ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2005 - Blog bejegyzés

november 30

Megjelent a Firefox 1.5

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 15.00
Egy évvel a Firefox 1.0 megjelenése után, megjelent a Firefox böngésző 1.5-ös változata, mely a webfejlesztők számára több jelentős újdonsággal is bír, így például magával hozza a bittérképes és vektorgrafikus ábrázolás lehetőségeit (kompatibilisen, illetve szabványosan!), a JavaScript 1.6-os verzióját és további lehetőségeket is.

Nyomtassunk könyvet HTML-ből

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 30. (Sze), 00.46
Biztos vagyok benne, hogy nem múlik el úgy nap, hogy valahol ne tenné fel magának egy webfejlesztő a kérdést: Hogyan lehet a szépen kialakított dokumentumot ízlésesen nyomtathatóvá tenni? Nos a válasz az, hogy böngészőtől függ, bizonyos kliensek jobban értelmezik a CSS nyomtatási paramétereit, mások eléggé rosszak ebben a tekintetben. Ezért sokan azt az utat választják, hogy a szerver oldalon állítanak elő PDF dokumentumokat, melyeket a felhasználó letölthet és olvashat vagy kinyomtathat. De hogy hogyan készítsünk ízléses PDF dokumentumot HTML-ből, még megválaszolandó kérdés.

november 29

Melyik moduláris PHP kódkönyvtár lesz a nyertes?

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 29. (K), 09.06
A legrégebbi PHP kódkönyvtár talán a phplib, mely még PHP 3 mellé készült, és melyből sok ésszerűen megvalósított koncepciót a PHP 4 is átvett, folytatva például a munkamenet kezelés ott bevezetett gyakorlatát. A PHP fejlesztői azonban azt gondolták, hogy érdemes lenne egy a közösség által karban tartott és fejlesztett kódkönyvtárat is létrehozni, és így született meg a PEAR. Ez azonban nem biztos, hogy illeszthető nagyvállalati igényekhez, legalábbis a Zend és az eZ systems ezt gondolják.

november 29

Interaktív Ruby tutorial

Bártházi András · 2005. Nov. 28. (H), 23.45
Ha meg szeretnénk ismerkedni egy programozási nyelvvel, az első dolgunk valószínűleg az lesz, hogy letöltjük gépünkre a telepítőjét (hacsak nincs már eleve fenn), majd a második, hogy veszünk a kezünkbe / böngészőnkbe / konzolunkra egy leírást, és nekiállunk a feladatnak, elkezdjük próbálgatni a leírtakat. Ezzel a módszerrel elég sokan megtanultak programozni, tehát ne becsüljük le ezt a megoldást, de minden bizonnyal van egy még hatékonyabb, mégpedig az interaktív AJAX-ra épülő segédlet. Engem mindenesetre lenyűgözött.

november 26

Fizetések, országhatárok és a nyílt forrás

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 26. (Szo), 20.52
Az amerikai fizetési adatok alapján készült legutóbbi hírem érdekes reakciókat váltott ki, ám attól tartok nem feltétlenül sikerült azokat a következtetéseket elrejteni a hírben, melyeket át szerettem volna adni, ezért egyrészt magyar adatok másrészt más gondolatok mentén úgy gondolom érdemes visszatérni a kérdésre. Szintén nemrég publikálta ugyanis a BME Diákközpont a 2003-ban végzettek első két diplomás évének értékelését.

november 20

Mennyit keres egy webfejlesztő 2006-ban?

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 20. (V), 13.59
A webfejlesztők fizetésének kérdése sokszor felmerül fórumainkban, levelezőlistáinkon. Legtöbbször erre csak azt tudjuk válaszolni, hogy annyit kérjen valaki a munkájáért, amennyiért megéri dolgozni, illetve amennyit az ügyfél fizetőképessége még megenged. A sok faktor miatt könnyen előfordulhat, hogy két hasonló összetételű projektet jelentősen különböző áron készít el valaki. Bár a magyar fizetés értékekről nincsenek adataink, a Robert Half International Inc. jóvoltából az amerikai bérekről lehet némi képünk.

november 16

Fórumkereső népszerű magyar fórumokon

Anonymous · 2005. Nov. 16. (Sze), 09.06
Az internetes fórumok hemzsegnek a rendkívül hasznos információktól, sok ember mégis csak legyint rájuk, mert ezeket az információkat akár már pár napos távlatból sem lehet érdemben megtalálni a sokszor több tízezer vagy akár több százezer hozzászólásból álló beszélgetésekben. Arról már nem is beszélve, ha több fórum több tízmillió hozzászólásban szeretné az ember megtalálni az őt érdeklő információkat. De itt a megoldás, a fórumkereső.

november 16

Webes alkalmazások immár telefonra is

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 15. (K), 23.23
Számomra döbbenetes hír volt annak idején, hogy az Apple Dashboard a szokványos webes technológiákkal hagyományos asztali kisalkalmazások fejlesztését teszi lehetővé, teljesen új teret nyitva a webfejlesztőknek. Az Apple lényegében megmutatta, hogy hogyan kell jól megcsinálni azt, ami mellé lőtt a Microsoft az Active Desktop technológiával. Sajnos a Dashboarhoz hasonló még Windows rendszerekre nem jelent meg, legalábbis a Yahoo által felvásárolt Konfabulator nem a szokványos HTML+CSS+JavaScript környezetet biztosítja. A mobiltelefonok területén azonban rövidesen nem lehet panasz.

november 14

Elérhetőek a Perl konferencia videói

Bártházi András · 2005. Nov. 14. (H), 00.05
Immáron három hete, október 22-én egy rendkívül sikeres Perl konferenciát tartottunk. Száz feletti résztvevővel, tizenhárom előadóval, tizenhét előadással egy tartalmas eseményen vehettek részt azok, akik ellátogattak a PHP konferenciákról már ismert Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába. Örömmel jelenthetem, hogy a konferencia előadásainak videófelvételei immáron letölthetőek.

november 12

A tartalomkezelő fejlesztők megismertetése a CSS-sel

zsepi · 2005. Nov. 12. (Szo), 13.35
Christian Heilmann szerint itt az ideje, hogy a CSS Zen Garden ötletét nagyvállalati szintre emeljék, hiszen a legtöbb nagy CMS gyártó még mindig nehéznek és kevéssé rugalmasnak találja a CSS-t ahhoz, hogy a sok különböző oldalelrendezéssel és lehetséges tartalommal megbirkózzon. A tartalom és megjelenítés szétválasztása azonban túlságosan is sokat hoz a konyhára, hogy elmehessünk mellette.