Archívum - Nov 2005 - Fórum téma
november 14
Szöveg vagy link beszúrása adott karakterenként PHP-ben
Sziasztok!
Be szeretnék szúrni x karakterenként egy szöveget. van ötletetek, hgoy ezt hogy tehetném meg?
■ Be szeretnék szúrni x karakterenként egy szöveget. van ötletetek, hgoy ezt hogy tehetném meg?
Magyar felolvasó program
Üdv,
Egy külföldi barátomnak olyan felolvasó program kellene, ami a beírt, magyar szavakat magyarul felolvassa neki. Ő cseh anyanyelvű, nagyszülőktől tanulta régen a magyart és szeretné gyakorolni a kiejtést, de mivel kint nincs ebben partnere ezért keres ilyet.
Kösz, Pali
■ Egy külföldi barátomnak olyan felolvasó program kellene, ami a beírt, magyar szavakat magyarul felolvassa neki. Ő cseh anyanyelvű, nagyszülőktől tanulta régen a magyart és szeretné gyakorolni a kiejtést, de mivel kint nincs ebben partnere ezért keres ilyet.
Kösz, Pali
Hibatűrő keresés 0 találat esetén
Sziasztok!
Egy olyan kéréssel fordultak hozzám, hogy ha egy adatbázisban történő keresés nem ad eredményt, akkor listázzam ki 3 karakter eltérésig a hasonló szavakra kapott találatokat is. (Pl.: 'kasca'-ra jöjjön a 'kacsa' találat, stb)
MySQL-ben van erre valami beépített függvény, algoritmus, bármi? A soundex() mennyire használható magyarországon erre a célra?
Azt azért túlzásnak tartanám, hogy az összes lehetséges elütési hibára külön lekérdezést indítsak, vagy feltételnek az összes lehetséges feltételt megadjam (`mezo` LIKE "%k___a%" OR `mezo` LIKE "%k__c_%" OR...).
Tudnátok erre a problémára valami ötletet/anyagot/segítséget adni, merre induljak el?
Előre is köszi!
Zs.
■ Egy olyan kéréssel fordultak hozzám, hogy ha egy adatbázisban történő keresés nem ad eredményt, akkor listázzam ki 3 karakter eltérésig a hasonló szavakra kapott találatokat is. (Pl.: 'kasca'-ra jöjjön a 'kacsa' találat, stb)
MySQL-ben van erre valami beépített függvény, algoritmus, bármi? A soundex() mennyire használható magyarországon erre a célra?
Azt azért túlzásnak tartanám, hogy az összes lehetséges elütési hibára külön lekérdezést indítsak, vagy feltételnek az összes lehetséges feltételt megadjam (`mezo` LIKE "%k___a%" OR `mezo` LIKE "%k__c_%" OR...).
Tudnátok erre a problémára valami ötletet/anyagot/segítséget adni, merre induljak el?
Előre is köszi!
Zs.
Django hosting hol?
Szeretnék javaslatokat kérni, hogy melyik hosting cég "Django friendly", hol lehet Dajngoban írt alkalmazásokat (éles websiteok) futtatni.
Van valakinek tapasztalata, ötlete?
■ Van valakinek tapasztalata, ötlete?
november 13
PHP 4 és PHP 5 együttes működtetése XP-n?
Sziasztok!
Tudom ez ezerszer lerágott csont ...
XP-s gépen szeretnék olyan környezetet kialakítani, amiben régi PHP4-ben írt progi is menne, meg lehetőség lenne PHP5-ben is fejleszteni.
Ismerem az ilyen xampp meg hasonló progikat, ezeket szeretném elkerülni, ha lehet.
Miből melyik verziót rakjam fel? (Hogy hogyan, az majd ezután következik :-))
Kösz a segítséget!
Üdv!
■ Tudom ez ezerszer lerágott csont ...
XP-s gépen szeretnék olyan környezetet kialakítani, amiben régi PHP4-ben írt progi is menne, meg lehetőség lenne PHP5-ben is fejleszteni.
Ismerem az ilyen xampp meg hasonló progikat, ezeket szeretném elkerülni, ha lehet.
Miből melyik verziót rakjam fel? (Hogy hogyan, az majd ezután következik :-))
Kösz a segítséget!
Üdv!
