vendégkönyvemben lekorlátozni a bejegyzések számát max 10-re
lapozás nem kell, csak az hogy az oldalon csak 10 bejegyzés jelenjen meg.Ezen belül hogyan tudom megcsinálni azt hogy csak a legutolsó 10 bejegyzés jelenik meg?
■ Szeretném a vendégkönyvemben lekorlátozni a bejegyzések számát max 10-re
lapozás nem kell, csak az hogy az oldalon csak 10 bejegyzés jelenjen meg.
<?php
$bejegyzesek = mysql_query("SELECT * FROM gbook ORDER BY id DESC");
while($r=mysql_fetch_array($bejegyzesek))
{
extract($r);
echo (" <div class=\"content-box\">
<div id=\"navcontainer\">
<DIV id=tiheader> Bejegyzés: $id Írta: $irta - $date</DIV>
<DIV id=\"text\">
<DIV id=\"be1\">");
echo (bbkod($szoveg));
echo ("</div></div></div></div>");}
?>
CSS + position:absolute + bottom probléma
Tehát a következő a bajom. Van az alábbi kód:Ennek a kódnak az lenne a célja, hogy a láblécem mindig fixen az oldal alján legyen, akkor is, ha az oldalon csak kevés a tartalom, mint a régi "szép" táblázatos időkben. Találtam egy footer-stick megoldást, amiben negatív margóval állítják be az aljára a láblécet, nem is rossz, de nekem a fenti elegánsabb lenne ha...
Szóval az a probléma vele, hogy ha kevés tartalom van az oldalon, akkor az also szépen lemegy a kulso DIV, tehát az oldal aljára. Ha viszont sok a tartalom, megjelenik a gördítősáv, akkor arra gondoltam, hogy a tartalom-nak adott 50-es alsó padding majd tesz róla, hogy há fedésbe is kerülnek, elég messze lesznek a szövegek egymástól. Itt köpött a levesembe az also, ő ugyanis nem ment le a kulso DIV aljára, hanem továbbra is tapadt a böngészőablak aljához, ami miatt csúnyán fedésbe került a tartalommal...
Tudtok erre valami gyógymódot? Esetleg olyan footer-stick megoldást, ahol nem kell pixeleket méricskélnem?
■
<div id="kulso" style="position relative; height: 100%">
<div id="tartalom" style="padding-bottom: 50px">
Szöveg
</div>
<div id="also" style="position: absolute; bottom: 0px">
Ide akarom a lábléc szöveget
</div>
</div>
Szóval az a probléma vele, hogy ha kevés tartalom van az oldalon, akkor az also szépen lemegy a kulso DIV, tehát az oldal aljára. Ha viszont sok a tartalom, megjelenik a gördítősáv, akkor arra gondoltam, hogy a tartalom-nak adott 50-es alsó padding majd tesz róla, hogy há fedésbe is kerülnek, elég messze lesznek a szövegek egymástól. Itt köpött a levesembe az also, ő ugyanis nem ment le a kulso DIV aljára, hanem továbbra is tapadt a böngészőablak aljához, ami miatt csúnyán fedésbe került a tartalommal...
Tudtok erre valami gyógymódot? Esetleg olyan footer-stick megoldást, ahol nem kell pixeleket méricskélnem?
január 27
SQL lekérések csökkentése
Sziasztok!
Le szeretném csökkenteni egy oldalon az SQL lekéréseket. Ti hogy oldanátok ezt meg?
Összegzem milyen lekéréseim lennének:
Állandó elemek:
- új munkamenet folyamat regisztrálása (új látogatónként)
- meglévő munkamenet folyamat dátumának módosítása (mindig)
- a honlapon lévő vendégek + felhasználók listája (mindig)
- aktuális hirdetés lekérdezése (mindig)
- aktuális apróhirdetés lekérdezése (mindig)
(opcionális)
- felhasználó név + jelszó ellenőrzése (mindig)
- felhasználó adatának a lekérdezése (alkalmanként)
- felhasználó adatának módosítása (alkalmanként)
- felhasználó utolsó bejelentkezési dátumának módosítása (mindig)
Tartalom: (pl.: fórum)
- fórum cím lekérdezése
- fórum téma lekérdezése
- témának megfelelő összes fórumi hozzászólások számának lekérdezése (lapozgatáshoz)
- fórumi hozzászólások (limit-tel) lekérdezése
Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de nyilván az összes szolgáltatással el lehet így játszani. Ez a legjobb esetben is 10 SQL kérés minden oldal letöltésekor, és a látogatottság mérőmodult (+2) ki is akarom szedni, ezért nem is számoltam bele.
Tehát hol lehetne itt spórolni?
A másik kérdésem, ha a php futatása során már megállapítottam, hogy a jelszó és a felhasználó név párosítás jó, akkor a továbbiakban abban már megbízhatók? (Pl.: globális változó $hiteles=true;) Vagy minden egyes akciónál újra ellenőrizzem le?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
■ Le szeretném csökkenteni egy oldalon az SQL lekéréseket. Ti hogy oldanátok ezt meg?
Összegzem milyen lekéréseim lennének:
Állandó elemek:
- új munkamenet folyamat regisztrálása (új látogatónként)
- meglévő munkamenet folyamat dátumának módosítása (mindig)
- a honlapon lévő vendégek + felhasználók listája (mindig)
- aktuális hirdetés lekérdezése (mindig)
- aktuális apróhirdetés lekérdezése (mindig)
(opcionális)
- felhasználó név + jelszó ellenőrzése (mindig)
- felhasználó adatának a lekérdezése (alkalmanként)
- felhasználó adatának módosítása (alkalmanként)
- felhasználó utolsó bejelentkezési dátumának módosítása (mindig)
Tartalom: (pl.: fórum)
- fórum cím lekérdezése
- fórum téma lekérdezése
- témának megfelelő összes fórumi hozzászólások számának lekérdezése (lapozgatáshoz)
- fórumi hozzászólások (limit-tel) lekérdezése
Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de nyilván az összes szolgáltatással el lehet így játszani. Ez a legjobb esetben is 10 SQL kérés minden oldal letöltésekor, és a látogatottság mérőmodult (+2) ki is akarom szedni, ezért nem is számoltam bele.
Tehát hol lehetne itt spórolni?
A másik kérdésem, ha a php futatása során már megállapítottam, hogy a jelszó és a felhasználó név párosítás jó, akkor a továbbiakban abban már megbízhatók? (Pl.: globális változó $hiteles=true;) Vagy minden egyes akciónál újra ellenőrizzem le?
Előre is köszönöm a segítségeteket.