ugrás a tartalomhoz

Nyomtassunk könyvet HTML-ből

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 30. (Sze), 00.46
Biztos vagyok benne, hogy nem múlik el úgy nap, hogy valahol ne tenné fel magának egy webfejlesztő a kérdést: Hogyan lehet a szépen kialakított dokumentumot ízlésesen nyomtathatóvá tenni? Nos a válasz az, hogy böngészőtől függ, bizonyos kliensek jobban értelmezik a CSS nyomtatási paramétereit, mások eléggé rosszak ebben a tekintetben. Ezért sokan azt az utat választják, hogy a szerver oldalon állítanak elő PDF dokumentumokat, melyeket a felhasználó letölthet és olvashat vagy kinyomtathat. De hogy hogyan készítsünk ízléses PDF dokumentumot HTML-ből, még megválaszolandó kérdés.

Szerencsére az A List Apart tegnap megjelent 208-as száma jópár tippel ellát bennünket. A Printing a Book with CSS: Boom! című cikkben Bert Bos és Håkon Wium Lie mutatják be azt a módszert, amit Cascading Style Sheets: Designing for the Web, 3rd Edition című könyvük készítésekor használtak.

A kulcs a kiindulási HTML dokumentum megfelelő kialakítása, és a nyomtatási stílusok hozzárendelése. A HTML-ből PDF átalakítást végülis a Prince nevű programmal végzik, melyet teljes funkcionalitásában bárki kipróbálhat. A nyomtatásra szánt CSS 2, sőt CSS 3 tulajdonság készletek értelmezésére felkészült Prince kiváló lehetőséget ad arra, hogy CSS tudásunkat tényleg a határokig feszítsük. A cikkben a könyv szakaszainak és egyéb részeinek leírására szolgáló mikroformátumot is bemutatják, ami lehetővé teszi, hogy a HTML felett egyedi kiegészítéseket is használhassanak.

Érdemes még elolvasni a 208-as szám Power to the People című cikkét is, mely a legújabb technológiák használatának és a felhasználóbarátságnak nem mindig kézenfekvő kapcsolatát járja körbe.

Köszönjük Zsepinek, hogy felhívta figyelmünket ezekre az érdekes cikkekre.
 
1

PDF...

saxus · 2005. Nov. 30. (Sze), 21.24
PDF-ben azt utálom, de nagyon, hogy gyakran egy-egy cikket, felmérést, akármit kitesznek PDF-ben, de hogy azt HTML-ben is megkapjam, az már luxus.

Minek van HTML, ha úgy is egy rakás dolgot csak PDF-ben raknak ki? Talán először el kellene érni azt, hogy amit a webre szánnak, azt webes formátumba rakják ki. A PDF szerinten nem az. Nincs mindenkinek/mindenhol fenn Acrobat Readere, teszem azt azért, mert nem szereti.
2

na igen

connor · 2005. Dec. 1. (Cs), 02.45
Ja ez valahol jogos. Bizonyos esetekben erős túlzás a PDF eröltetése. (persze néha azért tényleg jó ha abban van)

--
connor
3

nem kell Acrobat Reader

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 2. (P), 00.25
Ha nem szereted az Acrobat Readert, használj más programot a PDF-ek megtekintésére. A PDF szerintem (és sokan mások szerint is) igazán hasznos formátum, én sokszor találkoztam már olyan dokumentumokkal, amiket HTML-ben nem tudtam volna elképzelni, és garantáltan nem tudtam volna úgy kinyomtatni...
4

nekem PDF nem kell

saxus · 2005. Dec. 2. (P), 01.07
Ez mind szép és jó, csakhogy nekem az a bajom, hogy nagyon sokszor nem akarok semmit kinyomtatni és legfőképp nem akarok a weben látni semmi olyan formátumot, amit egy "fapados" firefox-szal ne lehessen megnézni. Nagyon sokszor bőven elég lett volna egy szimpla egyszerű HTML doksi (vagy még jobb is), de mégis csak PDF-ben lehet megnézni. Ilyenkor hívódik meg nálam a "Reader betölt, vár fér percet, addig malmozás, majd mérgelődni egy sort, hogy egy 10 oldalas szimpla szöveget miért is nem volt jó HTML-ben" eljárásgyűjtemény...
5

Egyetértek

attlad · 2005. Dec. 2. (P), 12.27
Ha Google keresés mondjuk PDF-et, DOC-ot ad, akkor én is inkább a Google-s HTML változatot nézem meg elsőre.

Attila
7

Semmi köze hozzá

Török Gábor · 2005. Dec. 2. (P), 12.54
Nem arról volt szó, hogy minden tartalmat, amit a weben kívánunk megjelentetni, PDF-ben tegyünk elérhetővé HTML helyett, hanem abban az esetben, amikor szükséges egy felület kinyomtatása (pl. kitöltött jelentkezési űrlap), akkor azt csak PDF-fel tudjuk gyakorlatilag 100%-osan garantálni, hogy mindenhol ugyanazt kapja a felhasználó -- és a hírben erre mutatott Goba egy klassz lehetőséget.
6

Mondjuk

Bártházi András · 2005. Dec. 2. (P), 12.48
Mondjuk ez a hír nem arról szól, hogy a HTML oldalainkat alakítsuk át PDF-re, hanem arról, hogy az eddigi LaTex megoldást le tudjuk immáron cserélni HTML+CSS-re is, nem kell külön programozni, ha nem akarunk (és kifizetjük a programot).

-boogie-
8

CSS dícséret

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 2. (P), 20.39
Még arról is szól, hogy kérem erre a CSS fel van/lesz készítve, csak implementálni kell. Idővel nyilván más termékekben is megjelenik ez a képesség.