Mik a PHPBB .tpl fájljai?
Hali!
Épp egy PHPBB fórumot üzemelek be és észrevettem számomra egy két-újdonságot.
Pl. a .tpl fájlok. Azt tudom, hogy a template fájlok a phpbb vizuális megjelenéséért felelősek többnyire, de ilyet látok, hogy a .tpl fájlban html kód van csak, ugyanakkor vannak bizonyos konstansok(?) mint pl.: {L_SEARCH_NEW} , ami ugye úgy jelenik meg, mintha egy php fájlban lenne (tehát nem írja ki hogy {L_SEARCH_NEW}, hanem a neki megfelelő értéket). Hogy van ez? A phpbb készítői csináltak egy külön értelmezőt a template fájloknak? Vagy a .tpl fájl egy szabványos formátum, amit a php parser képes értelmezni (bár még nem hallottam ilyenről)?
■ Épp egy PHPBB fórumot üzemelek be és észrevettem számomra egy két-újdonságot.
Pl. a .tpl fájlok. Azt tudom, hogy a template fájlok a phpbb vizuális megjelenéséért felelősek többnyire, de ilyet látok, hogy a .tpl fájlban html kód van csak, ugyanakkor vannak bizonyos konstansok(?) mint pl.: {L_SEARCH_NEW} , ami ugye úgy jelenik meg, mintha egy php fájlban lenne (tehát nem írja ki hogy {L_SEARCH_NEW}, hanem a neki megfelelő értéket). Hogy van ez? A phpbb készítői csináltak egy külön értelmezőt a template fájloknak? Vagy a .tpl fájl egy szabványos formátum, amit a php parser képes értelmezni (bár még nem hallottam ilyenről)?
Email link XML adatkötéssel
Sziasztok!
Egy xml tartalmat szeretnék html-ben megjeleníteni:Hogy lehetne azt elérni, hogy az email cím linkelve jelenjen meg?
Persze úgy, hogy ráklikkelve feljöjjön az alapértelmezett levelezőprogram a helyes címmel.
Kösz a segítséget!
U.i: Mint a kérdésemből nyílván kiderül, totál sötét vagyok ebben a témában ...
■ Egy xml tartalmat szeretnék html-ben megjeleníteni:
- <TABLE DATASRC="#XML" DATAPAGESIZE="10" id="table">
- <THEAD>
- <TR>
- <TD width="150"><B>Név</B></TD>
- <TD width="150"><B>Telefon</B></TD>
- <TD><B>E-mail</B></TD>
- </TR>
- </THEAD>
- <TR>
- <TD bgcolor="silver"><SPAN DATAFLD="nev"></SPAN></TD>
- <TD bgcolor="gray"><SPAN DATAFLD="tel"></SPAN></TD>
- <TD bgcolor="silver"><SPAN DATAFLD="email"></SPAN></TD>
- </TR>
- </TABLE>
Persze úgy, hogy ráklikkelve feljöjjön az alapértelmezett levelezőprogram a helyes címmel.
Kösz a segítséget!
U.i: Mint a kérdésemből nyílván kiderül, totál sötét vagyok ebben a témában ...
Feliratkozás levlistára email címmel
Sziasztok!
Biztos mindenki ismeri ezt a módszert levlistára való feliratkozáshoz, hogy
beírod a mail címed és elküldöd a lista subscribe címére egy sendmail.php
segítségével form-on keresztül, úgy mint ha a saját mailcímedről küldenéd.
A probléma annyi hogy nem küld a feliratkozásról visszaigazoló emailt a
levlist (amit persze a suli futtat), habár yahoo-s levlistekre is próbáltam
feliratkozni és azok egyből küldték a visszaigazolást a feliratkozás megerősítésére! Mi lehet a probléma?
UI: Yahoo-sra nem térünk át, mindenképpen a sulis címet kell használni!
Előre is köszi
Bandy
■ Biztos mindenki ismeri ezt a módszert levlistára való feliratkozáshoz, hogy
beírod a mail címed és elküldöd a lista subscribe címére egy sendmail.php
segítségével form-on keresztül, úgy mint ha a saját mailcímedről küldenéd.
A probléma annyi hogy nem küld a feliratkozásról visszaigazoló emailt a
levlist (amit persze a suli futtat), habár yahoo-s levlistekre is próbáltam
feliratkozni és azok egyből küldték a visszaigazolást a feliratkozás megerősítésére! Mi lehet a probléma?
UI: Yahoo-sra nem térünk át, mindenképpen a sulis címet kell használni!
Előre is köszi
Bandy
Session_start() probléma az ATW hoszton
atw-n vok és nem jó a session_start sztem
1.sorban ez van: <?php session_start(); ?>
felül ezt irja:
alul ezt:
■ 1.sorban ez van: <?php session_start(); ?>
felül ezt irja:
Warning: session_start(): open(/tmp/sess_ba0b165f182315d0b961eb9312eb11ce, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /index.php on line 1
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /index.php:1) in /index.php on line 1
Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /index.php:1) in /index.php on line 1
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /index.php:1) in /index.php on line 1
Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /index.php:1) in /index.php on line 1
alul ezt:
Warning: Unknown(): open(/tmp/sess_ba0b165f182315d0b961eb9312eb11ce, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0
Warning: Unknown(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0
Warning: Unknown(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0
november 12
Sor törés/hossz táblázatban
Sziasztok!
Egy nem túl nehéz de annál idegesítöbb gondom van a táblázat oszlop szélességével kapcsolatban.-Elég sokat keresgéltem itt a weblaboron de semmi hasonló jellegűt nem találtam így úgy találtam legjobbnak ha nyitok egy új topicot.-
Van egy elég széles táblázatom 11 oszloppal. A gond az, hogy az egyik oszlop szélessége miatt a táblázat szélessége meghaladja az oldal teljes szélességét.
A véleményem szerint a következő a gond forrása: ebben az oszlopban (email cím) található mező értéke egy egybefüggő szó pl: vezeteknev.keresztnev##kukac##sajatdomainnev.internetszolgaltatodomainnev.hu
ez itt természetesen csak példa de valós email címek is simán elérhetik a 25-35 karaktert. Ami így ebben a formában teljesen hazavágja a szerkezetet.
Kérdés: meglehet valahogy szabni hogy a cella tartalmat bár összefüggő de x mondjuk 10 betünként új sorba törje? Illetve ha ugy könyebb megvalósítani akkor úgy, hogy az oszlop szélessége ne haladjon meg x pixelt?
Én próbálkoztam azzal hogy a css-be a a #table elemnek width:1000px; értéket állítottam a td elemmel is próbálkozttam hasonló módon csak kissebb értékkel, sikertelenül. Az is biztos, hogy nem a css hivatkozással van a baj mivel a szín paramétert minden gond nélkül be tudtam állítani. Valami öröklödés vagy ilyesmi a probléma.
Minden építő jellegű hozzászólást hálás köszönettel veszek.
■ Egy nem túl nehéz de annál idegesítöbb gondom van a táblázat oszlop szélességével kapcsolatban.-Elég sokat keresgéltem itt a weblaboron de semmi hasonló jellegűt nem találtam így úgy találtam legjobbnak ha nyitok egy új topicot.-
Van egy elég széles táblázatom 11 oszloppal. A gond az, hogy az egyik oszlop szélessége miatt a táblázat szélessége meghaladja az oldal teljes szélességét.
A véleményem szerint a következő a gond forrása: ebben az oszlopban (email cím) található mező értéke egy egybefüggő szó pl: vezeteknev.keresztnev##kukac##sajatdomainnev.internetszolgaltatodomainnev.hu
ez itt természetesen csak példa de valós email címek is simán elérhetik a 25-35 karaktert. Ami így ebben a formában teljesen hazavágja a szerkezetet.
Kérdés: meglehet valahogy szabni hogy a cella tartalmat bár összefüggő de x mondjuk 10 betünként új sorba törje? Illetve ha ugy könyebb megvalósítani akkor úgy, hogy az oszlop szélessége ne haladjon meg x pixelt?
Én próbálkoztam azzal hogy a css-be a a #table elemnek width:1000px; értéket állítottam a td elemmel is próbálkozttam hasonló módon csak kissebb értékkel, sikertelenül. Az is biztos, hogy nem a css hivatkozással van a baj mivel a szín paramétert minden gond nélkül be tudtam állítani. Valami öröklödés vagy ilyesmi a probléma.
Minden építő jellegű hozzászólást hálás köszönettel veszek.